fbpx Skip to content

Amikor 2018-ban az Apple bemutatta az új MacBook Air-t, egyszerűen nem tudtam hova tenni. A laptop nem érte meg, jóval jobb ár/értéket kaptunk az akkori kifutó, nem retinás változatokkal. Ez azonban mára már nem érhető el, ami talán nem is baj. De ezzel együtt teljesen kiesett az olcsó Mac laptop, mint fogalom.

MacBook Air 2020 teszt és vélemény

Az új MacBook Air számos szempontból egy ideális választás kezdő gépnek, az Apple most, 2 évvel később megfelelően pozicionálta a gépet, mindazonáltal sajnos az ára még mindig nem az, amire azt mondanám, hogy azonnal rohanj érte a boltba. Nézzük meg részletesen!

2020-ban a MacBook Air megkapta az új generációs billentyűzetet, ami lényegesen jobb, mint az előző néhány generáció a sima MacBook és MacBook Pro esetén. A 2019-es, 16-colos MacBook Pro-ról már írtunk korábban és kollégánk azóta is használja, megelégedve.

Az Apple végre lecserélte a pillangómechanikás billentyűzetet

Az új gép egyik legnagyobb előnye talán az, hogy az Apple végre megadta magát a pár évvel ezelőtt bevezetett pillangómechanikás billentyűzet kapcsán, elvégre az a vásárlók visszajelzései alapján több szempontból is hibás koncepció. A hangosabb működés mellett a bejutó por miatt az egyes billentyűk működése problémássá válik, ami kihagyásokat, többszörös leütéseket, vagy egyáltalán nem működő billentyűket eredményez normál használat mellett is. Emiatt a cég végül csereprogram alá vonta az ilyen billentyűzettel rendelkező gépeket.

A MacBook Air nem kapott Touch Bar-t, amit én személy szerint egyébként utálok is. A Touch Bar kizárólag akkor lehet hasznos, ha specifikusan használjuk. A fizikai gombok hiánya rettentő zavaró, amikor az F billentyűket használjuk. Míg normál gombok esetén anélkül rátudunk nyomni egy F billentyűre, hogy le kellene néznünk a billentyűzetre, addig a Touch Bar esetén le kell nézünk a felületre, hogy pontosan használjuk. Emiatt jóval lassabb gépelést tesz lehetővé a Touch Bar, ha az F billentyűkről van szó.

Ettől függetlenül számos alkalmazás esetén egyedi beállításokat, különböző funkciókat rakhatunk a Touch Bar kijelzőjére, ami szerintem még mindig inkább lassít, mint gyorsítana, kivéve ha egy egyébként elrejtett menüpontról van szó.

A billentyűzet hangosságát a Wall Street Journalnál Joanna Stern egy tesztnek is alávetette, több más géppel is összehasonlítva, de természetesen a végeredmény nem tekinthető tudományosan is pontosnak:

Mindenesetre a pillangó mechanikás billentyűzettel rendelkező 2018-as MacBook Air esetén 41,9 decibelt, a 2015-ös, ollómechanikás billentyűzetű MacBook Pro esetén 31,2 decibelt, az új MacBook Pro Magic Keyboard billentyűzete esetén pedig 30,3 decibelt mértek, ami megegyezik a 2020-as Air-ével, és azért ez több mint 10 decibel különbség. (A legcsendesebb ebben az összehasonlításban egyébként a Pixelbook Go volt, 30,1 decibellel.)

Mire képes az 1,1 GHz-es, kétmagos processzor – elég-e a mai világban?

A legnagyobb kérdés a sebesség, az Air képes-e a mai világban megfelelni egy kétmagos, belépő szintű processzorral, közel 400.000Ft-ért. Röviden igen, de azért ne rohanjunk ennyire előre.

Ezt a gépet az Apple átlagos használat mellé szánta. Nem videó vágásra, nem fotószerkesztésre (noha képes ezeket az alkalmazásokat jól futtatni) hanem hordozható munkaeszköznek. Excel táblázatokat szerkeszteni, internetezni, esetleg feltölteni egy YouTube videót, e-maileket küldeni, mindezt alig több, mint 1kg-mal. Könnyebb, mint a 13 hüvelykes Retina MacBook Pro és ez a cél, ez a gép hordozható, minden szempontból.

A belépő MacBook Air és MacBook Pro között 100.000Ft különbség van. Amennyiben tényleg nem akarunk extra dolgokat végezni a gépen, mint a fentiek, fotó szerkesztés, videó vágás, akkor lényegében ezt a 100.000Ft-os megspórolhatjuk. Ha viszony olykor csinálnánk ilyen dolgokat, akkor már érdemes elgondolkozni már az i5-ös, négymagos processzoron is, mivel akár 35%-kal nagyobb sebességet érhetünk el vele, ha meg az i7-est választjuk, azzal még a grafikus processzor esetén akár 80%-os gyorsulást is elérhetünk. Nézzük ezt számokban:

Én a kétmagos változatot teszteltem az elmúlt napokban, tehát alapjában véve az is teljesen megfelelt az átlagos munkavégzéshez, de magamnak biztosan CTO változatot vásárolnék négymagos processzorral. Tehát plusz 40.000Ft-ért beletetetném a négymagos processzort, mivel jóval gyorsabb gépet kapok a következő néhány évre, és még mindig nem értem el az alap MacBook Pro árát!

Ezzel is még mindig 60.000Ft-ot spórolok a jelenlegi, még pillangó mechanikás billentyűzetű, 13″ MacBook Pro-hoz képest és már négy maggal büszkélkedik az Air. Ettől függetlenül sajnos az Air mobil processzorra még mindig nem éri el egy 13-as Pro gép sebességét, ami 3833 pontot kapott a GeekBench 5-nél. Szóval a 13-as Pro még mindig gyorsabb lesz, de az Air sem panaszkodhat már a négy magjával.

Miért vegyem meg akkor az Air-t és miért a Pro-t?

Érdemes megjegyezni, hogy a MacBook Pro idén fog frissülni. Ha mindenképp szeretnénk új gépet, és mindenképp erősebbet, a fentiek alapján, akkor várjunk. Nem tudni, hogy mikor frissíti az Apple a 13-as szériát, de az már biztosan megkapja az új billentyűzetet és a jobb processzort is, tehát, ha tényleg a sebesség a fontos, érdemes várni.

Ettől függetlenül otthoni használatra, illetve átlagos munkavégzéshez felesleges több pénzt beletolnunk egy amúgy is költséges laptop vásárlásba. Az Air sem olcsó, de ár/értékben szerintem még mindig többet kapunk a jelenlegi Pro-nál:

  • Új billentyűzetet
  • Könnyebb kivitelt és ezzel hordozhatóságot
  • Nagyobb, 256GB-os SSD-t
  • Hosszabb akkumulátor időt (11 óra)
  • Fizikai F billentyűket

Ahogy fent is említettem, míg az alap 13 colos MacBook Pro 128GB-os SSD-vel érkezik, addig az Air már 256GB-os, illetve az akkumulátor idő is jobb az esetében. Ezek alapján elmondható, hogy ha nincs szükségünk nagyobb hardver kapacitásra, az Air sokkal jobb ár/értékkel rendelkezik jelenleg. Nyilván ez változni fog, ha megérkezik az új 13-as gép, de az ára annak sem fog csökkenni, sőt, a jelenlegi euró árfolyam mellett én drágábbra számítok, mint a mostani árazás. Ha pedig a mostani kifutót nézzük majd az új 13-as megjelenésekor, megint megnézhető a fenti táblázat. Ismét az Air-t érdemes választani.

Konklúzió

Mióta nincs retina kijelző nélküli MacBook Air, a hordozható Mac-ek árai nem éppen igazodnak a magyar pénztárcához. Ehhez lényegében a hivatalos Apple viszonteladók, mint például az iSTYLE is 0%-os THM-mel próbál segítséget adni, ami szerintem alapjában véve nem is rossz deal. Manapság közel sem két évre veszünk gépet, tehát a két évig tartó fizetést szerintem simán bevállalhatjuk, mivel 3-5 évig használjuk majd ezeket a gépeket, nem is érdemes egybe kifizetni, ha már 0% a THM.

A MacBook Air 2020-ban szerintem egy remek választás belépő gépnek, csupán azt a kérdést kell feltennünk magunknak, mire használjuk. Erre a kérdésre pedig ez a cikk remélhetőleg teljes mértékben választ ad.

Köszönjük az iSTYLE-nak, hogy tesztelhettük az új MacBook Air-t, ami ide kattintva megvásárolható.

[wp-review id=”119119″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Azért óvatosan a 0% THM-el, mert eléd raknak egy tízen oldalas szerződést ahol aláírattatnak veled biztosítást vagy valami egyéb finomságot… nem tudom pontosan hogy mit akartam venni de +20 ezer lett volna a biztosítással együtt úgyhogy inkább megvettem egybe… :man_shrugging:t3:

  2. '14 Early Air gépem volt egészen az idei évig. Remekül tette a dolgát, csak olyankor guvadt ki a szemem amikor nem héj módban (van egy 29-es monitorom hozzá) használtam (sok Excel).
    CTO-s gép volt, szerettem. Viszont jött egy lehetőség, a '18-as modellből, idén februárban, alig pár akksi üzemórával benne de már használt áron, viszont csak 128 GB RAM-mal… az visszalépés volt. Végül is egy külső SD kártyás USB-C Hub + az iCloud drive megoldotta a dolgot… most egész használható a cucc így, főleg a monitor + sidecarral (12,9-es iPad Pro).
    Egyébként nincs vele gondom, én a billentyűk hangját is szeretem valamiért.
    Elég ritkán kezd el hűteni ez a modell is, pedig jómúltkorjában is épp videót vágtam vele, és nyitva volt még egy halom dolog: több íróasztal, MS office dolgok, Finder-ek, Safari - több tabbal. Mégis szép csendben tette a dolgát.
    De azért pár éven belül egy friss, de addigra már használt 256-os CTO-ra (4 magos) szerintem felfrissítem majd. 2-3 év múlva nem ennyi lesz már az ára sem. :slight_smile:

  3. Hosszú ideje az első Macbook aminek szerintem rendben van az árazása.

  4. Köszönöm a tippet :slight_smile: Akkor legalább egy véleményen vagyunk.

  5. Az a baj, hogy azért a nem retinás változat még mindig nagyon jó áron volt 380-ért fullban és akcióban 280-ért. Ezt most nem kapjuk meg pár évig.

  6. Full áron 380-ért az a TN paneles kijelző már baromi gáz volt, az a gép 5-6 éve volt jó áron utoljára. Az akció más téma.

  7. 2018-as Airem van, de már érik a csere.
    Nekem az új Air jó lehet i5+16gb RAM-mal (most is annyi van, néha jól jön), meg ugye az SSD opció is magasabbról indul. De mindenképp megvárom a 13-as Prokat, ha árban közel lesznek, akkor megyek Pro-ra.

    A tesztelt cuccban az i3 verza az tényleg bare minimum, böngésző, office, azt kb ennyi.
    Az i7 meg gondolom úgysem lehet rendesen kihasználni, mivel throttlingol, de legalább drágább. (De erről meg kell várni a teszteket.) A 4magos i5 azért már elég combos, meg esetleg FHD videó is beleférhet (alap szinten, nyilván), meg képszerkesztés simán.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for AbuSalem Avatar for Szifon Avatar for nemosajt3 Avatar for grofzero Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Azért óvatosan a 0% THM-el, mert eléd raknak egy tízen oldalas szerződést ahol aláírattatnak veled biztosítást vagy valami egyéb finomságot… nem tudom pontosan hogy mit akartam venni de +20 ezer lett volna a biztosítással együtt úgyhogy inkább megvettem egybe… :man_shrugging:t3:

  2. '14 Early Air gépem volt egészen az idei évig. Remekül tette a dolgát, csak olyankor guvadt ki a szemem amikor nem héj módban (van egy 29-es monitorom hozzá) használtam (sok Excel).
    CTO-s gép volt, szerettem. Viszont jött egy lehetőség, a '18-as modellből, idén februárban, alig pár akksi üzemórával benne de már használt áron, viszont csak 128 GB RAM-mal… az visszalépés volt. Végül is egy külső SD kártyás USB-C Hub + az iCloud drive megoldotta a dolgot… most egész használható a cucc így, főleg a monitor + sidecarral (12,9-es iPad Pro).
    Egyébként nincs vele gondom, én a billentyűk hangját is szeretem valamiért.
    Elég ritkán kezd el hűteni ez a modell is, pedig jómúltkorjában is épp videót vágtam vele, és nyitva volt még egy halom dolog: több íróasztal, MS office dolgok, Finder-ek, Safari - több tabbal. Mégis szép csendben tette a dolgát.
    De azért pár éven belül egy friss, de addigra már használt 256-os CTO-ra (4 magos) szerintem felfrissítem majd. 2-3 év múlva nem ennyi lesz már az ára sem. :slight_smile:

  3. Hosszú ideje az első Macbook aminek szerintem rendben van az árazása.

  4. Köszönöm a tippet :slight_smile: Akkor legalább egy véleményen vagyunk.

  5. Az a baj, hogy azért a nem retinás változat még mindig nagyon jó áron volt 380-ért fullban és akcióban 280-ért. Ezt most nem kapjuk meg pár évig.

  6. Full áron 380-ért az a TN paneles kijelző már baromi gáz volt, az a gép 5-6 éve volt jó áron utoljára. Az akció más téma.

  7. 2018-as Airem van, de már érik a csere.
    Nekem az új Air jó lehet i5+16gb RAM-mal (most is annyi van, néha jól jön), meg ugye az SSD opció is magasabbról indul. De mindenképp megvárom a 13-as Prokat, ha árban közel lesznek, akkor megyek Pro-ra.

    A tesztelt cuccban az i3 verza az tényleg bare minimum, böngésző, office, azt kb ennyi.
    Az i7 meg gondolom úgysem lehet rendesen kihasználni, mivel throttlingol, de legalább drágább. (De erről meg kell várni a teszteket.) A 4magos i5 azért már elég combos, meg esetleg FHD videó is beleférhet (alap szinten, nyilván), meg képszerkesztés simán.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for AbuSalem Avatar for Szifon Avatar for nemosajt3 Avatar for grofzero Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin