Készíts olyan videókat, mint a filmek – HDR-videók rögzítése Dolby Vision technológiával

Az Apple a YouTube csatornáján egy újabb videót tett közzé, amelyben bemutatják a Dolby Vision HDR technológia működését az új iPhone 12 Pro-val és 12 Pro Max-szel.

Az 1 perces videóban különböző kamerabeállításokkal, különböző szögekből kreatív, filmszerű videófelvételeket készítenek, akárcsak egy profi kamerával.


Az egyetlen kamera, amely Dolby Vision technológiával forgat

– olvasható a videó végén.

Az ‌ iPhone 12 Pro‌ és az ‌iPhone 12 Pro‌ Max egyaránt támogatja a Dolby Vision HDR videófelvételek készítését akár 60 képkocka/másodperc sebességgel, míg az iPhone 12-vel és a 12 minivel 30 képkocka/s sebességgel tudunk Dolby Visionben videózni.

Te hasznosnak találod ezt az új funkciót?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Tocso says:

  Tök jó meg minden…, de hogy a világ nem amerikából áll csak. 25-50 fpst is bele kellene rakni gyárilag. Nem gondolnám, hogy akkora feladat lenne, de legalább nem kellene külső appot használni erre az alapvető dologra.

 2. Egy kicsit túl van lőve ez a dolog. Nagyon kevés Dolby Vision megjelenítő van, jellemzően a felső osztályokban. Ugyanez jellemező a médialejátszókra is. Szóval viszonylag körülményes a megtekintése. Ráadásul attól, hogy egy felvétel nagy dinamikatartományú, még nem lesz olyan, mint egy film. A film hatást a felvételek szűrésével, fényelésével érik el, ezt pedig bármilyen SDR felvétellel meg lehet csinálni.

 3. Mi a fenének 25p? Az a világ már elment, semmi értelme.

 4. Jadeye says:

  utólag. ez viszont már élőben csinálja.

 5. Attól mert HDR még semmilyen fényelést nem csinál, szép is lenne, mikor én találom ki és én állítom be. A világ legprofibb kamerái is gagyi videós képet csinálnak, utólag megy rá a technika.

 6. Jadeye says:

  ezt írja az Apple:

  Hogyan működik? Az iPhone 12 Pro hisztogramot, azaz színtónus­eloszlási grafikont készít minden egyes képkockáról azzal, hogy a képkocka két expozícióját továbbítja az Apple tervezte képjelfeldolgozónak. Majd ezen hisztogram alapján hozza létre a Dolby Vision-metaadatokat. Mindez valós időben történik az A14 Bionic észbontó sebességének köszönhetően.

 7. Ez a HDR alapműködése. Ennek semmi köze a mozihatáshoz, a szűréshez, vagy a fényeléshez, amit csak utólag lehet megcsinálni, hiszen pont az a lényege, hogy a különböző fényhatások között felvett snitteket egységes képi világúra készítsék. És nem 6”-en, hanem bazinagy profi stúdió monitorokon.

 8. Bendy says:

  Azért kell a 25 / 50 fps, mert ha 30 / 60 -nal készítesz felvételt, az villogni fog.
  PAL/SECAM rendszer, amit a világ nagyobbik része pl. a tévékészülékekben is használ ezt használja. Nem mellesleg az elektromos áram, amit szintén ebben a régióban használunk 50Hz-es (ennek tört része - fele - a 25). 50Hz-en ez okozza a villogást, ha 30/60 fps-ban rögzítesz.
  Szóval, vagy az Apple megoldja egy egyszerűbb programozással, vagy a világ nagy részének át kell állnia a 60Hz-es áramra.
  Melyik egyszerűbb? :wink:

 9. Ez így van és ez szerintem egy pro eszköztől már elvárható lenne főleg ennyi pénzért. És ha a külső nappal működik és átállítható 25/50-re nem hinném, hogy akkora feladat lenne az  számra

 10. Jadeye says:

  @Bendy @szorian és akkor mi van a 4K 24fps-sel? vagy a YouTube 1080p60-nal?

 11. Szia! Úgy látom Te vágod a témát, én meg szinte nem is készítek videót. Ezt a 30 / 60 fps-es jelenséget hallottam már, de akkor sem értettem. 30 fps-sel készítettem az előbb egy videot. Magyarországon, az alapalkalmazással, lakáson belül, lámpák égnek. Semmi villogást nem láttam. Mivel kell visszanézni, hogy a jelenség bekövetkezzék? Köszi előre is.

 12. A PAL-Secam rendszernek mi köze ahhoz, hogy egy kamera miben vegyen fel? A kompatibilitás a lényeg. Mióta LCD TV van (úgy 15 éve) minden tévé 24-25-30-50-60p kompatibilis, ezeket a filmeket tudják ütemhelyesen (akadás nélkül) lejátszni. A Blu-ray filmek is szinte mind 24p-sek, természetesen azokkal sincs gond. De az összes mobileszköz (telefon tablet) és PC-monitor is 60p-s, szóval engedjük el ezt a múlt századi PALSecam dolgot.

 13. Srácok, de beszéljünk már ekkora butaságokat. Lámpavillogás, meg 50Hz, meg akadozás. Legalább a technikai alapokkal legyünk tisztában.

 14. Ha villogó lámpát szeretnél felvenni a mobiloddal, ahhoz két dolog kell. Egyrészt egy gagyi kínai LED lámpa, ami villog. Minél gagyibb, annál alacsonyabb frekvencián (ez egyébként amúgy fejfájást is okozhat). Ha tehát van egy ilyen 100Hz-es LED lámpád és azt az iPhone-nal lassított felvétellel veszed fel, akkor jó eséllyel villogni fog a lámpa. Persze ha mondjuk egy Philips Pro LED izzód van, ami minimum 400Hz-en villog, ott is elérhető a kívánt hatás, ha még komolyabb lassítást használsz. Fogalmam sincs az iPhone-ok most milyen lassítást tudnak, de lehet vele próbálkozni.
  A hagyományos égők pedig nem villognak, hiába váltakozó áram, az izzás olyan lassan alszik ki, hogy 1/50-ed másodperc alatt nem okoz fényerőveszteséget.

 15. Tocso says:

  Nekem az írt fps számok más eszközök miatt kellenének. Szinkronba hozni, gimbalal, kamerával, esetleg drónnal, nem a legkényelmesebb dolog. Nyílván megoldható, de semmiből sem tartana még egy pár opciót belerakni a camera setting-be.

  ui: a lámpás para otthon nem vészes, ha 30fps-re állítod a kamerát, akkor talán meg is jelenik egy villódzó hatást csökkentő funkció pluszba.
  Viszont ha kimozdul az ember, városba, koncerten, kocsmákba bele lehet szaladni a hibába, ami idegesítő, tekintve hogy a megoldás egyszerű lenne :slightly_smiling_face:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!