fbpx Skip to content

Az Apple 2017-ben mutatta be a HomePodot, és úgy látszik, 3 év után szeretnének betörni arra piacra is, amit az Amazon és a Sonos ural jelenleg. Ezt pedig az új HomePod minivel tervezik megtenni – bár hazánkban a magyar Siri hiányában sajnos továbbra sem érhető el a termék.

A HomePod a maga 100.000Ft fölötti árával sajnos igencsak egy réteg termék. A 3 év alatt számtalan Amazon termék jelent meg, de a HomePod hangzását egyik sem tudta megközelíteni. Ezért ebben a szegmensben a HomePod továbbra is a legjobb ár/értékkel rendelkező hangfal. Nézzük, mit kapunk a HomePod mini esetén, képes-e az Apple ott is teret hódítani, ahol az Amazon termékek már betonbiztos lábakon állnak.

A HomePod mini lényegében egy kisebb HomePod, azonos tudással, újabb processzorral, más belső kialakítással. Ez azt jelenti, hogy a hangzása valószínűleg ugyanúgy betölti majd a szobát, megkapjuk a 360 fokos “érzést”, de kevésbé intenzíven. Nem lesz akkora basszus, esetleg hangzás, de szerintem a részletesség nem fog változni, nyilván teszt nélkül ezt nehéz megmondani, de az Apple-ből kiindulva valószínűleg nem lehet panaszunk.

(Balra a HomePod mini belsője, jobbra pedig a HomePodé)

A HomePod mini természetesen rendelkezik a szokásos felső érintőpanellel, amivel a hangőt tudjuk állítani, valamint a Sirit vezérelni. Ez a panel rendelkezik színes LED-ekkel is, tehát láthatjuk, ha éppen hallgat ránk Siri.

Az S5 processzornak köszönhetően a HomePod mini folyamatosan elemzi a lejátszott zenét és hangokat, még azelőtt, hogy azt kisugározná a hangszóróval és mi meghallanánk. Ez azt jelenti, hogy az Apple nem csak berakott egy “dobozba” egy (igazából több) hangszórót, aminek cserébe “doboz” hangja van, hanem az eszköz szoftveresen is folyamatosan optimalizálja a hangokat. Másodpercenként 180-szor vesz mintát az S5, majd a fejlett algoritmusok segítségével a zenére optimalizálja a hangszórókat a HomePod mini belsejében, hogy mi a tökéletes zenével találkozzunk már. Az Apple szerint ez jelenleg páratlan ebben a szegmensben.

A te okos otthon központod

A HomePod mini egyben okos otthon központ is. A HomeKitet már nem kell bemutatni, az Apple rendszere évek óta elérhető a piacon, és folyamatosan fejlődik. Mint minden rendszernek, a HomeKitnek is szükséges egy központ, hogy távolról irányíthassuk, illetve az eszközök elérhetőek legyenek. A HomeKit esetén Bluetooth-on és Wi-Fi-n keresztül is kommunikálnak a kiegészítők, így fontos szempont, hogy a lakásban legyen olyan eszköz, ami ellátja a központ szerepét. Ilyen lehet például egy iPad, Apple TV, vagy HomePod, illetve HomePod mini.

A HomePod mini a Siri segítségével irányítani tudja a HomeKit-képes eszközeinket, mint például világítás, ajtó nyitás, redőnyök és így tovább… Elég csak szólni neki, hogy “Hey Siri, open the blinds” és már nyitja is az IKEÁ-s, okos rolót.

Intercom

Az Apple ebben az esetben nem találta fel a spanyolviaszt, de valljuk be, a legjobb termékpalettával rendelkezik a használatához! Az Intercom tulajdonképpen egy újfajta Walkie-Talkie kommunikáció. Segítségével üzenetet küldhetünk az Apple termékeinkre, de azért megkötésekkel. Elsősorban a HomePodok közötti kommunikációt teszti lehetővé. Például szólhatunk a gyerekeknek az emeleten, hogy kész van a vacsora, jöjjenek le. Segítségével rövid hangüzenetet küldhetünk, amit a HomePod automatikusan lejátszik.

Ez persze eddig is működött mondjuk Amazon eszközökkel. De az Apple emelte a tétet és minden üzenet megérkezik az iPhone-ra, Apple Watch-ra, és még az iPadre is. Tehát ha éppen zenét hallgatunk az iPhone-on, miközben tanulunk, akkor is megkapjuk, hogy kész a vacsora, és erre természetesen válaszolhatunk is.

Ezen kívül az Intercom működik a CarPlay-jel is, tehát az autóból is üzenhetünk a párunknak, hogy egy meleg fürdővel várjon minket, vagy éppen készüljön, le kell vinni a kutyát sétáltatni, és a Waze szerint 13 perc múlva otthon vagy. Ehhez nem kell a vezetésről elvonni a figyelmünket, plusz magyarul is küldhetünk üzentet, mivel a mi hangunkat hallják majd a családtagjaink. Érdemes megjegyezni, hogy az Intercom kizárólag otthon működik.

Személyes üzenetek

Ahogy a HomePod, úgy a HomePod mini is képes személyre szabottan válaszolni nekünk. Üzenetet küldhetünk ismerőseinknek, lekérdezhetjük a naptárt, telefonálhatunk rajta keresztül, és persze útvonalat is tervezhetünk, amit a CarPlay automatikusan betölt, ezzel is csökkentve az időt azzal, hogy még a navigációt is beállítjuk reggel.

Minden családtagnak felismeri a hangját, így a saját zenelistáinkat, naptárbejegyzéseinket hallhatjuk tőle. Ez a funkció csak akkor működik, ha mi, pontosabban a telefonunk a közelben van, tehát más nem küldhet üzenetet a nevünkben.

Konklúzió

A HomePod minivel az Apple hibátlanul célozza az olcsóbb okos hangszóró szegmenst, ami a 99 dolláros, Európában 96.50 eurós árával szerintem teljesen vállalható. 35.000Ft-ért nem kapunk hasonló hangfalat, okos otthon központot, és fejlett hangfelismerést.

A HomePod mini a támogatott országokban egyébként november 6-tól előrendelhető, és november 16-án érkezik meg a vásárlókhoz.

Az egyetlen fájó pont jelenleg, hogy a Siri továbbra sem tud magyarul, azonban a jövőben ez változhat. Jelenleg sem a HomePod, sem pedig a HomePod mini nem kapható hazánkban, és legközelebb sajnos csak Németországban érhető el, tehát még Ausztriában sem.

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hát jól sikerült nekik betörni erre a piacra. Pontosan ötszöröse az ára az Amazonénál. Amúgy nekem nagyon tetszik. Azért arra odafigyeltek minden videónál hogy ne láss kábelt. Holott 1 dkg akkumulátor sincs benne. Nem tartom korrektnek.

  2. Avatar for Czo Czo says:

    En az osszes asztalon lattam a kabelt, ahol a keynoteon latszott a homepod.

  3. Azért te se gondolod komolyan, hogy egy 20 eurós hangszóróval össze lehet hasonlítani hangzásban…

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Volt is csak ugye a műszaki ember más szemmel nézi a videót egy bemutatónál.
    Akkor ha jól értem egy ilyennel már meg lehet csinálni amennyiben létezik hozzá kiszolgáló eszköz /-zök hogy indulok fürdeni /tussolni és beszólok, 40 fokos vizet kérek 50L-t vagy közepes nyomáson és mire a fürdőbe érek csak bele/alá kell lépnem? :crazy_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for gunar Avatar for 83miki83