fbpx Skip to content

Végre a Szifon.com csapata is a kezébe vehette az új 16 hüvelykes Retina MacBook Pro-t, amit az Apple olyan csendben frissített, mint még soha. Jóformán tűzijátékkal és pezsgőbontással kellett volna megünnepelni, hogy kihoztak egy ilyen gépet, ehelyett csak szép csendben kiadták, mert valljuk be, kínos volt már ez a Pro vonal.

Röviden, a 16-os az új 15,4 – tehát most már vagy 13 vagy 16 colos Retina MacBook Pro-t vásárolhatunk meg, és utóbbi bizony jóval olcsóbb lett, mint elődje volt, legalábbis ha az ár/érték arányt nézzük. Az új készülék lényegében jobb akkumulátort, nehezebb, robusztusabb kialakítást, és fejlett, új billentyűzetet kapott. Nézzük is meg, mire képes az Apple legerősebb hordozható zászlóshajója!

Nagyobb, 16 hüvelykes kijelző

A nagyobb kijelző miatt az új modell egy kicsit lett csak nagyobb a 15.4″-es géppel szemben, illetve egyúttal a kijelző kerete is keskenyebbé vált. Ezen felül ugyanúgy megmaradt a P3 színtartomány, az 500 nit fényerő és a True Tone támogatása is. A mérettel a felbontás és képpontsűrűség viszont egy kicsit megnőtt, a korábbi 2880 x 1800 képpontos natív felbontás és 220 ppi helyett immár 3072 x 1920-as felbontással és 226 ppi-vel rendelkezik. Újdonság még a változtatható képfrissítési gyakoriság, amely 47,95 Hz, 48 Hz, 50 Hz, 59,94 Hz és 60 Hz között állítható.

Jobban el lehet-e férni az új, nagyobb kijelzőn? Igazából annyival nem nagyobb, hogy ez valóban szembetűnő legyen, de ha a 15-ös és a 16-os gépet egymás mellé tesszük, akkor nyilván látható lesz a különbség. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem lesz nehéz megszokni az új méretet.

Az Apple végre lecserélte a pillangómechanikás billentyűzetet

Az új gép egyik legnagyobb előnye talán az, hogy az Apple végre megadta magát a pár évvel ezelőtt bevezetett pillangómechanikás billentyűzet kapcsán, elvégre az a vásárlók visszajelzései alapján több szempontból is hibás koncepció. A hangosabb működés mellett a bejutó por miatt az egyes billentyűk működése problémássá válik, ami kihagyásokat, többszörös leütéseket, vagy egyáltalán nem működő billentyűket eredményez normál használat mellett is. Emiatt a cég végül csereprogram alá vonta az ilyen billentyűzettel rendelkező gépeket.

Az Apple a termékoldalán egyébként az alábbiakat írja az új billentyűzetről:

A 16 hüvelykes MacBook Pro új szintre emeli a munkavégzés hatékonyságát. Az új Magic Keyboardon precízen, kényelmesen és halkan gépelhetsz a kifinomultabb ollós mechanizmus és az 1 mm-es billentyűút jóvoltából. A Touch Bar hatékony gyorsbillentyűket helyez a kezed ügyébe, a Touch ID-val pedig csak egy pillanat az azonosítás. A különálló Escape billentyűvel gyorsan válthatsz a módok és a nézetek között, a fordított „T” elrendezésű nyílbillentyűkkel pedig hasíthatsz a kódsorokban, illetve táblázatokban, és könnyen vezé­relheted a játékokat is.

Korábban is felvetettük már, hogy akkor miért is kellett éveken keresztül bosszantani a pillangómechanikával a vásárlóikat? A cég valószínűleg a végletekig meg volt győződve arról, hogy az új mechanika jobb lesz – és még ha ez elméletben így is volt, a jelek szerint akkor sem fordítottak elég időt arra, hogy tartóstesztnek vessék alá az új billentyűzetet, amikor mondjuk a saját alkalmazottaiknak kell azt akár több hónapon keresztül is használni a mindennapjaik során.

De bárhogy is legyen, az új billentyűzet remélhetőleg ezeket a hibákat mind orvosolni fogja, hiszen a már régóta a piacon lévő Magic Keyboard esetén nincsenek a pillangómechanikához hasonló gondokról hírek. Az is biztos, hogy ahogyan annak idején a pillangómechanikára való átálláskor, most a “rendes” billentyűzetnél is furcsa lesz a visszaállás rá a hosszabb billentyűút miatt.

A fizikai esc billentyű szintén hasznos lesz sokak számára, hiszen vakon gépelésnél egy létező gombot könnyebb megtalálni, ami ráadásul mindig ott van, szemben ugye a Touch Bar folyamatosan változó tartalmával.

Szintén üdvözölhető, hogy a nyílbillentyűk is visszakapták az eredeti kialakítást, mert a teljes magasságú balra és jobbra gombok szintén megnehezítették, hogy egyszerűen megtalálhatóak legyenek ezek a billentyűk rájuk pillantás nélkül is.

A billentyűzet hangosságát a Wall Street Journalnál Joanna Stern egy tesztnek is alávetette, több más géppel is összehasonlítva, de természetesen a végeredmény nem tekinthető tudományosan is pontosnak:

Mindenesetre a pillangó mechanikás billentyűzettel rendelkező MacBook Air esetén 41,9 decibelt, a 2015-ös, ollómechanikás billentyűzetű MacBook Pro esetén 31,2 decibelt, az új MacBook Pro Magic Keyboard billentyűzete esetén pedig 30,3 decibelt mértek. (A legcsendesebb ebben az összehasonlításban egyébként a Pixelbook Go volt, 30,1 decibellel.)

Pro hangzás a 16 hüvelykes Retina MacBook Pro-n

Ugyan a pro felhasználók általában rendes hangrendszeren hallgatnak zenét, mégis kifejezetten pozitív, hogy az Apple a gép hangzására is odafigyelt. Meglehetősen markáns ugyanis a hangzásbeli különbség az előző generációs típusokkal szemben. Ez az, amit nem igazán lehet írásban átadni, ezt személyesen kell meghallgatni. Mégis, sokkal részletesebb, szélesebb a hangzás “tere”, mondhatni “öblösebb” a mély hangok esetén, és ez kifejezetten jót tett az új gépnek.

A MacBook Pro nagyon nagyot szól. A hat hangszórós audiorendszer olyan széles sztereó hangzással tölti be a teret, amilyet laptop még nem produkált. A berezgést jelentősen lecsökkentő két rezgéskioltós mélynyomó jóvoltából tisztábban és természetesebben szólalnak meg a hangok, a basszustartomány alsó határa pedig fél oktávval lejjebb tolódik. A stúdióminőségű három­mikrofonos elrendezés pedig vetekszik más gyártók profi kategóriás mikrofonjaival, így szupertiszta minőségben készíthetsz podcastokat és zenei felvételeket, bármerre jársz.

Ameddig az ember nem hallott annál jobban szóló hangzást, mint amire az aktuális gépe képes, addig tökéletesen elégedett lehet annak a gépnek a hangjával is. Az új modell esetén ez viszont tényleg egy új szintnek tekinthető. Ha tehát valaki hangrendszer helyett a laptopjáról szokott zenét hallgatni, ez is egy szempont lehet a választásnál. Mindenképpen érdemes élőben meghallgatni, mert tényleg nagyot szól!

2,3 GHz-es, 8 magos Intel Core i9 processzor

A különböző tesztek eredményei azt mutatják, hogy az előző modellekben is már megtalálható processzorok az új hűtési rendszerrel jobb értékeket mutatnak fel számítási teljesítmény terén, és ez nem csak az i9-es verzióra, de még az i7-re is igaz.

A nálunk lévő gépben a nagyobb teljesítményű, 2,3 GHz-es, 8 magos Intel Core i9 processzor a GeekBench esetén 1150 illetve 6823 pontot “szedett” össze.

Az új hűtési rendszernek ráadásul az azonos hűtési teljesítményhez sok esetben még alacsonyabb fordulatszámon is elég volt pörgetni az új ventilátorokat az előző évi modellel szemben. És bár ezek a ventilátorok adott esetben a teljes fordulatszámon hangosabbak tudnak lenni az elődeiknél, a ventilátorok hangszíne kevésbé magas, így ez nem annyira tűnik fel.

