fbpx Skip to content

Elég régen írtunk már arról, hogy milyen újdonságok történtek az Instagram háza táján, holott bőven kaptunk apró újdonságokat az elmúlt hónapok során.

Legutóbb a dark mode vált elérhetővé mindenki számára, ami számomra elsőre elég fura volt a túlszaturált színek miatt, de vagy változtattak a dizájnon vagy pedig egyszerűen megszoktam, és most már a fehér kezelőfelületes változat a szokatlan. Az újdonságok most a Stories részt érintették, így ne várjon senki se nagyobb felbontású képeket, se pedig iPad alkalmazást.

Boomerang – többféle visszajátszási mód

A Boomerang az egyik legnépszerűbb felvételi módja az Instagram Stories-nak, azonban eddig semmi ráhatásunk nem volt se a felvételre, se a visszajátszásra, vagy akár a vágásra. Voltak legendák, hogy ha felvétel közben nyomva tartottuk a gombot és nem csak megnyomtuk, akkor kissé más lett a felvétel, de ez inkább városi legenda volt, mint valós funkció. A Boomerang még a story-k előtt egy külön alkalmazásként kezdte pályafutását, amit sokan mai napig is használnak, mert az ott elkészített felvétel némileg jobb minőségben megy fel a történetünkbe, mintha azt magában az Instagramban készítettük volna.

A Hyperlapse apphoz hasonlóan ha négyszer koppintottunk négy ujjal a kijelzőre, akkor egy titkos menü jött elő, amivel szabadon tudtuk szabályozni a visszajátszás módját, a felvételi- és visszajátszási képkockák számát, de még a videó felbontását is. Ez azonban egyrészt nem volt egy közismert funkció, másrészt sok próbálkozást igényelt, hogy valami igazán eltérőt alkossunk. A Boomerang népszerűsége megállíthatatlan, ezért a fejlesztők már a Stories-ba is beépítettek hárum új visszajátszási módot (Slowmo, Echo, Duo) és végre vághatunk a hosszán is, ami számomra egyszerűen hihetetlen. Apró kis újdonság az egész, de szerintem nagyon ráfért már ennyi vérfrissítés a Boomerangra.

Egyedi effektusgaléria

Az Instagram Stories indulása óta csak olyan effektusokat használhattunk, amit vagy házon belül fejlesztettek, vagy pedig nagyon szigorúan megválogatott alkotóktól származtak. Pár hete, hónapja azonban már egy új galéria is megjelent az alkalmazásban, ahol külső alkotók filtereit is letölthetjük. Ezek lehetnek arc- és képfilterek is, igazából nincs különbség, bár azért a minőségük elég változó.

Ezt a galériát kétféleképpen tudjuk elérni. Az egyik, hogy a Stories kiamera részét a filterek közt teljesen elpörgetünk jobbra, vagy pedig ha látunk valami izgalmasat valakinek a story-jában, akkor fent a neve alatt láthatjuk, hogy milyen filtert használt és erre rányomva azt a filtert könnyedén menthetjük, de a galériába is beléphetünk innen. Szerintem érdemes néhanapján átpörgetni, hátha van valami jópofa újdonság, amivel feldobható a napi story-zásunk.

Új alkotó mód

Egy ideje már létezett a ‘létrehozás’ fül az Instagram Stories-ban, de a funkciói elég szegényesek voltak, leginkább csak szöveges tartalmakat tudtunk készíteni itt színátmenetes háttérrel. Nemrég azonban egy rakás új funkció bekerült ide, amelyek egyrésze matricaként már korábban elérhető volt, de most össze lettek szedve egy helyre.

Továbbra is tudunk itt hosszabb szöveges story-kat készíteni, de a szeretetünket, hálánkat egy új fajta módon is kifejezhetjük itt, ahogyan gifekből mozaikot is csinálhatunk, ha ehhez lenne épp kedvünk, de a szavazás, kérdés, kvíz és visszaszámláló matricák is bekerültek ide, ahogyan az egy évvel ezelőtti story/poszt emlékek is.

Eltűnnek a photoshoppolt fényképek

Az Instagram gőzerőkkel próbál küzdeni a félrevezető információk és hamis hírek ellen, ami felhasználói szinten abban nyilván meg, hogy jelenthetővé váltak a posztok, amiben valami hazugság található. Azonban ennek áldozata lett San Francisco-i fotós, Toby Harriman egyik képe is, ugyanis nem kis részben utómunkát tartalmazott, amit felhasználók félrevezetőnek ítéltek, hiszen ha ők elmennek ugyanarra a hegyre, mint ami a fotón látszik, akkor nem ugyanazt fogják látni.

Az Instagram azt állítja, hogy ilyen esetekben a felhasználói visszajelzések mellett egy algoritmus segít a döntésben, hogy ezek a bejegyzések egy figyelmeztető jelzés mögé kerüljenek-e vagy sem. Sajnos a kamu fotónak ítélt, photoshoppolt képek ilyenkor eltűnnek a Felfedezés fülről és a hashtagekre keresve se jelennek meg. Az mindenképpen egy dicséretes dolog, hogy a hamis hírek ellen próbál tenni a fejlesztői csapat, de ezt érdemesebb lenne nem a kreatív alkotók kárára megtennie.

Direkt üzenetek már a weben is

Kis számú felhasználónál már a weben is lehet más fiókoknak direkt üzeneteket küldeni. Képeket, videókat feltölteni már korábban is lehetett webről is, azonban az üzenetkezeléshez mindig egy mobilkészülékre volt szükségünk, vagy valamilyen külső fejlesztő alkalmazását kellett használni számítógépen. A kezelőfelület hasonló lesz a mobilos változathoz, ugyanúgy lehet akár csoportos beszélgetéseket indítani, lájkolni az üzeneteket, fényképeket küldeni, de a GIF és matrica lehetőségről nem olvastam még, hogy elérhető lesz-e. Amennyiben a böngészőben engedélyeztük az értesítéseket az instagram.com számára, akkor az üzenetekről is kapunk majd. Az Instagram szóvivője szerint a webes üzenetek fontosabbak, mint az iPad alkalmazás, így arra továbbra is felesleges számítani…

Kezdenek eltűnni a lájkok számai

A közösségi médiában a követők száma mellett a siker meghatározó száma a lájkoké, ami egyrészt tök jó dolog, mert láthatjuk, hogy az embereknek tetszik, amit kiraktunk, de sajnos ugyanúgy meg is mérgezi az összes platformot. Sokaknak komoly fájdalmat tud okozni, ha azt látják, hogy más tartalma több lájkot kapott, mint az övé, holott sokkal gyengébb minőségű a tartalom, de az se szokott jól esni, ha azt látjuk, hogy valaki, aki számunkra fontos, a mi tartalmunkat sosem lájkolja, de másokét állandóan és még sorolhatnám, milyen problémákat szülhet, ha látjuk, hányan és kik lájkoltak egy képet.

Több hónapja kisebb-nagyobb csoportokban már teszteli az Instagram, hogyan is reagálnak arra a felhasználók, ha csak annyit látnak mások posztjai alatt, hogy ‘xy és további emberek kedvelik’, de konkrét lájk számot már nem. Azonban az megnézhető, kiknek tetszett a kép, ami a lájkproblémák egy részét nem öli ki, de mégse a számok dominálnak, azokat csak a saját posztoknál láthatjuk, de ott is csak akkor, ha erre külön rákoppintunk. A tesztben részt vett felhasználóknak amúgy pozitívak a visszajelzéseik, így várható, hogy hamarosan minden profilon már így fognak megjelenni a lájkok.

Ti erről mit gondoltok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ti erről mit gondoltok?
    :poop::poop::poop:

  2. A negyedik screenshotról mesélhetne a költő😆

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for AbuSalem Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Ti erről mit gondoltok?
    :poop::poop::poop:

  2. A negyedik screenshotról mesélhetne a költő😆

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for AbuSalem Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon