fbpx Skip to content

Az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke, Lisa Jackson interjút adott a Reuters-nek, melyben Daisy sikereiről beszélt.

Daisy egy iPhone szétszerelő robot, amit az Apple még 2018-ban állított munkába Austinban. Az újrahasznosított alkatrészekkel a cég célja, hogy csökkentsék a bányaipar terheltségét.

Jelenleg Daisy csak iPhone-okat bont szét, de ez egy tudatos döntés az Apple részéről, ugyanis az iPhone a legnépszerűbb termékük és annak újrahasznosításával érik el a legtöbbet.

A kevesebb mint 18 méter hosszú Daisy egy 4 lépéses folyamat részeként eltávolítja az iPhone akkumulátorát egy -80 fokos légfújással, majd eltávolítja a csavarokat és modulokat, beleértve a haptikus motort, ami a telefon rezgéséért felel.

A komponenseket ezután továbbítják újrahasznosító üzemeknek, ahol a nyersanyagokat kinyerik és finomítják. Daisy óránként 200 iPhone szétszedésére képes. 2017-ben az Apple 1 millió iPhone-t dolgozott fel Austinban.

Az Apple komolyan gondolja, hogy kiállnak az újrahasznosítás mellett, ezért elképzelhető, hogy a Daisy által használt technológiákat nyílttá is teszik majd a jövőben, például elektromos autókkal foglalkozó üzemek számára.

Az újrahasznosítás melletti álláspontjuk azonban nem jelenti azt, hogy elutasítanák a bányaipart és nem terveznek fellépni ellenük.

Kyle Wiens, az iFixit vezérigazgatója úgy gondolja, hogy lehetetlen, amit az Apple tervez, vagyis a teljes újrahasznosítás és a bányászat elhagyása egy megvalósíthatatlan utópia.

Az Apple még nem is oldott meg minden problémát, ahogy ezt el is ismerték, de dolgoznak az ügyön és ez már önmagában is dicséretes.

Kétségtelen, hogy a fenntartható jövőhöz szükséges az újrahasznosítás és az Apple a bolygónk oldalán áll.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ne legyenek illúzióink: az egészet a profit maximalizálás hajtja, a zöld jelleg csak kellemes mellékhatás.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for AbuSalem Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Ne legyenek illúzióink: az egészet a profit maximalizálás hajtja, a zöld jelleg csak kellemes mellékhatás.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for AbuSalem Avatar for Szifon