Országos Mentőszolgálat: ÉletMentő alkalmazás

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vannak alkalmazások, amiknek helyet kell hagyni valahol a főképernyőn, annak ellenére, hogy reméljük, soha nem kell majd elindítani.

Ilyen az ÉletMentő alkalmazás is, amit az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány készített. Nézzük is meg, hogy milyen funkciókkal rendelkezik!

Saját profil

Előre kitöltött egészségügyi adatok, amik megkönnyítik a segélyhívást és a mentők munkáját.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy fontos adatainkat (például ismert betegség, kezelés, gyógyszerérzékenység, stb.) előre megadhatjuk, így azok egy gombnyomásra a segélyhívással azonos időben megjelennek a mentésirányítóknál. A mentők nem csak a bajbajutott személy tartózkodási helyét, hanem egyebek mellett még telefonjának töltöttségi szintjét is látni fogják, ami a készülék lemerülése esetére hasznos információt jelenthet.

Riasztás

Pontos földrajzi pozíció.

A mentők gyors kiérkezése attól is függhet, hogy lehet-e tudni a beteg pontos földrajzi elhelyezkedését, lokációját. A segélyhívó gombot megnyomva azonnal kapcsolatba tud lépni az Országos Mentőszolgálat mentésirányítóival. Ugyanebben a pillanatban az applikáció egy üzenetet is küld a mentésirányító központnak az Ön adataival, többek között a tartózkodási helyével.

Helymeghatározás

Az applikáció segít, hogy pontosan hol tartózkodik és milyen egészségügyi segítség van az Ön közelében.

A Helyzetmeghatározás funkció megmutatja a GPS által bemért helyzetét, a legközelebbi defibrillátor készüléket, kórházat, rendelőintézetet vagy gyógyszertárat. Az applikáció kijelzi, hogy mi az, amit keres és gyorsan oda is tudja navigálni Önt.

Elsősegély

Elsősegély, amikor a legnagyobb szükség van rá.

Az elsősegélynyújtás a mentők kiérkezéséig növeli a beteg túlélési és gyógyulási esélyeit. Az ÉletMentő applikáció segítséget és támogatást nyújt interaktív útmutatójával, mely témakörönként szemléleti a legfontosabb lépéseket.

Maga az alkalmazás igényesen kidolgozott és egy-két apróbb hibától eltekintve tökéletesen működik, ami nem meglepő, mert nem Magyarországon rajtolt először. Az ÉletMentő ugyanis Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már több mint 1 millió letöltéssel rendelkezik és már több mint 40 ezer esetben használták segélykérésre.

Épp ezért az ÉletMentő Ausztriában és Csehországban bárhol, Szlovákiában pedig korlátozott mértékben tud segélyhívást indítani. Erről az alkalmazás Gyakran ismételt kérdések oldala is tájékoztat, ahonnan az is kiderül, hogy más, külföldi országokban is működik a segélyhívás, csak az extra funkciók, mint a segélyhívó üzenet és a pontos tartózkodási hely nem kerülnek elküldésre.

Az alkalmazást a Magyar Rendőrség Twitter oldala is népszerűsítette:

Az ÉletMentő Apple Watch alkalmazással is rendelkezik, ahol szintén viszonylag egyszerű felülettel találkozhatsz:

Az óráról indítható segélyhívás, meghatározhatod a helyzeted, és ha elérhető, hegyimentést is kérhetsz. A három oldal közt lapozó gesztussal lehet váltani, ahogy azt az alsó pontokból sejteni lehet.

Jelenleg az ÉletMentők iPhone-on, Apple Watch-on és androidos telefonokon működik, táblagépen vagy számítógépen a telefonos kapcsolat hiánya miatt nem elérhető.

Innen beszerezheted az iPhone-os változatot:

ÉletMentő
 • ÉletMentő
 • Méret: 159.52 MB | Verzió: 1.1.1
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Ha pedig az androidos ÉletMentőt keresed, ide bökve juthatsz el a Google Play áruházba.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. 321 says:

  Miben több ez, mint az iOS Vészhelyzet funkciója? Az is hív, plusz ott vannak a vészhelyzeti kontaktok meg ugyanezek az orvosi adatok is. Ez az app integrálódik az iOS-be és használja azokat az adatokat, amik ott vannak az Egészségben?

 2. Jadeye says:

  az iOS Vészhelyzet funkciója teljesen más, és itthon nem támogatja egyik szolgáltató sem az AML-t hozzá – hogy ez az adott app pontosan mire képes, azt elolvashatod a cikkben is.

  1. Az Advanced Mobile Location (AML) szabványt támogató országokban és mobilszolgáltatóknál az iPhone automatikusan megkísérli elküldeni a pozícióját a sürgősségi segélyszolgálatoknak az AML segítségével.
 3. Nemet Apple ID-val nem letölthető :sos::face_with_symbols_over_mouth::tired_face:

 4. Ogre23 says:

  Ma már használnom kellett az alkalmazást. De valamit bénáztam, így a 112-t kellett hívnom. Mivel a vészhívást elindítottam ezért a mentőszolgálathoz beérkezett a tartózkodási helyem illetve az egészségügyi adatlapom. Amíg a 112-vel beszéltem egy szám hívott 3-4 alkalommal. Amikor leraktam édesanyám hívott, hogy keres a mentőszolgálat mert vészhelyzetet jelentettem és nem tudnak elérni. Aki meg van adva értesítendő személynek azt felhívták. Szóval szerintem ha csak 1 életet is meg ment ez az app már nyertünk.

 5. Nekem simán nem megy a regisztráció. Nem tudom, hogy SMS-ben mit akar elküldeni a telefon, de nekem ilyen full kriksz-kraksz és nem is tudja elküldeni.

  Nem tudom, hogy egyedi a hiba, vagy esetleg a beta iOS-szel függ-e össze.

 6. Ogre23 says:

  Hát egy olyan sms-t kapsz mint Vibernél mondjuk. A telefonszámokat kell regisztrálni. Kapsz 4 számjegyet azt kell beírni. De semmi több

 7. Nagyon gáz, hogy nem lehet mas orszagbeli id-kkel letolteni az appot. Miert tesznek bele ilyen korlatozast, amikor millio ember hasznalja nem magyar apple id-vel vagy nem Mo-i android fiokkal a letoltéseket…

 8. @Jadeye ez igaz, bar en mostansag Androidot hasznalok, ott meg nem olyan egyszeru, sokkal egyszerubb lenne ha nem volna tiltva a fejlesztok altal feleslegesen hogy mas orszagbeli id-kkel le lehessen tolteni… Ez ugyebar egy beallitas csak nekik… igy ahogy neztem az eddigi commenteket mashol is sok felhasznalot vesztenek el…

 9. Jadeye says:

  @zsozsobasa feltételezem, ennek az az oka, hogy ezzel is megelőzzék annak a lehetőségét, hogy olyan országban próbálja valaki használni, ami nem Magyarország, és egy vészesetben erre próbáljon hagyatkozni.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!