Gyakori kérdések: miért nem tölt a készülék lezárt kijelzővel?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple már az iOS 11.4.1-ben bevezette az USB-s kiegészítők korlátozását, aminek a célja a biztonság növelése: a készülék a zárolástól számított 1 óra letelte után a Lightning-porton keresztüli kommunikációt biztonsági okokból letiltja, tehát azt csak az eszköz töltésére tudjuk használni – de azt sem minden esetben. Ez a készülék zárolását feloldva kikapcsol, ezzel biztosítva azt, hogy tényleg csak a tulajdonos férhessen hozzá adott esetben az adataihoz.

“Az iPhone feloldása kiegészítők használatához”

Ez a változtatás csak azokat az eseteket érinti, amikor adatkapcsolattal is rendelkező, például egy számítógép USB-portjáról töltjük a készülékünket. Az adatkapcsolat nélküli, külső akkumulátorok vagy hálózati adapterek működése továbbra is zavartalan, azokról a készülék bármikor tölthető marad. Nézzük most ismét, mit kell tudni erről, és hogyan lehet visszaállítani a korábbi működést!

USB-s kiegészítők használata az iOS 11.4.1-es és újabb verzióival

Az iOS 11.4.1-gyel kezdődően ha USB-s kiegészítőket használunk az iPhone, iPad vagy iPod touch készülékünkkel, vagy az eszközt számítógéphez csatlakoztatjuk, akkor ahhoz, hogy a készülék felismerje és engedélyezze az adott kiegészítő használatát vagy csatlakozzon a számítógéphez, előbb fel kell oldanunk a zárolását. A csatlakoztatva hagyott kiegészítő vagy a számítógéppel való kapcsolat azután is használható marad, ha a készüléket ezután ismét zároljuk – kivéve, ha kihúzzuk az adott kiegészítőt vagy az USB-kábelt.

Ha előbb nem oldjuk fel az adott, jelkóddal védett készülék zárolását, vagy feloldottuk a zárolást, de nem csatlakoztattunk egy USB-kiegészítőt az elmúlt 1 órában, akkor az adott eszköz nem fog kommunikálni az adott kiegészítővel vagy számítógéppel, és egyes esetekben az is előfordulhat, hogy így tölteni sem fog róluk. Ezen túl egy külön figyelmeztetés is megjelenhet, hogy az adott kiegészítő használatához a zárolás feloldása szükséges.

Vizuális típusok számára készítettünk erről egy rövid videót is:

Ha az adott kiegészítőt a készülék a zárolás feloldása után sem ismeri fel, akkor húzzuk azt le róla, oldjuk fel a zárolást, majd csatlakoztassuk újból.

Az USB hálózati adapterek továbbra is korlátozás nélkül működnek és töltik a készüléket, mert ezek nem igényelnek adatkapcsolatot. Ha mégis ezzel kapcsolatban tapasztalnánk problémákat, akkor olvassunk tovább, és kapcsoljuk ki ezt a korlátozást!

Kikapcsolható ezt a korlátozás?

Természetesen könnyedén kikapcsolhatjuk ezt a korlátozást – vagyis valójában engedélyezhetjük, hogy bármikor hozzáférhessünk az USB-kiegészítőkhöz a jelkód megadása nélkül is. Ez például a különféle kisegítő eszközök használata esetén lehet szükséges, amik többsége egyébként automatikusan engedélyezni fogja az USB-kiegészítők opciót az első csatlakoztatásukkor. Ha nem használunk ilyen kiegészítőket, akkor persze manuálisan is bármikor átállíthatjuk ezt.

Ehhez a Beállítások, Face ID és jelkód illetve Touch ID és jelkód menüpont alatt találjuk meg a kapcsolót, USB-kiegészítők névvel:

 

Be vagy ki állapotban legyen a kapcsoló?

Ha azt szeretnénk, hogy a zárolt képernyőn NE engedélyezze a készülék a rádugott eszközöket, akkor kapcsoljuk KI állapotúra. Ebben az esetben tehát a zárolástól számított 1 óra elteltével az adott kiegészítő vagy számítógép csatlakoztatásakor a készülékünk a zárolás feloldását fogja kérni azok használata előtt, számítógépről pedig ilyenkor nem fogja tölteni az akkumulátort sem.

Ha pedig azt szeretnénk, hogy minden ugyanúgy működjön, ahogyan eddig is, akkor húzzuk át BE állapotúra a kapcsolót. Ebben az esetben a készülék zárolásának feloldása nélkül is használhatunk vele kiegészítőket illetve tölteni fog számítógépről is.

Az iOS 11.4.1 és az USB-kiegészítők funkcióról itt írt részletesebben az Apple: USB-s kiegészítők használata az iOS 11.4.1-es és újabb verzióival.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!