fbpx Skip to content

Két elég hasznos és régóta hiányolt újdonsággal rukkolt elő a napokban a Spotify. Végre Apple TV-n is hallgathatjuk kedvenc zenéinket, továbbá iOS-en, illetve iPadOS-en, és ezáltal akár a kocsinkban CarPlay-en is vezérelhetjük, hogy mit hallgatunk, hangutasítással, Siri segítségével.

A Spotify az Apple Music konkurenciája, így nem meglepő, hogy a cupertinói cég nem sokat tesz azért, hogy a svéd vetélytárs ugyanolyan funkciókkal bírjon az almás készülékeken, mint a saját szolgáltatása. Sokáig nem volt rendes Spotify alkalmazás Apple Watch-ra, de például ez még a mai napig sem tudja offline-ba lementeni az zenéket az órára futáshoz. A mostani két újdonság viszont elég hasznos, bár ki tudja, melyik cégé nagyobb érdem – amelyik megcsinálta őket, vagy amelyik hagyta, hogy működjenek.

A Spotify korábban jelezte az EU-nak, hogy az Apple trösztellenes módon egyértelmű előnyökhöz juttatja a saját alkalmazásait és szolgáltatásait, míg másokat éppenséggel korlátoz. Ennek az eredménye egy vizsgálat lett, ami kötelezte az Apple-t hogy nyissa meg a szoftveres kapuit külső fejlesztők számára is. Ennek köszönhetjük a Siri integrációt és hamarosan már arra is lesz lehetőségünk, hogy Sirinek diktálva külső üzenetküldő alkalmazásokkal is üzenhessünk.

Vezéreld Sirivel kedvenc zenéidet

Szeptemberben a Spotify egyik béta változatában már elérhető volt a Siri integráció, amennyiben iOS 13 béta rendszeren futott az alkalmazás, viszont a nagyközönség számára csak a napokban érkezett meg a hivatalos frissítés. Családi megosztás révén rendelkezem Apple Music előfizetéssel is, de valahogy szinte sosem használom, noha azt már régóta lehet Sirivel vezérelni, és bár otthon a Spotify-t mindig hangutasítással irányítom Alexa segítségével, így egyáltalán nem idegen számomra a hangvezérlés, csak épp valahogy nem Siri segédletével.

Apple-ös korlátozásnak köszönhetően egyértelműen nem állítható be a Spotify alapértelmezett zenelejátszónak, ezért Sirinek mindig hozzá kell tennünk, hogy ‘on Spotify’, különben Apple Music-on próbálja a kért számot lejátszani. Első alkalommal engedélyezni kell, hogy Siri irányíthassa a Spotify-t, de ez minden más alkalmazás esetén is igaz, utána viszont eszméletlen kényelmesen lehet zenét váltogatni. A Hey Siri funkciónak köszönhetően pedig hozzá se kell érnünk a telefonunkhoz, hogy mindezt megtehessük, sőt ugyebár működik AirPods-zal is, de sajnos Apple Watch-csal még nem, és a Spotify Connectnek köszönhetően szólhat a zene az egyik, míg a vezérlését végezhetjük egy másik eszközön is. A Siri integrációnak azonban talán a legnagyobb nyertesei a HomePod tulajdonosok, hiszen ők eléggé be voltak korlátozva eddig az Apple keretei közé, most már viszont minden gond nélkül szólhat a zene akár a Spotify-ról is.

Hallgasd kedvenceidet Apple TV-n

Sokaknak otthon a tévé környékén van kiépítve egy komolyabb hangrendszer, amin nemcsak a filmeket nézik, hanem a zenéiket is hallgatják. Kábel vagy plusz okos eszköz hiányában azonban nem lehetséges, hogy ezen a hangrendszeren a Spotify kínálata szóljon. Elég kézenfekvő dolog, ha már ott van a “setup” közepében a tévé, akkor miért ne arról menjen a zene, főleg, ha egy Apple TV is rá van kötve.

Évekig csak az Apple Music számait tudtuk az Apple TV-n lejátszani, most azonban végre letölthető a Spotify alkalmazása is és így a megszokott lejátszási listáinkat ugyanolyan könnyedén hallgathatjuk, mint telefonon, tableten vagy épp számítógépen. A Spotify Connect előnyeit itt is élvezhetjük, hiszen a tévén szóló zenét tudjuk irányítani bármilyen más eszközről, amin fut a Spotify, és ahol működik a Siri integráció, ott ezt akár szóban is megtehetjük, ami azért elég kényelmes tud lenni.

Újratervezett iPad alkalmazás

A fejlesztők kicsit átgondolták a Spotify iPades kinézetét, hiszen eddig ott is teljes képernyőt elfoglaltak az éppen lejátszott zene vezérlői és albumborítója. Mostanól a számítógépes változathoz hasonlóan bal oldalon alul kapott helyet a borítókép és a vezérlőgombok, fent böngészhetjük a saját listáinkat, míg a kijelző nagy részén pedig pedig a szolgáltatás teljes kínálatából csemegézhetünk. A videós albumborítók azonban továbbra is csak telefonon érhetőek el, bár számomra azok teljesen feleslegesek.

[totalpoll id=”115157″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for swayze swayze says:

  Sziasztok!

  Én próbáltam mind a kettőt kicsivel több mint 1 évig Apple Music-al kezdtem utána váltottam Spoty-ra is több mint 1 éve.

  Tartalom és minőség terén nagyon hasonlók van amelyiken az egyik zene elérhető van amelyiken a másik, de ez inkább a feldolgozásokra igaz az alap számok és a felkapottabb feldolgozások mind kettőben megtalálhatóak.

  Funkciók szempontjából: az Apple-é kerekebb, mert a saját zenéiddel (amiket más forrásból szereztél) együtt hallgathatóak szemben a spoty-val ahol csak az onnan leöltött zenék jönnek, viszont a spoty-ban a szolgáltatások nagyon jók. A zenei ízlèsedet figyelembe véve minden héten új zenéket kínál, állít össze neked, illetve sokkal jobban vannak szétválogatva a zenék műfajok, hangulat stb szerint.

  Összeségében számomra és szerintem a Spoty a jobb.

 2. Avatar for ku5i ku5i says:

  Deezer!

 3. Spotifyhoz is hozza tudod adni a sajat zeneidet, de csak desktop kliensben, viszont onnantol mar elerheto mobilon, ha letoltod a playlistet.

 4. Én hittem az Apple musicban használtam is kitartóan kb 1 Évig minimum, de aztán egyre sűrűbben mentem át kizárólag Spotify felületen található tartalmak miatt mint nagyon jó Régebbi és elvontabb zenei lejátszási listák miatt. ami apple musicon nagyon gagyi 8-10 számból?! áll egy egy playlist…spotyn elvagyok egy napig a 70’s rock vagy egy szám alapú rádióval. illetve a trial mode. Engem kiakasztott az apple musicnál fizess vagy tágulj stratégia. Egyáltalán nem használható ha nem fizetsz elő. Csak saját vásárolt tartalommal. Én elvből nem töltök zenét. Szóval hatalmas trash jelenleg ha nem csak pop Illetve trendy zenét akarsz hallgatni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ku5i Avatar for swayze Avatar for 323K13L Avatar for szajlensz