AMD Radeon Pro 5500M grafikus processzor

Az Apple szerint az új modell jelentősen gyorsabb még az előző generációnál elérhető Radeon Pro Vega 20-nál is.

Az AMD Radeon Pro 5000M sorozatú GPU-k az eddigi legkomolyabb grafikai teljesítményt nyújtják a MacBook Pro történetében. A 16 hüvelykes MacBook Pro alapmodellje több mint kétszer gyorsabb az előző generációs alapmodellnél, így akadálytalanul játssza le, illetve gyorsabban rendereli az UHD-videókat. Ha pedig 8 GB GDDR6 VRAM memóriát választasz a gépedbe, a Radeon Pro Vega 20-hoz képest 80 százalékkal gyorsabban futnak majd rajta az olyan feladatok, mint a DaVinci Resolve-val végzett fényelés.

A GeekBench esetén az alapból 4 GB VRAM-mal rendelkező modell a Metal-t kiválasztva 26688 pontot ért el, ami az alábbiakból tevődik össze:

Ugyanez OpenCL esetén 28602 pont lett:

Ezek mellett az integrált Intel UHD 630 egyébként 4421 pontot tudott összeszedni:

Érdekes módon egyébként ez az eredmény nem sokban tér el az Intel UHD 530-étól, ami például a 2016-os modellben található meg.

És hogy mindez mit is jelent a való életben? Ezzel kapcsolatban érdemes megnézni például ezt a videót – egy tíz perces videó exportálása Final Cut-ból, ami a 2018-as modellen 12 és fél percet vett igénybe, az az új gépen 5 perc 9 másodperc alatt megvolt:

100 Wh-s akkumulátor

A termékleírás alapján az új gép nagyobb kapacitású akkumulátora akár 11 óra használatra is elegendő, illetve akár 1 órával is tovább bírhatja az előző évi modellnél – no nyilván ez ideális környezetben van így. Ettől függetlenül azért tényleg észrevehető, hogy tovább bírja. (Bár itt azért az is sokat számít, hogy általában már nem 100%-os kapacitású akkumulátorral rendelkező gépről fogunk váltani rá.)

Belefér-e az új gép a korábbi, 15-ös gépek tokjaiba?

Ez nagyban függ az adott toktól. A 15-ös géphez képest ugyanis minden mérete megnőtt: a vastagsága 1,55 cm helyett 1,62 cm, a szélessége és hosszúsága pedig 34,93 cm-ről 35,79 cm illetve 24,07 cm-ről 24,59 cm lett, és a tömege is nőtt 170 grammal.

Értelemszerűen tehát ha az általunk használt tok akkora, hogy a 15-ös gép pont belefér, akkor az nem lesz jó a 16-oshoz. Ha viszont kicsit nagyobb a tok, mint a 15-ös gépünk, akkor azzal nem lesz gond, mert összességében kevesebb, mint 1 cm az, amivel bármelyik méretét nézve nagyobb az új modell a réginél.

Verdikt

Ahogyan azt a korábbi vélemény cikkünkben már leírtuk, a pillangó mechanikás billentyűzet cseréje igazán időszerű volt már, kifejezetten bosszantó, hogy ezt eddig elhúzta az Apple, illetve hogy a korábbi generációs gépek esetén ugyanarra a változatra cseréli őket meghibásodás esetén, mint ami azokban eredetileg is van. Az új billentyűzet tehát egy hatalmas piros pont, ahogyan sokak számára a fizikai esc billentyű megléte is. (Ezekről bővebben: Véleményünk az új, 16 hüvelykes MacBook Pro-ról.)

A csatlakozók esetén az Apple továbbra is az USB-C-n keresztüli Thunderbolt 3 porthoz ragaszkodik, tehát nem meglepő, hogy nem kaptunk újakat a meglévők mellé.

A hang viszont egyszerűen elképesztő az előző modellekhez képest – még ha egyébként már a 2016-os verziótól is már határozottan jobb volt, mint a 2015-ös gépeknél. Ezt tényleg érdemes élőben is meghallgatni, mert nagyon markáns a különbség!

Köszönjük szépen az iSTYLE-nak, hogy rendelkezésünkre bocsátották az új, 16 hüvelykes gépet, ide kattintva meg tudjátok vásárolni az egyes típusokat.

[wp-review id=”116173″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok