fbpx Skip to content

Az Apple tegnap bejelentette az App Store Small Business Programot, amivel kisebb cégeknek és egyéni vállalkozóknak segítenek érvényesülni.

2021 január 1-től azok az App Store fejlesztők, akik évi 1 millió dollárnál kevesebbet keresnek, a jelenlegi 30% helyett csak 15% bevételről kell lemondaniuk. Nézzük is meg, hogy ez mit jelenthet!

Az App Store 2008-as indulása óta az Apple néhány kivételtől eltekintve 30%-ot kért a fejlesztőktől minden fizetős alkalmazás és alkalmazáson belüli vásárlás után. Jövő évtől azonban a kisebb bevételt szerzők jobban járnak, mert az Apple csak 15%-ot fog lecsippenteni.

2021-től 15%-ot vesz csak le az Apple mindenkitől, akik 2020-ban 1 millió dollárnál kevesebbet zsebeltek be és minden olyan fejlesztőcég, ami 2021-ben kezd, 15%-kal indul. A jövőben pedig mindig az előző évi bevétel alapján dől el, hogy 15 vagy 30 százalék kerül levonásra.

Így ha egy cégnek nagyon jól megy 2021, akkor 2022-ben 30%-ot vesz el az Apple, de ha 2022-ben rosszabbul teljesítenek, akkor 2023-ban ismét részesei lehetnek a programnak.

Az Apple szerint az App Store-ba feltöltők nagy része számára érvényes lesz ez a csökkentés, ami jó hír lehet, hiszen több mint 28 millió fejlesztő 227 régióból kínál alkalmazásokat az App Store-on keresztül, ahol jelenleg 1,8 millió alkalmazás érhető el.

De miért most döntött így az Apple? A rosszmájúak szerint az egész mögött az áll, hogy a cupertinói cég megpróbál kibújni az Államok versenyhivatala felé intézett perek alól, amiket például az Epic Games is indított.

Utóbbi játékai egyébként visszajönnek iOS-re a böngészőn keresztül az Nvidia GeForce Now felhőszolgáltatásának köszönhetően.

Szerinted mi a valószínűbb: az Apple egy járvánnyal sújtott világban kedvezni akar a kisvállalkozásoknak, vagy csak jó színben akarják feltüntetni magukat egy bíróság előtt, esetleg mindkettő?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok