fbpx Skip to content

Rendszeresen előforduló jelenség, és gyakran felmerülő probléma, hogy egyes esetekben bizonyos idő után bármely iPhone készülék esetén elhalkul a felső hangszóró, ami miatt a hívások során egyre kevésbé halljuk a másik felet.

Borítókép – egy teljesen eltömődött hangszórórács egy iPhone 7 esetén

Sokan emiatt azt gondolják, hogy egyenesen maga a beszédhangszóró hibásodik meg, halkul el egy idő után, pedig erről a legtöbb esetben szó nincs, a mögöttes ok és egyben a megoldás is sokkal prózaibb ennél. Nézzük, mi okozza mindezt, és mit lehet tenni ilyen esetben!

Mi okozza az elhalkulást?

A felső, beszédhangszóró előtt egyfajta, több rétegből felépülő rács található, aminek a feladata az, hogy míg a hangszóróból érkező hangot kifelé átengedi, addig a külvilág felől a készülék irányába megakadályozza a szennyeződések, a por, illetve adott esetben a folyadékok bejutását is.

Ez a hangszórórács viszont rendszeresen érintkezik a fülünkkel, és így a bőrünkről zsír rakódhat rá, amiben megtapad a por vagy a zsebünkből az apró szöszök, és a használat során a hetek-hónapok alatt ezek szépen, fokozatosan eltömik a rács apró nyílásait:

Makró fotó – egy iPhone 7 hangszórórácsa, amin a rácsozat nyílásaiban látható az abba lerakódott, a nyílásokat eltömő szennyeződés

Ezzel persze egyúttal megakadályozzák a hang átjutását is, ami miatt a felhasználó egyre halkabbnak fogja érezni a beszédhangszórót, miközben maga a hangszóró egyébként nem lett halkabb, csak akadályozott a hang szabad átjutása a hangszórórácson lerakódott szennyeződések miatt.

Hogyan előzhető meg?

A megelőzéshez a legtöbb esetben elég, ha időnként erősen ráfújkálunk teli tüdőből a hangszórórácsra, hogy kimozdítsuk belőle az esetlegesen bele rakódott port. Ne próbáljuk meg viszont nagy nyomású, sűrített levegővel kifújni!

Ha nagyon koszos és poros környezetben dolgozunk, ezt a kifújkálást érdemes akár naponta is megtenni.

Az egyszerűbb, otthoni megoldás

Ha megbizonyosodtunk arról, hogy tényleg el van koszolódva a hangszórórács, akkor otthon is megpróbálkozhatunk a kitakarításával. Ehhez az alábbiakra lesz szükségünk:

  • benzin (gyógyszertárból sebbenzin például)
  • fültisztító pálcika
  • fogkefe

A célunk az, hogy fellazítsuk a lerakódott szennyeződést, és kisöpörjük azt a hangszórórács nyílásaiból.

Első lépésként mártsuk bele a fültisztító pálcika végét a benzinbe, majd az átnedvesített végével kezdjük el átdörgölni a hangszórórács felületét. Néhány mozdulat után általában már látni fogjuk, hogy a zsíros kosz kezdi elszínezni a pálcika végén a vattát, illetve a hangszórórács felületén kezdenek megjelenni az apró nyílások. Időnként váltsunk át a fogkefére, amelyet szárazon használva söprögessük át körkörös mozdulatokkal a rács felszínét.

Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a hangszórórácsot a benzinnel! Maga a fültisztító lehet teljesen nedves, de ne csöpögtessük tele benzinnel a rácsot.

A fültisztítót és a fogkefét váltogassuk addig, ameddig elégedettek nem leszünk az eredménnyel. A benzin helyett használhatunk izopropil alkoholt is, de más oldószerektől tartózkodjunk.

Ha sikerrel jártunk, már a következő híváskor azonnal észrevehető lesz a különbség.

Egy teljesen tiszta hangszórórács így néz ki:

Makró fotó – egy iPhone X teljesen tiszta hangszórórácsa

Ha az otthoni megoldás nem hoz eredményt

Ha megpróbáltuk kitisztítani a rácsot, de bármi oknál fogva nem jártunk volna eredménnyel, akkor forduljunk szervizhez.

Ha a készülékünk még garanciális, forduljunk egy hivatalos szervizhez: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Ha a készülékünk már nem garanciális, akkor egy garancián túli szakszerviz lehet a segítségünkre, ahol ilyenkor általában kicserélik a hangszórórácsot. Mivel a cseréhez szét kell szedni a készüléket, így ez sok esetben általában nem várható meg a helyszínen, de erről és a csere költségéről az adott szerviz tud majd felvilágosítással szolgálni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for dokk dokk says:

    Az enyém is eltömődött korábban (6s) és már csak recsegett, ropogott majd elhalkult. Szervizes srác picit megkapargatta, áttörölte és azóta is szuper. Pedig nem is látszódott koszosnak, de a zsír tényleg durván el tudja tömíteni.

  2. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem rengeteg sok ember pont a zsiros eltomodes miatt erezte sokkal jobban szolonak az AirPods 2-t a simanal.

  3. Avatar for mark.t mark.t says:

    Na én pont ezért fertőtlenítem meg törlöm át naponta vagy 2 naponta. Meg mondjuk az OCDm miatt is…de az más tészta.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for mark.t Avatar for Szifon Avatar for dokk