Az Apple M1 még a Rosetta 2-vel futtatott x86 kód mellett is letarolja az összes Mac modellt

Az Apple M1 chipjének első natív tesztértékei már november 11-én megjelentek a Geekbench oldalán, természetesen lenyűgöző teljesítményt mutatva.

Azóta több új teszteredmény is napvilágot látott, amelyeket az M1 chipen Rosetta 2-vel emulált x86 futtatása alatt mértek, és bár látható a teljesítmény csökkenése a natív ARM kóddal szemben, még mindig jobb eredményt hoznak, mint amit bármelyik másik, Intel processzoros Mac produkál!

Az új, Rosetta 2-es eredmények azt mutatják, hogy a 8 GB RAM-mal ellátott MacBook Air-en futó M1 chip egy- és többmagos pontszámai 1313, illetve 5888. Mivel a Geekbench ezen verziója az Apple Rosetta 2-jén keresztül kerül futás közben lefordításra ARM-re, ennek várható, hogy nyoma van a teljesítményen is. A tesztek alapján az látszik, hogy a Rosetta 2 az x86-os kód futtatásakor az M1 natív kód futtatási teljesítményéhez képest annak 78-79 százalékát képes hozni.

A teljesítmény csökkenése ellenére a Rosetta 2-vel elért egymagos eredmények még így is felülmúlják bármelyik másik, Intel processzoros Mac-ét, még a 2020-as, 27 hüvelykes iMac-ét is, amiben Intel Core i9-10910 @ 3,6GHz-es processzor található, és ami maximum 1251 pontot ért el.

A ‌MacBook Air natív M1-es‌ kezdeti eredményei kezdetben az egymagos esetén 1687, a többmagosnál pedig 7433 pontszámot mutattak, de az oldalra azóta már kerültek fel frissebb teszteredmények is, amelyek már magasabb értékeket is mutatnak, ahogyan az a fenti képen is látszik. Az erre a típusra vonatkozó eredmények ide kattintva láthatóak a Geekbench oldalán, az összes, VirtualApple jelzésű teszt pedig itt érhető el, ez utóbbiak között az időben visszafelé lépkedve még a Developer Transition Kit Mac mini modellek eredményeit is láthatjuk.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. jaba says:

  Benchmark. Túl szép. Viszont sokan efekvő kulcsfontosságú szoftverekről számolnak be.

 2. Nem értem mire gondolsz. (???)

 3. KeFear says:

  Engem az érdekelne mikor lesznek 32 gb rammal ezek a gépek nekem a 16 kevés grafikához

 4. Vadiúj gép, nyilván vannak még problémák. Én például 1 napot vergődtem azzal, hogy újratelepítsem, mert a hagyományos Mac-es megoldás nem megy. DFU módba kell tenni és egy másik Mac-ről telepíteni. Gyorsan megy, de rá kellett jönni.
  Sok tesztet néztem, olvastam, szvsz nincs miért szégyenkeznie az új rendszernek még akkor sem ha ezek a szintetikus tesztek nem is teljesen mérvadóak. Jó gép, gyors gép, keveset fogyaszt. Egy éven belül kinövi a gyermekbetegségeit, a fontosabb szoftverek teljesen optimalizáltak lesznek, kijön egy újabb generáció és mindenki rohanhat a boltba rendelni.

 5. Czo says:

  Ezek a gepek szerintem nem lesznek. Ami most kijott, az az abszolut also kategoria, majd ha kijonnek a kozepkategorias gepeik.

 6. Csak bírjon várni az ember még egy évet… Az a baj, hogy a mostani gépek a köv. generációs M1 megjelenésekor még kevesebbet fognak érni… :frowning:

 7. expa says:

  Én is lemértem a gépem: i7-10700
  Egy mag: 1226
  Multi mag: 8787
  64GB ram
  Azért ez nem olyan rossz :slight_smile:

 8. ef-dani says:

  Másik oldalról pedig az éles tesztek megerősítik a benchmarkokat.

  Egyébként melyek ezek a kulcsfontosságú szoftverek?

 9. Abszolút megveri a 16-os Prot és töredékét fogyasztja. Ahol nem veri ott is pariban van vele.

 10. Felejtsd el a memóriát. Teljesen más a memóriakezelése. Több valós használtban is látni, hogy még a 8-as is elég tud lenni.

 11. Igen, azért ez nem rossz. Csak az nem mindegy, hogy közben 15-20 órát is tudsz akkuról dolgozni, és nem száll fel a ventillátor sem közben.

 12. jaba says:

  Az elmúlt hetekben mindent elolvastam amit értem, sajnos a winfosra vagyok
  a munkám miatt utalva.

  Nekem ígéretes alfának tűnik.

  Maga a design sem kiérlelt, nekem az air sokkal rokonszenvesebb LENNE, és bár tudom, hogy a Mac OS mint BSD-szerű OS kevesebb fizikai memóriával is boldogul, nem mernék azután venni amit az inteles airral tettek (lásd Rossman felfedezi, a CPU hűtés hiányát).

 13. Hát sajnos én is windóz függő vagyok a munka miatt. Pont ezért, egy üde pillanat a napban, amikor végre elővehetem a Mac-et :slight_smile:

  Az én taktikám talán az lesz, hogy most veszek egy M1 Airt vagy Pro-t, 8GB-tal, amit jövőre úgyis eladok ha megjelenik az M2 és akkor veszek 16-tal. Ez a terv. Csak várom a Január 1-et, mielőtt bármit veszek.

 14. Erről jut eszembe, tudja-e valaki, hogyan lesz megoldva a jan 1-től kötelező 3 év garancia? Apple rendszerében ez hogyan fog látszódni? Automatikusan aktiválnak minden eszközre egy Apple Care-t?

 15. Czo says:

  Az Intel integracios dokumentumok szerint nem szukseges aktiv hutes. Ahogyan a retina MacBookoknak sem volt aktiv hutese, ugy az MBA-kba sem kellett volna aktiv hutest szerelni (amikor az Apple levette az MB vonalat, majd kesobb frissitette az MBA vonalat, az MBA vonal kapta meg a korabbi MacBook vonal processzorait, kvazi a korabbi MB kategoria lett az MBA). Az Intel szerint ez a CPU par masodpercig kepes turbora, majd ezutan villamgyorsan visszavesz az orajelbol, hogy ne melegedjen tul es ne lepje tul a limiteket. A gep felepitesebol is latszik, hogy a CPU nincs kozvetlenul hutve, hiszen nem kell a gyarto szerint. Azzal, hogy kozvetlenebb hutest applikalsz a CPU-ra, ezzel modositod a gyarto parametereit, mert tobb ideig birja igy a turbo orajelen, ezaltal megno a hokeret es a fogyasztas is. Tehat szerintem, itt most pont nincs Rossmannak igaza. Ha jobb lenne a hutes, akkor nem kellett volna egy kategoriaval rosszabb CPU-t belerakni (anno, amig a regi designos MBA volt, addig az MBA kapta azokat a procikat, amelyeket ezutan a Touchbar nelkulli MacBook Pro kapott; regen nem letezett a gyenge 13"-as Pro kategoria), hanem maradhatott volna az, ami a Touchbar mentes MBP-ben van (ahogyan regen is volt a kategoria). Az apple viszont ragaszkodott a hutesmentes CPU-hoz, viszont kiderult, hogy a sok minden amit melle akarnak epiteni (villamgyors SSD es T2) mar tul nagy hotermelessel jarna, ezert beraktak egy ventillatort, ami kozvetlenul nem hut semmit, csak javitja a legaramlast.

 16. Tehát akkor az Inteles MBA-ban a venti nem is a CPU-t hűti igazából. Így már érthető, miért akar néha felszállni. Könnyű elérni a határokat, akár egy sima kis böngészgetéssel is, pedig 2020-as, Core i7, 16 GB, de nagyon könnyű felpörgetni a ventit sajnos.

 17. Még annyi komment, hogy ez a 2020-as Air i7, 16 GB a benchmark pontszámok alapján hozza a a 2014 mid MBP-m értékeit (amiben csak core i5 és 8 GB RAM volt), a valóságban azonban ez egyáltalán nem igaz!

 18. Jadeye says:

  nem fognak AppleCare-t aktiválni, mert a hazai fogyasztóvédelmi törvények csak itthon érvényesek, az AppleCare pedig bárhol. a vásárlás dátuma nyilván látszani fog a rendszerükben, ahogyan az is, hogy hol került értékesítésre. itthon tehát egyszerűen megnézik, hogy mikor vetted, itthon vetted-e, és ha benne vagy az időkeretben, akkor jóság van.

 19. Nem_Tom says:

  Biztos írtátok, de nem emlékszem, ez céges vásárlónál is így lesz vagy ott nem?

 20. Jadeye says:

  a fogyasztóvédelem a fogyasztót védi. a cég nem fogyasztó.

 21. Nem_Tom says:

  Köszi, akkor jól gondoltam. Egyébként akkor jól döntöttem, hogy nem halasztottam el emiatt a céges vásárlást.

 22. jaba says:

  Egyebütt minden a winfos emuláción fog eldőlni, meg az említett középtávú termális kereteken. Sajnos ezen már egyszer buktak a dolgok.

  Szeretném, ha Rosmannek nem lenne igaza, de eléggé jól dokumentálta, amit nem tudok belinkelni, mennyire véres a torka az Airnek. Ejtsük a speckókat, az van, ami van. A TJunction meg igenis legyen alacsonyabb, intel vagy sem.

  Az intellel szakmai oldalról van tele a hócipőm, a skylake csak a jéghegy csúcsa, az avx512 meg Torvaldsnak is a bögyében van, sőt pont miatta marad ki az AMD is az ERP szerverplaccról.

  Szóval szurkolunk az Apple-nek több kollégámmal, akik MBPR 2017-en dolgozunk, de sajnos egy darabig itt megragadunk. :frowning:

 23. jaba says:

  El kellett volna olvassák Mihejevtől a hőátadás alapjait, :nerd_face:

 24. jaba says:

  youtu.be iiCBYAP_Sgg

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!