fbpx Skip to content

Az Apple külön esemény nélkül, egy sajtóközleménnyel tette közzé, hogy frissítették a 13 colos MacBook Pro modelleket, ami alapján tehát akkor egyelőre kijelenthető az is, hogy nem lesz 14 colos változat.

Az új gépek a 16 colos modellekhez hasonlóan megkapták a Magic Keyboard billentyűzetet, amin a megbízható ollómechanika mellett fizikai esc gomb és fordított T elrendezésű nyílbillentyűk is megtalálhatók, emellett az Apple a duplájára növelte az alap tárhely méretét, és frissítette a processzorokat is. Nézzük, mit ír róla a cég termékoldala, mennyiért kapható, és mivel lehet összegezni az új modell újdonságait!

Teljesítmény – Hordozható erőmű.

A MacBook Pro rendkívüli teljesítménye és hordozhatósága eddig nem tapasztalt magas minőséget teremt a laptopozásban. Nagy teljesítményű processzorai és memóriája, fantasztikus grafikai teljesítménye, villám­gyors tárolói és sok más újítása segítségével képes tartani az iramot szárnyaló képzeleteddel – miközben másfél kiló sincs.

Processzor és memória – Kemény mag.

Az akár tizedik generációs, négymagos Intel Core i7 processzorral is konfigurálható 13 hüvelykes MacBook Pro a legkeményebb feladatokat is könnyedén veszi. Bármilyen össze­tett számítási feladatot is bízol a gépedre – legyen szó programkód­fordításról, video­­kódolásról vagy több zenei sáv egymásra helyezéséről egy kompozícióban –, minden gyorsabban megy. És most először már 32 GB-nyi memóriával is konfigurálhatod a 13 hüvelykes MacBook Prót – így akár 50%-kal gyorsabban fut a Photoshop a gigapixeles képek szerkesztésekor,2 több virtuális hangszer betöltésére lesz kapacitásod, és elképesztő simán futtathatsz egyszerre több virtuális gépet is.

  • Akár 4 magos, tizedik generációs Intel Core i7 processzor
  • Akár 4,5 GHz Turbo Boost gyorsítással
  • Akár 32 GB 3733 MHz-es memória
  • Akár 50%-kal gyorsabb a 16 GB-os modellnél

Grafikus processzor – Tátva marad a szemed a grafikától.

A konfigurációs lehetőségek közül választható tizedik generációs Intel processzor hatékony, új Iris Plus grafikus egységével akár 80%-kal képes növelni a grafikus teljesítményt az előző generációhoz viszonyítva. Így könnyebb lesz a videószerkesztés, gyorsabb a 3D-renderelés, és simábban futnak a játékok.

SSD-tároló – Nagyon odateheted magad.

A 13 hüvelykes MacBook Pro SSD‑tárolója szédületesen gyors: szekvenciális olvasási sebessége elérheti a 3,0 GB/s‑ot.10 Az alapkonfigurációk tárkapacitása (256 GB, 512 GB és 1 TB) megduplázódott az előző generációhoz képest, és akár 4 TB-ig is elmehetsz a bővítéssel – így mindig mindenhová magaddal viheted az összes fotódat és videódat. Az Apple T2 Security chip pedig mindent auto­matikusan titkosít munka közben.

  • Akár 4 TB-os SSD-tároló
  • Akár 3,0 GB/s szekvenciális olvasási sebesség
  • Akár 3,0 GB/s szekvenciális írási sebesség

Magic Keyboard – Fantasztikus kialakítás.

A 13 hüvelykes MacBook Próval gyorsabban és hatékonyabban végezhetsz el minden feladatot. Az új Magic Keyboard kifinomult ollós mechanizmusával és 1 mm-es billentyűútjával most jobb élmény gépelni, mint valaha a Mac laptopok történetében. A különálló Esc billentyűvel gyorsan válthatsz a módok és a nézetek között, a fordított „T” elrendezésű nyílbillentyűkkel pedig hasíthatsz a kódsorokban és táblázatokban, valamint mesterien vezé­relheted a játékokat is. A Touch Bar hatékony gyorsbillentyűket helyez a kezed ügyébe, a Touch ID-val pedig csak egy pillanat az azonosítás.

Touch Bar. Mindig az éppen leg­fon­to­sabb parancsokat teszi elérhetővé – amivel sok időt és billentyűnyomkodást spórolhatsz meg magadnak.

Touch ID. Gyors, egyszerű azonosítás a biztonságos bejelentkezéshez és vásárláshoz.

Force Touch érintőpad. Gyorsítsd fel a munkát az erős kattintással és a Multi-Touch mozdulatokkal.

Apple T2 Security chip – A biztonság új szintje.

Az összes MacBook Prót a saját, Macre fejlesztett Apple T2 Security chipünk második generációja teszi az eddigieknél is biztonságosabbá. A benne levő Secure Enclave koprocesszor a biztonságos rendszer­indítás és a tárhely­titko­sítás záloga. Számos különálló vezérlőt von össze, például a rendszerkezelő vezérlőt, a hangvezérlőt és az SSD‑vezérlőt.

Az Apple T2 Security chip ismertetője (PDF)

Kép és hang – Remekül néz ki, és fantasztik­usan szól.

A LED‑es háttér-világítású Retina kijel­zőn mélyek a feketék és élénkek a fehérek. Széles P3 szín­tartománya a zöldeket és a pirosakat is erőteljesebbé teszi az sRGB szabvány színeinél. És minden MacBook Pro True Tone technológiás. Ez azt jelenti, hogy a kijel­ző fehér­egyensúlya auto­matikusan idomul a környezeted fényeinek színhőmér­sékletéhez – hogy még természetesebb legyen a kép. A MacBook Pro dinamikus hangtere meglepően kiterjedt a fizikai méretéhez képest – érzésre és hangzásra is. A filmek beszippantanak. A zene betölti a szobát. A három beépített mikrofon pedig iránysugarakat formáz, tisztábban fogva a hangod, amikor FaceTime‑on beszélsz.

  • 500 nites fényerő
  • 25%-kal több szín az sRGB-hez képest
  • True Tone technológia
  • Széles sztereó hangzás

Töltsd le az új háttérképet ide kattintva!

Thunderbolt 3 – Az eddigi legsokoldalúbb port.

A Thunderbolt 3 egy felturbózott univerzális port, amely a hatalmas sávszélességet ötvözi az elképesztően sokoldalú USB‑C ipar­ági szabvány előnyeivel. Adatátvitelre, töltésre és video­kimenetként egyaránt használhatod. Akár 40 Gb/s átviteli sebességet biztosít, így kétszer nagyobb sávszélességre képes, mint a Thunder­bolt 2. Ráadásul a MacBook Próból olyan változatot is találsz, amelyen négy ilyen port van, kettő a jobb, kettő pedig a bal oldalon. Meglévő eszközeidet egyszerűen csatla­koz­­tathatod a megfelelő kábellel vagy átalakítóval, és mivel a Thunder­bolt 3 csatlakozó szim­metrikus, bármerre fordítod, mindig megtalálja a helyét.

  • Akár 40 Gb/s adatátviteli sebesség
  • Bármelyik port képes töltés felvételére és leadására
  • eGPU csatlakoztatható hozzá
  • Egy 6K-s, egy 5K-s vagy akár két 4K-s kijel­ző is csatlakoztatható

Sidecar – Bővítsd az Asztalod egy iPaddel.

A Sidecar segít kiterjeszteni a munkakörnyezetedet: az iPadedet használhatod második Mac-kijel­zőként. Dolgozz egy alkal­mazásban, és közben keress inspirációt egy másikban. Vagy nyiss meg egy képet a MacBook Prón, a szerkesztéshez hasz­nált eszközöket és palettát pedig jelenítsd meg az iPaden. Ha azt szeretnéd, hogy a két kijelzőn ugyanaz legyen, akkor tükrözheted az egyik tartalmát a másikra. Ez tökéletes megoldás, ha megmutatnád másoknak, amit te magad is látsz.

Az Apple Pencillel kifejezheted kreativitásod.

A Sidecar elhozza az Apple Pencil precizitását a kedvenc kreatív Mac-alkal­mazásaidba. Az Apple Pencillel tervezhetsz az Illustratorban, szerkesztheted a képeidet az Affinity Photóban, és 3D-s modelleket alkothatsz a ZBrushban. A praktikus oldalsáv a kezed ügyében tartja az alapvető Command, Control és Shift billentyűket.

MacBook Pro 13″ 2020 – árak és elérhetőség

Az új gépek már elérhetőek az Apple online boltjában, a szállításra jelenleg 2-3 illetve 5-7 munkanapot ír az oldal.

A legolcsóbbért 539 990 Ft-ot kell hazánkban kicsengetni, ezért cserébe 1,4 GHz-es, négymagos, nyolcadik generációs Intel Core i5 processzort, 8 GB 2133 MHz‑es LPDDR3 memóriát, 256 GB-os SSD-tárolót és Intel Iris Plus Graphics 645 grafikus processzort kapunk.

A teljesen “kimaxolt” változatot pedig 1 519 990 Ft-ért tudjuk CTO-ban összeállítani, ami pedig 2,3 GHz-es, négymagos, tizedik generációs Intel Core i7 processzort, 32 GB 3733 MHz‑es LPDDR4X memóriát, 4 TB-os SSD-tárolót és Intel Iris Plus Graphics grafikus processzort takar, utóbbit külön típusszám megjelölés nélkül.

Az Apple alapból pedig az alábbi összeállításokban kínálja az új gépet:

Összegezve

A pillangómechanikás billentyűzet lecserélése egy hatalmas piros pont az Apple számára, a fizikai esc billentyűt és a fordított T elrendezésű nyílbillentyűket pedig szintén sokan hiányolták. Amiért igazából mégsem jár nekik emiatt a dicséret, az az, hogy előtte éveken keresztül lenyomták a torkunkon azokat a bizonyos pillangókat… Bár legalább az emiatt elvégzett teljes topcase csere egyúttal új akkumulátort is ad az érintett felhasználóknak. A processzor frissítése mondhatni várható volt, ahogyan a GPU-é is, az pedig szintén hasznos, hogy az alap gép már 256 GB-os SSD-vel érkezik.

Az árak esetén igazából nincs meglepetés, még ha a megnőtt tárhely miatt pedig az alap modell a korábbi 509 990 Ft helyett most 539 990 Ft-ba is kerül, hiszen közben a forint / euró / dollár árfolyam is sokat mozgott a legutóbbi árfrissítés óta, amin a hazai 27%-os ÁFA is csak még tovább ront.

És mivel a kijelző mérete maradt 13 col, így egyelőre a 16 colos mellé passzoló 14-es megjelenése sem várható.

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Megint megy a fillérb…
    Újként jelölik az Intel 8th Gen-t DDR3-mal és az Intel 10th Gen-t DDR4-gyel is.
    Nem az árával van bajom, hanem az elvvel. :thinking:

  2. Avatar for kchris kchris says:

    elég rohadekok a kialakításában! ki az aki 8GB-al vesz egy rMBP-t!!!

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem baromi sokan… Nekem sincs szuksegem tobbre.

    A 2018-as, 4 magos, 4 TB3 portos, 8 GByte memorias 13"-as gep memory pressure erteke az elmult 30 napban:

    A szinten 2018-as, de mar a 6 magos, 4 TB3 portos, 16 GByte memorias 15"-os gep gep memory pressure erteke ugyonebben az idotartomanyban:

    A gepek munka szempontjabol Xcodera vannak hasznalva, emellett a teljesne standard feladatok (webbrozing, email, stb) is bejatszanak. A latottak alapjan, a 16GB elegge jelentos tullovese volt a dolgoknak, de azt a gepet nem lehetett kevesebbek kerni.

