fbpx Skip to content

Sajnos az Apple HomeKit rendszere közel sem tökéletes, főleg a magyar Siri hiánya miatt. Ezért általában “félmagyarul” szoktuk használni a HomeKitet, mivel egyes szavakat könnyű kiejteni, megkérdezi Siritől, de nyilván szeretjük azt, ha egy-egy eszközt magyarul látunk a HomeKit alatt.

A HomeKit avagy az Otthon alkalmazás testreszabása

Ebben a cikkben a HomeKitet, pontosabban az Otthon alkalmazást fogjuk testreszabni. Hogyan jelenítsük meg szépen az adott eszközöket a kedvencekben, hogyan lássuk rögtön a hőmérsékletet, bekapcsolt konnektorokat, lámpákat és így tovább… Lássunk is neki!

Manapság már rengeteg HomeKites eszközt lehet vásárolni, ezek közül én világításra a Philips HUE-t használom, időjárásra a Netatmo-t, és különböző eszközök irányítására pedig okos HomeKites konnektorokat. Ezeken kívül vannak még olyan kiegészítők, amiket HomeBridge-dzsel használok, ami tulajdonképpen a HomeKit-képtelen ? termékeket teszi HomeKit-képessé.

Amikor hozzáadunk egy HomeKites eszközt az otthonunkhoz, akkor az Otthon alkalmazásban felkínál néhány beállítást. Itt általában csak neveiket állítjuk be, pedig két nagyon fontos opciót is megtalálunk rögtön, de rohanjunk előre.

Lépjünk be az Otthon appba, majd készítsük el a lakásunkat

Itt érdemes angol neveket használni a Siri miatt. A hálószobát nem fogja érteni rendesen, tehát nevezzük el Bedroom-nak (például “Hey Siri, tell me the Bedroom temperature”), illetve érdemes készíteni egy Outside “szobát” is, amire a külső (lakáson kívüli) szenzorokat rakjuk, például kinti hőmérőt.

HomeKit szobák beállítása

Az Otthon alkalmazásban a középső fülön találjuk meg a szobákat, koppintsunk bal oldalt fent a 3 csíkra, majd a szobabeállításokra. Adjuk hozzá a szobákat és rendezzül őket kedvünk szerint.

HomeKit szenzorok hozzáadása a szobákhoz és a kedvencekhez

Egy szenzornak több beállítása is van. Az első a kedvencek. Ha ezt bekapcsoljuk az adott szenzornál, akkor az első fülön, amikor elindítjuk az Otthon alkalmazást, megjelenik az adott eszköz. Ez tulajdonképpen a gyors eléréshez van, de például nincs szükségünk itt minden szenzora. Így nézzük meg az egyes eszközöknél, mi az, ami kell a kedvencekbe, és mi az, ami nem.

HomeKit állapot és kedvencek

Ezután a második az Állapot menüpont, amikor felülre kerül a szenzor állapota. Ilyen a belső és külső hőmérséklet, az egyes konnektorok állapota, például hogy be van-e kapcsolva és így tovább… Érdemes ezt is testreszabni szenzoronként, mivel sokszor fontos lehet az Otthon alkalmazás indítása után ez az információ. Az első képen láthatjuk, hogy a beállítások után bal oldalt fent szépen kiírja az alkalmazás az egyes eszközök állapotát. Sajnos ha több eszközt zsúfolunk ide, akkor bizony random fogja kiírni azokat, ezt jobban is megoldhatná az Apple.

Értesítések az egyes eszközök állapotának változásairól

Nem minden esetben, de például egy redőny, roló felhúzásakor vagy HomeKites zár állapotának változásáról értesítést is kapunk. Ezt az Otthon alkalmazásban lévő első fülön a bal felső sarokban lévő házikóra koppintva tudjuk beállítani.

Otthon alkalmazás értesítések

A beállítások alatt görgessünk le, majd megtaláljuk az egyes szekciókat, azon belül pedig az értesítéseket, mint például túl magas a CO2 szint a szobában, vagy valaki kinyitott egy zárat.

Ezek voltak a HomeKit, avagy Otthon alkalmazás alapbeállításai, természetesen rengeteg apróság van még az egyes eszközök alatt, de otthononként eltérhet.

Amennyiben érdekelnek még hasonló tippek, írd meg hozzászólás formájában, és akkor folytatjuk a HomeKit tippek-trükkök rovatunkat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem a Homekittel az a legnagyobb bajom, hogy csak azonos márka-rendszeren belül importál. Tehát egy Hue lámpát a Hue bridgen keresztül felismer, egy Ikea lámpát az Ikea bridgen keresztül szintén. De én Hue bridget használok vegyesen Hue és Ikea lámpákkal és az Ikea lámpákat így nem ismeri fel, kénytelen vagyok azokat a Philips szoftveren belül vezérelni.

  2. Mert az nem HomeKit specifikus. a HomeKit egy általános keretrendszer az Apple-től, amibe a gyártók bizonyos szabályok betartása mellett belerakhatják a saját cuccukat.

    Szóval önmagában az, hogy a Philips Hue beengedi magához az IKEA lámpákat (egyébként nálam is így van), az a Philips jófejsége és nem az Apple szivatása. :slight_smile:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Ez az Apple szivatasa a Philipsen keresztul. 2016 vegen jott egy software update, amely kidobta az osszes 3rd party Zigbee eszkozt a HomeKit tamogatasbol. Az akkori developer oldalon kialakult beszelgetesbol kiderult, hogy vagy kompletten repul a HomeKit vagy a Philipsnek le kell tudnia certifikalnia az osszes letezo Zigbee eszkozt az Appleval, hogy az Apple megadja a plecsnit. Igy az tunt a leglogikusabb lepesnek, ha ez a megoldas szuletik. Egyebkent a bridge API tovabbra is tamogatja a 3rd party eszkozoket tehat egy Homebridge segitsegevel fel lehet okositani a 3rd party Zigbee eszkozoket is.

    Az Internet Archive meg orzi a bejelentest: https://web.archive.org/web/20161115175930/http://www.developers.meethue.com/documentation/3rd-parties-and-homekit

  4. Ja értem. Hát én ennyire régóta még nem HomeKit-ezek. :slight_smile:

  5. Ki mit dug az okos konnektorába otthon pár lámpán kívül? Pl a cikkíró?

    Philips azért vicces, mert 10x annyiba kerül mint bármi más, cserében nem nyújt semmivel sem többet. Vagy vesz az ember normál méretű izzót, ami max 9W, tehát nem sok mindenre elég. Vagy megveszi a 60.000 Ft-os 3000lumenest, ami 30-40W-ot fogyaszt és nem is fér bele bármilyen csillárba/lámpába. Rengeteg más megoldás létezik, okos villanykapcsoló (nem kell hozzá 60.000 Ft-os Philips), okos megszakító, aki nem akar esetleg villanykapcsolót sem cserélni (lényegében úgy működik mint egy okos konnektor), potom pénzekért, de ezek nyilván nem HomeKit kompatibilisek, így nem fog róla itt senki írni. 3000Ft-os okoskonnektorom van az igen híres kínai rendelési oldalról, évek óta működnek, ráadásul nem akkorák mint egy féltégla, pont annyi helyet foglal mint egy foglalat, pont ezért is vettem őket. Előre be lehet őket programozni napi szinten percre pontosan mikor kapcsoljon fel, le, van időzítő, sőt sémákat is létre lehet hozni (Tuya app). Ki lehet tenni a bekapcsolást springboardra vagy widgetként is. Mi kell ennél több? És nem 10.000 darabja, mondom, 3.000Ft. Nem kell hozzá HUB sem, semmi. Ja, nem HomeKites nyilván, de nem is kell. A Homekit az egy zsákutca az Apple-nél, csak a büszkeségük nem endegi még feladni. Felesleges vagyonokat költeni rá, semmivel sem jobb az 5x olcsóbb megoldásoknál, sőt. Xiaomi, Neo Coolcam, Sonoff, így hirtelen.

  6. Avatar for Czo Czo says:

    Az, hogy nem kell tobb appot hasznalni, szerintem kelloen kenyelmes. A nem HomeKit kompatibilis eszkozok nagyresze, HomeKit kompatibilisse teheto kulso szoftverrel.

    Nalam ugyan Philips Hue a vilagitas mindenhol, mert 4 eve ennel nem volt kenyelmesbeb megoldas. Elotte vettem sok mast, van is egy ladanyi egyeb markas (legfokeppen kinai, BT-s, WiFi-s) okosizzo, amit meg nem dobtam ki, mert kiderult, hogy mind hasznalhatatlan (pl. 5 egyszerre rendelt kortenek nem egyforma a szine, ha WiFi-n ugyonazt a parancsot kuldom neki, vagy a 2014-es vasarlasu (2db 5 meteres) RGB ledszalaghoz lett vasarolva ugyonattol a kereskedotol, ugyonazzal a tpusszammal 2016-ban meg 2db 5meteres, amirol beuzemeles utan kiderult, hogy egyik szin sem egyforma es latszik a falra vetett kepen, hogy hol van a valtas. En ezeket meguntam, igy nem zavar a philips ara, mert eddig hiaba vettem 4 ev leforgasa alatt vagy 10 ledszalagot toluk, ha egymas melle felrakom, mind egyforma szinu lesz. Tehat, a vilagitasom ezert Philips.

    Okos konnektorbol van Elgato (ebbol osszesen szerencsere csak kettot vettem), amit nem szeretek mert lassu. Viszont mivel BT-s, igy a WiFi AP ele vannak berakva, mert az elmult 4 evben miutan masodjara jartam ugy, hogy firmware update utan oda kellett menni ujrainditani, inkabb eletettem (kb havonta van update, kb 2 havonta telepitem, es 4 ev alatt eddig osszesen kettoszor kellett odamenni). A tobbi kapcsolt eszkozom az mind sonoff, abbol is leginkabb a fogyasztasmeros. A lakas kb. minden pontjan van belole, igy kb mindennek megnezheto a fogyasztasa, de sonoffal kapcsolom a kulso tapos USB driveokat is (time machine, storage), de sonoffok vannak kotve a projektorok ele es a gamer pc ele is.

    A homerok sajat gyartasu panelek, amelyek homebridge segitsegevel lettek homekitesek. Valamint felvan homekitesitve a Xiaomi Mi Flora nevu novenyvizsgalo cucca is.

    De en ugy vagyok vele, hogy mindenki azt vesz, amit akar. Senki sem mondta, hogy csak a philips hue a jo.

  7. Avatar for Czo Czo says:

    Meg valami, igy hirtelen, ami eszembe jutott. En nem vennek olyan eszkozt tobbet, amely csak Homekit kompatibilis. Pl. ha lenne radiatorra rakhato Elgato szelepem, akkor keptelen lennek ezt mas forrasbol vezerelni. Szoval hatalmas nagy feketepont az Applenak, amiert nem lehet a Home Hubnak hasznalt eszkozon valamilyen API-val eszkozkapcsolgatast vegezni.

    A Philips Hue mellett egyebkent nekem a hatalmas konfiguralhatosaga a legnagyobb ervem. Azzal, hogy egy komplett API-t nyujt a HUB, egy csomo logikat ra lehetett osztani a lakasban felszerelt kapcsolokra. Pl. a WC es a furdo lampaja kisebb fenyerovel kapcsolodik be, ha felkapcsolom a villanyt akkor, ha mar lement a nap es a lakasban semmilyen mas fenyforras nincs felkapcsolva. Vagy pl minden lampa lekapcsolhato a bejarati ajtonal felrakott kapcsoloval. Esetleg hosszunyomasra lehet szinhomersekletet valtani, attol fuggoen, hogy mi a vilagitas funkcioja. Nyilvan ezt massal is meg lehet csinalni, en ezzel raktam ossze.

  8. Nem kérdés, hogy philips hue, hosszútávon az az olcsóbb és régen volt már mikor 10x annyiba került mint bármelyik hasonló.
    A kínai szemetet most ne említsük mert azzal nem érdemes összehasonlítani.

  9. Nekem a fűtésem van okos konnektoron, illetve a szünetmentesek is azon vannak, ezeket mind mind a fogyasztás mérés miatt csináltam, nem azért mert kapcsolgatni akarom. Az nyilván hab a tortán, hogy megy HomeKit-tel ha kell.

  10. Nem kell több appot használni, elég a Tuya. Philips Hue nincsen csak max 9w-os, az rettentően gyenge egy 4méter belmagasságú lakásba. De még egy normál fürdőszobába is. Ami erőebb, az 10x annyiba kerül, mint egy normál izzó. Teljesen felesleges az RGB 3 percig érdekes, utána senki nem fog kéken meg lilán világítani mert nevetséges. Mégegyszer: kb 3 éve használom az okoskonnektorokat, soha nem kellett újrakalibrálnom őket.

  11. Kínai szemét :smiley: ezt úgy szeretem. Minden Kínában készül. És a Philips Hue 10x annyiba kerül, mint egy hasonló még most is. És felesleges. Persze tényleg mindenki arra szórja a pénzét amire akarja, csak unalmas már mást sem olvasni itt, mint a legdrágább megoldásokat egy nem létező problémára, amikor van sokkal ésszerűbb megoldás is. Csak azért, mert van elég pénzed szórni, még lehetne értelmesen is. Szerintem.

  12. Nem kerül 10x annyiba.
    Az, hogy ott készül mindkettő, nem azt jelenti, hogy a minőségük is egyforma, de ha ezt magyarázni kell…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for onderon Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem a Homekittel az a legnagyobb bajom, hogy csak azonos márka-rendszeren belül importál. Tehát egy Hue lámpát a Hue bridgen keresztül felismer, egy Ikea lámpát az Ikea bridgen keresztül szintén. De én Hue bridget használok vegyesen Hue és Ikea lámpákkal és az Ikea lámpákat így nem ismeri fel, kénytelen vagyok azokat a Philips szoftveren belül vezérelni.

  2. Mert az nem HomeKit specifikus. a HomeKit egy általános keretrendszer az Apple-től, amibe a gyártók bizonyos szabályok betartása mellett belerakhatják a saját cuccukat.

    Szóval önmagában az, hogy a Philips Hue beengedi magához az IKEA lámpákat (egyébként nálam is így van), az a Philips jófejsége és nem az Apple szivatása. :slight_smile:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Ez az Apple szivatasa a Philipsen keresztul. 2016 vegen jott egy software update, amely kidobta az osszes 3rd party Zigbee eszkozt a HomeKit tamogatasbol. Az akkori developer oldalon kialakult beszelgetesbol kiderult, hogy vagy kompletten repul a HomeKit vagy a Philipsnek le kell tudnia certifikalnia az osszes letezo Zigbee eszkozt az Appleval, hogy az Apple megadja a plecsnit. Igy az tunt a leglogikusabb lepesnek, ha ez a megoldas szuletik. Egyebkent a bridge API tovabbra is tamogatja a 3rd party eszkozoket tehat egy Homebridge segitsegevel fel lehet okositani a 3rd party Zigbee eszkozoket is.

    Az Internet Archive meg orzi a bejelentest: https://web.archive.org/web/20161115175930/http://www.developers.meethue.com/documentation/3rd-parties-and-homekit

  4. Ja értem. Hát én ennyire régóta még nem HomeKit-ezek. :slight_smile:

  5. Ki mit dug az okos konnektorába otthon pár lámpán kívül? Pl a cikkíró?

    Philips azért vicces, mert 10x annyiba kerül mint bármi más, cserében nem nyújt semmivel sem többet. Vagy vesz az ember normál méretű izzót, ami max 9W, tehát nem sok mindenre elég. Vagy megveszi a 60.000 Ft-os 3000lumenest, ami 30-40W-ot fogyaszt és nem is fér bele bármilyen csillárba/lámpába. Rengeteg más megoldás létezik, okos villanykapcsoló (nem kell hozzá 60.000 Ft-os Philips), okos megszakító, aki nem akar esetleg villanykapcsolót sem cserélni (lényegében úgy működik mint egy okos konnektor), potom pénzekért, de ezek nyilván nem HomeKit kompatibilisek, így nem fog róla itt senki írni. 3000Ft-os okoskonnektorom van az igen híres kínai rendelési oldalról, évek óta működnek, ráadásul nem akkorák mint egy féltégla, pont annyi helyet foglal mint egy foglalat, pont ezért is vettem őket. Előre be lehet őket programozni napi szinten percre pontosan mikor kapcsoljon fel, le, van időzítő, sőt sémákat is létre lehet hozni (Tuya app). Ki lehet tenni a bekapcsolást springboardra vagy widgetként is. Mi kell ennél több? És nem 10.000 darabja, mondom, 3.000Ft. Nem kell hozzá HUB sem, semmi. Ja, nem HomeKites nyilván, de nem is kell. A Homekit az egy zsákutca az Apple-nél, csak a büszkeségük nem endegi még feladni. Felesleges vagyonokat költeni rá, semmivel sem jobb az 5x olcsóbb megoldásoknál, sőt. Xiaomi, Neo Coolcam, Sonoff, így hirtelen.

  6. Avatar for Czo Czo says:

    Az, hogy nem kell tobb appot hasznalni, szerintem kelloen kenyelmes. A nem HomeKit kompatibilis eszkozok nagyresze, HomeKit kompatibilisse teheto kulso szoftverrel.

    Nalam ugyan Philips Hue a vilagitas mindenhol, mert 4 eve ennel nem volt kenyelmesbeb megoldas. Elotte vettem sok mast, van is egy ladanyi egyeb markas (legfokeppen kinai, BT-s, WiFi-s) okosizzo, amit meg nem dobtam ki, mert kiderult, hogy mind hasznalhatatlan (pl. 5 egyszerre rendelt kortenek nem egyforma a szine, ha WiFi-n ugyonazt a parancsot kuldom neki, vagy a 2014-es vasarlasu (2db 5 meteres) RGB ledszalaghoz lett vasarolva ugyonattol a kereskedotol, ugyonazzal a tpusszammal 2016-ban meg 2db 5meteres, amirol beuzemeles utan kiderult, hogy egyik szin sem egyforma es latszik a falra vetett kepen, hogy hol van a valtas. En ezeket meguntam, igy nem zavar a philips ara, mert eddig hiaba vettem 4 ev leforgasa alatt vagy 10 ledszalagot toluk, ha egymas melle felrakom, mind egyforma szinu lesz. Tehat, a vilagitasom ezert Philips.

    Okos konnektorbol van Elgato (ebbol osszesen szerencsere csak kettot vettem), amit nem szeretek mert lassu. Viszont mivel BT-s, igy a WiFi AP ele vannak berakva, mert az elmult 4 evben miutan masodjara jartam ugy, hogy firmware update utan oda kellett menni ujrainditani, inkabb eletettem (kb havonta van update, kb 2 havonta telepitem, es 4 ev alatt eddig osszesen kettoszor kellett odamenni). A tobbi kapcsolt eszkozom az mind sonoff, abbol is leginkabb a fogyasztasmeros. A lakas kb. minden pontjan van belole, igy kb mindennek megnezheto a fogyasztasa, de sonoffal kapcsolom a kulso tapos USB driveokat is (time machine, storage), de sonoffok vannak kotve a projektorok ele es a gamer pc ele is.

    A homerok sajat gyartasu panelek, amelyek homebridge segitsegevel lettek homekitesek. Valamint felvan homekitesitve a Xiaomi Mi Flora nevu novenyvizsgalo cucca is.

    De en ugy vagyok vele, hogy mindenki azt vesz, amit akar. Senki sem mondta, hogy csak a philips hue a jo.

  7. Avatar for Czo Czo says:

    Meg valami, igy hirtelen, ami eszembe jutott. En nem vennek olyan eszkozt tobbet, amely csak Homekit kompatibilis. Pl. ha lenne radiatorra rakhato Elgato szelepem, akkor keptelen lennek ezt mas forrasbol vezerelni. Szoval hatalmas nagy feketepont az Applenak, amiert nem lehet a Home Hubnak hasznalt eszkozon valamilyen API-val eszkozkapcsolgatast vegezni.

    A Philips Hue mellett egyebkent nekem a hatalmas konfiguralhatosaga a legnagyobb ervem. Azzal, hogy egy komplett API-t nyujt a HUB, egy csomo logikat ra lehetett osztani a lakasban felszerelt kapcsolokra. Pl. a WC es a furdo lampaja kisebb fenyerovel kapcsolodik be, ha felkapcsolom a villanyt akkor, ha mar lement a nap es a lakasban semmilyen mas fenyforras nincs felkapcsolva. Vagy pl minden lampa lekapcsolhato a bejarati ajtonal felrakott kapcsoloval. Esetleg hosszunyomasra lehet szinhomersekletet valtani, attol fuggoen, hogy mi a vilagitas funkcioja. Nyilvan ezt massal is meg lehet csinalni, en ezzel raktam ossze.

  8. Nem kérdés, hogy philips hue, hosszútávon az az olcsóbb és régen volt már mikor 10x annyiba került mint bármelyik hasonló.
    A kínai szemetet most ne említsük mert azzal nem érdemes összehasonlítani.

  9. Nekem a fűtésem van okos konnektoron, illetve a szünetmentesek is azon vannak, ezeket mind mind a fogyasztás mérés miatt csináltam, nem azért mert kapcsolgatni akarom. Az nyilván hab a tortán, hogy megy HomeKit-tel ha kell.

  10. Nem kell több appot használni, elég a Tuya. Philips Hue nincsen csak max 9w-os, az rettentően gyenge egy 4méter belmagasságú lakásba. De még egy normál fürdőszobába is. Ami erőebb, az 10x annyiba kerül, mint egy normál izzó. Teljesen felesleges az RGB 3 percig érdekes, utána senki nem fog kéken meg lilán világítani mert nevetséges. Mégegyszer: kb 3 éve használom az okoskonnektorokat, soha nem kellett újrakalibrálnom őket.

  11. Kínai szemét :smiley: ezt úgy szeretem. Minden Kínában készül. És a Philips Hue 10x annyiba kerül, mint egy hasonló még most is. És felesleges. Persze tényleg mindenki arra szórja a pénzét amire akarja, csak unalmas már mást sem olvasni itt, mint a legdrágább megoldásokat egy nem létező problémára, amikor van sokkal ésszerűbb megoldás is. Csak azért, mert van elég pénzed szórni, még lehetne értelmesen is. Szerintem.

  12. Nem kerül 10x annyiba.
    Az, hogy ott készül mindkettő, nem azt jelenti, hogy a minőségük is egyforma, de ha ezt magyarázni kell…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for onderon Avatar for SzifonAdmin