fbpx Skip to content

Ahogyan azt már megszokhattuk, az iFixit pár napja szétszedte az új készüléket is, és bár nem ők voltak ebben az elsők, akik ezt megtették, a leírásuk még mindig a legjobb a mezőnyben. Az rögtön kiderült, hogy az új iPhone SE és az iPhone 8 alkatrészei gyakorlatilag az akkumulátor kivételével cserélhetők a két modell között, és az akkumulátor esetén is csak a csatlakozója tér el, ami az új iPhone SE esetén az iPhone 11-ben található típusú.

iPhone SE 2020 darabokban

Maga az alaplap is értelemszerűen eltérő a két modell között, és bár a hátlapi kamerák felcserélhetők a két modell között, a kameramodul darabokra szedésének részletes elemzését még nem tette közzé az iFixit, csak röviden érintette egy második videóban. Nézzük, mit találtak még!

Az új iPhone SE tehát méretre és külsőre gyakorlatilag megegyezik az iPhone 8-cal, és belső kialakításában is nagyban hasonló hozzá. A szétszedéskor a legelső alkatrész, ami lecsatlakoztatásra kerül, az akkumulátor. Ennél a paraméterek megegyeznek az iPhone 8-nál megtalálhatóval, viszont a csatlakozó esetén az Apple az iPhone 11 esetén is meglévőt használja, így az akkumulátor semmiképp sem cserélhető ki egy iPhone 8 akkura. Az iFixit azt is kipróbálta, hogy mit szól az új iPhone SE egy iPhone 11 akkuhoz, ami ugyan csatlakoztatható hozzá, de nem kapcsolt be vele.

Balról az iPhone 8, jobbról az iPhone SE 2020, és köztük az akkumulátoraik

Balról az iPhone 8, jobbról az iPhone SE 2020, és köztük az akkumulátoraik
(Forrás: iFixit)

A következő elem a kijelző. Ez látszatra semmiben sem tér el az iPhone 8 kijelzőjétől, ugyanúgy három szalagkábel köti össze az alaplappal, mint elődjét, de jobban megnézve már az is észrevehető, hogy míg az iPhone 8 esetén ott volt a 3D Touch-hoz szükséges réteg, ez már nincs meg az iPhone SE 2020 kijelzőjénél:

Balról az iPhone 8 3D Touch rétege, jobbról az iPhone SE 2020-é, 3D Touch réteg nélkül

Balról az iPhone 8 3D Touch-csal, jobbról az iPhone SE 2020, 3D Touch nélkül
(Forrás: iFixit)

Sok találgatás övezte az új készülék hátlapi kameráját is. A technikai adatok alapján leginkább az iPhone 8-hoz lehet hasonlítani, bár voltak olyan felvetések is, amelyek szerint az iPhone XR-ből kölcsönözte az Apple a modult az új készülékhez. Az iFixit azt találta, hogy a kamera csereszabatos az iPhone 8-cal, és amikor az új SE kameráját áttették egy iPhone 8-ba, akkor azzal jobb képeket tudtak készíteni, mint az iPhone 8 eredeti kameramoduljával, bár számukra nem volt egyértelmű, hogy az új kamera valóban jobb, és nem csak véletlen bemozdulás miatt lett életlenebb a kép az eredeti kamerát használva.

Az viszont egyértelmű, hogy nem az iPhone XR esetén használt érzékelő van a modulban, mert az ennél nagyobb méretű – az alábbi képen balról jobbra az iPhone SE 2020, az iPhone 8 és az iPhone XR hátlapi kamerája látható:

Az iPhone SE 2020, iPhone 8 és iPhone XR kameramoduljai darabokban

Érdekes, ugyanakkor némileg lényegtelen különbség az iPhone 8-cal szemben, hogy az új iPhone SE alaplapján az A13 processzor a feliratozása miatt mondhatni “fejjel lefelé” ? van az iPhone 8-ban megtalálható A11-gyel szemben. Ezt Steve Jobs biztosan nem hagyta volna, még ha az alkatrészeket egyébként alapból egy shield el is takarja…! ?

Balról az iPhone 8 és az A11, jobbról az iPhone SE 2020 és az A13
(Forrás: iFixit)

Érdemes megnézni az iFixit időközben megjelent, két rövid videóját is az új készülékkel kapcsolatban:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Tetszős de maradok a 10nél. Majd a 12-t behúzom.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Tetszős de maradok a 10nél. Majd a 12-t behúzom.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon