Eredeti Macintosh M0110 billentyűzet és M0100 egér egy iPhone-ra kötve

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 13 és az iPadOS 13 egyik nagy újdonsága, hogy kisegítő lehetőségként lehetővé teszi a felhasználói felület egérrel történő használatát.

Erről jutott eszébe Napabar-nak, hogy megfelelő átalakítókkal akár az eredeti Macintosh beviteli eszközeit is rákötheti egy iOS 13-as iPhone-ra. Az eredményt YouTube csatornáján közzé is tette. Nézzük meg, hogy mi kellett a mutatványához!

Az eredeti Macintosh billentyűzetének RJ11-es csatlakozójához szerzett egy USB átalakítót, az egérhez pedig egy soros-USB átalakítót. Ezeket utána egy USB-elosztóba dugta, amit az iPhone-hoz csatlakoztatott egy USB-Lightning átalakítóval.

A videóban kitér arra, hogy az egér azért nem egyező színű a billentyűzet bézs színével, mert az Apple 1987-ben áttért a bézsről erre a platinaszürke árnyalatra, de maga az egér belülről nem változott.

Természetesen egy ilyen konfigurációnak a gyakorlati haszna viszonylag kevés, hiszen sokkal jobb billentyűzetek és egerek vannak már, mint amiket az Apple az 1984-es Macintosh-hoz tervezett. Ennek ellenére jó tudni, hogy az iOS 13 komolyan veszi a bemeneti eszközök támogatását.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!