fbpx Skip to content

Az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezetője, Craig Federighi interjút adott a Popular Mechanics-nak és közben elárulta, hogy miért is különleges az iPadOS 14 egyik újítása, a Firka.

A Firka (Scribble) funkció segítségével az iPadOS-ben található szövegmezőkbe írhatsz az Apple Pencillel és ott az átalakításra kerül gépelt szöveggé. Nézzük is meg, hogy ezt hogyan is oldja meg a rendszer!

Popular Mechanics:

„A kézírás mozdulatainak megértéséhez adatokat gyűjtöttünk. Embereket kerestünk a világ minden táján és megkértük, hogy írjanak dolgokat”, mondta Federighi. „Odaadtuk nekik az Apple Pencilt és gyorsan, lassan, dőlt szögben és mindenféle variációban történő írásra kértük őket.”

Ez a módszertan eltérő a már megírt kézírás felismerésétől. Federighi elmondta, hogy az Apple által kifejlesztett technológia számára a statikus példák nem bizonyultak elégségesnek. Látniuk kellett azt is, hogy a leírt görbe hogy került oda. „Ha megérted a formákat és hogy hogy kerültek oda, akkor azt felhasználhatod a felismerés egyértelműsítéséhez”, tette hozzá.

Nem egyszerű a kézírást aközben elemezni miközben az épp történik, de szerencsére a modern, Apple Pencil-kompatibilis iPadek belsejében az Apple saját, villámgyors chipjei találhatóak.

„Valós időben kell történnie, azonnal, a kezedben lévő eszközön”, mondta Federighi. „Ez azt jelenti, hogy az eszköz számítási erejének elégségesnek kell lennie, hogy ezt az elemzést helyileg elvégezze.”

Mielőtt gyorsan felcsapnád iPaded, hogy megnézd, hogy is működik ez a varázslatos Firka, sajnos azt el kell mondanom, hogy magyarul egyelőre még nem elérhető ez az opció, de angolra váltott billentyűzet mellett angolul felismeri, amit írsz.

De ahogy az iOS nyelve, a diktálás nyelve és talán idővel majd Siri is magyar lesz, valószínűleg a Firka is képes lesz majd a mi kézírásunk dekódolására is. És legalább addig még minden bizonnyal finomhangolja az Apple az újdonságot.

Te elképzelhetőnek tartod, hogy az Apple Pencillel szövegmezőkbe firkálj az iPaden?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Azért el nem kell árulni. Már a Palm 505 , Palm Tungsten szériák is vastagon felismerték a kézzel írott szöveget. És meglepően jól. Van is egy példányom még itthon azokból.
    Szóval egy ideje már képesek a készülékek felismerni az ákombákomot :joy::joy::joy::v::grinning:

  2. Ja, 17 éve :grinning::v:

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    amúgy már az Apple Newton is tudott ilyet, még 1993-ban.

  4. Avatar for Czo Czo says:

    A palm Graffiti szerintem nem hasonlit kezirashoz (emiatt keziras felismerest se igazan mondanam ra). A Newton viszont tenyleg kezirasfelismero volt.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for ohrvill Avatar for Jadeye