fbpx Skip to content

Ebben a cikkben nem csak egy hanem két alkalmazást is bemutatok, de ne szaladjunk ennyire előre. Képernyőfotót jóformán mindenki készít, a legtöbbünk talán az iPhone-ján használja ezt a funkciót, de alapjában véve ez a funkció az életünk szerves része, ha szeretnénk valakinek valamit megmutatni.

CleanShot X képernyőkép készítés MacOS-en

Dániel kolléga mutatta néhány hete nekem a CleanShot X videóját, melyet alább megnézhettek majd, hogy mennyire igényesen készítette el a cég. Ez olyannyira jól sikerült nekik, hogy én konkrétan beleszerettem az alkalmazásba és meg akartam venni, de hát az ára ? sajnos nem éppen baráti. Ekkor futottam bele a Setapp-on belül, és végérvényesen lecseréltem a képernyőfotó készítését a macOS rendszeremen!

Szerintem a videó önmagáért beszél. Már az alap képernyőfotó avagy screenshot készítés is rendkívül fejlett lett macOS Mojave óta, de ezek az apróságok, amik a CleanShot X-nél elérhetőek, jóformán fellegekbe repíti ezt a funkciót Mac-en:

A kedvencem, hogy maga a képernyőkép oldalt képes “lebegni” addig, ameddig nem használom fel, illetve megadhatom, hogy az adott képernyőfotó minden alkalmazás előtt legyen, például hogy készítek egy banki adatokról szóló képet, amit be kell másolnom máshova, ezt kényelmesen megtehetem, nem kell az ablakok között lépkedni! Ezen kívül a hosszú beszélgetéseket is sokkal könnyebben meg tudom jeleníteni az ismerősöknek, nem 87.000 screenshotot küldve nekik.

Bónuszként olyan funkciókat csomagoltak az appba, mint például egyes személyes adatok kitakarása, fontosabb dolgok kijelölése, pontokba szedése. Érdemes a teljes beállításokat végig nyálazni, hogy minden funkciót beállítsunk számunkra.

Mi a fekete leves? Az ára. Őszintén picit drágállom a maga 29 dollárjával 1 készülékre való telepítésével. Ez jelen árfolyam mellett közel 10.000Ft, amit elfogadok, de jelen esetben picit drágának találtam. Azonban a cég nem volt rest és egyezséget kötött a méltán híres Setapp-pal, ami több mint 180 alkalmazást tartalmaz már manapság.

A Setapp és a CleanShot X

A Setapp tulajdonképpen egy alkalmazás csomag előfizetés havi $9,99-ért, plusz adó. Ebben a legnépszerűbb Mac-es alkalmazások érhetőek el és már kétszer is írtam róla a Szifon.com-on. A csapatunk évek óta használja, és számtalan alkalmazást innen telepítünk, mert minden app a legújabb frissítést tartalmazza és minimális költésgbe kerül havonta. Mintha csak egy Spotify-ra fizetnénk elő, csak itt 180 alkalmazást kapunk meg érte.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a Setapp rendelkezik Trial verzióval, aminek a segítségével ingyen kipróbáljuk a legjobb fizetős alkalmazásokat, köztük a CleanShot X-et is! Ezeket használjuk egyébként mi:

  • CleanMyMac X (Segítségével számtalan dolgot csinálhatunk a macOS-ben)
  • iStat Menus (Menüsávra rakhatóak vele a gép statisztikai adatai)
  • Bartender (Eltüntethetjük vele a felesleges dolgokat a menüsávról)
  • CleanShot X (a fenti képernyőkép készítő alkalmazás)
  • Paste (Profi copy/paste alkalmazás)
  • Folx (a legjobb letöltő, torrent alkalmazás)
  • JustStream (Kiküldhetünk vele bármit az Apple TV-re)
  • Forecast Bar (Menüsávra rakható szép időjárás jelentés)
  • NetSpot (Profi Wi-Fi analizáló app)
  • TouchRetouch (Ha nincs időd megnyitni a Photoshopot, retusálhatsz vele)
  • BetterTouchTool (Testre szabhatóak vele a trackpad, illetve egér gesztusok)
  • uBar (új értelmet nyer vele a Dock, ami szerkeszthetővé válik)
  • AnyTrans (lemásolhatod vele az adataidat az iPhone-odról)

 

És még sorolhatnám… Rengeteg alkalmazás közül választhatunk a Setapp-ból, amire szerintem érdemes előfizetni, vagy legalább ingyen kipróbálni. Így végeredményben 10.000Ft-ot sem kellett kifizetnem a CleanShot X-ért, hanem a már meglévő előfizetésemmel kényelmesen letölthettem a többi 20-30 program mellé, amiket naponta használok. Amennyiben a Setapp-nál a 4 Mac-es előfizetést választjuk, akkor Mac-enként 1500Ft körül jön ki egy hónap, ami szerintem egészen baráti.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok