Adobe Lightroom CC – preset szinkronizáció mobilon is

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amennyiben ma megkérdezünk egy profi fotóst, hogy milyen programot használ a képei szerkesztésére, esetleg rendszerezésére is, biztosan az Adobe Lightroomot fogja válaszolni. Néhány éve még sokan az Apple Aperture-re esküdtek, de ennek a fejlesztését leállították Cupertinóban, ezért lassan szinte mindenki váltott a Lightroomra.

Preset szinkronizációt kapott az Adobe Lighroom CC

Az Adobe évtizedek óta a digitális kreatív munka sztenderdjét jelenti, de az utóbbi években mobil fronton is elég komoly jelenlétet épített ki. Régen a telefonok kamerái se voltak komolyabb munkára jók, és a processzor se tudott mit kezdeni a RAW fájlokkal, nemhogy akár ilyeneket is lehessen készíteni a telefonunkkal. Mára ez már nem okoz problémát.

Az iPhone 7 megjelenésével az Apple telefonjai végre már nyers formátumban (DNG) is képesek lettek fotózni, ami óriási előrelépés volt az addigi kizárólagos JPG-ben történő rögzítéshez képest. Az Adobe Lightroom CC ezidőtájt kapta meg a RAW képek szerkesztéséhez szükséges kódrészleteket, ami sok hobbi vagy fél profi fotós számára óriási segítséget nyújtott, hogy akár útközben, gép nélkül is “meg tudják húzni” a képeiket.

Mobilon nyilván senki se szeretné egy rendezvény több száz képét egyesével megszerkeszteni, ezért ekkor mindig a gépes Lightroomhoz és a benne található presetekhez fordultunk. A presetek olyan beállítás csomagok, amik a Lightroom csúszkáinak és görbéinek értékét elmentik, és később ugyanazokat a beállításokat egy kattintással újabb képekre is alkalmazhatjuk. Ezek azért jók, mert meggyorsítható velük a képek egységes vizuális világra állítása, nem kell minden kép összes csúszkáján egyesével végigmenni, hogy egységes hatást érjünk el. A kezdő fotósoknak pedig jó kiinduló alap lehet, hogy kicsit izgalmasabbá tegyék képeiket és megnézzék, hogy melyik csúszka mit változtat és mit érdemes együtt használni. Csinálhatunk mi magunk is preseteket, de persze le is tölthetünk rengeteg ingyenes és fizetős csomagot is, de eddig volt egy nagy hátrányuk, mobilon sehogy se akartak működni. A mobilos Lighroom CC néhány hete egy csendes frissítés során megkapta a presetek szinkronizációját, amit én sokáig nem is vettem észre, csak amikor a VOLT fesztiválos képeimet kezdtem válogatni és szerkeszteni, akkor láttam meg, hogy Peter McKinnon megvásárolt presetjei is megjelentek a telefonomon.

 Preset szinkronizációt kapott az Adobe Lighroom CC Preset szinkronizációt kapott az Adobe Lighroom CC

A preset szinkronizációhoz Adobe Creative Cloud előfizetésre van szükségünk és ráadásul nem mindegy, hogy a gépen melyik változatát használjuk a programnak. Számítógépen két változata van: a régi, csúnya kinézetű, de nagyobb tudású Lightroom Classic CC valamint az új, modern kezelőfelületű, ám némileg kisebb tudású, viszont mobillal is szinkronizáló Lightroom CC. Aki a két változat közti különbségekre kíváncsi, és arra, hogy neki melyik felelne meg jobban, az nézze meg az Adobe hivatalos videóját erről.

A szinkronizáció csak a Lightroom CC-vel működik, ezért ha a Classic-ban használt preseteket szeretnénk telefonon is használni, akkor először exportálnunk kell őket a régi változatból és utána importálni az újba és utána egyből használhatjuk őket útközben is. Számomra fontos, hogy akár gép nélkül is tudjak dolgozni, mert sokat fotózom RAW-ban a telefonommal és rendezvényeken is egy Lightning-csatlakozós SD-kártya olvasóval szoktam a telefonomra áthúzni a képeket, ezért én a Lightroom CC változatot használom, semmit nem hiányolok a Classic tudásából. Dani kolléga ellenben a Classic-ra esküszik, igaz, abban egyetértünk, hogy csúnya, de neki a tudása jobban megfelel, mint a másik változaté, ezért ő csak a Classic CC-t használja.

Te melyik változatot használod?


Népszerű hozzászólások

  1. Tamaci says:

    A Pixelmator mindkét változatát megvettem, nem tetszik az Adobe előfizetéses szolgáltatása. (amúgy a cég maga sem). De van még egy-két app, melyeket a szifon-cikkek hatásaképp vettem meg, Bizonyos helyzetekben azokat is használom.

  2. Én már régóta gondolkodom, hogy előfizetek rá, csak nem vagyok egy nagy fotós őrült. :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!