fbpx Skip to content

Manapság a dedikált Mac megoldások sokféleségére, választékára való tekintettel nem könnyű kiválasztani azt a szoftvert, amelyik a legalkalmasabb egy adott feladat elvégzésére.

15 népszerű Mac eszköz webfejlesztéshez

Ebben a cikkben több Facebook programozói csoportos közvélemény kutatás és a weben elérhető tesztek figyelembevételével István bemutatja a leggyakrabban használt Mac fejlesztő eszközöket, amelyek nem csak a kezdő webfejlesztők, de a profi szakemberek számára is optimális választást jelenthetnek.

A munkához használatos szoftverek megléte létfontosságú minden webfejlesztő számára, mivel ezek nélkül nem lennénk képesek hatékonyan dolgozni, ami hosszú távon nem csak idegőrlő, de bevétel kieséssel is jár.

Manapság a dedikált Mac megoldások sokféleségére, választékára való tekintettel nem könnyű kiválasztani azt a szoftvert, amelyik a legalkalmasabb egy adott feladat elvégzésére.

Ebben a cikkben több Facebook programozói csoportos közvélemény kutatás és a weben elérhető tesztek figyelembevételével bemutatom a leggyakrabban használt Mac fejlesztő eszközöket, amelyek nem csak a kezdő webfejlesztők, de a profi szakemberek számára is optimális választást jelentenek.

Csak úgy érdekességképpen a hazai Facebook programozó csoportban kiírt szavazás toplistája így néz ki:

  1. VSCode – 15 szavazat
  2. Xcode – 9 szavazat
  3. iTerm – 8 szavazat
  4. Homebrew – 6 szavazat
  5. Atom – 4 szavazat

Remélem, hogy az alábbi 15, webfejlesztéshez használt szoftver áttekintése hasznos lesz számodra és tudok pár olyan alternatívát mutatni, amelyet eddig nem ismertél, de érdemes lenne kipróbálnod.

VSCode

A Visual Studio Code (VSCode) egy olyan ingyenes fejlesztői eszköz, amely a kódszerkesztést és debuggolást egyszerűvé és hatékonnyá teszi. A VSCode olyan gyors kódszerkesztőt tartalmaz, amely nagyszerűen használható mindennapi munkában. 

A VSCode számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyre egy fejlesztőnek nagy szüksége van, kezdve a navigációtól a testre szabható billentyű parancsokon keresztül a szintaxis kiemelésen túl a számtalan nyelv támogatásáig. 

A Visual Studio Code támogatást nyújt az IntelliSense kiegészítéshez, amely gyorsabb és hiba mentesebb munkavégzést tesz lehetővé a korábban elkészített kódok átalakításával. 

Beépített TypeScript, JavaScript, Git és Node.js támogatással bír és számos egyéb kiegészítő is elérhető hozzá más nyelvekhez. Ezen felül széleskörűen testreszabási lehetőséggel bír, gyakorlatilag bármilyen részét testre szabhatod az editornak, a felhasználói felületnek, de még a működés bizonyos részeit is módosíthatod.

Xcode

Az Xcode egy integrált fejlesztőkörnyezet, amely a Mac fejlesztőeszközök átfogó készletét kínálja. Gyakorlatilag mindent, amire a programozóknak szüksége van Mac, iPhone, iPad, Apple TV és Apple Watch alkalmazások fejlesztéséhez.

Ez a kódszerkesztő több programozási nyelvet is támogat, és a fejlesztők számára egységes munkafolyamatot biztosít felhasználói felületek tervezéséhez, kódolásához, teszteléséhez, illetve a szoftverekben rejlő hibák felderítéséhez és javításához.

Az Xcode magában foglalja az Xcode IDE, a Swift és Objective-C fordítókat, az Instruments nevű elemző eszközt, szimulátorokat, különféle SDK-kat és számos kiváló funkciót.

iTerm 2

Az iTerm2 az Apple Terminal nyílt forráskódú helyettesítője, és az iTerm utódja. Ez a praktikus terminál emulátor a munkafolyamat hatékony kezelését hivatott elősegíteni. 

Az iTerm2 nagymértékben testreszabható és támogatja az OS különböző funkcióit, beleértve az ablak átlátszóságot, a teljes képernyős módot, az ExposéTabs-t, a Growl értesítéseket és a sztenderd billentyűparancsokat. Az iTerm2 testreszabható profilokat ad és a múltbéli terminál input/output-ok azonnali visszajátszását is lehetővé teszi.

Homebrew

A Homebrew egy ingyenes, nyílt forráskódú csomagkezelő. Egyszerű megoldást kínál UNIX eszközök, Mac terminál segédprogramok és a grafikus alkalmazások telepítéséhez.

A fejlesztők a könnyű és gyors telepítés, az egyszerű használat és a parancssori integráció miatt szeretik.

Atom

Az Atom is egy igen népszerű, web technológiákon alapuló szöveg- és forráskód-szerkesztő. Az Atomot fejlesztők tízezrei választották azért, mert gyönyörű a felhasználói felülete és moduláris a felépítése. 

Ami ezt a nyílt forráskódú eszközt kiemeli, hogy Node.js-ben írt plugineket is támogat és a GitHub által fejlesztett beépített Git Control-ja van.

Ezen felül az Atomot IDE-ként is használhatod számtalan programozási nyelv számára. Természetesen ismeri a szintaxis-kiemelést, automatikus nyelv felismerést, rendelkezik autocomplete funkcióval és számos egyéb nélkülözhetetlen eszközzel.

Docker

A Docker egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a webfejlesztőknek, rendszergazdáknak hogy alkalmazásaikat egy konténerben könnyen telepíteni tudják és egy host operációs rendszeren, például Linuxon futtatni tudják. 

A konténereket a Docker 2013-ban mutatta be és azóta kvázi ipari szabvánnyá váltak. A konténerek egyfajta szabványosított szoftver egységek, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy elszigeteljék alkalmazásukat a környezettől, így megoldva a „csak az én gépemen működik” problémát.

A virtuális gépektől eltérően a konténereknek nincs plusz erőforrás igényük, ezáltal még hatékonyabb alkalmazásukat teszi lehetővé az adott operációs rendszer alatt.

Brackets

A Brackets egy ingyenes HTML, CSS és JavaScriptben írt nyílt forráskódú szöveg-és forráskód szerkesztő program, melyet kifejezetten webfejlesztéshez készítettek. Elérhető Macintosh, Linux és Windows platformokhoz.

A Brackets a felhasználói felületét Quick Edit UI-nak nevezi. Itt tudsz kontextus-specifikus kódot megadni és szerkeszteni az inline eszközök segítségével, ahelyett, hogy a felhasználói felületet mindenféle panelekkel és ikonokkal tennéd átláthatatlanná.

A Brackets Live Preview szolgáltatása közvetlenül a böngésződdel működik együtt és azonnal megmutatja a végeredményt. Gyorsan tudsz oda-vissza ugrálni a forráskód és a böngésző nézet között, ami nagyon hatékony fejlesztést tesz lehetővé.

A Brackets kiváló szerkesztő és mindent tud, amire fájlok, mappák kezeléséhez és új fájlok létrehozásához szükséged lehet. A kód kiegészítő képességével pillanatok alatt tudsz úgy beilleszteni forráskódot, hogy ismernéd a pontos szintaxist. Ha mégis a szintaxissal kapcsolatos kérdésed van, a Quick Edit opció azonnali segítséget nyújt.

A Bracket emellett egy erős keretrendszert ad a kiegészítőkhöz. Számos kiegészítő érhető el, amelyeket az Extension Manager segítségével böngészhetsz és telepíthetsz. 

FlexiHub

A FlexiHub a leghatékonyabb Mac alkalmazások közé tartozik azoknak a fejlesztőknek, akik szoftvermegoldásokat építenek iOS eszközökre. A segédprogram segít megosztani az iPhone és iPad eszközöket a hálózaton keresztül, és hozzáférhetővé teszi őket bármilyen távoli számítógépről, ami azt jelenti, hogy a fejlesztő csatlakozhat egy iOS-eszközhöz anélkül, hogy fizikailag csatlakoztatná a Mac-hez. 

Ez a megoldás különösen kényelmes az iOS alkalmazások tesztelésére és hibakeresésére. A FlexiHub tökéletesen működik Ethernet, LAN, Wi-Fi, internet vagy bármely más hálózaton keresztül, és fejlett forgalmi titkosítással védi az összes kapcsolatot.

Sublime Text

Ha egy gyors, nagy funkcionalitású szerkesztőt keresel, a Sublime Text jó választás. Ezzel a fejlesztői eszközzel megkapod azokat a régen várt funkciókat, hogy egyszerre több helyen tudj dokumentumot írni és szerkeszteni villámgyorsan.  

Ráadásul a billentyűzet segítségével eléred a szerkesztő minden funkcióját, szintaxis kiemelést, kód snippeteket számos különféle nyelven, úgy mint JavaScript, PHP, CSS, HTML, Python, LESS, XML, C++, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. 

MAMP

A MAMP mozaikszó a macOS (operációs rendszer), az Apache (web szerver), MySQL vagy MariaDB (adatbázis kezelő rendszerek) és PHP, Perl, vagy Python (programozási nyelvek) kezdőbetűiből származik.

Az alkalmazás segítségével néhány kattintással telepíteni tudod az Apache-ot, PHP-t és MySQL-t a gépedre egy lokális szerver környezettel egyetemben. 

A MAMP a Windows-os és linuxos telepítő csomagokhoz hasonlóan teljesen ingyenes. A MAMP a GNU General Public License alatt jelenik meg, ezért az ezekre a szoftverekre vonatkozó felhasználási feltételek vonatkoznak rá.

Ha WordPress-ben szeretnél weboldalakat fejleszteni, akkor a MAMP segítségével mindent megkapsz, amire szükséged lesz a fejlesztéshez és teszteléshez. Ha az Apache, PHP és MySQL komponenseket egyesével szeretnéd telepíteni és konfigurálni, azt is megteheted, de a folyamat közel sem lesz annyira egyszerű, mint a MAMP-pal.

Tower

A Tower egy egyszerűen használható Git kliens a Mac-hez. Könnyen integrálható tucatnyi egyéb Mac webfejlesztő szoftverbe és ezek után parancssorból vezérelhető. A Tower nélkülözhetetlen eszköz azok számára, akik egy GUI-n keresztül szeretnék elérni a Planio repository-kat.

A Tower számos fejlett szolgáltatást nyújt, például single line staging, submodule support és file history. Az alkalmazás használata során ha hibázol, nem kell aggódnod, mert a visszavonás segítségével egyszerűen visszatérhetsz a korábbi verziókhoz.

SourceTree

A SourceTree is egy ingyenes Git kliens Mac-re, de van Windows-os változata is. Az alkalmazás célja, hogy megkönnyítse a Git-tárolókkal való munkát és így minden figyelmedet a kódolásnak tudd szentelni.

Ami kiemelni ezt az eszközt a többi közül az az, hogy egy egyszerű GUI-ja van, ami sokat segít a fejlesztőknek a hosztolt és helyi tárolók kezelésében. Egy kattintással tudsz létrehozni, klónozni, átrakni, összeolvasztani, stb. 

Dash

 

Ha a kódok szintaxisának megjegyzése gondot okoz számodra, akkor a Dash-t neked találták ki. Az app összegyűjti a HTML5, CSS3, jQuery, Sass, LESS, stb. dokumentációját és lehetővé teszi, hogy egy egységes felületen keresni és böngészni tudd.

A Dash segítségével azonnali offline hozzáférést kapsz több mint 200 API dokumentációs készlethez.

Koala

A Koala egy nyílt forráskódú, ingyenes, GUI-alapú fordító olyan preprocesszorokhoz, mint a SASS, LESS, Compass és CoffeeScript. A Koala használatához Ruby vagy libSass lokális telepítésére van szükség ahhoz, hogy SASS-t tudjál fordítani vele.

A Koala legfontosabb funkciói a több nyelv támogatása, valós idejű fordítás, széleskörű beállítási lehetőségek, hibakövetés és értesítés. A Koala Mac mellett Windows-on és Linuxon is elérhető.

Go2Shell

A legnépszerűbb webfejlesztői szoftver listánk nem lenne teljes a Go2Shell nélkül, amely terminál ablakot nyit a Finder aktuális mappájában.

A Go2Shell telepítése egyszerű, fogd és vidd módszerrel húzd a Finder eszköztárába és kapsz egy nyomógombot, amelyre kattintva egy terminál ablakot tudsz nyitni az adott mappában.

Összefoglalás

Mac-es webfejlesztő eszközökből hatalmas választék érhető el, ezek közül próbáltam meg kiemelni 15-öt a webes toplisták, tesztek és Facebook programozó csoport közvélemény kutatásom eredménye alapján. Bízom benne, hogy megtalálod közöttük azt, ami tanulásod, munkád során a leghatékonyabb lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok