fbpx Skip to content

Az Apple Design Awards azon fejlesztők kreatív érzékét és szakmai teljesítményét ünnepli, akik az Apple platformjain a kivitelezés, az innováció és a technológia tekintetében a legjobbat alkották. Az idei díjazottak a világ számos tájáról érkeztek, így Németországból, Svédországból, Magyarországról és Izraelből.

Idén is olyan alkalmazások és játékok kapták meg világító almás alumínium kockát, amelyek innovációt, dizájnt vagy épp valamilyen technológiai újítást hoztak az App Store-ba. Külön meglepetés a magyar díjazott!

Shapr 3D – a magyar díjazott

A CAD-szoftverek futtatása általában jelentős processzorteljesítménnyel bíró asztali számítógépet igényel. A Shapr 3D azonban megváltoztatja ezt. Ez a profi iPad-app páratlan teljesítményt nyújt, emellett kompatibilis a legfőbb CAD-fájlformátumokkal, valamint azonnali exportálást kínál 3D-nyomtatáshoz. Ráadásul a tervezés élményét szinte kézzelfoghatóvá varázsolja, különösen Apple Pencil használatával. Mindegy, hogy maszkot, felturbózott autót vagy építészeti projektet készítesz, úgy fogod érezni, mintha a való világban dolgoznál a virtuális tárgyakkal.

Nagy öröm volt látni, hogy a budapesti székhelyű Shapr 3D is a díjazottak közé került. Ez egy tipikus réteg alkalmazás, amit nem a hétköznapi felhasználóknak szántak, hanem azoknak, akik az iPadet akár tényleges munkára is használják. Csanády István és csapata amellett, hogy jó viszonyt ápol az Apple-lel is, nemrég még egy 6 millió dolláros befektetést is kaptak a Revolut és Spotify befektetőitől. Szívből gratulálunk nekik!

[appstore id=”1091675654″]

Darkroom

Ez a rendkívül átfogó és meglepően hatékony képszerkesztő az összes megszokott, apró vezérlőelemet és hangulatos szűrőt elegáns felhasználói felülettel ötvözi. Az egyszerű görbeszerkesztő segítségével bármilyen fotós intuitív és művészi módon finomrahangolhatja a fény és a színek játékát. A profik hasznosnak találják majd a Darkroom csoportos szerkesztését és a RAW-fájlok kezelésének, valamint a személyre szabott szűrők létrehozásának lehetőségét. A képszerkesztő-alkalmazások zsúfolt világában a Darkroom biztosan kitűnik a tömegből.

[appstore id=”953286746″]

Looom

A Looom elhozza az iPadek korába a kézzel rajzolt animációk világát, ám a folyamat most gyorsabb és bárki számára elérhető. Tapasztalat nem szükséges. Készíts vázlatot ujjaddal vagy egy Apple Pencil segítségével, majd egyetlen mozdulattal húzz fel egy új cellát, miközben korábbi rajzod halványan látható marad. A hobbiszintű felhasználók számára könnyen kezelhető, a profik számára elég hatékony Looom olyan játékos eszközökkel csökkenti a nehézségi szintet, mint például a képkocka sebességének módosítása. A rajztábla használata sosem volt még ilyen szórakoztató élmény.

[appstore id=”1454153126″]

Sayonara Wild Hearts

A 80-as évekbeli videóklipek és a játéktermek hangulatát idéző Sayonara Wild Hearts színtiszta interaktív költészet, amelytől az adrenalin szinted az egekbe szökik, lelked pedig szárnyra kél. A cél egy összetört szív meggyógyítása. Ehhez pedig szürreális tájakon kell manőverezned a motoroddal – néha városokon át, máskor az űrben –, amit olykor kecses csatasorozatok szakítanak meg. Mindezt pedig megfejeli a szintetizátortól fűtött hangzásvilág, és Queen Latifah hangja is közreműködik benne! Ultrajó!

[appstore id=”1441675161″]

Sky: Children of the Light

Vannak játékok, amelyek a fürge reflexeket értékelik, míg mások a rafinált törekvéseket. A Sky: Children of the Light valami egészen másra alapoz: a nagylelkűségre. A másoknak való segítségnyújtás vágya áthatja a játék egészét. A játékosok együttes erővel dolgoznak azon, hogy fényt hozzanak egy buja, szabad világba: összeállnak, hogy megoldják a rejtvényeket, és fényt derítsenek a titkokra – vagy nemes egyszerűséggel kéz-a-kézben beszélgessenek a tűz mellett. A mesés rajzoknak és a végtelen kreativitásnak köszönhetően a Sky az egekig szárnyal. Hosszabb cikkünket itt olvashattok róla.

[appstore id=”1462117269″]

Song of Bloom

Stollenmayert szokatlan, fizikai alapokon nyugvó játékai tették híressé, mint amilyen az aranyosan furcsa ételtrilógia, a Bacon, a Pancake és a Burger. A Song of Bloomban ezt a megkapó furcsaságot valami egészen egyedibe oltja: egy olyan művészi fejtörőbe, amelynek kihívásai egymásból fakadnak (és gyakran nem hagyományos megoldásokat igényelnek, például egy töltőkábel csatlakoztatását). Ha túl sokat elárulunk, odalesz a móka, legyen elég annyi, hogy ez a lenyűgöző, nem lineáris struktúrát követő játék épp olyan különleges, mint az alkotója.

[appstore id=”1479162134″]

StaffPad

A StaffPad már-már varázslatos módon alakítja a kézzel írt zenei jelöléseket profi kottákká. Apple Penciled vagy ujjad segítségével jegyzetelhetsz az üres helyekre, zenei jelekkel láthatod el a fájlod (egy staccato ide, egy tenuto oda), aztán egy crescendo vagy diminuendo, majd voilà: a letisztult kotta a szemed előtt jön létre. A StaffPad másik hasznos funkciója: nyomd meg a lejátszást, ha meghallgatnád a készülő szerzeményt az app komplett virtuális zenekarának előadásában.

[appstore id=”1442074103″]

Where Cards Fall

A Where Cards Fall egyszerre megindító és kreatív. E briliáns fejtörő célja igen egyszerű: helyezd el kártyaváraidat stratégiai szempontból ügyesen, hogy aztán könnyedén átugrálj és végigmássz az álomszerű szinteken. És a csavar? Minden szint a játék főszereplőjének egy emlékét szimbolizálja, és ahogy az egyre trükkösebb fejtörőket teljesíted, egy egészen váratlan (és figyelmeztetünk: könnyfakasztó) történet fejezetei bontakoznak ki előtted. Lehet, hogy a játék neve Where Cards Fall, de itt semmi sem a véletlen műve. Hosszabb cikkünket ide kattintva olvashatjátok el róla.

[appstore id=”1466331487″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok