fbpx Skip to content

A héten óriási örömhír érte az Apple Watch felhasználókat: hamarosan érkezik a Spotify az okosórára. Ez egy olyan hír, amire minden Apple Watch és Spotify felhasználó már az óra megjelenése óta vár, de eddig csak pletykákat hallhattunk erről. Mostantól elérhető az App Store-ban a Spotify frissítés, ami már tartalmazza az Apple Watch alkalmazást!

Spotify végre Apple Watch-on is

A cupertinói cég érthető okokból a saját streaming szolgáltatását, az Apple Music-ot próbálja mindenkire ráerőltetni, de ahogy a telefon lezárt kijelzőjén, úgy az órán is vezérelhetünk más zene alkalmazást is. Lejátszáson/szüneteltetésen, számváltáson és hangerőszabályzáson túl mást viszont eddig nem nagyon tudtunk csinálni az óránkon, ha nem az Apple Music-ot használtuk, hanem a Spotify-t.

Hiába rendelkezik az óra 8 vagy 16 GB-os háttértárral, ha arra csak az Apple Music előfizetés tartalmait vagy iTunes-szal a telefonra töltött zenéket szinkronizálhatunk át. Jómagam nagyjából 3 éve vagyok hűséges Spotify felhasználó, sőt, cikkíró társaimmal családi csomagban is vagyunk és egyszerűen imádjuk a szolgáltatást, nem gondolkozunk a váltáson. Az Apple Music nem indult túl fényesen, persze mára már nagyon is jól használható, de aki egyszer “beleszokott” egy másik szolgáltatásba, az nehezen szánja rá magát a váltásra, főleg hogy igazán nem nyújt semmi többet zenei téren az Apple Music a Spotify-hoz képest. Persze ott vannak az Apple Music esetén a már futó és tervezett TV sorozatok, amiknek a megtekintéséhez ilyen jellegű előfizetés szükséges és persze arra is van példa, hogy itt jelenik meg picivel hamarabb egy új szám vagy album, de ez mondjuk igaz fordítva is.

A Spotify nagy hátránya egyértelműen az volt, hogy nem csináltak külön alkalmazást Apple Watch-ra. Egyértelműen kényelmesebb a telefonon elindítani a kívánt albumot vagy lejátszási listát, de nagyon sok esetben egyszerűen jobban kézre állna mindezt az órán, a csuklónkon megtenni, viszont erre eddig nem volt mód. Annyival kényelmesebb elmenni úgy futni, hogy nincs a karunkon a telefon, csak az óra és egy Bluetooth-os füles van nálunk, de mivel Spotify tartalmakat nem tudtunk offline hallgatásra az órára szinkronizálni, ezért a telefonnak is jönni kellett sajnos. Az Apple Watch különböző generációi folyamatosan abba az irányba haladtak, hogy minél többre legyenek képesek a telefon nélkül. A Series 2 már GPS-szel is rendelkezett, a Series 3 pedig az eSIM-mel már a mobilhálózatra is tudott csatlakozni, ami az előbbi problémát megoldotta volna a Spotify felhasználóknak is – ha lett volna alkalmazásuk az órán. Igaz, itthon hivatalosan jelenleg nem kapható olyan Apple Watch, ami rendelkezne mobilhálózati támogatással, de mondjuk sosem Magyarország számít tech viszonylatban. A Spotify viszont a héten bejelentette, hogy hamarosan érkezni fog az alkalmazás az órára is. Hurrá! A béta tesztelés már el is indult és kaptunk is egy meghívót hozzá, így első kézből nézhettük meg, mit fog tudni a Spotify az Apple Watch-on.

Spotify végre Apple Watch-on is   Spotify végre Apple Watch-on is

Első ránézésre úgy tűnhet, ez is csak a telefonról elindított zenét vezérli. De ha jobban megnézitek a képernyőfotókat, akkor láthatjátok, hogy van itt néhány okosság még. A bal felső sarokban található egy kis számláló, ami azt mutatja, még mennyi van hátra az adott számból, ilyet nem tud az Apple Music. Jobb oldalt kapott helyet a hangerőszabályzó csúszka, ami szerintem nem annyira jó megoldás, mint a konkurenciáé, de legalább van. Az alsó két gomb funkciói az Apple-nél is megvannak, itt is kedvelhetünk egy számot és az ezután a gyűjteményünkbe kerül (nem listára) és persze a Spotify Connectnek hála bármelyik bejelentkezett, online eszközünkre is kirakhatjuk a zenét, ami ezt a funkciót támogatja. Ez tényleg egy hasznos gomb, de persze az AirPlay-es megfelelője korábban már létezett.

Spotify végre Apple Watch-on is   Spotify végre Apple Watch-on is

Lapozva egyet, az utolsó 30 lejátszott albumot/lejátszási listát láthatjuk, ami szerintem bőven elég, hiszen a felhasználók jó része bevett listákat hallgat leginkább és nem mindig újakat. Ugyanezen az oldalán kapcsolható az is, hogy véletlenszerűen keverve játszódjanak a számok vagy sorrendben.

Az alkalmazás jelenleg viszont nem tudja az órára szinkronizálni a zenéket, ami azért elég gáz lenne, ez később érkezik majd. Érdekesség, hogy korábban Andrew Chang készített egy Spotty névre hallgató klienst az órára, viszont névbeli hasonlóság miatt nem jelenhetett meg – viszont később Snowy-ra cserélte a nevet, majd végül a Spotify megkereste, hogy közösen készítsék el a hivatalos alkalmazást és most ennek az eredményét láthatjuk.

Te min hallgatsz zenét – Spotify-on vagy Apple Music-on?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!