fbpx Skip to content

Vannak tesztelők, akik pár nappal a telefonok értékesítése után már felteszik terméktesztjüket, és van az AnandTech, akik egészen idáig nyúzták az iPhone 11 Pro-t.

Az ilyen részletes tesztelés eredménye, hogy olyan dolgokat is tudtak ellenőrizni, amikre egy rövid időszak alatt nincs lehetőség. Például azt, hogy hosszas terhelés során hogyan bírják az új chipek.

Az A13 chip egyszerre processzor és grafikus “meghajtó” is egyben az új iPhone 11 és iPhone 11 Pro modellek belsejében, így az AnandTech-nél mindkét aspektusát tesztelték.

Számítási teljesítményben 20%-kal gyorsabb az A13, mint az A12, ami megegyezik az Apple által ígértekkel, így “nincs is semmi látnivaló” ezen a téren. Vagy mégis?

Arra jutottak, hogy maximálishoz közeli teljesítmény leadásakor az A13 többet fogyaszt, mint elődje:

Majdnem az összes SPECint2006 tesztünk során azt láttuk, hogy az Apple megemelte az A13 csip energiaigényét, néhány esetben akár 1W-tal is az A12-höz képest. Maximális teljesítményen az energiafelvétel nagyobb, mint a teljesítménynövekedés, így szinte minden megterhelő munka során az A13 kevésbé takarékos, mint az A12.

Az Apple azt állítja, hogy összességében az A13 takarékosabb, mint elődje, ráadásul ők 30%-ot emlegetnek. Ez nyilván átlagból jön ki, normális használat mellett, hiszen a legtöbb esetben nem fogjuk meghajtani telefonunkat.

Ennek ellenére az AnandTech úgy véli, hogy ennek a változtatásnak köszönhetően az iPhone 11 érzékenyebb lesz a magasabb hőmérsékletre és hamarabb fogja korlátozni teljesítményét.

A lap már sokkal lelkesebb volt a grafikus teljesítmény tesztelésekor. Bár normál esetben itt is csak 20%-os emelkedést tapasztaltak, de hosszas folyamatos terhelésnél vették észre az igazi ugrást: az új chipek képesek voltak 50-60 százalékkal nagyobb teljesítményre hosszútávú terhelés közben, mint az A12-es.

Amiben az új chip lenyűgöző és az Apple ígéreteit is felülmúló, az az új GPU hosszútávú terhelés alatti teljesítménye. Különösen az iPhone 11 Pro modellek képesek voltak jelentősen javított hosszútávú teljesítmény-eredményeket felmutatni, ráadásul határértéken belüli hőmérséklet mellett. Röviden az Apple ismét megcsinálta, a chip megalkotásakor olyan teljesítményemelést vittek véghez, amire nem is számítottunk, pláne nem egy közbenső generációs frissítésnél.

Az AnandTech értékeléseit nyugodtan lehet komolyan venni, mert régóta foglalkoznak már a CPU-kkal és GPU-kkal, sőt, a lap alapítója 2014 óta az Apple-nél dolgozik.

Eddig sem volt kétségünk afelől, hogy az A13 az eddigi legfejlettebb mobilchip, most azonban még biztosabbak lettünk benne. Érdemes elolvasni a korábbi tesztünket az iPhone 11 és iPhone 11 Pro modellekről: Kezünkben az iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max – teszt és vélemény!

[newsletter_signup_form id=14]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Így már azért kicsit furcsán hangzik… “sőt, a lap alapítója 2014 óta az Apple-nél dolgozik”

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  hogy 2014 óta nem az AnandTechnél, hanem az Apple-nél dolgozik?

 3. A lap alapítója nem az aki most készítette a cikket. Logikusan ő már nem az AnandTechnél dolgozik.

 4. Minden évben azt olvasni, hogy a legfejlettebb chip az Apple-é és hogy mennyire a legjobb.
  Csak bemásolják az előző év cikkjeinek mondatait évről-évre?

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  igen. (nem.)

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for weber770531 Avatar for mp3pintyo Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83