fbpx Skip to content

Két elég hasznos és régóta hiányolt újdonsággal rukkolt elő a napokban a Spotify. Végre Apple TV-n is hallgathatjuk kedvenc zenéinket, továbbá iOS-en, illetve iPadOS-en, és ezáltal akár a kocsinkban CarPlay-en is vezérelhetjük, hogy mit hallgatunk, hangutasítással, Siri segítségével.

A Spotify az Apple Music konkurenciája, így nem meglepő, hogy a cupertinói cég nem sokat tesz azért, hogy a svéd vetélytárs ugyanolyan funkciókkal bírjon az almás készülékeken, mint a saját szolgáltatása. Sokáig nem volt rendes Spotify alkalmazás Apple Watch-ra, de például ez még a mai napig sem tudja offline-ba lementeni az zenéket az órára futáshoz. A mostani két újdonság viszont elég hasznos, bár ki tudja, melyik cégé nagyobb érdem – amelyik megcsinálta őket, vagy amelyik hagyta, hogy működjenek.

A Spotify korábban jelezte az EU-nak, hogy az Apple trösztellenes módon egyértelmű előnyökhöz juttatja a saját alkalmazásait és szolgáltatásait, míg másokat éppenséggel korlátoz. Ennek az eredménye egy vizsgálat lett, ami kötelezte az Apple-t hogy nyissa meg a szoftveres kapuit külső fejlesztők számára is. Ennek köszönhetjük a Siri integrációt és hamarosan már arra is lesz lehetőségünk, hogy Sirinek diktálva külső üzenetküldő alkalmazásokkal is üzenhessünk.

Vezéreld Sirivel kedvenc zenéidet

Szeptemberben a Spotify egyik béta változatában már elérhető volt a Siri integráció, amennyiben iOS 13 béta rendszeren futott az alkalmazás, viszont a nagyközönség számára csak a napokban érkezett meg a hivatalos frissítés. Családi megosztás révén rendelkezem Apple Music előfizetéssel is, de valahogy szinte sosem használom, noha azt már régóta lehet Sirivel vezérelni, és bár otthon a Spotify-t mindig hangutasítással irányítom Alexa segítségével, így egyáltalán nem idegen számomra a hangvezérlés, csak épp valahogy nem Siri segédletével.

Apple-ös korlátozásnak köszönhetően egyértelműen nem állítható be a Spotify alapértelmezett zenelejátszónak, ezért Sirinek mindig hozzá kell tennünk, hogy ‘on Spotify’, különben Apple Music-on próbálja a kért számot lejátszani. Első alkalommal engedélyezni kell, hogy Siri irányíthassa a Spotify-t, de ez minden más alkalmazás esetén is igaz, utána viszont eszméletlen kényelmesen lehet zenét váltogatni. A Hey Siri funkciónak köszönhetően pedig hozzá se kell érnünk a telefonunkhoz, hogy mindezt megtehessük, sőt ugyebár működik AirPods-zal is, de sajnos Apple Watch-csal még nem, és a Spotify Connectnek köszönhetően szólhat a zene az egyik, míg a vezérlését végezhetjük egy másik eszközön is. A Siri integrációnak azonban talán a legnagyobb nyertesei a HomePod tulajdonosok, hiszen ők eléggé be voltak korlátozva eddig az Apple keretei közé, most már viszont minden gond nélkül szólhat a zene akár a Spotify-ról is.

Hallgasd kedvenceidet Apple TV-n

Sokaknak otthon a tévé környékén van kiépítve egy komolyabb hangrendszer, amin nemcsak a filmeket nézik, hanem a zenéiket is hallgatják. Kábel vagy plusz okos eszköz hiányában azonban nem lehetséges, hogy ezen a hangrendszeren a Spotify kínálata szóljon. Elég kézenfekvő dolog, ha már ott van a “setup” közepében a tévé, akkor miért ne arról menjen a zene, főleg, ha egy Apple TV is rá van kötve.

Évekig csak az Apple Music számait tudtuk az Apple TV-n lejátszani, most azonban végre letölthető a Spotify alkalmazása is és így a megszokott lejátszási listáinkat ugyanolyan könnyedén hallgathatjuk, mint telefonon, tableten vagy épp számítógépen. A Spotify Connect előnyeit itt is élvezhetjük, hiszen a tévén szóló zenét tudjuk irányítani bármilyen más eszközről, amin fut a Spotify, és ahol működik a Siri integráció, ott ezt akár szóban is megtehetjük, ami azért elég kényelmes tud lenni.

Újratervezett iPad alkalmazás

A fejlesztők kicsit átgondolták a Spotify iPades kinézetét, hiszen eddig ott is teljes képernyőt elfoglaltak az éppen lejátszott zene vezérlői és albumborítója. Mostanól a számítógépes változathoz hasonlóan bal oldalon alul kapott helyet a borítókép és a vezérlőgombok, fent böngészhetjük a saját listáinkat, míg a kijelző nagy részén pedig pedig a szolgáltatás teljes kínálatából csemegézhetünk. A videós albumborítók azonban továbbra is csak telefonon érhetőek el, bár számomra azok teljesen feleslegesek.

[totalpoll id=”115157″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.