Megnehezíti a T2 chip a használt Mac-ek legális, használt piaci értékesítését

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple szinte minden új Mac-jébe beleteszi a T2 chipet, többek közt a frissen bemutatott, új, 13 colos MacBook Pro-ba is.

A T2 segít abban, hogy biztonságosabbak legyenek ezek a számítógépek, de egyúttal megnehezítheti a használt piacon való, legális értékesítésüket, ha eredeti tulajdonosuk nem telepíti újra őket, mielőtt megválna tőlük.

Az Aktiválási zár egy olyan funkció, ami még 2013-ban az iOS 7-tel érkezett meg az iOS eszközökre, de a Mac-es variánsra 2018-ig kellett várni a T2 chippel. Ez a zár megnehezíti a tolvajok életét, mert gyakorlatilag lehetetlenné teszi az eszközök használatát az eredeti felhasználó jelszava nélkül.

Ez nem okoz problémát, ha a tulajdonos kijelentkezik Apple ID-jából az iOS eszközökön vagy formázza Mac-jét, de ha ez a lépés elmarad értékesítés előtt, akkor csak alkatrésznek (értelemszerűen az alaplap kivételével) vagy ajtókitámasztónak használható az egyébként még akár sokáig működő kütyü.

A Motherboard így írt erről a problémáról a napokban:

“Szeretném a felelősségteljes dolgot csinálni és törölni a korábbi felhasználói adatokat ezekről a gépekről, de az Apple nem engedi.” – mondta John Bumstead MacBook szerelő és az RDKL INC szerviz tulajdonosa egy tweetben, amihez csatolt 2 képet ilyen “használhatatlan” MacBook Pro-ról. “Szó szerint az egyetlen megoldás arra, hogy ezeket a 3000 dolláros gépeket hasznosítsuk, hogy szétzúzzuk és 12 dollárért eladjuk a bennük lévő fémet.”

Ez alapból egy tök jó biztonsági funkció és sokat segített abban, hogy a tolvajok ritkábban nyúljanak Apple cuccokért, de sajnos sokan úgy adják el gépüket, hogy nem állítják vissza a gyári beállításokra és nem engedélyezik a külső adattárolókról való indítást sem.

Alapértelmezésben a T2 chippel ellátott gépeken ugyanis az adminisztrátori jogú felhasználó jelszava nélkül nem lehet belépni helyreállítási módba és nem lehet őket külső adattárolóról indítani.

Bumstead arra is kitért, hogy bár ez az egyedi Mac eladásokat is érinti, a probléma sokkal nagyobb, ha cégről van szó. Az Apple-nek van egy DEP (Device Enrollment Program) nevű programja, mellyel egy cég közösen menedzselheti az összes Mac-jét, és egyszerre, távolról telepíthet rájuk szoftverfrissítéseket és céges alkalmazásokat. Ha az adott cég nem állítja vissza ezeket a gépeket eladás előtt, egy használt Mac-ek felvásárlásával foglalkozó vállalkozás nagyon pórul járhat, hiszen nem tudják majd használni a vásárolt gépeket.

Bumstead szerint a használt piacra került Mac-ek negyedét érinti ez a probléma, ami egyáltalán nem elhanyagolható rész.

Természetesen azt senki se akarja, hogy az Apple gyengítse a Mac-ek biztonságát, de sokak szerint valami megoldást kell a cupertinói cégnek találnia arra, hogy ha valaki legális keretek közt vásárol egy használt Mac-et, akkor azt tudja is használni.

Erre több megoldás is lehetne, többek közt az Apple készíthetne egy lopott eszközök adatbázist, ahol rögzítenék azokat a Mac-eket, amiket nem szabad feloldani, de ez lehet, hogy nem lenne fenntartható és más problémákhoz vezetne.

Az is jogos, hogy ez igazából az eladó fél hibája, hiszen ha eladás előtt törölné a gépeket, nem lenne fennakadás a T2 chip miatt – de valamelyest az ilyen gépet átvevő szervizes hibája is, hogy nem ellenőrzi átvétel előtt, hogy az adott gépet az eladó fél visszaállította-e, vagy nem kéri el a jelszót.

Szerinted mit kéne tennie az Apple-nek ezzel a helyzettel?

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Népszerű hozzászólások

 1. RKG says:

  Ez kizárólag és csakis az eszköz bevételt kezelő ügyintéző vagy szervizes feladata és hiánya esetén hibája.
  És…ja nincs és, ennyi, problem solved. -drop the mic-

 2. Ok. De ezt a kevésbé intelligens fajokkal ki közli? Mert ha a testvér át lát már fut is vele. Te meg utána. Amúgy jó ötlet és köszi  :pray:t3::computer:

 3. Nincs itt semmi probléma.

  Teljesen jól működik a rendszer. Ha eladom a Macem, iPhone-om, iPadem stb., akkor ne legyek már hülye. Vagy ha figyelmetlen lennék, akkor az új tulajdonos szól, és kilépek és/vagy eltávolítom az iCloudból a cuccot.

  Ha nem így működne, azzal csak a lopások számát ösztönöznénk továbbra is.

 4. rgbx says:

  A Find my (Mac) szolgáltatás már félig meg is oldja a problémát. Ha böngészőből akárhonnan be tudok lépni iCloudba, és tudom távolról törölni a tartalmát, letiltani, akkor olyat miért nem lehet, hogy ugyaninnen eltávolítom a fiókomból a gépet, azaz “függetlenítem”. És akkor onnantól bárki tudja majd használni, akinek eladtam/eladták a megbízásomból/cégem megbízásából. Ugye hogy ugye.

 5. Jadeye says:

  már hogyne lehetne ilyet! lásd:

  Ha az előző tulajdonos nincs a közelben

  Ha az előző tulajdonos nincs a közelben, vegye fel vele a kapcsolatot, és kérje meg a következő lépések elvégzésére:

  1. Jelentkezzen be az iCloud.com webhelyre Apple ID azonosítójával.
  2. Lépjen az iPhone keresése oldalra.
  3. Kattintson az Összes eszköz elemre a képernyő tetején.
  4. Válassza ki azt a készüléket, amelyet el szeretne távolítani az iCloudból.
  5. Kattintson a [Készülék] törlése elemre. Válassza ki a Következő elemet addig, amíg a készülék tartalma nem törlődött.
  6. Kattintson az Eltávolítás a fiókból elemre.

  Miután az előző tulajdonos eltávolította a készüléket a fiókjából, kapcsolja ki, majd be a készüléket, és kezdje meg a beállítási folyamatot.

 6. rXc says:

  Szívesen mondanám hogy az Apple a hülye, mivel sokszor azok. De ebben az esetben erről szó sincs, azért ne az Apple legyen a hibás, hogy a degenerált hülye eladó nem törli az adatait eladás előtt, illetve a degenerált hülye vevő ezt nem kéri tőle számon.

 7. Bob says:

  Nem látok itt semmi problémát, ugyanez van a telefonokkal is, és ez igy van jól, a vevő és az eladó dolga meggyőződni erről.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!