Két hasznos újdonság az iOS-es Adobe Lightroom CC-ben

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert elég sokat tudok mostanság utazni, ami egyrészt hatalmas élmény, másrészt a fotós tanulmányaimban is segít, hogy a világban mindenfelé kipróbálhatom magam és a tudásom.

Preset szinkronizációt kapott az Adobe Lighroom CC

Eszméletlen jó döntésnek bizonyult, hogy tavasszal a lassúcska iPad mini 2-met lecseréltem a legújabb, 5-ös modellre, hiszen ez már kellően jó kijelzővel és processzorral rendelkezik, na meg persze Apple Pencil támogatással is, hogy utazások során, de akár a hétköznapokban is teljes kiváltsa számomra a számítógépes Lightroomot és az utómunkázást teljes mértékben az iPaden csináljam.

Az iOS-es Lightroom CC-ből és ennek a számítógépes társából a megjelenésükkor eléggé sok funkció hiányzott, amelyek nagy részét sikerült pótolniuk az évek során. Azonban például a nagyobb projektek rendezésére, kategorizálására és tárolására nem biztos, hogy a legjobb választás a CC változat, ezért sokan inkább maradtak a Classic-nál. Számomra azonban elég szimpatikus, hogy minden fotóm, amivel dolgozom, egyszerre elérhető gépen, mobilon és tableten is, hála a felhő alapú szolgáltatásnak. Az utóbbi hetekben, hónapokban két életmentő funkcióval is frissült a Lightroom iOS-en.

Direkt importálás SD-kártyáról

Rengeteg kamera képes ma már vezeték nélküli kapcsolatot létrehozni az iOS-készülékeinkkel, így könnyen átvarázsolhatjuk a képeinket egyik eszközről a másikra, azonban csak JPG-ben, a RAW formátumhoz továbbra is kábeles megoldásra kell hagyatkoznunk, például egy SD-kártyaolvasóra van szükségünk. iOS 12-ig módunk volt a fényképezőgépünkkel készült RAW fotókat az iPadünkre tenni, mégpedig a Fotók alkalmazáson keresztül. Ennek voltak bőven előnyei és hátrányai is, de megszoktuk, mert csak ez volt. Jó volt, hogy nagyban meg tudtuk nézni a képeket és csak a jókat pipáltuk be importálásra, azonban ez egy plusz kört jelentett és dupla tárhelyet, hiszen utána külön importálni kellett mindent Lightroomba, de persze utána a Fotók appból törölhető volt minden.

Az iOS 13 és az új Fájlok alkalmazás megjelenésével sok minden megváltozott, ugyanis már lehet a Lightroomban a Fájlok app segítségével plusz importálási kör nélkül felmásolni a képeinket, azonban kis bélyegképként láttuk őket, ami azért elég bosszantó tud lenni, ha nagyobb anyaggal dolgozunk. Egy mostani frissítés azonban elhozta végre a tényleg direkt importálás lehetőségét is, vagyis elég csak bedugni az iPadbe a kártyaolvasót és már közvetlen a benne lévő kártyáról tudunk fényképeket másolni. Szűrhetjük a képeket JPG és RAW szerint is és szerencsére az előnézeti kép mérete is változtatható, hurrá! Továbbá a felesleges képek is könnyen törölhetően innen és nem kell a fényképezőgépen menet közben egyesével törölni őket. Szerintem ez a frissítés számos fotósnak életmentő lehet és lehet pont emiatt fognak áttérni az iPades fotószerkesztésre.

Csoportos szerkesztés

Presetekkel mindig is elég jól lehetett az iOS-es Lightroomban dolgozni, főleg mióta a gépes presteket is rá tudtuk tenni a készülékre, vagy akár mi magunk is készíthettünk újakat. Azonban mind ezeknek, mindig pedig a szerkesztési beállítások másolásának volt egy óriási hiányossága, mégpedig az, hogy csak egyesével lehetett alkalmazni őket a képekre.

Én az utazásaim során szeretek kísérletezni, hogy akár a valóságtól egészen eltérő látványt hozzak létre a fényképből, vagyis igazából akár mindegyik képet külön szerkesztem meg. Rendezvényfotózásnál azonban már más a helyzet, hiszen ott csak kicsit teszem látványosabbá a képeket és akár végig ugyanazokat a beállításokat használom. Na erre egy rémálom lett volna az iOS-es Lightroomot használni, hiszen több száz fotókra egyesével rámásolni a beállításokat nem épp szórakoztató dolog. Nemrég azonban már egy koppintással akár az egész albumra érvényesíthetjük ugyanazokat a módosításokat. Ezzel egy újabb életmentő funkció került bele a Lightroomba, hurrá!

Te mit hiányolsz még az iOS-es Lightroom CC-ből?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. fgyorgy says:

    Tudom nem egészen ide tartozik, de mégicsak fotókkal kapcsolatos. :slight_smile:

    iOs-re van olyan app amivel úgy tudok a fotókhoz kulcsszavakat adni, hogy azt lássa, kereshesse a MacOs Fotók alkalmazása is? (ha lehet akkor egyszerre több képet kijelölve)
    A Mac-en ha hozzá adok kulcsszavakat azokat megtalálja szépen a telefon is, de nem tudok a telefonon kulcsszavakat hozzá adni. Olyan app-ot találtam eddig, amelyik ugyan létrehozza, de csak saját maga tudja értelmezni.
    Jó lenne kifejezetten erre a célra szakosodott gyors app. Nem baj ha fizetős.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!