fbpx Skip to content

Az Apple a héten az online keynote keretében lerántotta a leplet az új Apple Watch Series 6-ról és a néhány top funkciót hiányoló SE modellekről. Jó szokásukhoz híven az új órák új színeket és új szíj típusokat is hoztak. Két igazán említésre méltó szíj típus jelent meg: a körpánt és a fonott körpánt.

Mindkét szíjnak az a különlegessége, hogy se csat, se átbújtatós és tépőzár nincs rajtuk, magyarán semmi, amivel a méretük állítható, hanem anyagukból adódóan nyúlnak annyira, hogy fel tudjuk őket venni és egész nap kényelmesek legyenek, ne szorítsanak és ne is legyenek lazák. Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is oldja meg az Apple, hogy mindenki számára kényelmes legyen egy-egy ilyen szíj és vajon hogyan fog otthonról helyes méretet választani az online vásárló?

A két új típusú szíj az Apple állítása szerint csak a Series 4 vagy újabb modellekhez fog tökéletesen passzolni az újabb formavilágnak köszönhetően, persze a korábbi órák szíjvájatába is be fognak férni, csak oldalt ki fog lógni valamennyi a szíjból. Az Apple ezeket a szíjakat 18 különböző méretben árulja, ez úgy jön ki, hogy a 40mm-es, kisebb órához 1-9-es, a 44mm-es nagyobb órához pedig 4-12-es méretet ajánlja és az átfedésben lévő számok két méretben érhetőek el, ami kiadja a 18-as számot.

2015. februárjában még az első generációs Apple Watch megjelenése előtt készítettünk egy kivágható, összeragasztható papírmodellt, hogy ezzel segítsük a választást a két méret közt. Most az Apple is hasonló utat választott, hogy ne kelljen bajlódnia a sok hibás méretű szíj visszaküldésével. Ezért ők is csináltak egy otthon kinyomtatható szíj sablont, amivel mindenki le tudja mérni a csuklóját és egyből láthatja, melyik méret is lesz a számára a megfelelő.

Ahogyan a sablon is írja, figyeljünk arra, hogy az otthoni nyomtatók alapból nem 100%-os méretben nyomtatják ki a dokumentumokat, hanem csak 92–95%-osban, és manuálisan kell nekünk megadni, hogy ez bizony 100%-os méretben menjen. Egy bankkártya segítségével megbizonyosodhatunk, hogy helyes méretben sikerült-e a nyomtatás. Ezután már csak ki kell vágni a sablont, és lemérni, hogy a két nyíl közé melyik szám esik úgy, hogy nem húzzuk túl a papír szíjat, de nem is hagyjuk túl lazán, és ha ez megvan, már rendelhetjük is az új szíjunkat.

A sima körpánt a sport szíjhoz hasonló anyagból készült, de sokkal nyúlékonyabb, hogy fel tudjuk venni, de mi is kíváncsian várjuk, mennyivel lesz másabb a tapintása élőben. Az én új személyes kedvencem a fonott körpánt, csak az ára ne lenne ilyen magas, de az különösen tetszik benne a designon túl, hogy teljesen újrahasznosított anyagból készült.

Neked melyik a kedvenc új szíjad?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!