fbpx Skip to content

Áll a bál rendesen az Epic Games, azaz a Fortnite fejlesztőjének a háza táján, ugyanis egy, az alkalmazás áruházak szabályaival szembemenő újításuknak köszönhetően törölték a játékot az App Store-ból és Play Store-ból is. De vajon mi lehet az egész hátterében? Mi is történt valójában?

A 350 millió játékossal büszkélkedhető Fortnite napjaink legnépszerűbb battle royal játéka, ami egyszer csak megelégelte az alkalmazás áruházak 30%-os adóját, és egy saját, direkt fizetési módot vezetett be az Apple és a Google háta mögött. Az új ‘Epic direct payment’ ráadásul 20%-kal olcsóbban kínálta a felhasználóknak a játékon belül megvásárolható tartalmakat, ha azon keresztül fizetnek. Ez viszont az alkalmazásboltok szabályzatának megszegése, így az Apple és a Google is azonnali hatállyal levette a játékot a kínálatból.

Az Epic Games régóta ellene van a kötelező 30%-os díjnak, ami érthető is, hiszen 2019-ben 1,8 milliárd dollárt kerestek csak az alkalmazáson belüli vásárlásokkal, aminek nem kis részét kell lesarcolniuk az Apple-nek és a Google-nek. Mi se szeretjük a 27%-os ÁFÁ-t, mégis ez van, ettől megy a gazdaság, ettől üzemelnek az alkalmazásboltok és a fejlesztők elfogadták ezt mikor a játékukat beküldték. Korábban már próbálták a Google-lel megszakítani a kapcsolatot, ugyanis az Android platform sajátosságának köszönhetően többféle boltban is lehet az alkalmazásokat terjeszteni és másfél évig ezt a saját utat járta Androidon is a Fortnite, de végül visszakullogtak a Play Store-ba.

A “főellenség” egyértelműen az Apple és az egész egy tudatosan megtervezett akció volt, hiszen az elmúlt 30 napban 43,4 millió dollárt, míg a Google-nél csak 3,3 millió dollárt költöttek a játékosok, és olyannyira komolyan veszi a dolgot az Epic Games, hogy már jogi útra is terelte a dolgot a Kaliforniai Északi Kerületi Bírósághoz benyújtott panasszal. Arra hivatkoznak, hogy az Apple monopol helyzetet teremtett azzal, hogy csak az App Store-on keresztül lehet alkalmazásokat terjeszteni az iOS felhasználók számára, ami ellene megy a szabad verseny szabályainak. Ez az eset nem jön jól az Apple-nek most, hiszen nemrég az Európai Tanácsnál és az USA-ban is zajlott trösztellenes meghallhatás az Apple-lel szemben a versenytorzító politikája miatt.

Az Epic Games-nél annyira rászálltak az Apple-re, hogy lényegében lemásolták a híres 1984-es IBM-ellenes, Macintosh promó reklámot, csak most a gonosz nagytestvér az Apple, és a kijelzőt ezúttal egy Fortnite karakter egy unikornisos kalapáccsal töri be, valamint a #FreeFortnite ezúttal a kisfilm üzenete. Ez a reklám majdnem egy napig folyamatosan ment a játék Twitch és YouTube csatornáján:

Sokak azért szálltak rá ennyire az Apple-re, mert már ők is olyan szolgáltatásokat nyújtanak saját berkeiken belül (Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+), amelyek mindegyikének van versenytársa, csak épp nekik továbbra is be kell fizetni a 30%-os adót, míg a saját szolgáltatások elszámolása merőben más. A bili azonban sokaknál akkor borult ki, amikor kiderült, hogy az Apple az Amazonnak egy különleges, 15%-os díjat ajánlott, ha a Prime Video bekerülhet az App Store alkalmazásai közé és itt fizet elő valaki a szolgáltatásra. Ez szembemegy mindazzal, amit az Apple mond, hogy minden fejlesztőt és partnert egyenlően kezel, mind anyagilag, mind pedig szigorúság szempontjából.

Az androidosoknak nem kell nagyon aggódnia, hogy nem fognak tudni a Fortnite-tal játszani, sőt, ők még frissítéseket is fognak kapni, de csak akkor, ha nem a Play Store-ból, hanem akár közvetlenül az Epic Games-től szerzik be a játék telepítőjét. iOS-en nem ilyen rózsás a helyzet, hiszen ott csak az tud játszani, akinek már a készülékén van a játék, de az is csak egy ideig, mert ha jön egy újabb fejezet annak, a battle pass-éhez már nem fog tudni hozzáférni frissítés hiányában.

Az Epic Games nem csak a saját részére szeretne valamiféle kompenzációt, hanem a piac többi szereplőinek is egy kedvezőbb sarcot akar kiharcolni – és persze szeretnék a monopol helyzet megváltoztatását.

Senki sem tudja még, mi lesz a történet vége, most jött el a jogászok harca, amiben egyik felet sem kell félteni, de az látszik, hogy a Fortnite egy lépéssel az Apple és a Google előtt jár. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!