OLED-kijelző esetén rengeteget javít az akkumulátor-üzemidőn a sötét mód

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2017-es iPhone X óta tűkön ülve vártuk, hogy az Apple mikor adja ki végre a sötét módot, hiszen OLED-kijelzőknél a fekete szín egészen máshogy működik.

A PhoneBuff letesztelte, hogy mennyit számít a sötét mód az akkumulátor-üzemidő növelésében és arra jutottak, hogy jelentős különbség van a hagyományos és a sötét mód közt. Nézzük is meg, hogy hogyan mérték ezt meg!

Míg a hagyományos folyadékkristályos (LCD) kijelzőknél a kijelző külön háttérvilágítással rendelkezik, addig az OLED esetén minden képpont leegyszerűsítve saját fénnyel dolgozik. Épp ezért OLED kijelzőkön a fekete pixelek nem fogyasztanak áramot, hiszen gyakorlatilag ki vannak kapcsolva. A sötét mód pedig értelemszerűen jelentősen több feketét tartalmaz, így a kijelzőnek kisebb része világít csak.

A teszthez két, iOS 13-at futtató iPhone XS-t használtak: az egyik világos, a másik pedig sötét módban volt és ugyanazokat a teszteket futtatták rajtuk. Természetesen a fair küzdelem érdekében a két telefon kijelzőjének fényereje is megegyezett, mindkettő 200 nitre volt belőve.

A különbség egészen lenyűgöző: 7 óra 33 perc használat után a világos módban lévő telefon lemerült, míg a sötét módban lévő akkumulátorában maradt még 30 százaléknyi töltöttség.

Szóval ha szükséged van egy kis extra akkumulátor-üzemidőre, akkor az alacsony töltöttségű mód mellett lehet, hogy érdemes a sötét módot is aktiválnod, hogy telefonod kibírja a napot.

Jelenleg az iPhone-ok közül ez a trükk az iPhone X-nek, iPhone XS-nek és XS Max-nek, illetve a iPhone 11 Pro-nak segít, az iPhone XR és a sima iPhone 11 LCD-kijelzős, így azoknál nem számít a sötét mód.

Amennyiben pedig új iPhone vásárlásán agyalsz és számodra az a legfontosabb, hogy az akkumulátora sose hagyjon cserben, olvasd el ezt a cikkünket a témában: Melyik iPhone-t válasszuk, ha a legjobb akkumulátoridőre van szükségünk?

Gyakrabban fogod használni a sötét módot, tudva, hogy mennyit számít az akkumulátor-üzemidő szempontjából?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. BKATG93 says:

    Kérdés! Volt ez a kis gond az X-el… hogy kijelző hibás… Nem tudja valaki, cseréli még az Apple az iPhone X-et, ha megjelenik rajt a zöld csík ?

  2. Lajhar says:

    Az oldalon állítható lesz hogy napszaknak megfelelően sötétedjen vagy világosodjon?:stuck_out_tongue_winking_eye:

  3. Nem valószínű a teljes készülék csere, egyik ismerősöm nemrég vitte vissza (még garanciálisan) a telefont a szervizbe, ők kiküldték az Applenek, akik csak kijelzőt cseréltek rajta. Annyi zöld csík volt rajta, hogy a fél kijelzőt már nem lehetett látni :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!