fbpx Skip to content

Jony Ive még az előző hónapban jelentette be, hogy otthagyja az Apple-t és saját design stúdiót alapít. A hír sokakat megrázott, hiszen Ive már 1992 óta az Apple-nél dolgozik, és 1997 óta a legtöbb készülék designját az ő nevéhez köthetjük.

Épp ezért úgy gondoltam, hogy érdemes lehet videókkal végigmenni a fontosabb Apple termékeken, amik tervezésében volt szerepe Ive-nak. A videók angol nyelven lesznek, de 2012-höz görgetve találsz majd egy magyar részletet is.

Megjegyzés: az alábbi lista nagyrészt szubjektív, bár felhasználtam hozzá a The Indian Express és a The Verge hasonló témájú cikkét.

Kezdeti évek

Jony Ive 1992-ben került az Apple-höz, de nem került azonnal a design csapat élére, hanem meg kellett dolgoznia a címért.

Első munkái közt volt a második generációs Newton és a MessagePad 110 tervezése. Sajnos ebben az időszakban még nem került Ive a cég reklámvideóiba.

1997

Steve Jobs visszatérése előtt az Apple készített egy különleges számítógépet, ami a 20 éves Macintosh-t ünnepelte. Ez volt a Twentieth Anniversary Macintosh, röviden TAM, amit Jony Ive tervezett:

1998

1997 végén Steve Jobs visszatért az Apple-höz és azonnal észrevette Ive tehetségét. Ekkoriban Ive újratervezte a G3-as PowerBookot, hogy az vékonyabb és szexibb legyen, de nem amiatt lett 1998 mérföldkő az Apple életében, hanem az első iMac miatt.

https://www.youtube.com/watch?v=H-4A78bldno

Az iMac G3-ra sokan úgy tekintenek, hogy az az első olyan számítógép volt, amit nem lehetett bézs színű dobozként jellemezni. Ha az iMac G3 nem lett volna siker, akkor most lehet, hogy sehol se lenne az Apple.

Szerencsére a gép bombasiker lett és ez részben Ive drasztikusan új formatervének volt köszönhető.

1999

Az iMac sikere után egyértelmű volt, hogy kell egy színes laptop is, így elkészült az iBook G3, az átlag felhasználóknak szóló hordozható Mac.

A formavilága ugyanúgy bolondos, mint az iMac G3-é: színes, barátságos és még egy fogantyú is került rá.

Ezzel a géppel lett teljes az Apple Mac palettája: a profi felhasználóknak ott volt a PowerMac vagy a PowerBook, a többieknek pedig az iMac vagy az iBook.

2000

A PowerMac G4 Cube nem véletlenül került be a manhattani MoMA-ba (The Museum of Modern Art).

A gép végül nem lett sikeres, mert a professzionális felhasználók túl drágának, gyengének és nehezen bővíthetőnek tartották, de ennek ellenére Ive és csapata egy gyönyörű számítógépet készített.

2001

A PowerBook G4 Titanium-ról ránézésre is azonnal megmondható, hogy a MacBook Pro őse.

Ez volt az első olyan Apple laptop, amin a hátlapi alma logó világított és nem fejjel lefele volt, amikor felnyitottad a gépet.

A gép háza emellett fémből készült (igaz még titánból a későbbi alumínium helyett), a billentyűzet fekete volt és összecsukva csak egy vékony téglatest volt. Pont, mint egy MacBook Pro jelenleg.

2001 híres még arról is, hogy ekkor került bemutatásra az első iPod:

Az iPod teljesen felforgatta a zenelejátszók piacát és bebiztosította az Apple fennmaradását.

2002

2002 volt az év, amikor az Apple-nek újra kellett terveznie az iMac-et.

https://www.youtube.com/watch?v=ZWGuUkYZYIE

Időközben elérhető árúak lettek a lapos kijelzők, így a korábbi G3 felépítését teljesen ki kellett dobniuk az ablakon. Az eredmény az iMac G4 lett, ami legalább annyira kreatív designmegoldásokat tartalmazott, mint elődje.

2003

A PowerBook G4 Titanium 15 colos kijelzője nem volt elég, ezért az Apple készített még 2 PowerBookot. Az egyik 12 colos kijelzőt kapott, a másik pedig 17-est.

Ezek voltak az első olyan hordozható Apple gépek, amik alumíniumból készültek.

2005

Az iMac G3 és az iMac G4 is egy forradalmi új designt hozott, így egyértelmű volt, hogy amikor G5 processzor kerül az iMac-be, az egy új formát is hoz majd magával.

Az iMac G5 volt az első olyan iMac, ahol a lapos kijelző mögé került a teljes számítógép. Ezt a felépítést használja az Apple a mai napig az iMac és iMac Pro esetén.

2006

2006-ban kezdődött meg az Apple-nél az Intel architektúrára való átállás, melynek keretei közt az iBookot a MacBook, a PowerBookot a MacBook Pro, a PowerMac-et a Mac Pro váltotta le, valamint frissült az iMac és a Mac mini is.

Minden bizonnyal igen sűrű év volt ez is Ive számára, de ezekről sem készült vele videó.

2007

2007-ről szinte mindenki tudja, hogy ekkor került bemutatásra az első iPhone. Steve Jobs pedig a színpadon nem mást, mint jóbarátját, Ive-ot hívta fel először a januári bemutatón:

2008

Az Apple el akarta készíteni a világ legvékonyabb laptopját. Ennek a törekvésnek lett az eredménye az első MacBook Air.

A vékonyság eléréséhez azonban Ive-nak és csapatának fel kellett találnia egy új eljárást a laptop házának kialakításához. Ezt keresztelte el az Apple “unibody”-nak.

Ebben a videóban Jony Ive is megjelenik a 2008-as MacBook Pro bemutatóján, hogy a “unibody” eljárásról beszéljen.

2009

Miután az Apple design csapata kitalálta, hogy hogyan tudja egy alumínium tömbből kifaragni hordozható gépeit, logikus következő lépés volt, hogy ezt átvigyék az iMac-re:

Ekkor került bemutatásra az újratervezett alumínium iMac és az első Magic Mouse is.

2010

3 évvel az iPhone bemutatása után az Apple tovább fejlesztette az iOS-t, felhasznált mindent, amit tanultak a telefonok készítéséből és létrehozták az első iPadet.

Az iPad volt az első olyan iOS eszköz, amiben az Apple saját chipje volt megtalálható, az Apple A4.

Ha már az A4 felmerült, ebben az évben került bemutatásra az iPhone 4 is, ami az első nagy változást hozta a telefon kialakításában.

A korábbi műanyag hátlapot egy üveg és rozsdamentes acél “szendvics” váltotta, amivel Ive és csapata igazán maradandó kinézetet alkotott.

2011

2010-ben sem tudtam dönteni egy termék mellett, 2011-ben is kettőt fogok kiemelni.

Az első iPadet kevesebb mint egy évvel később követte az iPad 2, ami a legtovább árusított iPad volt. 2011 márciusa és 2014 márciusa közt lehetett megvásárolni, de a benne található A5 chippel felszerelt iPad minit még 2015 júniusáig árulta az Apple.

Az iPad 2 hozta el a kamerákat és a Smart Covert is az iPadek esetén, amik most már mind olyan részei az iPad élménynek, amik nélkül el se lehetne képzelni a táblagépet.

2011-ben került még bemutatásra a második generációs MacBook Air, ami ezúttal már 11 és 13 colos kijelzővel érkezett.

Míg az eredeti MacBook Air egy prémium laptop volt, az új MacBook Air mindössze 999 dollárról indult és az Apple legnépszerűbb hordozható gépe lett.

Épp ezért ezt a formát az Apple egészen tavalyig megtartotta (igaz, a 11 colos modellt 2016 októberében megszüntették), szóval 2011-ről igazán elmondható, hogy az Apple időtálló terveket készített.

2012

2012 júniusában az Apple laptopjai ismét egy óriásit léptek előre, ekkor adták ki ugyanis az első Retina kijelzős számítógépüket, a 15 colos, Retina kijelzős MacBook Pro-t:

A gépet sokan kritizálták, hogy elhagyta az optikai meghajtót, a FireWire portot, a Kensington zárat és optikai hang ki- és bemenetet, de mostanra már ott tartunk, hogy ez a legjobban elfogadott MacBook Pro design.

2012 az iPhone szempontjából is fontos volt. Ekkor jelent meg az iPhone 5, mely az első olyan iPhone volt, ami nem 3,5, hanem 4 colos kijelzővel rendelkezett.

Ennek a videónak egy rövidke részletét feliratoztuk is:

Az iPhone 5-tel érkezett az első EarPods fülhallgató, ami végre jól is szólt. Ive erről is beszélt egy kis videóban:

2012 ezek mellett azért is volt döntő fontosságú az Apple életében, mert október 29-én bejelentették, hogy Scott Forstall távozása után Jony Ive fog felelni az Apple operációs rendszereinek felületeiért is. Ennek hatásait azonban csak a következő évben fogjuk látni…

2013

2013 volt az első év, amikor az Apple két új iPhone-t is kiadott. Az egyik az iPhone 5s volt, az iPhone 5 utódja, a másik pedig az iPhone 5c, ami az iPhone 5 volt újracsomagolva egy színes, műanyag házba.

iPhone 5s bemutató:

iPhone 5c bemutató:

A telefonok külseje nem volt drasztikusan eltérő a korábbi évekhez képest, igaz, az iPhone 5c nagyon színes volt és az iPhone 5s elhozta az arany színt is az Apple termékek világába, de ami miatt mégis teljesen mások voltak ránézésre ezek a telefonok, mint a korábbi években, az a szoftvernek volt köszönhető.

Az iOS 7 ugyanis leszámolt szinte minden árnyékkal és részletesen kidolgozott ikonnal és egy sokkal laposabb és tipográfiára hagyatkozó designt hozott el.

Kétségtelen, hogy ez volt a legnagyobb változás az iOS felületében és a hatásait a mai napig érezhetjük minden alkalommal, amikor egy iOS-t futtató eszközt használunk.

2014

2014 szeptemberében az Apple kiadta az iPhone 6-ot és iPhone 6 Plus-t, amik a mai napig nagyjából megfelelnek az iPhone-ok méreteinek:

A videót Jony Ive úgy zárja, hogy kiemeli azt, hogy ez az első alkalom, hogy két teljesen új telefont terveztek egy év alatt és hogy az iPhone 6 a legnagyobb lépés az iPhone történetében az eredeti iPhone óta (mondjuk ez az iPhone 4 és iPhone 5 bemutatójában is elhangzott…).

Az iPhone 6 mellé megérkezett az első Apple Watch is, azonnal 3 különböző variánsban és Jony Ive mindegyikről tudott érdekességeket mondani.

Apple Watch Sport:

Apple Watch:

Apple Watch Edition:

2015

2008-ban a MacBook Air egy forradalmian vékony gép volt, ami több kompromisszummal is járt. Ezt az érzést próbálta Ive és csapata megismételni a 2015-ös MacBookkal, mely vékonyabb lett minden korábbi MacBooknál:

Ez volt az első olyan MacBook, amiben az Apple a pillangó-mechanikás billentyűzetet használta, ami a mai napig minden új MacBookban megtalálható.

2012-ben az Apple összenyomta az iPadet és elkészítette az iPad mini-t, de az közel se volt akkora dobás design tekintetében, mint a 2015-ös iPad Pro, mely 12,9 colos kijelzőjével, Apple Pencil és Smart Keyboard támogatásával teljesen átformálta azt, hogy mire lehet képes egy iPad:

https://www.youtube.com/watch?v=b8NbKhftVjg

Ezek mellett 2015. május 26-án Jony Ive-ot előléptették, hogy ne kelljen a mindennapi teendőkkel foglalkoznia.

2016

2016-ban sok új terméket adott ki az Apple. Az iPhone 6s-t az iPhone 7 váltotta, megjelent a második generációs Apple Watch és természetesen frissültek az iPadek is.

A legnagyobb dobás azonban az AirPods volt, mely teljesen átalakította a fejünkben kialakult képet a vezeték nélküli fülhallgatókról:

https://www.youtube.com/watch?v=qLsn5ZMhgu4

Jony Ive emellett készített egy könyvet is “Designed by Apple in California” címmel, ahol a korábbi formaterveit gyűjtötte össze:

2017

Az iPhone 10. évfordulóján az iPhone X a következő szintre emelte az eredeti koncepciót:

https://www.youtube.com/watch?v=M9DL52zPYpw

Design szempontból egyértelműen az iPhone X a legfontosabb termék, amit az Apple kiadott 2017-ben.

2018

A tavalyi évben Ive és csapata az Apple Watch-ot és az iPad Pro-t repítette a jövőbe.

https://www.youtube.com/watch?v=6EiI5_-7liQ

Az Apple Watch egy teljesen új designt, nagyobb kijelzőt és EKG-t kapott, így még hasznosabbá téve az okosórát.

https://www.youtube.com/watch?v=YJ5q8Wrkbdw

Az iPad Pro pedig eltanult néhány trükköt az iPhone X-től és szakított minden eddigi iPad formavilágával.

2019

És végül elértünk 2019-be, amikor már csak egy videónk van Jony Ive-tól, ahol az új Mac Pro-ról beszél:

Az is elképzelhető, hogy több videó alatt már nem hallhatjuk Jony Ive megnyugtató hangját.

Jony Ive részben 1992 óta, de leginkább 1997 óta a nevét adta minden Apple designhoz és szerintem teljesen biztosan állíthatjuk, hogy óriási dolgokat tett le az asztalra.

Neked melyik design a kedvenced az Apple termékek közül?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Nmi Nmi says:

    Iphone 5

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Nmi

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Nmi Nmi says:

    Iphone 5

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Nmi