Nem meglepő: hamarabb lemerül az iPhone 12 az 5G használata közben, mint az LTE-vel

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miután a napokban megjelentek az első tesztek az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro kapcsán, a Tom’s Guide tesztelte használat közben az 5G támogatás és az akkumulátor kapcsolatát, hogy kiderülhessen, mennyivel is merül jobban a készülék, ha azt kizárólag 5G-n használjuk.

A teszt során során az iPhone-on folyamatosan böngészték az internetet 150 nit képernyő fényerő mellett, 30 másodpercenként új webhelyeket megnyitva addig, amíg az akkumulátor lemerült. A tesztet egy iPhone 12-n és egy 12 Pro-n futtatták, 4G-vel és 5G-vel egyaránt.

Az 5G használatával az ‌iPhone 12‌ mindössze 8 óra 25 percig, míg az iPhone 12 Pro 9 óra 6 percig, a 4G használatával pedig az ‌iPhone 12‌ és a 12 Pro is nagyjából két órával tovább bírta ezeknél, egészen pontosan 10 óra 23 percig, illetve 11 óra 24 percig. Ez azt jelenti, hogy az ‌iPhone 12‌ és az ‌iPhone 12 Pro‌ használati ideje körülbelül 20 százalékkal csökken, ha kizárólag 5G-t használunk.

Ugyanez a teszt 2019-ben az iPhone 11-en 11 óra 16 perces eredményt hozott 4G használatával, az ‌ iPhone 11‌ Pro pedig 10 óra 24 percet ért el. A Tom’s Guide szerint sajnos ezek az eredmények nem érik el az 5G-s, androidos telefonok akkumulátor üzemidejét – bár ez nem csoda, ha egyszer azokban az iPhone-okkal szemben sokkal nagyobb kapacitású akkumulátor van.

Az új modellekbe az Apple beépítette a Smart Data módot, azaz az intelligens adatkapcsolati módot, amely automatikusan kikapcsolja az 5G-t, amikor nem használjuk. Például amikor lezárt képernyővel hallgatunk zenét, ez a mód automatikusan átkapcsol 4G-re.

Ha szeretnénk, az akkumulátor élettartamának növelése érdekében természetesen manuálisan is kikapcsolhatjuk az 5G-t. A beállításokban megtalálhatjuk az 5G Be és az 5G Auto opciók mellett az LTE-t is, így ha szeretnénk az 5G-t kikapcsolni, akkor tegyük át a pipát az LTE-re:

Ahogyan arról korábban már írtunk, az ‌iPhone 12‌ modellek akkumulátor kapacitása alacsonyabb, mint az iPhone 11 modelleké, és azt is sejthettük, hogy az 5G majd jobban fogja meríteni a telefonokat, hiszen magasabb frekvenciákat használ, mint az LTE, tehát igazából nem meglepő a fenti teszt eredménye.

Neked mi a véleményed az 5G-ről?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. expa says:

  20% az elég sok sajna. 20%-al nagyobb akksi kellett volna bele :slight_smile:

 2. Szanya says:

  Nem tudom, lesz- e a környékemen valaha 5G.

 3. A 3G, mint opció már nem is választható? Én az iPhone X-et csak azon használom.

 4. Jadeye says:

  ez valószínűleg a szolgáltató beállításaitól függ. ha ők engedélyezik, akkor válaszható a 3G is, ha nem, akkor nem lesz választható.

 5. A 3G annyira tetű lassú, hogy ki a fene választja azt? :smiley:

 6. Nekem a net csak arra kell, hogy szóljon a Spotify és néha böngésszek. Arra bőven elég. Viszont így hosszabb az üzemidő valamivel, ráadásul a 4G több helyen is szivat a Vodafone-nál, így még macerásabb is.

 7. gunar says:

  Hát igen a cégnél többen is vannak vodások és hát főleg náluk észrevehető ha mobilnetet használnak a beszélgetés alatt. Akik T-nél vannak, mint én is, szinte nem is értik miért is marad ott aki szenved ezzel, hogy a felét nem lehet hallani egy voip hívás esetében.

 8. Megmondom neked. A Vodafone-nál 4 korlátlan előfizetésünk van (havi 5 Gb nettel) havi 24 ezer Ft-ért. És a havi 5 Gb net bőven elég mivel nem számt bele a Netflix, a Youtube, a Facebook, meg a szinte semmi. Magyarán az 5 Gb-ra marad a böngészés. Elég. És ez nem himi-humi, meg a haverom intézte, meg flotta. Ennyi. És nekem amúgy semmi gondom a térerővel, a 3G hálózati sebességgel. A 4G okoskodik, sokszor azon áll, de ahol éppen vagyok lassabb, mint a 3G lehetne. Ezért fogtam és átraktam fix 3G-re, az a pár Mbps amit tud nekem bőven elég a telefonon és az a plusz 2-3 óra ajéndék üzemidő is jól jön. A gyerekem orrba-szájba Netflixet néz vele a tömegközlekedésen, soha nem volt vele baja. 20 évig voltam T-s, tízmilliókat hagytam náluk (havi 100-200 ezres telefonszámlák), most már inkább más vérét szívják.

 9. Nalunk kozpontilag le van tolva a Voda. Es kesz. Ha tetszik ha nem.

 10. gunar says:

  Az is jó, de nekem is volt voda és én is elégedetlen voltam vele. Mióta T-nél vagyok, lehet kicsit drágább itt-ott, de legalább jó. Amugy igaz csoportban vagyunk, de ez sem himi-humi, a korlátlanom+2Gb net+1db multisim nincsen 5e Ft-ba havonta, nekem ez teljesen jó így és inkább a minőségért ha kell fizetek többet, ez így van több más területen is, nekem a kényelem is megér többet ha választani lehet.

 11. Nekem a minőség és a kényelem ott kezdődik, hogy annyi Netflix filmet nézek, amennyit akarok. Hogy annyit telefonálok külföldre amennyit akarok. A gyengébb 4G lefedettség, meg az 5G teljes hiánya pont nem érdekel, mert böngészés közben egyszerűen nem veszem észre, hogy 3 Mbps vagy 30. A Telekomnál ugyanez konkrétan a duplájába kerül és még az is kompromisszumosabb. De hál’ istennek ez a piacgazdaság, lehet választani.

 12. KoLaMan says:

  Hogy a cikk végi kérdésre válaszoljak, amire, és ahogy én használom a telefont, nekem tökéletesen felesleges az 5G. Józanul átgondolva a nagy többségnek is felesleges lenne, csak hát a piac - ha vért izzadva is - megteremti az igényt az olyan szolgáltatásokra, amik igénylik (vagy legalább is ki tudják használni) az 5G-t. És - ezt minden lenézés nélkül mondom - a felhasználók nagy része anélkül hogy tudná pontosan miért, igényelni, használni fogja az 5G-t. Mert új, mert jobb, mert gyorsabb, meg trendibb, és mert csak. Hatalmas a felhajtás a médiában - nem véletlen. Új - és lényegesebb több, sűrűbb - adók - nem számít, hogy kell-e, csak új, és jobb legyen, na és persze elsősorban üzlet legyen…

 13. Egy hét 12 Pro használat után az kell mondjam, hogy az 5G automatikus és a 4G közt nem vettem észre különbséget a nap végén, százalékokat nem írtam fel pontosan, de 3 napot 5G auto, 3 napot meg csak 4G-n. Nálunk svájcban országos szintű az 5G lefedettség (mármint minden városban elérhető) úgyhogy akár mikor ránéztem 5G-t mutatott. Az akksija amúgy valamivel rosszabb lett a 11Pro-val összehasonlítva, de én a 2 beállítás közt nem vettem észre különbséget. Csak 5G-t még nem próbáltam.

 14. gunar says:

  Az 5G nem elsődlegesen az okostelók részére készül, hanem pl az autók önvezetését is fogja segíteni, stb, csak ott nincsen ennyire gyors piackövetés, ott évek mire egy kis része átáll majd ennek a lehetőségnek a kiaknázására. Csak nézd meg, hogy az online autók csak egy kis ideje jelentek meg, pedig a technológia már jó ideje adott hozzá. Van még pár terület ami szintén igényelni fogja majd az 5G-t csak azok is szintén úgy lesznek eladhatóak, ha már mindenhol normálisan üzemel ilyen hálózat, mert addig nem is lesz rá igazán igény. Persze az okostelók és tabletek piaca gyorsan tud reagálni, mivel sokan 1-2 évente veszik az újabb vasakat és azokkal az új technika közelebb kerül gyorsan az emberekhez, talán jobban is látható mit tudhat sebességben és ez megágyazhat a más területeken való gyorsabb bevezetésének. Persze ez csak az én meglátásom.

 15. A 6S-el már megszívtam h pont akkor vettem új telót amikor a legszarabb volt az aksi. Ha 1 évet vártam volna, az i7-el jobban jártam volna.
  Most nem akarok újra ebbe a hibába esni szóval vagy veszek egy i11Pro-t vagy várok még 1 évet…
  Kicsit csalódtam. Nem hiszem hogy egy aksi idő visszalépésnek bele szabadna férni az Apple-nél

 16. Nem egetrengető a különbség. Rosszabb mint a 11 Pro de nem világvége. Amúgy a 11 Pro-val se nyúlnál mellé mert egy nagyon jóra sikerült készülék. De, ha nincs szükséged arra a pluszra amivel a 12Pro kamerája jobb mint a 12 akkor én ajánlom a sima 12-öt mert a kamera kivételével teljesen megegyezik a két készülék.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!