fbpx Skip to content

Megjelenik egy új iOS verzió, ami sok újdonságot hoz – ezért némileg lassabb lesz. Rá egy évre jön egy újabb verzió, amiben ugyan kevesebb az újítás, de cserébe javítja az előző hibáit és újra gyors lesz. Ha ezzel megvagyunk, kezdődhet elölről a harmadik évben a sorminta… Így volt ez egészen iOS 12-ig, amikor is az Apple nekiállt tényleg rendet tenni.

Most az iOS 13 folytatja ezt a tradíciót. Az idén szeptemberben érkező frissítés hasznos újításokat hoz és gyorsabb is lesz, mint elődje. Nézzük meg, hogy hogyan hozta ezt össze az Apple!

Alapvetően négy részre oszthatjuk az iOS 13 sebességgel kapcsolatos változtatásait. Az Apple gyorsabbá tett néhány gyakori folyamatot, javított az akkumulátor töltési módszerén, hogy eszközeink tovább legyenek képesek csúcsteljesítmény leadására, gyorsabb módszereket hoztak a rendszerbe a gyakori feladatok elvégzésére és optimalizálták a rendszert.

Gyorsabb működés

iOS 12.3-hoz képest egy iPhone XS vagy egy 2018-as iPad Pro kétszer gyorsabban indítja majd el iOS 13 alatt ugyanazt az alkalmazást.

Az App Store is figyelni fog a sebességre, ezt pedig az Apple úgy érte el, hogy kevesebb mindent fog letölteni az alkalmazás. Így az új alkalmazások 50%-kal kisebbek lesznek, a frissítéseknél pedig 60%-ot is spórolhatunk.

A kisebb fájlok pedig gyorsabban le tudnak töltődni.

Emellett a Face ID-s eszközök 30%-kal gyorsabban oldják majd fel a zárolást az új rendszeren, mint ahogy azt jelenleg teszik iOS 12.3 alatt.

Okosabb akkumulátor töltés

iOS 13 alatt a készüléked figyelni fog arra, hogy mikor fogod használni, és csak mielőtt szükséged lenne rá, csak akkor tölti fel magát 80%-ról 100%-ra. Ezzel a rendszer kíméli akkumulátorodat és ha akkumulátorod teljesítménye megmarad, akkor később kezd majd el lassulni eszközöd is az esetleges váratlan újraindulások miatt bekapcsolódó teljesítményfelügyelet miatt.

Erről itt írtunk részletesebben: iOS 13: optimalizált akkumulátortöltés – okosabb töltés az élettartam növelésére.

Gyorsabban ellátható feladatok

Az Apple egy rakás ponton hozzányúlt az iOS-hez, így több gyakori feladatot is gyorsabban végezhetsz majd el iOS 13 alatt:

  • a kurzort megfoghatod és arrébb rakhatod, nem kell hosszan nyomnod és megvárni, amíg megjelenik a nagyító
  • a megosztási panel gyorsabban jelenik meg és alapértelmezésben ajánl kontaktokat, akiknek elküldheted a megosztásra jelölt tartalmat
  • a szövegkijelölés is gyorsabb lesz, dupla érintéssel címeket, telefonszámokat, email címeket és egyéb rendszer által felismerhető egységeket, tripla érintéssel mondatokat és négyszeres érintéssel pedig bekezdéseket jelölhetsz ki
  • 3 ujjas csippentéssel és széthúzással másolhatsz, kivághatsz és beilleszthetsz
  • 2 ujjas húzással kijelölő módba léphetsz táblázatok/listák esetén
  • Jegyzetekben a jelölőnégyzetes listaelemeket megfogással átrendezheted
  • a Sign in with Apple segítségével gyorsabban jelentkezhetsz be új alkalmazásokba
  • a Térképek alkalmazásban több kedvenc helyet menthetsz el, hogy egy érintéssel elérhesd őket
  • az új QuickPath billentyűzetnek köszönhetően húzó gesztusokkal is gépelhetsz majd
  • az újratervezett Emlékeztetőkben egy gyors eszközsorról érheted majd el a dátumokat, helyszíneket, jelöléseket vagy épp a szkennelt dokumentumaid
  • a Naptár alkalmazás egy új napi nézettel bővül, ahonnan egy érintéssel elérheted majd a navigációt vagy telefonálhatsz egy tárgyalópartnereddel
  • Safariban már a kezdőoldal olyan oldalakat ajánl, amiket valószínűleg meg tervezel nyitni a kedvenceid mellett és ha egy oldalon vagy, a címsor széléről gyorsabban elérheted a szövegnagyítást, olvasó módot és oldalbeállításokat, ráadásul a megnyitott füleket elrakhatod egy könyvjelzőmappába és egy könyvjelzőmappa tartalmát is megnyithatod fülekként

Rendszeroptimalizálás

Craig Federighi, az Apple szoftveres csapatának vezetője kivetítette ezt a diát a WWWDC-n, ahol látszik több apróság, amit a cég mérnökei és szoftverfejlesztői tettek azért, hogy iOS eszközöd gyorsabb lehessen.

Összegzés

Mindezen fejlesztések eredménye egy gyorsabb iOS lesz, vagyis valószínűleg idén szeptemberben is nyugodtan rábökhetsz majd a frissítés gombra.

[newsletter_signup_form id=13]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hát azért azzal a “bökéssel” várni fogok…nem frissítek csak a tesztek után. Nem akarom belassítani és bug-ossá tenni a telefonom. Szóval hiszem, ha látom!
    (Xr)

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Pont az ilyen szkeptikusoknak való a public beta, hogy ki tudjátok minden kötöttség nélkül próbálni és ha nem tetszik akkor simán visszatérhettek az utolsóra.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for weber770531 Avatar for gunar