fbpx Skip to content

A fejlesztők már elkezdték megkapni az első ARM chipes Mac-et, a DTK-t (Developer Transition Kit), mely kívülről csak egy Mac mininek néz ki, de belsejében az iPad Pro A12Z chipje található.

Az Apple azt kérte a fejlesztőktől, hogy ne teszteljék a gép teljesítményét, pláne ne hozzák ezt nyilvánosságra, de ezt természetesen volt, aki nem tudta megállni és így most már lehet egy elképzelésünk a gép sebességéről.

Tesztelésre a Geekbench-et használták, ami egymagos teszten 833 pontot ért el, többmagos teszten pedig 2582-t.

Összehasonlításképp az alap MacBook Air 1005 körül teljesít az egymagos és 2000 pont körül a kétmagos teszten.

Mielőtt azt gondolnád, hogy ez alapján nem túl erős az A12Z, a Geekbench egy Intel Mac-re készített alkalmazás, ami a Rosetta 2-nek köszönhetően virtualizáláson fut. A másik szempont pedig az, hogy a Geekbench alapján a Rosetta 2 csak a négy, teljesítményre hangolt magot használja az A12Z nyolc magjából. A fejlesztők szerint a Rosetta 2 által végzett, ARM-re történő fordítás 25-40% teljesítménycsökkenéssel jár.

Ezeket összerakva már érezhető, hogy az Apple saját chipjeivel felszerelt Mac-ek nagyon gyorsak is lehetnek, hiszen egy iPad Pro-ba szánt chip, virtualizáláson keresztül, magjainak felét használva hozza egy MacBook Air teljesítményét.

Ez azért is érdekes, hogy ha egy Intel Mac-re írt alkalmazás jól elfut az alap MacBook Air-en, akkor valószínűleg simán menni fog Rosetta 2 alatt még akkor is, ha a fejlesztője nem frissíti az alkalmazást Apple Silicon támogatásra.

Összehasonlítási alapnak a Microsoft Surface Pro X is felmerült, melyben a Qualcomm 3 GHz-es SQ1 chip-je található és az A12Z-vel felszerelt DTK Rosetta 2-n futó Geekbench-csel is elveri, ahogy arra Twitteren rá is világítottak:

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1277628592458006528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1277628592458006528%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.macrumors.com%2F2020%2F06%2F29%2Fapple-rosetta-2-a12z-beats-surface-pro-x%2F

Szóval a DTK, amiben egy két éves iPad chip van és emulálva futtat x86_64 kódot, gyorsabb, mint a Surface Pro X, ami natívan futtatja. Jaj Qualcomm, mi a manót csináltok?

A Surface Pro X egymagos teszten 726 pontot ért el, a többmagoson pedig 2831 pontot. A DTK-nak több Geekbench pontját is feltöltötték már és jelenleg 811/2871-es átlag eredményt hoz, ami alapján az A12Z egymagos teszten simán veri a Microsoft ARM gépét, többmagosban pedig szinte egyforma teljesítményt nyújt Rosetta 2 alatt.

Szerinted milyen teljesítményt hoz majd az első valódi Apple Silicon Mac?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Jajj de izgalmas… Vagy nem. :slight_smile:

  2. Avatar for diario diario says:

    Valakit csak a hús érdekel valakit pedig a disznóvágás. Fogadd el, hogy van akit érdekelnek a részletei bárminek és nem csak bedugni tudják a konnektorba… :slight_smile:

  3. Avatar for PRK PRK says:
    • Apple: Légyszi ne teszteljétek a sebességét. Naaaa, légyszi neeee.
    • Apple fejlesztői közösség: Ó, hát persze, hogy nem fogjuk! :joy:
  4. Jó, mert még a sebesség teszt sincs rá optimalizálva, ez jogos.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for PRK Avatar for diario Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin