fbpx Skip to content

Az Apple a héten elérhetővé tette az iOS 13.4 első béta változatát, mely rengeteg változást fog hozni, többek közt új 9 új Memoji matricát, Shazam integrációt a Parancsok alkalmazásban és a CarKey API-t.

Utóbbi lehetővé fogja tenni, hogy telefonunkkal kinyissuk az autónk zárát és el is indítsuk azt. Nézzük meg, hogy mit dolgozott ki az Apple!

Az Apple tagja a CCC-nek (Car Connectivity Consortium – Autó Kapcsolati Konzorcium), mely nemrég dolgozta ki az NFC-alapú Digital Key 2.0 (digitális kulcs) szabványt, mely 2019 vége óta elérhető autógyártók számára. Elképzelhető, hogy a CarKey is ezt használja.

A CCC azonban már dolgozik a következő szabványon, ami a Digital Key 3.0 lesz és Bluetooth LE-n és UWB-n keresztül kommunikál majd. Az új iPhone 11 család már képes kezelni az UWB-t, így valószínűleg azt a szabványt is támogatja majd idővel az Apple.

A CarKey keretrendszer lehetővé teszi, hogy az iPhone-od vagy Apple Watch-od segítségével kinyisd az autód. iPhone esetén opcionálisan Face ID-s azonosítást is be lehet állítani, hogy ha elhagynád a telefonod, más ne tudja vele a kocsid is kinyitni és elindítani.

A CarKey beállításához az autóban lévő NFC érzékelőhöz kell tartani az iPhone-t, majd párosítani kell az autógyártó mobil alkalmazásával vagy egy szalontól kapott kóddal.

A tárolt kocsikulcsokat az iOS a Wallet alkalmazásban tárolja, ahonnan meg is tudod majd osztani őket. Ezen megosztott kulcsoknál az autó kinyitásához és elindításához külön jogokat tudsz adni.

Látható, hogy az Apple-nek komoly tervei vannak az autóbiznisszel, még akkor is, ha saját Apple Car-t (egyelőre?) nem adnak ki.

Te várod már, hogy egy Apple készülékeddel nyithasd ki a kocsidat?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok