fbpx Skip to content

Az Apple a kedd esti tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra 2019. április-júniusi negyedéves eredményeit. A számok stabil negyedévről tanúskodnak.

A tőzsdei befektetők és az újságírók is izgatottan várják a cégek negyedéves beszámolóit, mit is értek el az utolsó negyedévben, merre is mehet ezután a részvényárfolyam. Az Apple kedd este hozta nyilvánosságra a számokat, és elmondhatjuk, hogy kezd stabilizálódni a helyzet.

Az elmúlt negyedévek a korábbiakhoz képest csökkenő forgalmat, bevételeket és nyereséget hoztak, azonban várható volt, hogy előbb-utóbb megáll ez a trend, és látjuk a „gödör” alját. Nos, úgy látszik, az elmúlt negyedév volt az, ami bizakodásra adhat okot. A cég 53,8 milliárd dollár bevételt ért el, ami 1%-kal nagyobb, mint az egy évvel ezelőtti hasonló negyedév.

A többi, főbb mutató:

  • Nyereség: 10,04 milliárd dollár. Egy évvel korábban 11,5 milliárd dollár volt a profit.
  • iPhone: a bevétel ugyan esett 12%-ot, de a júniusi Apple Store-os forgalom a készülékbecseréléseknek köszönhetően már növekedett.
  • Mac: 11%-os növekedés 5,82 milliárd dollárra. A vásárlók fele először vásárolt Mac-et, ami biztató szám.
  • iPad: 8%-os növekedés, 5,02 milliárd dollár. Minden földrajzi régióban nőttek a táblagép eladásai.
  • Szolgáltatások: 11,46 milliárd dollár a tavalyi 10,17 milliárdhoz képest.
  • Hordozható eszközök: 48%-os növekedés, 5,53 milliárd dollár bevétel.
  • A Nagy Kínában (szárazföldi Kína, Hongkong és Tajvan) elért bevétel ugyan 4%-ot esett, de ez jó hír, mivel a korábbi negyedévben ez a szám 22% volt. Luca Maestri pénzügyi vezető szerint dollárban a bevételek még nőttek is.
  • A cégnek nettó 102 milliárd dollárja van készpénzben (a rendelkezésre álló készpénz mínusz hitelek).

Tim Cook vezérigazgató így értékelte az eredményeket:

Ez volt a valaha tapasztalt legerősebb júniusi negyedévünk, amelyet a Szolgáltatásokon elért rekordösszegű bevétel, a hordozható eszközök értékesítésének gyorsuló növekedése valamint az iPad, a Mac erős szereplése és az iPhone-trend jelentős javulása jellemzett. Ezek az eredmények minden földrajzi területen ígéretesek, és magabiztosak vagyunk abban, ami előttünk áll. 2019 hátralévő része is izgalmas időszak lesz, minden platformon jelentős bemutatókkal, új szolgáltatásokkal és több új termékkel.

Ami említésre méltó, még az, hogy 2012 óta most először csökkent az iPhone-on elért bevétel az 50%-os határ alá. Ez azért jelentős, mert a céget sokan iPhone-függőnek tartották a túl magas bevételi aránnyal, ezért ha a telefonbizniszben történt valami kedvezőtlen, azt a cég részvényárfolyama fokozattan megsínylette. A hírt kedvezően fogadta a piac, az árfolyam 4%-ot emelkedett.

Szeptembertől beindul az új termékek bemutatója, jön az új iPhone, az iOS 13 és iPadOS 13, a watchOS 6, a tvOS 13, a macOS Catalina, új MacBookok. Izgalmas ősz elé nézünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok