Mark Gurman: az ARM-re való átállás bejelentése is várható az idei WWDC-n

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mark Gurman a Bloombergnél azt állítja, hogy az Apple az idei WWDC-n be fogja jelenteni, hogy a Mac-ek az Intel processzorokról a cég saját tervezésű ARM chipjeire váltanak.

Sonny Dickson szerint pedig ennél is többre számíthatunk, ő már azt jósolja, hogy a június 22-én tartott konferencián az Apple bemutatja a T2 chipes iMac-et frissített formavilággal.

Kezdjük először egy kis időutazással:

2005-ben Steve Jobs a WWDC-n bejelentette, hogy PowerPC processzorokról Intelre fognak váltani a Mac-ekben és 2006-ban érkeznek az első inteles Mac-ek.

Gurman úgy véli, hogy a történelem meg fog ismétlődni, és idén bejelentésre kerül az ARM-átállás, de az Apple saját chipjeivel felszerelt Mac-ekre 2021-ig várnunk kell. Az egy évvel korábbi bejelentés időt ad a fejlesztőknek arra, hogy alkalmazásaikat felkészítsék az átállásra.

Az, hogy az Apple bejelenti az ARM-átállást, persze nem jelenti azt, hogy többé nem lesz új, Intel processzoros Mac, legalábbis Sonny Dickson szerint érkezik egy új iMac is:

Egy új iMac érkezik a WWDC-n. iPad Pro-ra hasonlító design, Pro Display-hez hasonló keret, T2 chip, AMD Navi grafikus processzor és nem lesz többé Fusion Drive.

Az iMac-re igazán ráférne egy design frissítés, hiszen elölről 2009 óta szinte ugyanúgy néz ki, annak ellenére, hogy 2012-ben frissítették a formavilágot, hogy vékonyabbnak tűnjön bizonyos szögekből. A külső persze csak egy dolog, a belső változások sokkal izgalmasabbak. A T2 chip jelentősen gyorsabb SSD műveleteket és egyéb biztonsági funkciókat nyújtana, az AMD Navi grafikus processzor használata pedig a teljesítményt növelné.

Az is örvendetes, hogy az Apple állítólag felhagyna a Fusion Drive meghajtókkal, ami azt jelentené, hogy az iMac-ekben végre csak SSD-k lennének.

Szóval elképzelhető, hogy az Apple a június 22-én kezdődő WWDC-n felfedi, hogy a Mac-ekből szépen lassan eltűnnek az Intel processzorok és közben kiadnak egy új iMac-et, melyben először jelenik meg a cég saját, egyébként szintén ARM-alapú T2 segédprocesszora.

Ez nagyjából még hihetőnek is tűnik így.

Szerinted végre beigazolódnak az ARM Mac pletykák?

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!