fbpx Skip to content

Az új iMac mellett az Apple egy talán nagyobb bejelentést is ütemezett kedd estére, mégpedig azt, hogy Phil Schiller többé nem az Apple marketingvezetője lesz, hanem egy új státuszt kap: Apple Fellow (Apple Partner).

A marketinges pozíciót Greg Joswiak veszi át, akinek így óriási teher kerül a vállára. Miért is történt ez és milyen hatása lehet a cég jövőjére?

Schiller nem hagyja ott az Apple-t, továbbra is ő fog felelni az App Store működéséért és az Apple eseményeket is ő felügyeli majd, de a marketing Joswiak kezébe kerül.

Joswiak így igen elfoglalt lesz, hiszen ő foglalkozik mostantól az Apple termékek menedzsmentjével és marketingjével, a fejlesztői viszonyokkal, piackutatással, üzleti menedzsmenttel, oktatással, üzleti felhasználással és nemzetközi marketinggel is. Ezek egyike is nagy feladat lenne, nemhogy együtt.

Joswiak azonban több mint 20 éve dolgozik az Apple-nél, úgyhogy bízhatunk benne, hogy menni fog ez neki. Tim Cook, a cég vezérigazgatója legalábbis bizakodó volt a nyilatkozatában:

Phil segített az Apple-t azzá tenni, ami a cég ma, és munkája mélyen átitatja a céget. Új szerepkörében továbbra is segíteni fog ötleteivel és iránymutatást ad, mint elmúlt évtizedeiben az Apple-nél. Joz már sok éve a termékmarketing vezetője, ami tökéletesen alkalmassá teszi új pozíciójának elvégzésére és biztosítani fogja a problémamentes átállást egy pillanat alatt, hiszen csapata izgalmas és fontos feladatokat lát el. Izgatott vagyok, hogy az egész vezetői csapat profitálhat együttműködéséből, ötleteiből és energiájából.

Schiller azt mondta, hogy egészen addig az Apple alkalmazottja lesz, amíg ki nem teszik a szűrét, de 60 évesen már más dolgok is fontosak az életében:

Egy valóra vált álom volt, hogy az Apple-nél dolgozhatok, olyan sok szeretett terméken, olyan nagyszerű barátokkal, mint Steve, Tim és sokan mások. Amikor elkezdtem itt dolgozni, még 27 voltam és idén betöltöttem a 60-at és így itt volt az ideje, hogy változtassak az élettel kapcsolatos terveimen. Továbbra is dolgozom majd itt, amíg szívesen látnak, még a vérem is hat színű (utalva ezzel az Apple szivárványszínű logójára – a szerk.), de időt akarok szakítani a családomra, barátaimra és néhány számomra igazán fontos személyes projektre is.

Ilyen nagy változásoknak csak hosszú távon lesznek érezhetőek a következményei, így 1-2 év múlva lesz érdemes visszatekintenünk a mai napra, hogy hogyan változott az Apple Schiller új pozíciójának köszönhetően.

Joswiak az elmúlt 4 évben a termékmarketinggel is foglalkozott az Apple-nél, így nem áll távol tőle Schiller volt feladatköre, de minden bizonnyal máshogy fogja intézni a dolgokat, mint ő tette.

Érthető, hogy Schiller átadja a stafétát, de azért kicsit szomorú is, hogy még egy személy távozott az Apple reneszánszát összehozó vezetői csapatából, amit még Steve Jobs kezdett el 1997-ben.

Szerinted milyen hatása lesz annak, hogy Phil Schiller mostantól Apple Fellow?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok