fbpx Skip to content

Az Apple külön esemény nélkül, egy sajtóközleménnyel tette közzé, hogy frissítették a 13 colos MacBook Pro modelleket, ami alapján tehát akkor egyelőre kijelenthető az is, hogy nem lesz 14 colos változat.

Az új gépek a 16 colos modellekhez hasonlóan megkapták a Magic Keyboard billentyűzetet, amin a megbízható ollómechanika mellett fizikai esc gomb és fordított T elrendezésű nyílbillentyűk is megtalálhatók, emellett az Apple a duplájára növelte az alap tárhely méretét, és frissítette a processzorokat is. Nézzük, mit ír róla a cég termékoldala, mennyiért kapható, és mivel lehet összegezni az új modell újdonságait!

Teljesítmény – Hordozható erőmű.

A MacBook Pro rendkívüli teljesítménye és hordozhatósága eddig nem tapasztalt magas minőséget teremt a laptopozásban. Nagy teljesítményű processzorai és memóriája, fantasztikus grafikai teljesítménye, villám­gyors tárolói és sok más újítása segítségével képes tartani az iramot szárnyaló képzeleteddel – miközben másfél kiló sincs.

Processzor és memória – Kemény mag.

Az akár tizedik generációs, négymagos Intel Core i7 processzorral is konfigurálható 13 hüvelykes MacBook Pro a legkeményebb feladatokat is könnyedén veszi. Bármilyen össze­tett számítási feladatot is bízol a gépedre – legyen szó programkód­fordításról, video­­kódolásról vagy több zenei sáv egymásra helyezéséről egy kompozícióban –, minden gyorsabban megy. És most először már 32 GB-nyi memóriával is konfigurálhatod a 13 hüvelykes MacBook Prót – így akár 50%-kal gyorsabban fut a Photoshop a gigapixeles képek szerkesztésekor,2 több virtuális hangszer betöltésére lesz kapacitásod, és elképesztő simán futtathatsz egyszerre több virtuális gépet is.

  • Akár 4 magos, tizedik generációs Intel Core i7 processzor
  • Akár 4,5 GHz Turbo Boost gyorsítással
  • Akár 32 GB 3733 MHz-es memória
  • Akár 50%-kal gyorsabb a 16 GB-os modellnél

Grafikus processzor – Tátva marad a szemed a grafikától.

A konfigurációs lehetőségek közül választható tizedik generációs Intel processzor hatékony, új Iris Plus grafikus egységével akár 80%-kal képes növelni a grafikus teljesítményt az előző generációhoz viszonyítva. Így könnyebb lesz a videószerkesztés, gyorsabb a 3D-renderelés, és simábban futnak a játékok.

SSD-tároló – Nagyon odateheted magad.

A 13 hüvelykes MacBook Pro SSD‑tárolója szédületesen gyors: szekvenciális olvasási sebessége elérheti a 3,0 GB/s‑ot.10 Az alapkonfigurációk tárkapacitása (256 GB, 512 GB és 1 TB) megduplázódott az előző generációhoz képest, és akár 4 TB-ig is elmehetsz a bővítéssel – így mindig mindenhová magaddal viheted az összes fotódat és videódat. Az Apple T2 Security chip pedig mindent auto­matikusan titkosít munka közben.

  • Akár 4 TB-os SSD-tároló
  • Akár 3,0 GB/s szekvenciális olvasási sebesség
  • Akár 3,0 GB/s szekvenciális írási sebesség

Magic Keyboard – Fantasztikus kialakítás.

A 13 hüvelykes MacBook Próval gyorsabban és hatékonyabban végezhetsz el minden feladatot. Az új Magic Keyboard kifinomult ollós mechanizmusával és 1 mm-es billentyűútjával most jobb élmény gépelni, mint valaha a Mac laptopok történetében. A különálló Esc billentyűvel gyorsan válthatsz a módok és a nézetek között, a fordított „T” elrendezésű nyílbillentyűkkel pedig hasíthatsz a kódsorokban és táblázatokban, valamint mesterien vezé­relheted a játékokat is. A Touch Bar hatékony gyorsbillentyűket helyez a kezed ügyébe, a Touch ID-val pedig csak egy pillanat az azonosítás.

Touch Bar. Mindig az éppen leg­fon­to­sabb parancsokat teszi elérhetővé – amivel sok időt és billentyűnyomkodást spórolhatsz meg magadnak.

Touch ID. Gyors, egyszerű azonosítás a biztonságos bejelentkezéshez és vásárláshoz.

Force Touch érintőpad. Gyorsítsd fel a munkát az erős kattintással és a Multi-Touch mozdulatokkal.

Apple T2 Security chip – A biztonság új szintje.

Az összes MacBook Prót a saját, Macre fejlesztett Apple T2 Security chipünk második generációja teszi az eddigieknél is biztonságosabbá. A benne levő Secure Enclave koprocesszor a biztonságos rendszer­indítás és a tárhely­titko­sítás záloga. Számos különálló vezérlőt von össze, például a rendszerkezelő vezérlőt, a hangvezérlőt és az SSD‑vezérlőt.

Az Apple T2 Security chip ismertetője (PDF)

Kép és hang – Remekül néz ki, és fantasztik­usan szól.

A LED‑es háttér-világítású Retina kijel­zőn mélyek a feketék és élénkek a fehérek. Széles P3 szín­tartománya a zöldeket és a pirosakat is erőteljesebbé teszi az sRGB szabvány színeinél. És minden MacBook Pro True Tone technológiás. Ez azt jelenti, hogy a kijel­ző fehér­egyensúlya auto­matikusan idomul a környezeted fényeinek színhőmér­sékletéhez – hogy még természetesebb legyen a kép. A MacBook Pro dinamikus hangtere meglepően kiterjedt a fizikai méretéhez képest – érzésre és hangzásra is. A filmek beszippantanak. A zene betölti a szobát. A három beépített mikrofon pedig iránysugarakat formáz, tisztábban fogva a hangod, amikor FaceTime‑on beszélsz.

  • 500 nites fényerő
  • 25%-kal több szín az sRGB-hez képest
  • True Tone technológia
  • Széles sztereó hangzás

Töltsd le az új háttérképet ide kattintva!

Thunderbolt 3 – Az eddigi legsokoldalúbb port.

A Thunderbolt 3 egy felturbózott univerzális port, amely a hatalmas sávszélességet ötvözi az elképesztően sokoldalú USB‑C ipar­ági szabvány előnyeivel. Adatátvitelre, töltésre és video­kimenetként egyaránt használhatod. Akár 40 Gb/s átviteli sebességet biztosít, így kétszer nagyobb sávszélességre képes, mint a Thunder­bolt 2. Ráadásul a MacBook Próból olyan változatot is találsz, amelyen négy ilyen port van, kettő a jobb, kettő pedig a bal oldalon. Meglévő eszközeidet egyszerűen csatla­koz­­tathatod a megfelelő kábellel vagy átalakítóval, és mivel a Thunder­bolt 3 csatlakozó szim­metrikus, bármerre fordítod, mindig megtalálja a helyét.

  • Akár 40 Gb/s adatátviteli sebesség
  • Bármelyik port képes töltés felvételére és leadására
  • eGPU csatlakoztatható hozzá
  • Egy 6K-s, egy 5K-s vagy akár két 4K-s kijel­ző is csatlakoztatható

Sidecar – Bővítsd az Asztalod egy iPaddel.

A Sidecar segít kiterjeszteni a munkakörnyezetedet: az iPadedet használhatod második Mac-kijel­zőként. Dolgozz egy alkal­mazásban, és közben keress inspirációt egy másikban. Vagy nyiss meg egy képet a MacBook Prón, a szerkesztéshez hasz­nált eszközöket és palettát pedig jelenítsd meg az iPaden. Ha azt szeretnéd, hogy a két kijelzőn ugyanaz legyen, akkor tükrözheted az egyik tartalmát a másikra. Ez tökéletes megoldás, ha megmutatnád másoknak, amit te magad is látsz.

Az Apple Pencillel kifejezheted kreativitásod.

A Sidecar elhozza az Apple Pencil precizitását a kedvenc kreatív Mac-alkal­mazásaidba. Az Apple Pencillel tervezhetsz az Illustratorban, szerkesztheted a képeidet az Affinity Photóban, és 3D-s modelleket alkothatsz a ZBrushban. A praktikus oldalsáv a kezed ügyében tartja az alapvető Command, Control és Shift billentyűket.

MacBook Pro 13″ 2020 – árak és elérhetőség

Az új gépek már elérhetőek az Apple online boltjában, a szállításra jelenleg 2-3 illetve 5-7 munkanapot ír az oldal.

A legolcsóbbért 539 990 Ft-ot kell hazánkban kicsengetni, ezért cserébe 1,4 GHz-es, négymagos, nyolcadik generációs Intel Core i5 processzort, 8 GB 2133 MHz‑es LPDDR3 memóriát, 256 GB-os SSD-tárolót és Intel Iris Plus Graphics 645 grafikus processzort kapunk.

A teljesen “kimaxolt” változatot pedig 1 519 990 Ft-ért tudjuk CTO-ban összeállítani, ami pedig 2,3 GHz-es, négymagos, tizedik generációs Intel Core i7 processzort, 32 GB 3733 MHz‑es LPDDR4X memóriát, 4 TB-os SSD-tárolót és Intel Iris Plus Graphics grafikus processzort takar, utóbbit külön típusszám megjelölés nélkül.

Az Apple alapból pedig az alábbi összeállításokban kínálja az új gépet:

Összegezve

A pillangómechanikás billentyűzet lecserélése egy hatalmas piros pont az Apple számára, a fizikai esc billentyűt és a fordított T elrendezésű nyílbillentyűket pedig szintén sokan hiányolták. Amiért igazából mégsem jár nekik emiatt a dicséret, az az, hogy előtte éveken keresztül lenyomták a torkunkon azokat a bizonyos pillangókat… Bár legalább az emiatt elvégzett teljes topcase csere egyúttal új akkumulátort is ad az érintett felhasználóknak. A processzor frissítése mondhatni várható volt, ahogyan a GPU-é is, az pedig szintén hasznos, hogy az alap gép már 256 GB-os SSD-vel érkezik.

Az árak esetén igazából nincs meglepetés, még ha a megnőtt tárhely miatt pedig az alap modell a korábbi 509 990 Ft helyett most 539 990 Ft-ba is kerül, hiszen közben a forint / euró / dollár árfolyam is sokat mozgott a legutóbbi árfrissítés óta, amin a hazai 27%-os ÁFA is csak még tovább ront.

És mivel a kijelző mérete maradt 13 col, így egyelőre a 16 colos mellé passzoló 14-es megjelenése sem várható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Megint megy a fillérb…
    Újként jelölik az Intel 8th Gen-t DDR3-mal és az Intel 10th Gen-t DDR4-gyel is.
    Nem az árával van bajom, hanem az elvvel. :thinking:

  2. Avatar for kchris kchris says:

    elég rohadekok a kialakításában! ki az aki 8GB-al vesz egy rMBP-t!!!

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem baromi sokan… Nekem sincs szuksegem tobbre.

    A 2018-as, 4 magos, 4 TB3 portos, 8 GByte memorias 13"-as gep memory pressure erteke az elmult 30 napban:

    A szinten 2018-as, de mar a 6 magos, 4 TB3 portos, 16 GByte memorias 15"-os gep gep memory pressure erteke ugyonebben az idotartomanyban:

    A gepek munka szempontjabol Xcodera vannak hasznalva, emellett a teljesne standard feladatok (webbrozing, email, stb) is bejatszanak. A latottak alapjan, a 16GB elegge jelentos tullovese volt a dolgoknak, de azt a gepet nem lehetett kevesebbek kerni.

    Szoval, szerintem eleg sokan es nagyon-nagyon sokan igencsak megelegedve hasznalhatjak.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony az a billentyűzet miatt új, nem a processzor miatt. de ez bárki számára egyértelmű lehet, ha elolvassa a leírást és a cikket.

  5. Avatar for kchris kchris says:

    igazad van megneztem es en is forgattam egy Xcode projektet es meglepoen keves memoriat hasznalt… De ez szerintem kb ritka mint a hollo… RDP kliens 250MB RAM, DBeaver / sequel pro is tobbszaz MB - 1GB, chrome is falja a memoriat… CSAK ez a nyamvadt qa.szifon.com ful 220MBot foglal safariban a tevekenysegfigyelo szerint… (pont ennyit vitt most az Xcode projektem) Igy nagyon konnyu tulloni a 8GB-ot (oprendszer alap, library-kkal). 16GB nekem sok, 8GB keves, mindig ment mellette egy kis swappeles… Szerencsem volt mert anno 15ost akartam venni ott alap volt a 16. De most megint 13-asra szavaznek, de semmi ertelmet nem latom egy 2016 vegi HQs procirol tovabblepni.

    (De szerintem emiatt fog kapni hideget meleget foleg a nem Maces olvasoktol egyeb forumokon is)

  6. Fanatikusokkal nem lehet mit kezdeni…

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony mégis mi abban a fanatizmus, hogy a billentyűzet miatt nevezi újnak az Apple, ha egyszer ez tény? :smiley:

    az, hogy te ezzel nem értesz egyet, tehát hogy egy billentyűzet miatt újnak nevezi a cég, más kérdés, de ettől még ez a helyzet.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Az en gepeimben 2010 ota 8gb memoria van, egyszeruen nem birtam meg olyat muvelni, amire ez keves lett volna (elotte pedig mar 2006-ban kellett az OSX-nek a 2gb, a 2008-as MBP-ben mar 6GB volt, azutan viszont megalltam, mert nem latom, hogy kellene bele tobb). Nyilvan swap van (most is a 8gb-s gep van az olemben, 55% memory pressure mellett, van 2gb swap), de nem veszem eszre a swap hasznalatot. Szoval, egyelore, igy 2020-ban sem erzem azt, hogy tobb memoria kellett volna a 13"-as gepbe. A 15"-osbe meg fizikailag nem tudtam kevesebbet rakni, de abba se kellett volna 16.

  9. nekem 16GB memória van egy full kimaxolt 2015 mid 15" MacBook pro van de a safari zabálja a memóriát.

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kezdd el bejelentkezés után újratöltögetni a facebookon például a hírfolyamot. párszor megteszed, és ki fogja írni, hogy túl sok memóriát használ az adott tab, és a bezárása segíthet.

  11. erre vártam, hogy lecserélem a 15’ 2015 mid macbook prom az új 13-ra na erre biztos nem fogom lecserélni mert a mostani az 2,8Ghz i7 16GB ram 1TB ssd. Hát ebben az újban mi a faszom az új de tényleg a T2-es chipet kivéve

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Node, ezt a Safari irja ki, akkor, amikor egy adott tab eler egy bizonyos memoriahasznalatot. Fuggetlenul attol, hogy hany tabod van, raadasul fuggetlenul a rendszermemoria meretetol is. Anno probaltam, ha elkezdem felenni a memoriat JS objektumokkal, kb ugyonannyi ido eltelte utan dobja ezt a hibat a 8gb es 16gb rendszermemorianal is. A rendszer eddig 1x szolt, hogy nem tud tobb memoriat foglalni, akkor a Terminal.app jart 60GB memoria felett (vegtelenitettre van allitva a scrollback history) es elfogyott a hely a lemezen.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @szorian a billentyűzet. ha pillangómechanikás géped van, és nincs kedved a továbbiakban szívni a megbízhatatlan billentyűzetével, akkor nem igazán kérdés a váltás. esetedben az legalább akkor nem szempont, mert ugye a 2015-ös még nem a pillangós csoda volt legalább.

    @Czo az oké, de ettől még behúzza a gépet. 8GB RAM mellett azért én elég sokszor tapasztaltam megakadásokat, majd amikor megvettem az első Touch Bar-os gépemet, akkor abban már kevesebb gond volt a 16GB miatt. aztán nemrég a 16"-osra váltás előtt én még a 32GB-on is elgondolkoztam, de azt abszurd módon drágán adja az Apple, így maradt a 16GB. abból még sosem volt baj, ha több volt a rendelkezésre álló RAM, mint ami kellett.

  14. Avatar for kchris kchris says:

    plusz, lehet jó volt eddig a 8, nade az már két éve meg van… most meg 2020 van és most venne plusz x évre 8GBosat az ember… nem időtálló szerintem. Nagyon könnyen túl lehet már lépni…

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Ha lenne ebbol a grafikonbol 30 napon tul lathato (akar 1-5-10 evre), en azok alapjan sem vennek nagyobb gepet. Egyszeruen keptelen vagyok a memory pressuret olyan iranyba eltolni, hogy problema legyen belole. Egyedul VMware eseten tudom elpirositani, de ez megint teljesen logikus, mert a VMware amint elinditassz egy virtualis gepet, azonnal lefoglalja a memoriat, az igy lefoglalt memoriateruletre pdeig felakasztja a nem swappelheto cimket.

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Pedig szerintem megerne.

    Kapsz egy kisebb, konnyebb, es jelentosen gyorsabb gepet. A 10. generacios CPU 15-20% gyorsabb ugyonazon orajelen, mint a 8./9. generacio, emellett a fogyasztasa is kisebb. A 2016-os modellektol van hardveres h265 decoder, a 10. generacional mar tisztan hardverbol implementalt h265 enkodered is van (nem tudom, hogy az Apple mennyire hasznalja, de a gep kepes hardveresen 2db 4k-s 60fps-es h265 stream realtime enkodolasara, vagy akar 1db 8k-s 60fps h265 streame). Az elozo 13-ashoz kepest jelentosen erosebb a GPU, nem beszelve akkor a korabbi modellekrol. A 9. generacio is tartalmaz jopar javitast a Spectre/Meltdown hibak bizonyos verzioira, a 10. generacios processzorokban tovabbi javitasok kerultek bele. (itt fontos kiemelni, hogy 10. generacio alatt, mindig a 10nm-es 10. generacios processzorokat ertem).

    Tehat, szerintem abszolute megeri “atvaltani” ra. Aki konnyebb gepet szeretett volna, annak mar a 2018-as modelltol megerte valtani. Gyakorlatilag, a 2018-as 13"-as gepbol kihozhato a 2017-es 15"-os gep CPU teljesitmenye. Tehat, ha valaki nem epitett a GPU-ra, akkor szamara a 2018-as gepek konnyebb, kenyelmesebb alternativat adhattak.

  17. Avatar for expa expa says:

    Hi!
    Nekem sajna a 32GB is kevés néha. A grafikai szoftverek zabálják a memóriát.
    A memory pressure értéket melyik progival nézed? Tök jól néz ki :slight_smile:

  18. Avatar for Czo Czo says:

    Az iStat Menus-bol szarmazik ez a screenshot. Segitsegevel el tudsz helyezni mindenfele adatokat a menusavon, az adatok nagyreszehez ilyen grafikont is keszit. A homerseklettol kezdve, a toltes teljesitmenyen at, a processzorhasznalattol kezdve minden benne van. Par napig ki tudod probalni igyen, de szerintem nagyon is megeri az arat.

  19. Avatar for expa expa says:

    Nagyon köszi! :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for kchris Avatar for expa Avatar for szorian Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. Megint megy a fillérb…
    Újként jelölik az Intel 8th Gen-t DDR3-mal és az Intel 10th Gen-t DDR4-gyel is.
    Nem az árával van bajom, hanem az elvvel. :thinking:

  2. Avatar for kchris kchris says:

    elég rohadekok a kialakításában! ki az aki 8GB-al vesz egy rMBP-t!!!

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem baromi sokan… Nekem sincs szuksegem tobbre.

    A 2018-as, 4 magos, 4 TB3 portos, 8 GByte memorias 13"-as gep memory pressure erteke az elmult 30 napban:

    A szinten 2018-as, de mar a 6 magos, 4 TB3 portos, 16 GByte memorias 15"-os gep gep memory pressure erteke ugyonebben az idotartomanyban:

    A gepek munka szempontjabol Xcodera vannak hasznalva, emellett a teljesne standard feladatok (webbrozing, email, stb) is bejatszanak. A latottak alapjan, a 16GB elegge jelentos tullovese volt a dolgoknak, de azt a gepet nem lehetett kevesebbek kerni.

    Szoval, szerintem eleg sokan es nagyon-nagyon sokan igencsak megelegedve hasznalhatjak.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony az a billentyűzet miatt új, nem a processzor miatt. de ez bárki számára egyértelmű lehet, ha elolvassa a leírást és a cikket.

  5. Avatar for kchris kchris says:

    igazad van megneztem es en is forgattam egy Xcode projektet es meglepoen keves memoriat hasznalt… De ez szerintem kb ritka mint a hollo… RDP kliens 250MB RAM, DBeaver / sequel pro is tobbszaz MB - 1GB, chrome is falja a memoriat… CSAK ez a nyamvadt qa.szifon.com ful 220MBot foglal safariban a tevekenysegfigyelo szerint… (pont ennyit vitt most az Xcode projektem) Igy nagyon konnyu tulloni a 8GB-ot (oprendszer alap, library-kkal). 16GB nekem sok, 8GB keves, mindig ment mellette egy kis swappeles… Szerencsem volt mert anno 15ost akartam venni ott alap volt a 16. De most megint 13-asra szavaznek, de semmi ertelmet nem latom egy 2016 vegi HQs procirol tovabblepni.

    (De szerintem emiatt fog kapni hideget meleget foleg a nem Maces olvasoktol egyeb forumokon is)

  6. Fanatikusokkal nem lehet mit kezdeni…

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony mégis mi abban a fanatizmus, hogy a billentyűzet miatt nevezi újnak az Apple, ha egyszer ez tény? :smiley:

    az, hogy te ezzel nem értesz egyet, tehát hogy egy billentyűzet miatt újnak nevezi a cég, más kérdés, de ettől még ez a helyzet.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Az en gepeimben 2010 ota 8gb memoria van, egyszeruen nem birtam meg olyat muvelni, amire ez keves lett volna (elotte pedig mar 2006-ban kellett az OSX-nek a 2gb, a 2008-as MBP-ben mar 6GB volt, azutan viszont megalltam, mert nem latom, hogy kellene bele tobb). Nyilvan swap van (most is a 8gb-s gep van az olemben, 55% memory pressure mellett, van 2gb swap), de nem veszem eszre a swap hasznalatot. Szoval, egyelore, igy 2020-ban sem erzem azt, hogy tobb memoria kellett volna a 13"-as gepbe. A 15"-osbe meg fizikailag nem tudtam kevesebbet rakni, de abba se kellett volna 16.

  9. nekem 16GB memória van egy full kimaxolt 2015 mid 15" MacBook pro van de a safari zabálja a memóriát.

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kezdd el bejelentkezés után újratöltögetni a facebookon például a hírfolyamot. párszor megteszed, és ki fogja írni, hogy túl sok memóriát használ az adott tab, és a bezárása segíthet.

  11. erre vártam, hogy lecserélem a 15’ 2015 mid macbook prom az új 13-ra na erre biztos nem fogom lecserélni mert a mostani az 2,8Ghz i7 16GB ram 1TB ssd. Hát ebben az újban mi a faszom az új de tényleg a T2-es chipet kivéve

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Node, ezt a Safari irja ki, akkor, amikor egy adott tab eler egy bizonyos memoriahasznalatot. Fuggetlenul attol, hogy hany tabod van, raadasul fuggetlenul a rendszermemoria meretetol is. Anno probaltam, ha elkezdem felenni a memoriat JS objektumokkal, kb ugyonannyi ido eltelte utan dobja ezt a hibat a 8gb es 16gb rendszermemorianal is. A rendszer eddig 1x szolt, hogy nem tud tobb memoriat foglalni, akkor a Terminal.app jart 60GB memoria felett (vegtelenitettre van allitva a scrollback history) es elfogyott a hely a lemezen.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @szorian a billentyűzet. ha pillangómechanikás géped van, és nincs kedved a továbbiakban szívni a megbízhatatlan billentyűzetével, akkor nem igazán kérdés a váltás. esetedben az legalább akkor nem szempont, mert ugye a 2015-ös még nem a pillangós csoda volt legalább.

    @Czo az oké, de ettől még behúzza a gépet. 8GB RAM mellett azért én elég sokszor tapasztaltam megakadásokat, majd amikor megvettem az első Touch Bar-os gépemet, akkor abban már kevesebb gond volt a 16GB miatt. aztán nemrég a 16"-osra váltás előtt én még a 32GB-on is elgondolkoztam, de azt abszurd módon drágán adja az Apple, így maradt a 16GB. abból még sosem volt baj, ha több volt a rendelkezésre álló RAM, mint ami kellett.

  14. Avatar for kchris kchris says:

    plusz, lehet jó volt eddig a 8, nade az már két éve meg van… most meg 2020 van és most venne plusz x évre 8GBosat az ember… nem időtálló szerintem. Nagyon könnyen túl lehet már lépni…

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Ha lenne ebbol a grafikonbol 30 napon tul lathato (akar 1-5-10 evre), en azok alapjan sem vennek nagyobb gepet. Egyszeruen keptelen vagyok a memory pressuret olyan iranyba eltolni, hogy problema legyen belole. Egyedul VMware eseten tudom elpirositani, de ez megint teljesen logikus, mert a VMware amint elinditassz egy virtualis gepet, azonnal lefoglalja a memoriat, az igy lefoglalt memoriateruletre pdeig felakasztja a nem swappelheto cimket.

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Pedig szerintem megerne.

    Kapsz egy kisebb, konnyebb, es jelentosen gyorsabb gepet. A 10. generacios CPU 15-20% gyorsabb ugyonazon orajelen, mint a 8./9. generacio, emellett a fogyasztasa is kisebb. A 2016-os modellektol van hardveres h265 decoder, a 10. generacional mar tisztan hardverbol implementalt h265 enkodered is van (nem tudom, hogy az Apple mennyire hasznalja, de a gep kepes hardveresen 2db 4k-s 60fps-es h265 stream realtime enkodolasara, vagy akar 1db 8k-s 60fps h265 streame). Az elozo 13-ashoz kepest jelentosen erosebb a GPU, nem beszelve akkor a korabbi modellekrol. A 9. generacio is tartalmaz jopar javitast a Spectre/Meltdown hibak bizonyos verzioira, a 10. generacios processzorokban tovabbi javitasok kerultek bele. (itt fontos kiemelni, hogy 10. generacio alatt, mindig a 10nm-es 10. generacios processzorokat ertem).

    Tehat, szerintem abszolute megeri “atvaltani” ra. Aki konnyebb gepet szeretett volna, annak mar a 2018-as modelltol megerte valtani. Gyakorlatilag, a 2018-as 13"-as gepbol kihozhato a 2017-es 15"-os gep CPU teljesitmenye. Tehat, ha valaki nem epitett a GPU-ra, akkor szamara a 2018-as gepek konnyebb, kenyelmesebb alternativat adhattak.

  17. Avatar for expa expa says:

    Hi!
    Nekem sajna a 32GB is kevés néha. A grafikai szoftverek zabálják a memóriát.
    A memory pressure értéket melyik progival nézed? Tök jól néz ki :slight_smile:

  18. Avatar for Czo Czo says:

    Az iStat Menus-bol szarmazik ez a screenshot. Segitsegevel el tudsz helyezni mindenfele adatokat a menusavon, az adatok nagyreszehez ilyen grafikont is keszit. A homerseklettol kezdve, a toltes teljesitmenyen at, a processzorhasznalattol kezdve minden benne van. Par napig ki tudod probalni igyen, de szerintem nagyon is megeri az arat.

  19. Avatar for expa expa says:

    Nagyon köszi! :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for kchris Avatar for expa Avatar for szorian Avatar for Jadeye