fbpx Skip to content

Júniusban mindenféle csinnadratta nélkül elindult az állami támogatással megvalósuló Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mobiljegy rendszere. Nyáron még csak a repülőtéri 100E buszra szóló jegyet lehetett regisztráció után megváltani az alkalmazásban, szeptemberre azonban már napi- és hetijegyeket is tudtunk venni a BKK járataira.

Szeptember utolsó napjával pedig immár a kétheti és havi bérletek is elérhetővé váltak az alkalmazáson belül, ezzel igazából a rendszer megnyílt a nagyközönség számára is. Két évvel ezelőtt nyáron elég nagy port kavart az akkori mobiljegyrendszer és annak sebezhetősége, éppen ezért talán épp elővigyázatosságból döntött úgy a BKK, hogy csak szép lassan váltak elérhetővé az egyes jegytípusok, melyeknek listája még most sem teljes a papírlapúakhoz képest.

Bizonyára minden, Budapesten közlekedő olvasónk észrevette, hogy a metró megállókban és az első ajtós járatokon megjelentek QR-kódra hasonlító vizuális kódok, sőt még tájékoztató táblákat is láthattunk sokfelé, amelyek az új jegyrendszerre hívják fel a figyelmet. Az új rendszer használatához le kell töltenünk a Mobiljegy alkalmazást, majd egy gyors, de elengedhetetlen regisztráció után már láthatjuk is, milyen típusú jegyeket vehetünk meg. A jegyek és bérletek mindegyikénél látható az áruk mellett az is, hogy milyen járatokra érvényesek és melyekre nem.

Megvásárlásukhoz szükségünk lesz egy fényképes igazolvány számára (ugyanazok jók, mint a papíralapúhoz) és a bankkártyánkra, és ha minden rendben, maximum két percen belül már használhatóak a jegyek. Természetesen itt is megválhatjuk a jegyeinket előre, amelyek (jelenleg) a 100E jegyet kivéve az érvényességük kezdetekor automatikusan érvényessé válnak. Amint a jegy/bérlet az érvényes jegyeink közé került, már meg is kezdhetjük az utazást. A fizetés az OTP rendszerén keresztül zajlik, ami azért abszolút biztonságosnak tekinthető. Fizethetünk egyből a megvásárolandó jegyért, de feltölthetjük az egyenlegünket is, amiből később szabadon költekezhetünk. Ha minden igaz, a visszaváltott bérletek ára is egyenleg formájában jelenik meg, nem pedig visszautalásként.

Az új jegyrendszer alapja a vizuális kód, minden ezzel működik. Vagy az utas olvassa be a megálló vagy járat kódját, vagy az ellenőr az utasét. Az első ajtós járatoknál minden járműnek, a metróvonalakon pedig minden megállónak van egy egyedi kódja, amit felszálláskor be kell olvasni az alkalmazással, ez aktivál egy animációt a telefonon, ami képernyőfelvétellel nem rögzíthető, ez bizonyítja az ellenőr és a sofőr felé, hogy utazásra jogosultak vagyunk és már helyet is foglalhatunk. Az egyedi kódokon túl az animációk járatonként és megállónként is egyediek, így az ellenőrzést végző személy egyből látja, hogy a jegy az ő járatán vagy megállójában lett-e érvényesítve, hogy elkerülhetőek legyenek a visszaélések ha már mondjuk vonaljegy is kapható lesz.

  

Kelenföldön például az ellenőr hölgy megmutatta, hogy ennek a megállónak az animációja egy kis darucska a mai napon éppen, hiszen ez naponta változik, de ugyanekkor megkérdeztem azt is, hogy mi van akkor, ha nem olyan járatra szállok fel, ahol van már ilyen kód. A BKK honlapját végigolvasva, azt tudhatjuk meg, hogy ha jön az ellenőr, nem nekünk kell az ő kódját beolvasni, hanem ő fogja a mi jegyünkét szkennelni, amit a bal alsó sarokban található gombbal tudunk előhozni. Azonban arról nem írnak semmit se a honlapon, hogy mi van akkor, ha valamiféle rendszerhiba van és a mi kódunkat nem tudja beolvasni az ellenőr. Erre a kérdésemre az ellenőr hölgy adott választ, mégpedig úgy, hogy elővette a saját, kinyomtatott kártyáját a saját kódjával, ami hegyeket rejtett animáció terén (és fizikailag a hátlapon is) és azt mondta, ekkor ezt kell majd beolvasnom és ő abból látja majd, hogy érvényes-e a jegyem, vagyis ha egyezik az animáció a kártya hátlapján lévővel, akkor jók vagyunk. Ezt szerintem hasznos lenne a GYIK részlegben is leírni, de a lényeg, hogy már most zökkenőmentesen működik a rendszer a BKK összes járatán.

Az új rendszer sebezhetőségéről semmit nem tudunk, de csak remélni tudjuk, hogy nem jut elődje sorsára és végre mostantól mindig tudunk majd mobilon is jegyet venni.

Az alkalmazást magát jelkóddal levédhetjük, ami feloldható Touch ID-val és Face ID-val is, ami elég dicséretes dolog. Az egyik legfontosabb kérdés azonban az, hogy mi történik, ha lemerül a telefonunk vagy épp elfogy a mobilnet keretünk. A válasz viszonylag egyszerű: ugyanúgy megszívjuk, mintha nem lenne nálunk a papírszelvény, vagyis megtagadhatják tőlünk a felszállást vagy kizárhatnak az utazásból az ellenőrök és ugyanúgy pótdíjfizetésre köteleznek bennünket, amit a szokásos módon kell megtérítenünk.

Érthető okokból nem működik az se, hogy az igazolványszámunk alapján megnézik, van-e érvényes bérletünk, hiszen a telefonunkkal más vígan utazhat ez idő alatt, hacsak nem kedvezményes bérletről van szó, ugyanis ott továbbra is megfelelő okmánnyal kell a jogosultságot bizonyítani. Remélem, sikerül valami olyan megoldást is kifejleszteni, hogy lemerült telefon esetén mobilnet nélküli Apple Watch-on is érvényes kód jelenjen meg, mert azért egy éjszakai buliban nagyobb eséllyel merül le az iPhone, mint az óra.

Másik nagy kérdés, hogy a telefon elvesztése vagy készülékcsere esetén mi lesz az érvényes jegyekkel. A regisztráció a rendszerbe ugyebár elengedhetetlen, ami sokaknak nyűgnek tűnhet, de több előnnyel is jár. Ilyen például az, hogy korlátozott számban újra aktiválható a bérlet új készüléken is, de mindig csak egyen lehet aktív állapotú, hogy még véletlenül se próbálkozzon senki se trükközéssel. Akinek ez, a nem definiált néhány alkalom nem elég, az az ügyfélszolgálat segítségével tudja továbbiakban érvényesíteni a jegyét, ahogyan az esetleges igazolványszám csere is itt végezhető el.

Összességében én meg vagyok elégedve az új jegyrendszerrel, persze még bőven nem teljes vagy épp tökéletes, de sokkal átgondoltabb, mint elődje, és még mind az ellenőröknek, mind pedig az utasoknak lesz bőven mit megtanulniuk és megszokniuk, hogy ez a jövőben a leggördülékenyebben működhessen. Az egész fejlesztés célja, hogy egy olyan mobiljegyrendszer épüljön ki, ami nemcsak a BKK jegyekre lesz használható, hanem később MÁV és Volán járatokra is, sőt, ezek jegyeit egymás alkalmazásaiban is megválthatjuk majd és nem kell külön alkalmazásokat letölteni, bár erről még sok információ nem olvasható. Kérdés, hogy ez a rendszer és a kártya alapú RIGO hogyan lesznek egymással kompatibilisek és melyik lesz a végleges?

Te át fogsz állni mobiljegyre, vagy maradsz a klasszikus papíralapúnál?

Fényképek: Bodnár Patrícia

[appstore id=”1340923156″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Jövő havit már így is veszem. Végre.

  2. Avatar for Bob Bob says:

    Tök jó de a bérlettel minek kell scannelni? Csak lassitani fogja a felszállást…

  3. Igen ezt én sem értem… teljesen feleslegesnek érzem és valóban csak lassít, a másikat csak felmutatod… @Hori42?

  4. Az egész totálisan felesleges és értelmetlen. Miért kell bohóckodni QR kód olvasással, mobil appal meg ilyesmivel? Ott a londoni módszer bankkártya/NFC kártya olvasó mindenhol. Felszállsz érintesz, leveszi az összeget vagy megnézi érvényes-e a bérleted - > Ennyi…
    PLUSZ: ha bankkártyát érintesz akkor maximálva van a napi összes utazási költség, így ha azt eléred aznap ingyen utazol tovább.
    Telefonnal és órával is működik még fel sem kell oldani vagy meg sem kell nyomni a gombot csak érinteni!!!

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nyilván azért van ennyire szétkomplikálva az egész, hogy ne lehessen kijátszani egyszerűen, mint ahogy a korábbit. (mint amikor egy adott áruházban belső kasszán fizettél valamit, és nyomtak a blokk hátuljára egy állatos pecsétet, amiből a biztonságis/vagyonőr tudta, hogy a lapostévét, amit a blokkal tolsz épp kifelé a kapun, azt valóban kifizetted.)

    kérdés, hogy így aztán mennyiben fog mindez gördülékenyen működni, mennyire szoknak át rá az emberek. ha semennyire, vagy legalábbis nem elegen ahhoz, hogy értelme legyen működtetni, akkor csak pár matricát kell leszedni.

    az NFC-s történet valóban jobb lenne, de ahhoz minden létező járművet fel kellene szerelni az olvasóval és a hozzá kapcsolódó háttérrendszerrel, ami azért lényegesen komplikáltabb és pláne drágább, mint a jelenlegi megoldás. de ez a RIGO nevezetű dolog nem pont ilyesmi lesz majd egyébként?

  6. Avatar for 321 321 says:

    A regisztráció a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerbe történik, tehát ha valaki oda már regisztrált (mert pl. használja a Mobilfizetés appot parkolásra, sztrádamatricára), akkor használhatja a meglevő fiókot. Ugyanakkor nálam a bejelentkezés után közölte, hogy nem elég jó neki a jelszavam… és miután kielégítettem az igényeit, persze a Mobilfizetés appba is újra be kellett jelentkeznem.

  7. Avatar for Bob Bob says:

    Szerintem a bérlet az lehetne olyan amilyen eddig is volt, csak most a telefon képernyőjén, és ha meg akarnak róla győződni hogy eredeti akkor az ellenőr scannelje be, vagyis legyen több ellenőrzés. A sima bérletem gyakorlatilag tavalyi is lehetne, a buszsofőr semmit nem lát belőle mikor megvillantom, a metrónál se, nem is érdekli őket szerintem. Ezért nem értem ezt a nagy felhajtást… ki fogom próbálni, de ha macerásabb lesz mint a papírfecni akkor nem fogom használni.

  8. Az animáció felmutatása is nagyjából ugyan annyi időt vesz igénybe, ha készül rá az ember, mint a papír alapú bérlet felmutatása. A QR-kódok (Aztec-kód egyébként) mellett lesz vezeték nélküli “csippantási” lehetőség, szóval nem kell majd egyesével mindenkinek feltartani a sort a beolvasás miatt.
    A fordított eset, hogy az ellenőr szkennel mindenkit, jóval lassabb folyamat.

  9. Köszönjük az új információkat :slight_smile: Nyilván az ellenőrnek nem kell minden esetben ellenőriznie, csak a metrónál pont szenvedés minden állomáson odamenni a QR kódhoz, mint felmutatni a bérletet, AMIT egyébként sajnos tipikusan az ellenőrök sem néznek meg, Tesco club kártyával is bemegyek általában, mert véletlen a másik oldalt mutatom.

  10. Avatar for vjan vjan says:

    Én szeptember 2-án napijeggyel próbáltam. A 72-es trolin reggel még nem volt kód, de a vezető nem is nézte a jegyeket, simán fel lehetett szállni. A nyugatinál a metró bejáratnál nem találtam a kódot (persze, mert a jegyérvényesítő oldalán van, nem az elején), de az ellenőrt nem érdekelte a telefonom. A kelenföldin a metrónál sikerült animációt csinálni, örültünk mindketten, én is és az ellenőr is. Buszon, villamoson ellenőrzés nem történt.
    Aztán egy hét múlva már mindenhol volt kód, bár a használata kissé nehézkes az első ajtós buszokon. Elsodorják az embert, de a vezetőket sem érdekli a telefonom. A metrónál kisebb a gond, igaz, nem csúcsidőben utaztam.

  11. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Azért, hogy a sofőr/zöld karszalagos ellenőr lássa, hogy érvényes bérlettel érkezel, mert az animáció nélkül lehetne egy screenshot is. AZ lassítaná meg, ha ő minden ilyet szkennelne, hisz a bérletre is csak ránéz és ha jó a dátum már mehetsz is

  12. Hosszú vajúdás után megszületett, ám még is legjobban a következő szlogennel tudnám jellemezni: “Kicsi, savanyú, de legalább magyar!” Miért? Én gyakorta utazok feleségemmel együtt Budapestre egy kis városnézésre, kulturális feltöltődésre, vagy csak úgy…céltalanul. Szeretünk “tömegközlekedni”, mert gyorsan, könnyen el tudunk jutni bármivel, bárhova egy napijeggyel. Nos én is letöltöttem az appot és regisztráltam, hogy ha bármikor megyünk ne kelljen egy automatánál sorban állni,
    Nos itt jön ami miatt azt a szlogen leírtam,hogy kicsit savanyú a dolog. Miért? Hát nem vehetek 2 db napijegyet, nem vehetek mindkettőnknek az én bankszámlám terhére mert a tájékoztató szerint az személyre szóló. Szóval a feleségemnek is kellene egy app a telefonjára, aztán fiók, regisztráció…bla, bla, bla. Ez egy mrhaság! Miért is?: A WienMobil alkalmazással a bécsi tömegközlekedésre bármilyen jegyet vásárolhatok mindkettőnknek. Ehhez nem kellett semmi mást tenni, mint letölteni az alkalmazást, aztán mindkettőnk nevével és születési adataival regisztrálni. A jegyek vásárlása a rendszerben rögzített bankkártyával, ujjnyomat azonosítás után történi. A mobil kijelzöjén megjelenő jegyek pedig külön-külön névreszólóak. Ja, és sehol nem kell beolvastatni, érvényesíteni, mert szerepel rajta minden szükséges adat.

  13. Tudsz venni 2 db napijegyet. Csak nem egyszerre, hanem egymás után. Megveszed az egyiket a saját igazolványszámoddal, majd veszel egy másikat is, a feleséged igazolványszámával. A rendszerben rögzített bankkártyával, ujjnyomat azonosítás után. Vagy egyenlegből. Amelyik szimpatikusabb.

  14. Avatar for Bob Bob says:

    Most látom, hogy regisztrálni felhasználónévvel kell… atyaég, hol vagyunk, 2000-es évek fórumain? :slight_smile: Nem is tudom mikor találkoztam utoljára olyan oldallal ahova nem email címmel regisztrálsz. Arról nem is beszélve, hogy behúzhatták volna a google vagy facebook belépést ( vagy majd az Apple logint :smiley: )

  15. Avatar for Bob Bob says:

    A sofőr a pénztárcámban az átlátszó plasztik zseb mögött szerinted lát bármit is, azon kívül hogy egy fehér lapka van ott? Az animáció az világos miért kell, a scanneléstől tartok, hogy csak lassítani fogja a felszállást.

  16. Avatar for vjan vjan says:

    Hát nem. A papírt csak felmutatom menet közben, az animációhoz belépek az alkalmazásba, megkeresem a kódot (a metrónál nem szemben van, hanem oldalt!), megállok, beolvasom (ha fel nem löknek), majd megmutatom az animációt. Hát ez bizony sokkal több idő, ráadásul a beolvadásnál feltartom a többieket. Valami NFC megoldás sokkal jobb lenne, mint a fejlett országokban.
    Ha már egyszer fejlesztettek, miért kellet ilyen régi technológiát alkalmazni?
    Ez legalább olyan tévút, mint a hőnyomtatós automaták. Az is mekkora hülyeség, hogy napi használatra éves bérletet gyártanak hőpapírra, ami pár hét alatt kifakul a fénytől. Ha nagyon vigyáznak rá (nem járnak metrón), akkor pár hónapig kitart.

  17. Avatar for Czo Czo says:

    Az eves berlet 12 szelvenybol all. En csak azt tartom a penztarcamban, amit eppen abban az idoben hasznalni kell. Tudom, akkor az a baj, hogy cserelgetni kell (en cserelgetem).