    Szoval, szerintem eleg sokan es nagyon-nagyon sokan igencsak megelegedve hasznalhatjak.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony az a billentyűzet miatt új, nem a processzor miatt. de ez bárki számára egyértelmű lehet, ha elolvassa a leírást és a cikket.

  5. Avatar for kchris kchris says:

    igazad van megneztem es en is forgattam egy Xcode projektet es meglepoen keves memoriat hasznalt… De ez szerintem kb ritka mint a hollo… RDP kliens 250MB RAM, DBeaver / sequel pro is tobbszaz MB - 1GB, chrome is falja a memoriat… CSAK ez a nyamvadt qa.szifon.com ful 220MBot foglal safariban a tevekenysegfigyelo szerint… (pont ennyit vitt most az Xcode projektem) Igy nagyon konnyu tulloni a 8GB-ot (oprendszer alap, library-kkal). 16GB nekem sok, 8GB keves, mindig ment mellette egy kis swappeles… Szerencsem volt mert anno 15ost akartam venni ott alap volt a 16. De most megint 13-asra szavaznek, de semmi ertelmet nem latom egy 2016 vegi HQs procirol tovabblepni.

    (De szerintem emiatt fog kapni hideget meleget foleg a nem Maces olvasoktol egyeb forumokon is)

  6. Fanatikusokkal nem lehet mit kezdeni…

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony mégis mi abban a fanatizmus, hogy a billentyűzet miatt nevezi újnak az Apple, ha egyszer ez tény? :smiley:

    az, hogy te ezzel nem értesz egyet, tehát hogy egy billentyűzet miatt újnak nevezi a cég, más kérdés, de ettől még ez a helyzet.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Az en gepeimben 2010 ota 8gb memoria van, egyszeruen nem birtam meg olyat muvelni, amire ez keves lett volna (elotte pedig mar 2006-ban kellett az OSX-nek a 2gb, a 2008-as MBP-ben mar 6GB volt, azutan viszont megalltam, mert nem latom, hogy kellene bele tobb). Nyilvan swap van (most is a 8gb-s gep van az olemben, 55% memory pressure mellett, van 2gb swap), de nem veszem eszre a swap hasznalatot. Szoval, egyelore, igy 2020-ban sem erzem azt, hogy tobb memoria kellett volna a 13"-as gepbe. A 15"-osbe meg fizikailag nem tudtam kevesebbet rakni, de abba se kellett volna 16.

  9. nekem 16GB memória van egy full kimaxolt 2015 mid 15" MacBook pro van de a safari zabálja a memóriát.

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kezdd el bejelentkezés után újratöltögetni a facebookon például a hírfolyamot. párszor megteszed, és ki fogja írni, hogy túl sok memóriát használ az adott tab, és a bezárása segíthet.

  11. erre vártam, hogy lecserélem a 15’ 2015 mid macbook prom az új 13-ra na erre biztos nem fogom lecserélni mert a mostani az 2,8Ghz i7 16GB ram 1TB ssd. Hát ebben az újban mi a faszom az új de tényleg a T2-es chipet kivéve

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Node, ezt a Safari irja ki, akkor, amikor egy adott tab eler egy bizonyos memoriahasznalatot. Fuggetlenul attol, hogy hany tabod van, raadasul fuggetlenul a rendszermemoria meretetol is. Anno probaltam, ha elkezdem felenni a memoriat JS objektumokkal, kb ugyonannyi ido eltelte utan dobja ezt a hibat a 8gb es 16gb rendszermemorianal is. A rendszer eddig 1x szolt, hogy nem tud tobb memoriat foglalni, akkor a Terminal.app jart 60GB memoria felett (vegtelenitettre van allitva a scrollback history) es elfogyott a hely a lemezen.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @szorian a billentyűzet. ha pillangómechanikás géped van, és nincs kedved a továbbiakban szívni a megbízhatatlan billentyűzetével, akkor nem igazán kérdés a váltás. esetedben az legalább akkor nem szempont, mert ugye a 2015-ös még nem a pillangós csoda volt legalább.

    @Czo az oké, de ettől még behúzza a gépet. 8GB RAM mellett azért én elég sokszor tapasztaltam megakadásokat, majd amikor megvettem az első Touch Bar-os gépemet, akkor abban már kevesebb gond volt a 16GB miatt. aztán nemrég a 16"-osra váltás előtt én még a 32GB-on is elgondolkoztam, de azt abszurd módon drágán adja az Apple, így maradt a 16GB. abból még sosem volt baj, ha több volt a rendelkezésre álló RAM, mint ami kellett.

  14. Avatar for kchris kchris says:

    plusz, lehet jó volt eddig a 8, nade az már két éve meg van… most meg 2020 van és most venne plusz x évre 8GBosat az ember… nem időtálló szerintem. Nagyon könnyen túl lehet már lépni…

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Ha lenne ebbol a grafikonbol 30 napon tul lathato (akar 1-5-10 evre), en azok alapjan sem vennek nagyobb gepet. Egyszeruen keptelen vagyok a memory pressuret olyan iranyba eltolni, hogy problema legyen belole. Egyedul VMware eseten tudom elpirositani, de ez megint teljesen logikus, mert a VMware amint elinditassz egy virtualis gepet, azonnal lefoglalja a memoriat, az igy lefoglalt memoriateruletre pdeig felakasztja a nem swappelheto cimket.

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Pedig szerintem megerne.

    Kapsz egy kisebb, konnyebb, es jelentosen gyorsabb gepet. A 10. generacios CPU 15-20% gyorsabb ugyonazon orajelen, mint a 8./9. generacio, emellett a fogyasztasa is kisebb. A 2016-os modellektol van hardveres h265 decoder, a 10. generacional mar tisztan hardverbol implementalt h265 enkodered is van (nem tudom, hogy az Apple mennyire hasznalja, de a gep kepes hardveresen 2db 4k-s 60fps-es h265 stream realtime enkodolasara, vagy akar 1db 8k-s 60fps h265 streame). Az elozo 13-ashoz kepest jelentosen erosebb a GPU, nem beszelve akkor a korabbi modellekrol. A 9. generacio is tartalmaz jopar javitast a Spectre/Meltdown hibak bizonyos verzioira, a 10. generacios processzorokban tovabbi javitasok kerultek bele. (itt fontos kiemelni, hogy 10. generacio alatt, mindig a 10nm-es 10. generacios processzorokat ertem).

    Tehat, szerintem abszolute megeri “atvaltani” ra. Aki konnyebb gepet szeretett volna, annak mar a 2018-as modelltol megerte valtani. Gyakorlatilag, a 2018-as 13"-as gepbol kihozhato a 2017-es 15"-os gep CPU teljesitmenye. Tehat, ha valaki nem epitett a GPU-ra, akkor szamara a 2018-as gepek konnyebb, kenyelmesebb alternativat adhattak.

  17. Avatar for expa expa says:

    Hi!
    Nekem sajna a 32GB is kevés néha. A grafikai szoftverek zabálják a memóriát.
    A memory pressure értéket melyik progival nézed? Tök jól néz ki :slight_smile:

  18. Avatar for Czo Czo says:

    Az iStat Menus-bol szarmazik ez a screenshot. Segitsegevel el tudsz helyezni mindenfele adatokat a menusavon, az adatok nagyreszehez ilyen grafikont is keszit. A homerseklettol kezdve, a toltes teljesitmenyen at, a processzorhasznalattol kezdve minden benne van. Par napig ki tudod probalni igyen, de szerintem nagyon is megeri az arat.

  19. Avatar for expa expa says:

    Nagyon köszi! :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for kchris Avatar for szorian Avatar for Jadeye Avatar for expa