fbpx Skip to content

Érdekes írás látott nemrégiben napvilágot, mely az Apple vezetéknélküli fülhallgatóját, az AirPods-ot elemzi. Kevin Rooke szerint az AirPods múltja fantasztikus, a jövője sem kérdéses. De nézzük, miről is szól az írás!

Képzelj el egy startup céget, mely 12 milliárd dollár éves bevétellel rendelkezik, éves növekedése 125% (egymást követő két évben) és 30-50%-os árréssel dolgozik. Mennyire is értékelnék a céget? 50 milliárd dollárra? 100 milliárdra? Vagy még többre?

Nos, ez az AirPods, a világ legértékesebb cégének leggyorsabban növekvő üzletága. Az első AirPods 2016-ban jelent meg, sokan csak kiegészítőnek képzelték el a telefon mellé. Az Apple ahelyett, hogy minden készülékhez adott volna egyet, csak második eszköznek szánta, így nem kellett a telefon árát emelni. Időközben az AirPods önálló üzletággá vált.

2017 óta évente körülbelül 215 millió telefont iPhone-t adtak el, mintegy 150 milliárd dollár értékben, amely az Apple bevételének jelentős hányadát teszi ki. Noha a cég nem tesz közzé konkrét eladási számokat, iparági elemzők becsléseket készítettek mindhárom évre.

  • 2017-ben mintegy 15 millió AirPods talált gazdára 150 dolláros áron, ezzel 2,25 milliárd dollár bevételt eredményezve, amely a 150 milliárdos bevételhez képest mindössze 1,5%.
  • 2018-ban már 35 millió fülhallgató kelt el, szintén 150 dolláros áron, mely 5,25 milliárdot tett hozzá a nagykasszához. Ez már 3,5%-os iPhone bevételarányt jelent.
  • 2019-ben az Apple tétet emelt, megjelent a második generációs AirPods 200 dollárért és az AirPods Pro 250 dollárért. A termékek tetszettek a vásárlóknak, mert 60 millió darabot vettek belőle. Ha a három termék között kiegyenlített keresletet feltételezünk (1. és 2. generáció, illetve Pro), akkor mintegy 12 milliárd dollárral járult hozzá az AirPods a cég sikeréhez, amely már 8%-ot jelent a teljes iPhone bevételből.

Erre már a befektetőknek is fel kell figyelniük! Ha azt vesszük, hogy az Apple piaci értéke ötszöröse az éves bevételének, akkor az AirPods-üzletág egymaga mindegy 60 milliárd dollárt ér.

Ha összehasonlítjuk más technológiai cégekkel, akkor azt láthatjuk, hogy a bevétel egymagában több, mint a Spotify, Twitter, Snap és a Shopify bevétele együttvéve. És az AirPods esetében évente háromszámjegyű növekedésről beszélünk…

De mi várható a jövőben? Exponenciális darabszám növekedés biztosan, hiszen mintegy 900 millió iPhone van használatban, de eddig mindössze 100+ millió AirPods-ot adtak el. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók döntő többsége még mindig saját vezetékes vagy más által gyártott fülhallgatót használ, vagy egyiket sem.

Pletykálnak új tulajdonságok bevezetéséről és arról, hogy az Apple még 2020-ban kiadja az AirPods saját operációs rendszerét. Ha képesek lesznek az AirPods köré külön alkalmazás-ökoszisztémát építeni, akkor a jövőben lehetőségük lesz áremelésre anélkül, hogy a kereslet visszaesne. Ugyan az iPhone és más telefonok közötti különbség egyre csökken, az audióhangzás lehet az egyik olyan megkülönböztető tulajdonság, mely az almás cég malmára hajtja a vizet. Csak az Apple-ön múlik, él-e a lehetőséggel.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok