fbpx Skip to content

Áll a bál rendesen az Epic Games, azaz a Fortnite fejlesztőjének a háza táján, ugyanis egy, az alkalmazás áruházak szabályaival szembemenő újításuknak köszönhetően törölték a játékot az App Store-ból és Play Store-ból is. De vajon mi lehet az egész hátterében? Mi is történt valójában?

A 350 millió játékossal büszkélkedhető Fortnite napjaink legnépszerűbb battle royal játéka, ami egyszer csak megelégelte az alkalmazás áruházak 30%-os adóját, és egy saját, direkt fizetési módot vezetett be az Apple és a Google háta mögött. Az új ‘Epic direct payment’ ráadásul 20%-kal olcsóbban kínálta a felhasználóknak a játékon belül megvásárolható tartalmakat, ha azon keresztül fizetnek. Ez viszont az alkalmazásboltok szabályzatának megszegése, így az Apple és a Google is azonnali hatállyal levette a játékot a kínálatból.

Az Epic Games régóta ellene van a kötelező 30%-os díjnak, ami érthető is, hiszen 2019-ben 1,8 milliárd dollárt kerestek csak az alkalmazáson belüli vásárlásokkal, aminek nem kis részét kell lesarcolniuk az Apple-nek és a Google-nek. Mi se szeretjük a 27%-os ÁFÁ-t, mégis ez van, ettől megy a gazdaság, ettől üzemelnek az alkalmazásboltok és a fejlesztők elfogadták ezt mikor a játékukat beküldték. Korábban már próbálták a Google-lel megszakítani a kapcsolatot, ugyanis az Android platform sajátosságának köszönhetően többféle boltban is lehet az alkalmazásokat terjeszteni és másfél évig ezt a saját utat járta Androidon is a Fortnite, de végül visszakullogtak a Play Store-ba.

A “főellenség” egyértelműen az Apple és az egész egy tudatosan megtervezett akció volt, hiszen az elmúlt 30 napban 43,4 millió dollárt, míg a Google-nél csak 3,3 millió dollárt költöttek a játékosok, és olyannyira komolyan veszi a dolgot az Epic Games, hogy már jogi útra is terelte a dolgot a Kaliforniai Északi Kerületi Bírósághoz benyújtott panasszal. Arra hivatkoznak, hogy az Apple monopol helyzetet teremtett azzal, hogy csak az App Store-on keresztül lehet alkalmazásokat terjeszteni az iOS felhasználók számára, ami ellene megy a szabad verseny szabályainak. Ez az eset nem jön jól az Apple-nek most, hiszen nemrég az Európai Tanácsnál és az USA-ban is zajlott trösztellenes meghallhatás az Apple-lel szemben a versenytorzító politikája miatt.

Az Epic Games-nél annyira rászálltak az Apple-re, hogy lényegében lemásolták a híres 1984-es IBM-ellenes, Macintosh promó reklámot, csak most a gonosz nagytestvér az Apple, és a kijelzőt ezúttal egy Fortnite karakter egy unikornisos kalapáccsal töri be, valamint a #FreeFortnite ezúttal a kisfilm üzenete. Ez a reklám majdnem egy napig folyamatosan ment a játék Twitch és YouTube csatornáján:

Sokak azért szálltak rá ennyire az Apple-re, mert már ők is olyan szolgáltatásokat nyújtanak saját berkeiken belül (Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+), amelyek mindegyikének van versenytársa, csak épp nekik továbbra is be kell fizetni a 30%-os adót, míg a saját szolgáltatások elszámolása merőben más. A bili azonban sokaknál akkor borult ki, amikor kiderült, hogy az Apple az Amazonnak egy különleges, 15%-os díjat ajánlott, ha a Prime Video bekerülhet az App Store alkalmazásai közé és itt fizet elő valaki a szolgáltatásra. Ez szembemegy mindazzal, amit az Apple mond, hogy minden fejlesztőt és partnert egyenlően kezel, mind anyagilag, mind pedig szigorúság szempontjából.

Az androidosoknak nem kell nagyon aggódnia, hogy nem fognak tudni a Fortnite-tal játszani, sőt, ők még frissítéseket is fognak kapni, de csak akkor, ha nem a Play Store-ból, hanem akár közvetlenül az Epic Games-től szerzik be a játék telepítőjét. iOS-en nem ilyen rózsás a helyzet, hiszen ott csak az tud játszani, akinek már a készülékén van a játék, de az is csak egy ideig, mert ha jön egy újabb fejezet annak, a battle pass-éhez már nem fog tudni hozzáférni frissítés hiányában.

Az Epic Games nem csak a saját részére szeretne valamiféle kompenzációt, hanem a piac többi szereplőinek is egy kedvezőbb sarcot akar kiharcolni – és persze szeretnék a monopol helyzet megváltoztatását.

Senki sem tudja még, mi lesz a történet vége, most jött el a jogászok harca, amiben egyik felet sem kell félteni, de az látszik, hogy a Fortnite egy lépéssel az Apple és a Google előtt jár. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Semmi gond: a 30%-os kotelezo osszegbol lehet hasonlo platformot, store-t, eszkozparkot epiteni es ha megy akkor megkovetem magam, addig maximum az ingyeneles es az “ado” megkerulesere vonatkozo ugyeskedes jut eszembe.

  Egyszeruen nem ertem miert gondolja barki, hogy a Play vagy App Store uzemeltetese, kialakitasa, az ugyfelbazis kialakitasa az ingyen volt/van/lesz es az minden 3rd party-nak alanyi jogon jar?!

  Sem az Apple, sem a Google nem kapta ingyen, sulyos milliard dollarokat olt bele. Raadasul a sajat termekuk/szolgaltatasuk, hadd csinaljanak mar vele es ugy azt, amit akarnak. Ha nem tetszik, nem kell hasznalni.

 2. Egyetértek. Amúgy meg, nem kell nyafogni a 30% miatt. Annyival adják drágábban és kész, akkor is megevszi a sok gamer, epic is a pénzénél lesz ha a 30%-nyi vinné sírba őket, és az Apple is magkapja a sajátját, és a szabályzat is be lesz tartva.

 3. Avatar for endy endy says:

  Árnyaljuk a képet. Az App maradhat a Store-ban akkor is, ha a saját boltban vásárol a júzer. A gond az árkülönbséggel van, ha IAP-ot akarsz. Mer’ ugye annak a biztonságát és rugalmasságát szeretnék csak olcsóbban. Kiveszik az IAP-ot a játékból és máris mehet vissza a Store-ba.

 4. Az apple köcsög üzletpolitikája baszta el az egész app store-t.
  Ezért van tele olyan alkalmazásokkal ami heti meg havi előfizetést kér hogy működjön.
  5-6 éve nem volt ez…

 5. Avatar for Czo Czo says:

  Ki tudnad fejtened bovebben? Az App Store nem valtozott az elmult 5-6 evben.

 6. Avatar for gunar gunar says:

  Na ja, ez szörnyeteg apple, már megint mit csinál, pénzt kér egy szolgáltatásért, hogy a fene enné meg őket, nem? Pedig nem is arra lett kitalálva, hogy keressenek némi kis lóvét, hanem teljesen emberbaráti jószándék vezérelte a céget és a követőit is mikor ilyent létrehoztak és dolgozik rajtuk egy halom ember, hogy ne legyen veszélyes az ott található appokat telepíteni az okostelóinkra. Azok is mind emberségből dolgoznak csak ezen, tök ingyéé. A google-ról nem is beszélve, ott is csak a profit és profit! Hi He Tetlen!

 7. Avatar for Bob Bob says:

  Bocs de butaságot beszélsz, nem az app store miatt létezik ez a model.

 8. Avatar for Bob Bob says:

  Egyébként ez az az Epic ami jatékokat tesz exkluzívvá a saját store-jában kibaszva a játékosokkal? :thinking:

 9. Szerintem azért nem rossz, hogy néha néha neki megy valaki az Apple-nek meg a Google-nak, kell azért az ellenszél. Persze az Epic se sokkal jobb mert itt a vita csak arról megy, hogy kinek legyen gyorsabban milliárdjai. Azt azért hozzáteszem, hogy az Epic is csak egy a sok képmutató milliárdos cégből, mert még egyre fontosabb téma a környezetvédelem, ők úgy tesznek mintha nekik semmi közük nem lenne a környezetszennyezéshez pedig a Fortnite felhasználók egy hónap alatt száznegyvenezer-nyolcszáz tonna CO2 bocsájtanak ki ami megyezik 60 milliárd liter benzinnel, és igen vannak olyan játék készítő cégek akik nagy hangsúlyt helyeznek erre. Ezt csak azért mondom, hogy máshol is megmutathatnák, hogy milyen fontos dolgok is vannak világon és nem csak az, hogy ki tegyen több pénzt a zsebbe. Az Apple meg a Google például elég sokat forditottak a vírus elleni védekezésre is meg környezetvédelemre, és különböző díjak felhasználóknak. Tehát addnak is valamit vissza abból amit elvesznek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for endy Avatar for rossifumi Avatar for Bob Avatar for 83miki83 Avatar for gunar