fbpx Skip to content

Még 2019 decemberében került ki egy videó a már nevéből is sejthetően gyanús Viral Video Lab YouTube csatornájára, amiben egy iPhone látható, és ezt veszi körül egy acélgyapotból álló “gyűrű”, ami a videó szerint a pár másodperccel később egy bejövő hívástól hirtelen meggyullad.

Persze itt még nem áll meg a dolog, a videó leírásában ugyanis még azt is kifejti a készítő, hogy “Nem tudom, mi az oka annak, hogy a bejövő hívástól meggyulladt az acélgyapot”, illetve hogy bárki, akinek “mélyebb ismeretei vannak a fizika terén”, az “magyarázza meg ezt a jelenséget a hozzászólásokban”. Nos, talán senkit sem lep meg, hogy a jelenség megmagyarázásához nem szükséges a fizika behatóbb ismerete – elegendő, ha az illető ért a videószerkesztéshez, hiszen az egész csak egy vizuális effektus, tehát átverés.

Függetlenül attól, hogy az acélgyapot egyébként tényleg meglehetősen gyúlékony a vékony acélszálainak köszönhetően, egy mobiltelefonra érkező hívás elektromágneses sugárzása nem képes meggyújtani.

Ha lelassítjuk az eredeti videót 10%-os sebességre, akkor azonnal láthatóvá válik, hogy az egész csak vizuális effektus, ahogyan azt a Snopes már elemezte is:

Persze mindezt nem kell elhinni a Snopes-nak, hiszen bárki könnyen ellenőrizheti saját maga is, ha bemegy egy barkácsboltba, és vesz egy csomag acélgyapotot, ami pár száz forint. 🤓

És hogy hogyan készül az acélgyapot? Gyakorlatilag acél huzalok “borotválásával”:

Általánosságban azt lehet mondani, hogy ha valami vírus módjára terjed, az az esetek döntő többségében egyszerűen átverés. Az iPhone használata a videóban szintén csak felfelé húzza a nézettséget, hiszen az Apple is húzónév, arra mindenki felkapja a fejét. A videó leírásában található “nem tudom, miért történik ez”, illetve hogy a “mélyreható fizikai ismeretekkel rendelkezők” magyarázatát várja pedig nem más, mint úgynevezett “engagement bait”, vagyis csak csali, hogy további érdeklődést és nézettséget generáljon az egymással vitatkozó hozzászólóknak köszönhetően, az így felfújt nézettség pedig reklámbevételt termel.

Épp ezért, hogy mi ne termeljünk további nézettséget az eredeti videónak, azt nem is tettük bele ide a cikkbe, viszont a Snopes elemzésében megtalálható, ha valaki esetleg meg akarná nézni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    #agyrákmindmeghalunk

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @pAnk de csak az iPhone-osok! :stuck_out_tongue:

  3. Avatar for pAnk pAnk says:

    Nem biztos, mert lehet, hogy a kínaiak ezt a fícsört is lemásolták úgyhogy máshol is lesznek bajok :grin:

  4. Kipróbáltam és tényleg meggyulladt. SMS-el is működik.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for domidormi