  18. Szerintem ez nem is annyira bérleteseknek jobb vagy gyorsabb inkább az olyanoknak akik jeggyel járnak és nem kell automatát keresni mindenhol. Mondjuk ez a RIGO ami jön az meg bérleteseknek jobb, bár ott akár az eszemélyihez is csatolhatnák a bérletet, akkor nem kellene még külön igazolni azt is, hogy a Tiéd a bérlet.

  19. Arról van-e bárkinek információja, hogy Budapest közigazgatási határain belül ugyanúgy érvényes-e az elektronikus BKK-bérlet a MÁV járatain, ahogy az a papíralapúakra igaz? Vagy ott még nemigen tudnak a dologról?

    Nyilván megfelelő eszköz hiányában a MÁV-os jegyvizsgálók nem tudják ellenőrizni a bérlet érvényességét, de a papíralapú szelvények meglétét eddig is csak rápillantással nyugtázták.

  20. Megvásárláskor ezt írja:

    Érvényes: (…) a MÁV-START, VOLÁN tarsaságok kijelölt járatain

    Ez alapján igen

  21. Köszönöm!

  22. Avatar for N0R N0R says:

    Ez a “vezeték nélküli csippantási lehetőség” iPhone esetében hogyan és mikor fog működni?

  23. a hévre is lehet venni (az mondjuk máv),
    de hogy ott se a felhasználói élmény volt az első szempont, az is biztos…

  24. Avatar for ryzsy ryzsy says:

    Már csak akkor lenne mennyország, ha mindez integrálva lenne a futár alkalmazásba.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    A karácsonyi frissítéssel pedig ingyenes lesz a tömegközlekedés az ígéretnek hála, vagy nem. :grinning:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for mobiljegy Avatar for N0R Avatar for Czo Avatar for 321 Avatar for postmaster Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for sirLancy Avatar for ryzsy Avatar for jojo-chan Avatar for Bob Avatar for Hori42 Avatar for vjan Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83 Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Jövő havit már így is veszem. Végre.

  2. Avatar for Bob Bob says:

    Tök jó de a bérlettel minek kell scannelni? Csak lassitani fogja a felszállást…

  3. Igen ezt én sem értem… teljesen feleslegesnek érzem és valóban csak lassít, a másikat csak felmutatod… @Hori42?

  4. Az egész totálisan felesleges és értelmetlen. Miért kell bohóckodni QR kód olvasással, mobil appal meg ilyesmivel? Ott a londoni módszer bankkártya/NFC kártya olvasó mindenhol. Felszállsz érintesz, leveszi az összeget vagy megnézi érvényes-e a bérleted - > Ennyi…
    PLUSZ: ha bankkártyát érintesz akkor maximálva van a napi összes utazási költség, így ha azt eléred aznap ingyen utazol tovább.
    Telefonnal és órával is működik még fel sem kell oldani vagy meg sem kell nyomni a gombot csak érinteni!!!

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nyilván azért van ennyire szétkomplikálva az egész, hogy ne lehessen kijátszani egyszerűen, mint ahogy a korábbit. (mint amikor egy adott áruházban belső kasszán fizettél valamit, és nyomtak a blokk hátuljára egy állatos pecsétet, amiből a biztonságis/vagyonőr tudta, hogy a lapostévét, amit a blokkal tolsz épp kifelé a kapun, azt valóban kifizetted.)

    kérdés, hogy így aztán mennyiben fog mindez gördülékenyen működni, mennyire szoknak át rá az emberek. ha semennyire, vagy legalábbis nem elegen ahhoz, hogy értelme legyen működtetni, akkor csak pár matricát kell leszedni.

    az NFC-s történet valóban jobb lenne, de ahhoz minden létező járművet fel kellene szerelni az olvasóval és a hozzá kapcsolódó háttérrendszerrel, ami azért lényegesen komplikáltabb és pláne drágább, mint a jelenlegi megoldás. de ez a RIGO nevezetű dolog nem pont ilyesmi lesz majd egyébként?

  6. Avatar for 321 321 says:

    A regisztráció a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerbe történik, tehát ha valaki oda már regisztrált (mert pl. használja a Mobilfizetés appot parkolásra, sztrádamatricára), akkor használhatja a meglevő fiókot. Ugyanakkor nálam a bejelentkezés után közölte, hogy nem elég jó neki a jelszavam… és miután kielégítettem az igényeit, persze a Mobilfizetés appba is újra be kellett jelentkeznem.

