fbpx Skip to content

Jelszavaink biztonsága kritikus dolog a mai világban, ahol rendszeres adathalász próbálkozások mellett állandó támadásoknak is ki vannak téve kedvenc szolgáltatásaink, így akár saját hibából, akár a szolgáltatót ért támadás okán rossz kezekbe kerülhetnek a féltve őrzött bejelentkezési, banki és egyéb féltett adataink. Mi a Szifon.com-nál hosszú évek óta a 1Passwordre esküszünk, ha valamit megfelelő biztonságban el szeretnénk menteni.

A 1Password sosem volt olcsó, de hát a biztonságot meg kell fizetni. Nem kicsit húztuk a szánkat, mikor a megvásárolt 6-os verzióról áttértek a 7-esre, és az előfizetéses modellre, amire úgymond muszáj volt frissíteni, ha Mac-en szerettük volna használni a Safari kiegészítőt és az eszközök közti szinkronizációt. Szerencsére családi csomaggal itt is egészen kedvezményesen ki lehet jönni a történetből.

A Touch ID-val szerelt Mac-eken az iPhone-hoz hasonlóan régóta be tudunk lépni a 1Passwordbe biometrikus azonosítással, ami eszméletlenül kényelmes és nem mellesleg lehetővé teszi, hogy hosszabb és bonyolultabb jelszót állítsunk be a fiókunkhoz. Hiszen kinek van kedve akár naponta többször beírni egy harminc karakteres, mindenféle különleges karakterrel megspékelt jelszót, ha ezt az ujjlenyomatával vagy az arcával is kiválthatja? A Touch ID azonban nem minden Mac kiváltsága, bár érdekes lenne mondjuk az Apple logó alá rejteni az iMac-en. Így akinek nincs Touch ID a gépén, az eddig mindig be kellett hogy írja a jelszavát, ha ki akarta nyitni a fiókját – egészen mostanáig.

A 1Password 7.7-es változata azonban elhozta az ‘Unlock with Apple Watch’ funkciót, azonban ennek a futtatásához macOS Catalina 10.15-re vagy újabbra van szükség és persze a Secure Enclave támogatásra (T1, T2, M1 chip) hardveresen, illetve az órára fel kell tenni a 1Passwordöt. Ez nem tesz mást, mint amit a nevéből is sejtünk, vagyis az ujjlenyomat helyett az óránkkal is ki tudjuk nyitni a 1Passwordöt, persze csak akkor, ha az óra jelkóddal védve van, mert így tudja csak a rendszer, hogy a jogosult ember csuklóján van. A macOS-es értesítéshez hasonlóan kétszer meg kell nyomni az órán az oldalsó gombot és már be is jutottunk. Amennyiben mind a Touch ID, mind az Apple Watch feloldás be van kapcsolva, akkor az ujjlenyomat előrébb való, de ilyenkor is megkapjuk az órára az értesítést, maximum nem foglalkozunk vele.

A Safari integráció is sok újdonságot kapott ebben a frissítésben, hiszen mostantól az iCloud Keychainhez hasonlóan fel tudja ismerni, hogy az oldalon milyen olyan rubrikák vannak, amiket ki tudna tölteni, ilyen lehetnek ugyebár a felhasználónevek, jelszavak és bankkártya adatok is. Emelett pedig új ikont is kaptunk, ami már passzol a macOS Big Sur új ikonjaihoz.

Ti hol tároljátok jelszavaitokat?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.