10 éves lett az Instagram

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsőre kicsit nehéz elhinni, hogy napjaink egyik legnépszerűbb fotó alapú közösségi média platformja, az Instagram 10 éves lett, pedig valóban 2010. október 6-án rajtolt el a szolgáltatás. Viszonyításképpen ekkor az iPhone 4 volt a csúcs telefon az Apple kínálatában.

A kerek évszám nem hozott forradalmi újításokat az alkalmazásba, nem lett iPad változat és sok más, évek óta kívánt funkció. Azonban pont, hogy a visszaemlékezést segítő funkciókat vezettek be a Stories háza táján, plusz egy meglepetést.

Dátum alapú story kereső

Az Instagram Stories indulásakor a feltöltött tartalmak véglegesen eltűntek 24 óra után, azonban később már archiválásra kerültek a fiókunkon és ezeket az archív tartalmakat kiemelés formájában a profilunk tetején rögzíthetjük. Ember legyen a talpán, aki vissza akar keresni egy régi story-t, ami nincs kiemelve és csak nagyjából tudjuk, mikor tehettük ki. Ebben segít az Instagram mostani újítása, amiben már havi nézetben láthatjuk a mentett story-jainkat, így végre nem kell izomból tekerni, ha egy régebbire lennénk kíváncsiak.

Helymatrica alapú keresés

Elég hasznos újítás már önmagában az is, hogy naptár nézetben böngészhetjük végig a korábbi story-jainkat, de sokszor az még hasznosabb lenne, ha helyszín alapján is tudnánk keresni, főleg, ha valahova rendszeresen vissza szoktunk járni. Ilyen helyek számomra a zenei fesztiválok például, ahol előszeretettel szoktam story-zni munka és buli közben is már jópár éve. Mostantól ilyen fajta keresésre is lehetőségünk van, de csak akkor, ha helymatricát használtunk a story-kban, különben a kép vagy videó nem tartalmaz az Instagram számára használható helyzet információt.

Retró ikonok

10 év nem kevés idő, én pont ennyi ideje érettségiztem például. Igaz, ennyi idő azért még sok témában nem jelent retró hangulatot, de a mobil alkalmazások terén ez már bizony ilyen kategóriába esik, hiszen az App Store maga is alig idősebb, mint az Instagram. Nagy online visszhangot keltett az alkalmazás ikonjának megváltoztatása 2016-ban, holott rég el voltak késve vele, hiszen mikor bevezették, már majdnem 3 éve elhagyta az iOS a szkeuomorfizmust és flat designra váltott, mégis az Instagram ikonja megőrizte az indulás utáni harmadik kinézetet, ami a második ikon rácfelvarrása volt.

Most egy kis rejtett meglepetés formájában időutazhatunk és visszaállíthatjuk az összes korábbi ikont, sőt, a mostani verzió számos új színváltozatát is beállíthatjuk. Mindehhez menjünk a profilunkra, majd ott jobb felül a hamburger ikonra, és a Beállításokra nyomva eljutunk arra a képernyőre, ami a meglepetést rejti. Kezdjük el szépen lefelé húzni a képet, akár több ujjal, hogy felül megjelenjenek az emojik, majd a konfetti zápor után kiválaszthatjuk, a következő hónapban hogyan is nézzen ki az Instagram ikonja a telefonunkon.

Ez a funkció, ahogy a szövegből sejthetjük, egy hónap után el fog tűnni, bár lehet, hogy a jelenlegi ikon színváltozatai talán később is meg fognak maradni, de semmi biztosat nem tudunk erről. No persze ha valaki nem frissíti az appot, akkor az ikonok választásának lehetősége is elérhető marad a számára.

Mikor regisztráltál az Instagramra?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Nagyon ellenszenves az egész Facebook és vele minden, ezért Safarin keresztül, reklámmentesen használom. Ilyenkor viszont mindig tanakodom, hogy kell nekem ez a funkció, jó ez a naptár? Kell a térképes archív? Nekem nem.
    Viszont egy Snapchatre hajazó, lokáció alapú story felfedezéssel már gondba lettem volna.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!