fbpx Skip to content

Az AmpliFi nem újdonság a Szifon.com látogatói számára, mivel 2017 decemberében már beszámoltunk róla és teszteltük a méltán híres Ubiquiti márka AmpliFi HD Mesh Wi-Fi routerét.

AmpliFi instant Mesh teszt és vélemény

Az AmpliFi Instant tulajdonképpen a HD kistestvére, ami egy átlagos lakásba bőven elegendő, sőt, még egy emeletes házban is megállja a helyét. Az Instant lényegében gyengébb Wi-Fi-t szolgáltat a HD-hoz képest, ami akkor lehet maximum fontos, ha 200nm-es vagy afölötti lakásban, házban élünk. Nézzük is meg mi az a mesh hálózat, mire képes az Instant és mikor érdemes megvásárolni azt!

Manapság routert választani valamelyest könnyű dolog. Bemegyünk egy üzletközpontba, megkérdezzük az eladót, hogy mit ajánl, majd pedig kisétálunk egy 7-15.000Ft-os termékkel. Jól hangzik, nem? Igen, és ez talán a legtöbb esetben elég is, ha mondjuk maximum 100-200Mbites sávszélességet szeretnénk. 2019-ben azonban már 500Mbites internetet köthetünk a legtöbb helyen, azonban a fenti, olcsóbb routerek ezt aligha fogják kiszolgálni.

Persze talán 30 másodpercig jön 500Mbittel az adott letöltés, de mondjuk 3 perccel később felmelegszik a router, vagy éppen rácsatlakozik más is, vagy csak a környező hálózatok miatt nem is képes ekkora sebességre. Rengeteg dologtól függ, hogy megfelelő Wi-Fi sebességet érjünk el az adott helyen, előfizetésen.

3 szobás lakás hálózata, neked hol helyezkedik el az egyetlen routered?

Sokszor eszembe jut, amikor fórumokon “sírnak” az emberek, hogy hát a TV-re kiküldtem a filmet, de az elkezdett akadozni. Ilyenkor legtöbbször vagy a TV-t, vagy az Apple TV-t szidják, bele sem gondolnak abba, hogy bizony a router lehet a hibás, amit a szolgáltatótól kaptak, “hogy az majd jó lesz”. Persze egy teljesen átlagos háztartásban jó is, ahol a TV-n mondjuk a RTL Klubot nézzük, vagy éppen a gyerek csak YouTube-ozik. Ott tökéletesen megfelel. Aztán az apuka vesz egy 4K-s TV-t, mert az karácsonykor akciós. Aztán persze kiderül, hogy az egész háztartást is fejleszteni kell hozzá, mert bizony a 4K-s tartalomhoz már megfelelő sávszélesség is kell. Na de nem is akarom tovább ragozni ezt, minden terméknek megvan a maga helye.

De mi van akkor, ha egy emeletes házba, vagy éppen egy régi, vastag fallal ellátott társasházba, adott esetben hosszú, széles családi házba szeretnék mindenhova jól működő internetet, Wi-Fi-t? Ilyenkor számít az, hogy mégis milyen hálózatot használunk, a mesh-t erre találták ki!

Mi az a mesh?

A mesh egy működési módot jelent. Leegyszerűsítve azt, hogy mesh-képes eszközök egymáshoz vezeték nélkül kapcsolódva képesek egységes Wi-Fi-hálózatot kialakítani, nagyobb lefedettséget megvalósítani, amit a mobil eszközök egyetlen hálózatként észlelnek. A hálózat egységei által lefedett területek között sétálva telefonunkat, tabletünket az egyes elemek átadják egymásnak, így a felhasználó nem észlel átviteli kiesést, idegesítő lassulást, rossz jelszintet. Az AmpliFi MeshPoint antennái a jelek fogadására és egyben továbbításra, ezzel magas minőségű, megbízható vezeték nélküli hálózat létrehozására lettek kifejlesztve, ezáltal sokkal jobb Wi-Fi-t adva, mintha a routereket állítanánk be egymás után. Nézzétek meg az alábbi képet:

(A képen az AmpliFi HD-t látjuk, de az Instant is ugyanezen az elven működik.)

Ha részletesebben megnézzük, akkor látszik, hogy az antennák közötti kommunikáció révén nagyobb sávszélességre és biztonságosabb vezeték nélküli hálózatra tehetünk szert a mesh-nek köszönhetően. Önmagában a router kevés lenne a fenti esetben, de az antennák segítségével a teljes épületet, sőt, még a kertet is lefedhetjük.

Ubiquiti

Mielőtt rátérnék specifikusan az AmpliFi-ra, érdemes beszélni picit a gyártóról, a Ubiquiti-ről. Pár hónapja már barátkoztam a Ubiquiti termékeivel, ami nem éppen átlagos háztartásokba lett tervezve. Itt nem egy központi egységről beszélünk, hanem külön vásárolhatóak meg a komponensek, mint például a switchek, a vezeték nélküli AP-k és így tovább… Nem vagyok egy technikai analfabéta, de itt bizony napok mentek el, mire be tudtam állítani, és végül vissza is adtam őket, hogy ez számomra túl sok.

A Ubiquiti rendszereket legtöbbször nagyobb épületekben, hotelekben, rendezvényeken használják, vagy ha például át szeretnék lőni az internetet Pestről Budára. Tehát elmondhatjuk azt, hogy az elmúlt 12 évben letettek valamit az asztalra és nem csak egy “noname” márkáról van szó.

A cég pár éve előrukkolt a AmpliFi-jal, ami tulajdonképpen az átlagos, átlagon felüli háztartásokat célozza meg. Olyan otthonokat, belvárosi lakásokat, ahol vastag falakkal vagyunk körbevéve, illetve olyan családi házakban is ideális, ami több emeletes, vagy akár 100 négyzetméternél nagyobb beltérrel rendelkezik. Ezeket az ingatlanokat egy átlagos router általában nem tudja kellően lefedni, és ilyenkor már érdemes specifikusabb terméket keresni.

AmpliFi Instant Mesh Wi-Fi

Ahogy már említettem, az Instant szinte semmiben sem szenved hiányt a többi AmpliFi termékkel szemben. A szoftveres megoldások teljesen megegyeznek, könnyedén beállítható, optimalizálható az egész rendszer és olyan extra funkciókkal is rendelkezik mint az AmpliFi Teleport!

Az Instantot megvásárolhatjuk önmagában, illetve egy plusz mesh egységgel is! Tehát, ha csak szeretnénk, hogy egy 1,5 szobás lakásban megfelelő Wi-Fi legyen mindenhol, akkor elég a központi egység, azonban ha már 2 szobás, vagy emeletes házban lakunk, érdemes a szettet megvásárolni. Én az utóbbi teszteltem a napokban egy emeletes házban!

Kollégánk, glizik régóta ír a Szifon.com-ra, már több cikket is olvashattatok tőle. Múlt héten kötötték be hozzá az 500Mbites internetet, amit eddig két különböző routerrel szolgált ki az alsó illetve a felső szinten. Mondtam neki, hogy nem kérdés, és számomra is érdekes teszt lenne, ha az AmpliFi Instant rendszerét raknánk be, így tökéletesítve az otthoni hálózatát.

A rendszer két komponensből áll:

AmpliFi instant mesh

Az első maga a központi rész, a router. Rendelkezik kijelzővel is, ami több dolog kijelzésére is alkalmas, illetve ez érintő képernyő is egyben. A WAN port mellett 1 LAN port is található rajta, tehát ráköthetjük az XBOX-ot vagy bármi mást, aminek fontos vezetékes internet. A tenyerünkben is elfér, és a kis, designos ékszerdoboz alsó LED világítással is rendelkezik, tehát feldobhatja a nappalit is. Hálistenek nem látunk otromba antennákat és óraként is funkcionálhat.

A technikai adatok között megtaláljuk a 2,4GHz-es és az 5GHz-es sebesség elméleti maximumát. Ez számokban azt jelenti, hogy hálózati terheltségtől függően akár 430-450Mbites letöltésre is képesek lehetünk a router által. Ez egy 500Mbites internet előfizetéshez megfelelő, kihasználható. Az alsó szintre, nappaliba lerakott AmpliFi Instant tökéletesen lefedte az adott házrészt, a felső szintre azonban két opciónk is volt.

Sebességteszt

A 802.11ac Wi-Fi-t támogató mesh kiegészítő routert Wi-Fi vagy kábel segítségével köthetjük a központi egységhez. Mindkét megoldást és plusz egy eszköz nélküli tesztet is szerettem volna, tehát három sebesség mérést:

  1. Amikor csak az alsó központi egység van.
  2. Amikor mesh Wi-Fi hálózat van plusz egy kiegészítő egységgel Wi-Fi-n összekötve őket.
  3. Amikor mesh Wi-Fi hálózat van plusz egy kiegészítő egységgel, de az LAN segítségével csatlakozik a központhoz. (Természetesen ez a legjobb megoldás.)

5GHz esetén egyértelmű az adott szobán belüli maximum sebesség, és persze 1 vagy 2 falnál már inkább érdemes használni a 2,4GHz-et. Utóbbi teszteltük mi is, mivel inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mesh esetén mennyivel lesz jobb a lefedettség az egész lakás esetén. Tudunk-e még filmet nézni a WC-n? ?

Az első esetben, amikor csak a központi egység volt a lakásban, a felső szinten mért maximális sebesség a falak száma miatt 15-50Mbit között ingadozott. Ez végeredményben várható volt, sajnos egy családi ház esetén drasztikusan csökken a sebesség a falak számával. Tehát előfizetünk egy 500Mbites internetre, ami a felső szinten már élvezhetetlen.

A második esetben, amikor a mesh-ként összekötöttük a felső kiegészítő egységet az alsó központi egységgel 100Mbit fölötti értéket mértünk, amivel már teljesen élhető lehet az emelet, akár streamelhetünk az Apple TV-re is tartalmat és így tovább…

Végül a házban kialakított vezetékes Ethernet hálózat miatt könnyedén, az alsó és a felső szinten is 400Mbit fölötti sebességet mértünk, mivel a két eszköz LAN-on csatlakozott egymáshoz.

Miért kell akkor mesh hálózat, miért nem elég így egy-egy Wi-Fi router? Röviden azért, mert a mesh hálózat miatt egyetlen Wi-Fi hálózatunk van, amire az eszközök automatikusan csatlakoztak, illetve ebben segít a router is, hogy minél jobb sebességet érjünk el.

Wi-Fi routerek kontra mesh hálózat

Noha az elv ugyanaz a két Wi-Fi hálózat esetén, növeljük a Wi-Fi hatótávját, de közel sem ugyanaz a technológia. Amikor Wi-Fi routerekkel növeljük otthon a hálózatot, akkor a következőket vegyük alapul:

  • Csak akkor jó, ha nem nagy a lakás
  • Olcsóbb a mesh-nél, de nem annyira hatékony
  • Nem kell új routert venned
  • Kevésbé lehet konfigurálni

A mesh hálózat ezzel szemben több különböző egységből épül fel, amelyek egymással kommunikálnak, és a saját hatókörükben nyújtják ugyanazt a Wi-Fi hálózatot. A mesh-nek köszönhetően a hálózat bármikor bővíthető egy új mesh ponttal, az egyetlen követelmény, hogy az csatlakozni tudjon a többi mesh ponthoz.

  • Nagy lakások vagy házak esetén ideális
  • Könnyű telepítés
  • Egyszerű, központi beállítási lehetőségek az összes mesh pontra
  • Minden mesh pont gyakorlatilag egyéni routerként működik, nem pedig jelismétlőként (repeater)

Amit még tudni kell:

  • Jellemzően drágábbak, mint routerek / repeaterek
  • Több eszköz szükséges, amelyeket megfelelő helyekre kell letenni a lakásban

Érdemes még megjegyezni, hogy a mesh hálózatoknál az egyes egységek átadják a klienseket egymásnak. Tehát ha mondjuk lentről felmegyünk az emeletre, akkor a router / repeater nem fogja átadni az iPhone-unkat a gyorsabb Wi-Fi-nek, a mesh ezt megteszi, tehát automatikusan a gyorsabbra fogunk csatlakozni!

Teleportáljunk haza!

Ez egy különleges szolgáltatása az AmpliFi-nak, ami tulajdonéppen egy saját VPN. Ennek a segítségével úgy tehetünk, mintha otthon lennénk. Elérjük a hálózaton lévő eszközöket, ilyen például az otthoni NAS, vagy adott esetben okos otthon kiegészítők. Az AmpliFi ezt annyira jól megoldotta, hogy csupán letöltünk egy alkalmazást a telefonunkra és a fiókunk segítségével probléma nélkül otthon lehetünk virtuálisan.

Ez persze biztonságosabb internetezést is lehetővé teszt egy nyilvános Wi-Fi hálózaton. Bónusz, hogy Apple TV alkalmazással is rendelkezik, tehát ha magunkkal visszük nyaralásra az Apple TV-t, akkor otthonról is nézhetünk filmeket vele. ?

Konklúzió

Ahogy a nagytestvére, az AmpliFi HD, úgy az AmpliFi Instant is hibátlan termék lett a Ubiquiti-től. Egyetlen hátránya, hogy viszonylag kevés beállítási lehetőségünk van, de ez egy átlagember számára egyáltalán nem fontos. Ha nem szoktunk havonta babrálni a routeren, akkor ez lényegtelen számunkra. Minden más tökéletesen működik egy 500Mbites hálózattal. Ide kattintva megvásárolható az iCentre-ben, ahol egyébként éppen kedvezményesen érhetőek el az AmpliFi termékek!

[wp-review id=”113665″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Elgondolkodtam már egy HD vásárlásán de majd ha kijön az “ax” típusa majd akkor.

  2. Amúgy teljesen felesleges addig várnod. Egyrészt még 1 év kb, másrészt semmilyen eszközöd nem támogatja. Mire meg fogja megint váltanál routert :smiley: A HD jelenleg 500mbites nethez jó, az ax többre képes, de nem fogja tudni a neted sem sokáig.

    Aztán vegyük alapul, hogy a 4K streaminghez elég az ac, tehát az ax teljesen felesleges. Ez olyan mint 5G menőn hangzik, de nem kell.

  3. Mármint? Ez is ac, meg a HD is.

  4. Jólvan sokat ittam ezek szerint. :smiley:
    Abban a tudatban voltam, hogy ez még csak n-es, de akkor az ára riasztott el mindig. :laughing:

  5. Én nemrég költöztem egy nagy családi házba. 2 szint, 150 nm + a kertben egy 160 nm terasz, 50-60 cm-es falak, stb. Az előző, 65 nm-es lakásban egy papíron nem gyenge Linksys E8350 router tette a dolgát - azaz tehette volna, de inkább csak a gond volt vele, végül amit csak tudtam, ethernet kábelre tettem, a mobilokkal/laptopokkal meg hol volt, hol nem volt net… izgultam is rendesen, hogy itt hogy fogok használható hálózatot kiépíteni. Szerencsére szolgáltatót kellett váltanom és a Telekom kínálatában megtaláltam a Strong Mesh-t! Végül 3 eszközt állítottam be (nappali, dolgozószoba, tetőtér) és mindenhol hibátlan eddig minden. Ráadásul az első, 2 db-os szettet Magenta csomaggal járó eszközkedvezménnyel 59 ezer helyett 8 ezerért megkaptam :slight_smile: A második szettből az egyik eszközt még ki sem csomagoltam, mert egyelőre nincs rá szükség - bent is, kint is hasít a net. Külön bónusz, hogy a tetőtérbe, hálóba nem kellett a TV set-top boxhoz ethernet kábelt vinni, mert a mesh-ről hibátlanul működik a TV (is). A két szett így olcsóbb volt, mint a korábbi routerem és össze sem lehet hasonlítani a teljesítményüket. Úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom ezeket az eszközöket!


  6. Szia,

    Nem teljesen világos, hogy ez miben jobb mint egy repeatert beüzemelni?
    Nekem két jelismétlőm van de eléggé problémásak. Más néven fut mint az eredeti hálózat mert ha ugyan azt a nevet adom neki (ami lehetséges) akkor 1-2 eszköz meghülyül, másrészről meg lassú annak ellenére, hogy támogatja a 2,4 és a 5GHz frekvenciákat.

    Ennél az eszköznél lényegében egy hálózat (egy név lesz) és mindehol ugyan olyan gyors lesz? Gondolom nem kell vezetéken összekötni az eszközöket. De így hogy csinál egy gyenge jelből erős jelet?

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pont ez a baj a repeaterekkel, amit írsz.

    a mesh eszközök nem az eredeti hálózatot szórják tovább, mint egy repeater, hanem külön frekvencián kommunikálnak egymással, így “nem szólnak bele” a normál, általad látott hálózat működésébe, illetve ugyanaz a hálózatnév (SSID) érhető el mindenütt.

    az AmpliFi eszközök a saját, vezeték nélküli mesh hálózatukon felül összeköthetők Ethernet-kábellel is, így ha mondjuk két emelet között nem lenne megfelelő a mesh eszközök egymás közötti kapcsolata, akkor kábellel összekötve 1 gigabit átadható a két eszköz között, tehát nem fog csökkenni az elérhető sávszélesség sem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for xantos85 Avatar for kamfor69 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Elgondolkodtam már egy HD vásárlásán de majd ha kijön az “ax” típusa majd akkor.

  2. Amúgy teljesen felesleges addig várnod. Egyrészt még 1 év kb, másrészt semmilyen eszközöd nem támogatja. Mire meg fogja megint váltanál routert :smiley: A HD jelenleg 500mbites nethez jó, az ax többre képes, de nem fogja tudni a neted sem sokáig.

    Aztán vegyük alapul, hogy a 4K streaminghez elég az ac, tehát az ax teljesen felesleges. Ez olyan mint 5G menőn hangzik, de nem kell.

  3. Mármint? Ez is ac, meg a HD is.

  4. Jólvan sokat ittam ezek szerint. :smiley:
    Abban a tudatban voltam, hogy ez még csak n-es, de akkor az ára riasztott el mindig. :laughing:

  5. Én nemrég költöztem egy nagy családi házba. 2 szint, 150 nm + a kertben egy 160 nm terasz, 50-60 cm-es falak, stb. Az előző, 65 nm-es lakásban egy papíron nem gyenge Linksys E8350 router tette a dolgát - azaz tehette volna, de inkább csak a gond volt vele, végül amit csak tudtam, ethernet kábelre tettem, a mobilokkal/laptopokkal meg hol volt, hol nem volt net… izgultam is rendesen, hogy itt hogy fogok használható hálózatot kiépíteni. Szerencsére szolgáltatót kellett váltanom és a Telekom kínálatában megtaláltam a Strong Mesh-t! Végül 3 eszközt állítottam be (nappali, dolgozószoba, tetőtér) és mindenhol hibátlan eddig minden. Ráadásul az első, 2 db-os szettet Magenta csomaggal járó eszközkedvezménnyel 59 ezer helyett 8 ezerért megkaptam :slight_smile: A második szettből az egyik eszközt még ki sem csomagoltam, mert egyelőre nincs rá szükség - bent is, kint is hasít a net. Külön bónusz, hogy a tetőtérbe, hálóba nem kellett a TV set-top boxhoz ethernet kábelt vinni, mert a mesh-ről hibátlanul működik a TV (is). A két szett így olcsóbb volt, mint a korábbi routerem és össze sem lehet hasonlítani a teljesítményüket. Úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom ezeket az eszközöket!


  6. Szia,

    Nem teljesen világos, hogy ez miben jobb mint egy repeatert beüzemelni?
    Nekem két jelismétlőm van de eléggé problémásak. Más néven fut mint az eredeti hálózat mert ha ugyan azt a nevet adom neki (ami lehetséges) akkor 1-2 eszköz meghülyül, másrészről meg lassú annak ellenére, hogy támogatja a 2,4 és a 5GHz frekvenciákat.

    Ennél az eszköznél lényegében egy hálózat (egy név lesz) és mindehol ugyan olyan gyors lesz? Gondolom nem kell vezetéken összekötni az eszközöket. De így hogy csinál egy gyenge jelből erős jelet?

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pont ez a baj a repeaterekkel, amit írsz.

    a mesh eszközök nem az eredeti hálózatot szórják tovább, mint egy repeater, hanem külön frekvencián kommunikálnak egymással, így “nem szólnak bele” a normál, általad látott hálózat működésébe, illetve ugyanaz a hálózatnév (SSID) érhető el mindenütt.

    az AmpliFi eszközök a saját, vezeték nélküli mesh hálózatukon felül összeköthetők Ethernet-kábellel is, így ha mondjuk két emelet között nem lenne megfelelő a mesh eszközök egymás közötti kapcsolata, akkor kábellel összekötve 1 gigabit átadható a két eszköz között, tehát nem fog csökkenni az elérhető sávszélesség sem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for xantos85 Avatar for kamfor69 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin