Ben Lovejoy: ezért kerülhetett 7 magos GPU a MacBook Airbe

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kedden az Apple bemutatta a jövő első új Mac-jeit az új Mac minivel, MacBook Airrel és 13 colos MacBook Pro-val.

A gépekben majdnem teljesen egyforma Apple M1 chip található, leszámítva azt, hogy az olcsóbb MacBook Air modellekbe csak 7 magos GPU került a 8 magos helyett. Mi állhat emögött?

A 9to5Mac-nél Ben Lovejoy úgy hiszi, hogy az M1 gyártása során keletkezett, a teljes specifikációt nem teljesítő, kvázi selejteket teszi az Apple a MacBook Airbe.

Egyetlen chip gyártási folyamat se tökéletes és ahogy az eljárások egyre kisebb mérettel dolgoznak, a tökéletes chip egyre nagyobb kihívás lesz. Amikor már nanométeres pontossággal dolgozol [jelen esetben 5 nanométer! –a szerk.], még a legtisztább helyiségben is lesz mikroszkopikus méretű szennyeződés. Ezért a gyártó gyakran belő egy célt egy adott specifikációra és ha egy chip azt nem ugorja meg, akkor abból az olcsóbb változat lesz. Mondhatni, hogy ez alapján kerülnek külön dobozba.

Vagyis elvben az Apple csak 8 magos M1-eket készíttet, de ha véletlen csak 7 ép mag működik megfelelően, akkor se keserednek el, azokat a chipeket rakják az Airbe Lovejoy szerint.

Az Apple nem kérte a TSMC-től, hogy csináljanak 7 magos GPU-s M1 chip-et is a 8 magos helyett. Ehelyett inkább felhasználják azokat a chipeket is, amiknek a GPU-ja esetén csak 7 mag működik rendesen a 8 helyett. Ezek a 7 magosnak jelölt változatok kerülnek az alap MacBook Air modellbe.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Apple ugyanazt a chipet több köntösben is kiadja. A negyedik generációs Apple TV-ben található A5 chip például félig letiltott magokkal dolgozott, idén pedig az iPad Pro A12Z chipje csak egy feloldott GPU magban tér el az A12X-től.

Az iparágban általánosságban sem elítélendő dolog ez, hiszen ezzel gyakorlatilag csak arra talált megoldást az Apple, hogy hogyan hasznosítsák a nem teljesen tökéletesen sikerült chipeket, amelyek csak az alacsonyabb specifikációt teljesítik a gyártás végi teszten.

Te mit gondolsz arról, hogy gyártási szempontból nem tekinthető tökéletesnek a MacBook Airben található M1 chip?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Vajon lesz valami Tweak ami segítségével megkísérelhető lesz feloldani a 8-adik magot? :grinning:

  Anno az AMD prociknál volt ilyen, sok 2, 3 magosból lehetett 4 magosat varázsolni ami stabilan működött

 2. Azért szerintem ez nem csak erről szól. Ugye van egy 8 meg van egy 7 magos M1 processzorunk. A két processzor avagy gép között 100.000Ft különbség van. Tehát 1 magért fizetünk 100k-t, picit feleslegesnek érzi az ember a Pro-t megvenni, ha csak 1 mag a különbség. Minden másban kb ugyanazt kapod.

  Azzal persze sokan nem számolnak, hogy ez a processzor is melegszik és korlátozza magát. Míg az Airben ugye nincs aktív hűtés addig a Pro-ban van. Tehát alapból a Pro jobban fog teljesíteni a komolyabb feladatoknál, míg ugye az Air nem. Tehát böngészésre a két gép teljesen meg fog egyezni, excel táblákra és irodai munkákra is. Tudsz vele 8K-s videót is vágni HDR-t is az Airrel, de ha már 2-3 órát kell vágnod vedd meg a Pro-t.

  Érdemes a processzor mellett majd ezt is figyelembe venni. Lesz majd erről cikk. :slight_smile:

 3. rXc says:

  Mondjuk aki egy félmillió forintos MacBook Pro-t böngészésre meg Excelre vesz meg, az meg is érdemli…

 4. ef-dani says:

  Pedig vállalati környezetben ezeket a kategóriájú gépket veszik felhasználástól függetlenül.

 5. A dolog egy kicsit kellemetlen.
  Az Intel processzorai is valószínűleg ezért vannak különböző méretű cache memóriával és különböző órajellel ellátva. (i3-i5-i7, stb.)

 6. Viszont ha az 512 GB-os MacBook air választod akkor már jár a nyolc + 8 mag

 7. Biztos vagy benne? Mert még ha 2TB-ot pakolok is bele marad a 7 magos GPU.

 8. Német Apple storeban így van. És nem a bele parkolás hanem alapból azt kell választani. (512GB)

 9. Uhh. Ez fájt. Pedig ez van. :man_shrugging:t3:

 10. Valóban, lehet 7 és 8 magos Air-t venni.

 11. rXc says:

  Akkor én biztos eddig rossz vállalatoknál voltam :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!