fbpx Skip to content

Az Apple a YouTube csatornáján egy újabb videót tett közzé, amelyben bemutatják a Dolby Vision HDR technológia működését az új iPhone 12 Pro-val és 12 Pro Max-szel.

Az 1 perces videóban különböző kamerabeállításokkal, különböző szögekből kreatív, filmszerű videófelvételeket készítenek, akárcsak egy profi kamerával.


https://www.youtube.com/watch?v=yL2xVs6uI0s

Az egyetlen kamera, amely Dolby Vision technológiával forgat

– olvasható a videó végén.

Az ‌iPhone 12 Pro‌ és az ‌iPhone 12 Pro‌ Max egyaránt támogatja a Dolby Vision HDR videófelvételek készítését akár 60 képkocka/másodperc sebességgel, míg az iPhone 12-vel és a 12 minivel 30 képkocka/s sebességgel tudunk Dolby Visionben videózni.

Te hasznosnak találod ezt az új funkciót?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for Tocso Tocso says:

  Tök jó meg minden…, de hogy a világ nem amerikából áll csak. 25-50 fpst is bele kellene rakni gyárilag. Nem gondolnám, hogy akkora feladat lenne, de legalább nem kellene külső appot használni erre az alapvető dologra.

 2. Egy kicsit túl van lőve ez a dolog. Nagyon kevés Dolby Vision megjelenítő van, jellemzően a felső osztályokban. Ugyanez jellemező a médialejátszókra is. Szóval viszonylag körülményes a megtekintése. Ráadásul attól, hogy egy felvétel nagy dinamikatartományú, még nem lesz olyan, mint egy film. A film hatást a felvételek szűrésével, fényelésével érik el, ezt pedig bármilyen SDR felvétellel meg lehet csinálni.

 3. Mi a fenének 25p? Az a világ már elment, semmi értelme.

 4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  utólag. ez viszont már élőben csinálja.

 5. Attól mert HDR még semmilyen fényelést nem csinál, szép is lenne, mikor én találom ki és én állítom be. A világ legprofibb kamerái is gagyi videós képet csinálnak, utólag megy rá a technika.

 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ezt írja az Apple:

  Hogyan működik? Az iPhone 12 Pro hisztogramot, azaz színtónus­eloszlási grafikont készít minden egyes képkockáról azzal, hogy a képkocka két expozícióját továbbítja az Apple tervezte képjelfeldolgozónak. Majd ezen hisztogram alapján hozza létre a Dolby Vision-metaadatokat. Mindez valós időben történik az A14 Bionic észbontó sebességének köszönhetően.

 7. Ez a HDR alapműködése. Ennek semmi köze a mozihatáshoz, a szűréshez, vagy a fényeléshez, amit csak utólag lehet megcsinálni, hiszen pont az a lényege, hogy a különböző fényhatások között felvett snitteket egységes képi világúra készítsék. És nem 6”-en, hanem bazinagy profi stúdió monitorokon.

 8. Avatar for Bendy Bendy says:

  Azért kell a 25 / 50 fps, mert ha 30 / 60 -nal készítesz felvételt, az villogni fog.
  PAL/SECAM rendszer, amit a világ nagyobbik része pl. a tévékészülékekben is használ ezt használja. Nem mellesleg az elektromos áram, amit szintén ebben a régióban használunk 50Hz-es (ennek tört része - fele - a 25). 50Hz-en ez okozza a villogást, ha 30/60 fps-ban rögzítesz.
  Szóval, vagy az Apple megoldja egy egyszerűbb programozással, vagy a világ nagy részének át kell állnia a 60Hz-es áramra.
  Melyik egyszerűbb? :wink:

 9. Ez így van és ez szerintem egy pro eszköztől már elvárható lenne főleg ennyi pénzért. És ha a külső nappal működik és átállítható 25/50-re nem hinném, hogy akkora feladat lenne az  számra

 10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @Bendy @szorian és akkor mi van a 4K 24fps-sel? vagy a YouTube 1080p60-nal?

 11. Szia! Úgy látom Te vágod a témát, én meg szinte nem is készítek videót. Ezt a 30 / 60 fps-es jelenséget hallottam már, de akkor sem értettem. 30 fps-sel készítettem az előbb egy videot. Magyarországon, az alapalkalmazással, lakáson belül, lámpák égnek. Semmi villogást nem láttam. Mivel kell visszanézni, hogy a jelenség bekövetkezzék? Köszi előre is.

 12. A PAL-Secam rendszernek mi köze ahhoz, hogy egy kamera miben vegyen fel? A kompatibilitás a lényeg. Mióta LCD TV van (úgy 15 éve) minden tévé 24-25-30-50-60p kompatibilis, ezeket a filmeket tudják ütemhelyesen (akadás nélkül) lejátszni. A Blu-ray filmek is szinte mind 24p-sek, természetesen azokkal sincs gond. De az összes mobileszköz (telefon tablet) és PC-monitor is 60p-s, szóval engedjük el ezt a múlt századi PALSecam dolgot.

 13. Srácok, de beszéljünk már ekkora butaságokat. Lámpavillogás, meg 50Hz, meg akadozás. Legalább a technikai alapokkal legyünk tisztában.

 14. Ha villogó lámpát szeretnél felvenni a mobiloddal, ahhoz két dolog kell. Egyrészt egy gagyi kínai LED lámpa, ami villog. Minél gagyibb, annál alacsonyabb frekvencián (ez egyébként amúgy fejfájást is okozhat). Ha tehát van egy ilyen 100Hz-es LED lámpád és azt az iPhone-nal lassított felvétellel veszed fel, akkor jó eséllyel villogni fog a lámpa. Persze ha mondjuk egy Philips Pro LED izzód van, ami minimum 400Hz-en villog, ott is elérhető a kívánt hatás, ha még komolyabb lassítást használsz. Fogalmam sincs az iPhone-ok most milyen lassítást tudnak, de lehet vele próbálkozni.
  A hagyományos égők pedig nem villognak, hiába váltakozó áram, az izzás olyan lassan alszik ki, hogy 1/50-ed másodperc alatt nem okoz fényerőveszteséget.

 15. Avatar for Tocso Tocso says:

  Nekem az írt fps számok más eszközök miatt kellenének. Szinkronba hozni, gimbalal, kamerával, esetleg drónnal, nem a legkényelmesebb dolog. Nyílván megoldható, de semmiből sem tartana még egy pár opciót belerakni a camera setting-be.

  ui: a lámpás para otthon nem vészes, ha 30fps-re állítod a kamerát, akkor talán meg is jelenik egy villódzó hatást csökkentő funkció pluszba.
  Viszont ha kimozdul az ember, városba, koncerten, kocsmákba bele lehet szaladni a hibába, ami idegesítő, tekintve hogy a megoldás egyszerű lenne :slightly_smiling_face:

 16. hülye kérdés lesz, de nem tudom. Most a Dobly Vision és a HDR egy és ugyan az a filmes világban, vagy ez 2 külön dolog? Szóval egy nem hdr tv-n, kijelzőn a hdr tartalom szebb lesz, vagy nem? Képek esetén ugye bár egy hdr kép nyilván látványos nem hdr monitoron is, mert nem égett ki az ég és nem fekete az asztal alatt. Szóval most ez hogy van? :slight_smile:

 17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  a Dolby Vision egy HDR formátum, de rajta kívül még ott van a HDR10, HDR10+, és HLG is.

 18. A Dolby Vision a legjobb a HDR formátumok közül.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for pergabb Avatar for Szifon Avatar for Tocso Avatar for georgio Avatar for Bendy Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for SzifonAdmin