  7. Avatar for Bob Bob says:

    Szerintem a bérlet az lehetne olyan amilyen eddig is volt, csak most a telefon képernyőjén, és ha meg akarnak róla győződni hogy eredeti akkor az ellenőr scannelje be, vagyis legyen több ellenőrzés. A sima bérletem gyakorlatilag tavalyi is lehetne, a buszsofőr semmit nem lát belőle mikor megvillantom, a metrónál se, nem is érdekli őket szerintem. Ezért nem értem ezt a nagy felhajtást… ki fogom próbálni, de ha macerásabb lesz mint a papírfecni akkor nem fogom használni.

  8. Az animáció felmutatása is nagyjából ugyan annyi időt vesz igénybe, ha készül rá az ember, mint a papír alapú bérlet felmutatása. A QR-kódok (Aztec-kód egyébként) mellett lesz vezeték nélküli “csippantási” lehetőség, szóval nem kell majd egyesével mindenkinek feltartani a sort a beolvasás miatt.
    A fordított eset, hogy az ellenőr szkennel mindenkit, jóval lassabb folyamat.

  9. Köszönjük az új információkat :slight_smile: Nyilván az ellenőrnek nem kell minden esetben ellenőriznie, csak a metrónál pont szenvedés minden állomáson odamenni a QR kódhoz, mint felmutatni a bérletet, AMIT egyébként sajnos tipikusan az ellenőrök sem néznek meg, Tesco club kártyával is bemegyek általában, mert véletlen a másik oldalt mutatom.

  10. Avatar for vjan vjan says:

    Én szeptember 2-án napijeggyel próbáltam. A 72-es trolin reggel még nem volt kód, de a vezető nem is nézte a jegyeket, simán fel lehetett szállni. A nyugatinál a metró bejáratnál nem találtam a kódot (persze, mert a jegyérvényesítő oldalán van, nem az elején), de az ellenőrt nem érdekelte a telefonom. A kelenföldin a metrónál sikerült animációt csinálni, örültünk mindketten, én is és az ellenőr is. Buszon, villamoson ellenőrzés nem történt.
    Aztán egy hét múlva már mindenhol volt kód, bár a használata kissé nehézkes az első ajtós buszokon. Elsodorják az embert, de a vezetőket sem érdekli a telefonom. A metrónál kisebb a gond, igaz, nem csúcsidőben utaztam.

  11. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Azért, hogy a sofőr/zöld karszalagos ellenőr lássa, hogy érvényes bérlettel érkezel, mert az animáció nélkül lehetne egy screenshot is. AZ lassítaná meg, ha ő minden ilyet szkennelne, hisz a bérletre is csak ránéz és ha jó a dátum már mehetsz is

  12. Hosszú vajúdás után megszületett, ám még is legjobban a következő szlogennel tudnám jellemezni: “Kicsi, savanyú, de legalább magyar!” Miért? Én gyakorta utazok feleségemmel együtt Budapestre egy kis városnézésre, kulturális feltöltődésre, vagy csak úgy…céltalanul. Szeretünk “tömegközlekedni”, mert gyorsan, könnyen el tudunk jutni bármivel, bárhova egy napijeggyel. Nos én is letöltöttem az appot és regisztráltam, hogy ha bármikor megyünk ne kelljen egy automatánál sorban állni,
    Nos itt jön ami miatt azt a szlogen leírtam,hogy kicsit savanyú a dolog. Miért? Hát nem vehetek 2 db napijegyet, nem vehetek mindkettőnknek az én bankszámlám terhére mert a tájékoztató szerint az személyre szóló. Szóval a feleségemnek is kellene egy app a telefonjára, aztán fiók, regisztráció…bla, bla, bla. Ez egy mrhaság! Miért is?: A WienMobil alkalmazással a bécsi tömegközlekedésre bármilyen jegyet vásárolhatok mindkettőnknek. Ehhez nem kellett semmi mást tenni, mint letölteni az alkalmazást, aztán mindkettőnk nevével és születési adataival regisztrálni. A jegyek vásárlása a rendszerben rögzített bankkártyával, ujjnyomat azonosítás után történi. A mobil kijelzöjén megjelenő jegyek pedig külön-külön névreszólóak. Ja, és sehol nem kell beolvastatni, érvényesíteni, mert szerepel rajta minden szükséges adat.

  13. Tudsz venni 2 db napijegyet. Csak nem egyszerre, hanem egymás után. Megveszed az egyiket a saját igazolványszámoddal, majd veszel egy másikat is, a feleséged igazolványszámával. A rendszerben rögzített bankkártyával, ujjnyomat azonosítás után. Vagy egyenlegből. Amelyik szimpatikusabb.

  14. Avatar for Bob Bob says:

    Most látom, hogy regisztrálni felhasználónévvel kell… atyaég, hol vagyunk, 2000-es évek fórumain? :slight_smile: Nem is tudom mikor találkoztam utoljára olyan oldallal ahova nem email címmel regisztrálsz. Arról nem is beszélve, hogy behúzhatták volna a google vagy facebook belépést ( vagy majd az Apple logint :smiley: )

  15. Avatar for Bob Bob says:

    A sofőr a pénztárcámban az átlátszó plasztik zseb mögött szerinted lát bármit is, azon kívül hogy egy fehér lapka van ott? Az animáció az világos miért kell, a scanneléstől tartok, hogy csak lassítani fogja a felszállást.

  16. Avatar for vjan vjan says:

    Hát nem. A papírt csak felmutatom menet közben, az animációhoz belépek az alkalmazásba, megkeresem a kódot (a metrónál nem szemben van, hanem oldalt!), megállok, beolvasom (ha fel nem löknek), majd megmutatom az animációt. Hát ez bizony sokkal több idő, ráadásul a beolvadásnál feltartom a többieket. Valami NFC megoldás sokkal jobb lenne, mint a fejlett országokban.
    Ha már egyszer fejlesztettek, miért kellet ilyen régi technológiát alkalmazni?
    Ez legalább olyan tévút, mint a hőnyomtatós automaták. Az is mekkora hülyeség, hogy napi használatra éves bérletet gyártanak hőpapírra, ami pár hét alatt kifakul a fénytől. Ha nagyon vigyáznak rá (nem járnak metrón), akkor pár hónapig kitart.

  17. Avatar for Czo Czo says:

    Az eves berlet 12 szelvenybol all. En csak azt tartom a penztarcamban, amit eppen abban az idoben hasznalni kell. Tudom, akkor az a baj, hogy cserelgetni kell (en cserelgetem).

  18. Szerintem ez nem is annyira bérleteseknek jobb vagy gyorsabb inkább az olyanoknak akik jeggyel járnak és nem kell automatát keresni mindenhol. Mondjuk ez a RIGO ami jön az meg bérleteseknek jobb, bár ott akár az eszemélyihez is csatolhatnák a bérletet, akkor nem kellene még külön igazolni azt is, hogy a Tiéd a bérlet.

  19. Arról van-e bárkinek információja, hogy Budapest közigazgatási határain belül ugyanúgy érvényes-e az elektronikus BKK-bérlet a MÁV járatain, ahogy az a papíralapúakra igaz? Vagy ott még nemigen tudnak a dologról?

    Nyilván megfelelő eszköz hiányában a MÁV-os jegyvizsgálók nem tudják ellenőrizni a bérlet érvényességét, de a papíralapú szelvények meglétét eddig is csak rápillantással nyugtázták.

  20. Megvásárláskor ezt írja:

    Érvényes: (…) a MÁV-START, VOLÁN tarsaságok kijelölt járatain

    Ez alapján igen

  21. Köszönöm!

  22. Avatar for N0R N0R says:

    Ez a “vezeték nélküli csippantási lehetőség” iPhone esetében hogyan és mikor fog működni?

  23. a hévre is lehet venni (az mondjuk máv),
    de hogy ott se a felhasználói élmény volt az első szempont, az is biztos…

  24. Avatar for ryzsy ryzsy says:

    Már csak akkor lenne mennyország, ha mindez integrálva lenne a futár alkalmazásba.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    A karácsonyi frissítéssel pedig ingyenes lesz a tömegközlekedés az ígéretnek hála, vagy nem. :grinning:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for mobiljegy Avatar for N0R Avatar for Czo Avatar for 321 Avatar for postmaster Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for sirLancy Avatar for ryzsy Avatar for jojo-chan Avatar for Bob Avatar for Hori42 Avatar for vjan Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83 Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin