fbpx Skip to content

Lassan tíz éve dolgozom grafikusként, ami megszámlálhatatlan, képernyő előtt töltött órát jelent, bár ez lényegében bármilyen más, irodai munkakörre is igaz. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a karrierem nagy részében jobb minőségű monitorokkal dolgozhattam, illetve bátyámmal ellentétben a szemüvegesség még elkerült, minimálisan romlott csak a szemem az évek során, de annyira még nem, hogy munka vagy pihenés közben zavarjon.

Évek óta érdekel viszont, hogy a kékszűrős számítógép szemüvegek milyen hatással lehetnek rám. Sokaknak pár óra monitor-bámulás után elkezd fájni a fejük, kiszárad a szemük és képtelenek tovább nézni a kijelzőt, én ezt minimálisan szoktam csak tapasztalni, ha fáradtabb, kevésbé kipihent vagyok. Kíváncsi voltam arra, hogy javít-e ezen az állapoton, de a legfontosabb szempont az volt, hogy miként és mennyire torzítja el a színeket, ami egy grafikusnál elég fontos dolog, ezért kipróbáltam a Barner számítógép szemüvegét.

Mire is jó egy ilyen szemüveg és hogyan működik?

Computer Vision Syndrome, röviden CVS a tünetegyüttes orvosi megnevezése, ami a sok képernyő előtt töltött órák hatására jelentkezhet. A korábban említett, kiszáradt, fájó szemek, migrénes, fájó fejen túl alvás zavarokat, általános fáradtságot, rossz közérzetet és még nyaki-, kar- és hátfájdalmakat is ide sorolnak, amelyeknek egy részét már biztos minden irodai dolgozó tapasztalta.

A legtöbb, manapság használatos kijelző magas energiájú kékfénnyel dolgozik, ami a látható fényspektrum legerősebb fénye, így ez károsítani tudja a szemünket, illetve az agyunknak nappali üzemmódot sugall, azaz beindul a kortizol termelés, ez éberséget okoz, ami esti képernyőzés során elég hátrányos lehet, mert csak sokára jut el a szervezetünk az alvó módba, amikor beindul a melatonin termelés. Ezek ellen egy szűrőréteg kerül a szemüveglencsére, ami a Barner esetén egy CR39-es lencse, aminek a bevonata 40%-ban csökkenti a kék fény 430-450nm közötti értékét és 100%-ban a 410nm-es részét, ahogy ezt az alábbi animáció mutatja is. Bővebb információkért érdemes szemészorvossal konzultálni, hiszen ez a cikk nem hivatott orvosi szinten feltárni a témát.

Barner szemüvegek

Több éve ismerem a Barner márkát, még akkor hallottam róluk, mikor a Kickstarter projektjük elstartolt 2017-ben. Már akkor megtetszettek a szemüvegeik, hiszen többféle trendi fazonban, számos színváltozatban és többféle árcédulával is kaphatóak, szép színes mintás, minimalista csomagolásban. Akkor még nem éreztem a szükségét egy ilyen szemüvegnek, azonban a karantén helyzet egyértelműen több, képernyő előtt töltött órát hozott számomra és úgy döntöttem, kipróbálom a Barner szemüvegét. A választásom a Dalston modell tortoise, azaz teknősbéka mintázatúra esett, de ezt itthon sokan kolbász mintásnak hívják inkább. Én dioptria nélkül kértem, azonban akinek arra lenne szüksége, az úgy is megrendelheti plusz pénzért természetesen. Minden modell valamilyen városról, vagy város részről kapta a nevét, az enyém például észak London egyik részéről, de Berlin egyik negyedéről is van szemüveg elnevezve.

Grafikusként imádom, ha egy terméknek már a csomagolása is vonzó. Legyen egyszerű, letisztult, vagy szép színes, feltűnő. A Barner szemüvegeinek doboza modellenként és színváltozatonként eltérő mintával érkezik. A doboz a szemüvegen és néhány kötelező papíron túl egy neoprén tokot (szemüveg színétől függően eltérő színekben), törlőkendőt és nyakba akasztót is rejt, ha valaki nagypapásan a nyakában szeretné hordani a szemüvegét. Mivel alapjáraton nem vagyok szemüveges, így nincs összehasonlítási viszonyom, hogy minőségre, súlyra hogy viszonyul a Barner szemüvege a piac többi szereplőjéhez, azonban engem már a fogása, a matt tapintása is magával ragadott. Súlya elenyésző, így nem megterhelő, fárasztó hordani, de nekem persze még szoknom kell, hogy a négy fal közt is csücsül valami az orromon, nem csak a napon a napszemüveggel, így még előfordul, hogy zavar a keret széle, ami belelóg a látóterembe vagy épp reflexből felteszem a fejemre még sokszor.

A kékszűrő rétegen túl karcolásnak ellenálló, antisztatikus, vízlepergető és csillogásmentes bevonattal is el vannak látva a lencsék. A modell és színválasztásban a mintaképek mellett a méretekkel ellátott rajzok is segítenek, hiszen egy webshopban nehezen tudnánk “felpróbálni” egy szemüveget, de én még a napszemüvegemet is elővettem és lemértem annak a méreteit is, hiszen fazonban eléggé hasonlít a Dalstonhoz. Aki pedig nem szeretne bajlódni azzal, hogy ha kimegy az utcára, a napra, akkor elővegyen egy másik szemüveget, az vásárolhat rácsíptethetős napszemüveg lencséket is.

Hogyan hat a színekre?

Már első használatkor észrevettem, hogy bizony kicsit sárgás a lencse, ami minimálisan, de módosít a színeken, ezt legkönnyebben egy fehér alapú weboldallal vagy a fehér falnál tudjuk megnézni. Ez a színeltolás a hideg és meleg színekre más-más mértékben hat, nem zavaróan, de észrevehetően. Nem tudnék százalékos értéket mondani, de az én közel két hetes tapasztalatom az, hogy grafikusként továbbra is színkalibrált monitorral és szemüveg nélkül keverjünk színt, hogy tényleg azt kaphassuk amit elképzeltünk, azonban utána már annyit nem módosít a kékszűrő, hogy zavaró legyen vele dolgozni. Ennyi idő alatt még nem tudok arról érdemben nyilatkozni, hogy fáradtabb napokon segít-e nekem ez a szemüveg, hogy tovább tudjak dolgozni és ne kezdjen el mindenem fájni, ami a hosszú monitorozásoktól tudna.

A Barner szemüvegeire csak pozitívat tudok mondani, bár egy kemény tok jól jönne még hozzá, de az persze növelné az árat is. Aki gondolkozik ilyen jellegű szemüvegben, annak én jó szívvel tudom ajánlani a Barner márkát, akár nullás, akár dioptriás lencsével, de ilyen réteg kérhető bármelyik optikus szaküzletben is az ott vásárolt szemüvegekre.

Amennyiben megtetszett ez a fajta szemüveg, akkor Barner oldalán meg tudod nézni az összes modellt és színválasztékot és ott meg is tudod őket rendelni.

Te használsz kékszűrős szemüveget monitor használat közben?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Én is grafikusként dolgozok otthon 20 éve. Engem jobban zavart a fényes kijelzős iMAC. Szerencsére a 2019-es modell már nem csillog anyaira így váltottam. Még a szemüveg jó opció lehet. Lehetséges, hogy kipróbálom… :slight_smile:

  2. Avatar for andoro andoro says:

    Csak halkan jegyzem meg hogy kb bármilyen szemüveget meg lehet úgy venni hogy van a lencsét kékfényszűrő. A Hoya biztosan gyárt ilyet, és akkor miért is kellene nekem egy adott márkához ragadnom? Olyan keretet választhatok amilyet szeretnék…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for andoro Avatar for expa

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Én is grafikusként dolgozok otthon 20 éve. Engem jobban zavart a fényes kijelzős iMAC. Szerencsére a 2019-es modell már nem csillog anyaira így váltottam. Még a szemüveg jó opció lehet. Lehetséges, hogy kipróbálom… :slight_smile:

  2. Avatar for andoro andoro says:

    Csak halkan jegyzem meg hogy kb bármilyen szemüveget meg lehet úgy venni hogy van a lencsét kékfényszűrő. A Hoya biztosan gyárt ilyet, és akkor miért is kellene nekem egy adott márkához ragadnom? Olyan keretet választhatok amilyet szeretnék…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for andoro Avatar for expa