fbpx Skip to content

Az Apple magyar idő szerint még március 13-án éjjel tett közzé egy sajtóközleményt arról, hogy átmenetileg bezárja Kínán kívül az összes üzletét a SARS-CoV-2 koronavírus miatt.

Ebben a sajtóközleményben, vagyis inkább vezérigazgatói levélben Tim Cook azt írja, hogy a boltokat március 27-ig zárják be, tehát két hétre, Kínában pedig már ki is nyithattak újra az üzleteik. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy Kínát a vírus terjedése novembertől márciusig érintette folyamatosan, így valószínűnek tűnik, hogy a kéthetes boltbezárás is hosszabbra nyúlhat majd világszerte.

Az Apple online boltja természetesen továbbra is üzemel, egyedül a személyes vásárlás és ügyintézés az, ami átmenetileg szünetel. A cég 15 millió dollár támogatással járul hozzá a vírus elleni védekezéshez világszerte.

Az alább Tim Cook levelének fordítása olvasható.

Az Apple világszintű családja számára

A COVID-19 megbetegedés világszintű terjedése mindannyiunkat érint. Az Apple-nél mi elsősorban emberek vagyunk, és amit teszünk, azt azért tesszük, mert hiszünk abban, hogy a technológia meg tudja változtatni az életünket, és reméljük, hogy egy értékes eszköz lehet az ilyen pillanatokban. A tanárok új módszereket találnak ki, hogy a távoktatás működhessen. A cégek új módokkal kísérleteznek, hogy produktívak maradhassanak. És az orvos szakértők betegségeket diagnosztizálhatnak, és milliókat tájékoztathatnak a hírekről egy szempillantás alatt. Mindannyian a magunk módján alkalmazkodunk és reagálunk, és az Apple továbbra is szerepet kíván játszani abban, hogy segítse az egyes embereket és közösségeket abban, hogy megerősödjenek.

De ez a világméretű erőfeszítés – hogy megvédjük a leginkább veszélyeztetetteket, hogy tanulmányozzuk ezt a vírust, és hogy ápoljuk a betegeket, – a teljes gondoskodásunkat és részvételünket megköveteli. És szeretném önöket most azzal kapcsolatban tájékoztatni, hogy mi milyen módokon vesszük ki ebből a részünket.

Adunk

Az Apple adományokkal segítette a COVID-19 elleni védekezést – mind a már megbetegedettek kezelését, mind pedig a járvány gazdasági és közösségi hatásait – amelyek ma már elérték a 15 millió dollárt.

Bejelentjük, hogy kettő az egyhez arányban egyeztetjük a munkavállalóink adományait a COVID-19 iránti védekezés kapcsán, legyen szó helyi, nemzeti, vagy nemzetközi támogatásról.

Az irodáinkban és az üzleteinkben

Először is szeretném megemlíteni az Apple családját Kínában. Noha a fertőzések számának aránya drámaian lecsökkent, tudjuk, hogy a COVID-19 hatásai még mindig erősen érezhetők. Szeretném kifejezni mély megbecsülésemet a Kínában lévő csapatunknak az elszántságukért és lelki erejükért. A mai nappal újból kinyitottak az üzleteink Kínában. Szeretnék köszönetet mondani az operatív csapatunknak és partnereinknek is a figyelemre méltó erőfeszítéseikért a beszállítói láncunk helyreállítása érdekében. A közösen megszerzett tudás segít mindannyiunkat abban, hogy kidolgozzuk azokat a legjobb eljárásokat, amelyek hatalmas segítséget nyújtanak a globális válaszunkban.

Az egyik ilyen lecke az, hogy a vírus terjedésének kockázatát a legjobban az minimalizálhatja, ha csökkentjük a sűrűséget és növeljük a társadalmi távolságot. Ahogyan a fertőzések számának aránya folyamatosan nő másutt, további lépéseket teszünk a csapatunk tagjainak és a vásárlóinknak az érdekében.

Március 27-ig Kínán kívül az összes üzletünket bezárjuk. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy kivételes szolgáltatást nyújtsunk a vásárlóink számára. Az online üzleteink nyitva tartanak az www.apple.com-on, vagy az Apple Store appban, ami az App Store-ból tölthető le. A szervizt és támogatást kereső vásárlóink meglátogathatják a support.apple.com-ot. Szeretném megköszönni az igazán rendkívüli kiskereskedelmi csapatainknak az elkötelezettségüket a vásárlóink életének gazdagabbá tételében. Mindannyian igazán hálásak vagyunk nektek.

Az összes irodánkban átállunk rugalmas munkabeosztásra Kínán kívül. Ez azt jelenti, hogy a csapatunk tagjai dolgozhatnak távmunkában is, ha azt a munkájuk lehetővé teszi, és azok, akiknek a munkája megköveteli, hogy bejárjanak, külön útmutatást kell kövessenek az interperszonális tér maximalizálása érdekében. A mindenre kiterjedő, komoly takarítás folytatódni fog az összes helyszínen. Az irodáinkban új egészségügyi szűréseket és testhőmérséklet-ellenőrzést vezetünk be.

Az összes dolgozónk továbbra is megkapja a fizetését a szokásos üzleti tevékenységekhez igazodva. Kiterjesztettük a szabadságpolitikánkat a COVID-19 által adódott személyes és családi körülményekre is – beleértve egy betegségből való felépülést, a betegápolást, a kötelező karantént, vagy a gyermekfelügyeleti kihívásokat, amelyeket az iskolák bezárása okoz.

A felhasználónk és partnereink számára

Tudjuk, hogy a felhasználónk állandóan az Apple termékektől függenek, kifejezetten ezekben az időkben. Ugyanazt a kreativitást és szenvedélyt alkalmazzuk ennek a kihívásnak a teljesítésére, amit minden más esetén is.

Az Apple News-ban elindítottunk egy új COVID-19 szekciót, ahol a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy megtalálják a legfrissebb, ellenőrzött jelentéseket a megbízható hírforrásoktól.

Ahogyan azt már láthatták, az éves fejlesztői konferenciánk, a WWDC 2020 egy teljesen új, online formátumban kerül megrendezésre. Ezt egy lehetőségnek tekintjük arra, hogy a világszerte meglévő fejlesztőinket egy innovatív módon hozzuk össze.

Előre tekintve

Nincs félreértés a pillanat kihívását tekintve. Az egész Apple család lekötelezettje az orvosoknak, ápolóknak, kutatóknak, közegészségügyi szakértőknek, és az összes köztisztviselőnek világszerte, akik a lelküket is kitették azért, hogy segítsenek a világnak elérni ezt a pillanatot. Egyelőre még nem tudjuk biztosan, hogy mikor tudhatjuk végre magunk mögött a legnagyobb kockázatot.

És mégis inspirál az az emberség és elszántság, amelyet a globális közösség minden szegletéből láttam. Ahogyan azt Lincoln elnök mondta a nagy bajok idején: “The occasion is piled high with difficulty, and we must rise with the occasion. As our case is new, so we must think anew, and act anew.” (A helyzet nehéz, és nekünk együtt kell felemelkednünk a helyzettel. Mivel a mi esetünk új, ezért újként kell gondolkodnunk és cselekednünk is.)

Az Apple mindig is ezt választotta a nagy kihívásokkal szemben. És ez az, ahogyan ezzel a jelenlegivel is találkozunk.

Tim

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok