fbpx Skip to content

Egy jó ideje már egyre jellemzőbb a hozzászólásokban az a hozzáállás, hogy ha bármi új funkciót mutat be az Apple, akkor rögtön lesz valaki, aki azonnal negatívan áll a dologhoz, és leírja, hogy mondjuk “Androidon ez már időszámításunk előtt négymillióban is létezett alap funkcióként!”, vagy szarkasztikusan azt, hogy “Na ez aztán az innováció!”.

Kifejezetten ironikus ez például a dark mode esetén, amiért konkrétan éveken keresztül ment az Apple ekézése, hogy nem támogatják a rendszerei, pedig nagyon hiányzik, és bezzeg más platformon mióta ott van, és így tovább. Most pedig, hogy már az iOS 13-ban is megjelent, pont az ellenkezője látható, hogy “mégis kinek kell a dark mode?”, “felesleges!”, vagy hogy “na 2019-ben csak eljutott idáig az Apple, hát nem nagy szám”. És újabban ez bármi funkció esetén így van.

Ezekkel nem feltétlen lenne gond, hiszen nem vagyunk egyformák, mindenkinek más dolog tetszik vagy fontos, de azt lehet látni, hogy a hozzászólásokban mégis inkább mindig a negatív felhangúakból van több. Ez persze nem azt jelenti, hogy a felhasználók többsége lenne elégedetlen, hiszen ez csak azt tükrözi, hogy többen szólnak hozzá azok közül, akiknek az adott új funkció sem tetszik.

Érdekes lenne viszont látni ugyanazokat a hozzászólókat is, akik korábban az adott funkció hiányakor ekézték az Apple-t, de valamiért a többségük ekkor már nem szól hozzá újból, annak örvendezve, hogy az általa korábban hiányolt dolgot az Apple végre elhozta az adott rendszerbe. Persze az is könnyen lehet, hogy időközben már platformot váltottak épp az adott hiányosságok miatt.

Mégis inkább egyre jellemzőbb kizárólag negatívan hozzászólni bármihez. Hogy ennek mi az oka, az jó kérdés, ezt hozzászólója válogatja, de az biztos, hogy egy-egy negatív hozzászólás jellemzően vitát is tud generálni, ez viszont semennyire nem járul hozzá pozitívan a közösség működéséhez, inkább csak káros, és hamar el tud harapódzni.

A másik, szintén jellemző hozzáállás, hogy bármi funkcióra rá lehet mondani, hogy “bezzeg Steve Jobs”, meg hogy ezt ő nem engedte volna, az ő idejében ilyen hiba nem fordulhatott volna elő, ő másképp csinálná, és hogy ezek miatt már nagyjából ventilátorként forog a sírjában.

Nyilván könnyebb a személyes frusztrációnkat így levezetni, de az is látható, hogy sokaknál az idő mindent megszépít, és figyelmen kívül hagyják az olyan eseteket, mint mondjuk az antennagate, amikor Steve Jobs egyszerűen azt mondta, hogy rosszul fogjuk az adott készüléket.

Bennem mindig csak az a kérdés merül fel ilyenkor, hogy vajon akkor is ugyanez az általánosan negatív hozzáállás lenne sokak részéről, ha Tim Cook helyett Steve Jobs állt volna a színpadon az adott funkció bemutatásakor…? De persze ezt már sosem fogjuk megtudni. Mégis ott motoszkál az ember fejében, hogy valószínűleg nem ez lenne, és ha Steve Jobs mutatná be, akkor minden azonnal világmegváltó lenne, mert az Apple végre megcsinálta úgy, ahogy annak lennie kell.

Viszont Steve Jobs már nincs velünk, nem is lesz, és ezen nem is tudunk változtatni – a mindennel szembeni, negatív hozzáálláson viszont igen. A kérdés, hogy akarunk-e és fogunk-e.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Válasz vélemény:

    Nem csak Apple fronton van így. Kritizálni (negatívan) sokkal könnyebb, főleg az interneten. Nem is feltétlenül kell névtelennek lennie az illetőnek, mert saját magát felvállalva is sokkal nagyobb az önbizalma, igazságérzete, haragja, stb. a monitor/kijelző mögött. Az Apple-t leginkább az androidot használó ekézi, viszont androidon belül elszabadul a pokol: A Huawei használó szidja a Samsungot, a Samsungos a Xiaomit, azok vissza a Huaweit, és így tovább. Mintha valami boldogsághormon szabadulna fel azáltal, hogy szidhatunk valamit, vagy extrém esetben valakit! A felhasználót! OMG.

    Örüljünk annak, hogy mindenki fejleszt mint a güzü, mert ezzel csak mi felhasználók járunk jól. Azon lehet vitatkozni, hogy egy minden platformon elérhető funkció hol működik a legjobban, de ez is szubjektív. Én imádom pl. a képernyő görgetésnél a kis rugózó effektet iPhone-on, valakinek meg egyáltalán nem számít.

    A fejekben kellene rendet tenni, illetve egy kis intelligenciát magába szívnia mindenkinek, mert azzal biztosan nem árt magának. Köszönöm, hogy kiírhattam magamból :blush:

  2. Avatar for gusty gusty says:

    Én is azt tapasztalom, hogy több a negatív hozzászólás, de ez valahol természetes. Főleg egy prémium árazású termék esetében elvárás, hogy minden flottul működjön.
    Másrészt viszont a felhasználóknak is be kéne látni, hogy nem lehet évente valami korszak alkotó újdonsággal előállni. Ráadásul mi néha le is maradunk. Nálunk csak most indult az apple pay, én erről például tudnék áradozni, mert nagyon élvezem az órával való fizetést, de az nem lenne menő. :slight_smile:

  3. Avatar for Tamaci Tamaci says:

    Élesen emlékszem arra, amikor Jobs bemutatta az iPad-et, micsoda szitoközön zúdult rá és a termékre, itthon és a világban. (nem tudok megnevezni konkrét fórum-helyeket, sajnos) Természetesen neki lett igaza, ez az iPadOS megjelenésével még inkább nyilvánvaló lesz. A szörnyűséges stílus, melyben az elmarasztaló vélemények íródnak, viszont megengedhetetlen – volna!

  4. Én 200mb korlát eltörlésének örvendek. A többi nekem baromság.

  5. Teljesen egyetértek. Negatívan értékelni könnyű, de szinte soha nincs mellette logikai, vagy egyéb érv, pláne nem jobb ötlet. Tény, hogy engem is irritál néhány hülyesége az Apple-nek, néha tényleg nem értem, hova teszik a józan eszüket, pl névadasok. De ami jó, azt is el kellene ismerni. Ahogy Tim Cook mondta: a legjobb motiváció az elismerés.

  6. Sokan, sokáig okkal marasztalták el az Apple-t a dolgaik miatt.
    Viszont az is igaz, hogy a mostani Keynote élvezetes és pörgős volt, arról nem beszélve, hogy végre jött sok hasznos újítás is! (Nem, nem az amojikra gondolok)
    :crazy_face:

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Na végre vkik nem a negatív oldalát nézik a dolgoknak! Amikor sok esetben kritizálják az apple cuccait mert hogy mennyi az ára és sorolják miket nem tud amiket az olcsóbb konkurencia már régen, hát csak azt szoktam kérdezni minek veszi ha ennyi nyűgje van vele, vagy miért is nem adja el a francba és vesz mást!? Nem fikázni kell ha nem jó neki, hanem túladni rajta és azt elég jó áron meg is teheti, mivel az apple cuccai eléggé jól tartják az áraikat. Aki meg kifizeti tudhatja mit vesz, csak nem azért kellene megvegye az xy, mert apple, hanem mert utána néz néz-olvas és eldönti neki ez jó lesz-e vagy sem.
    Navigálni én pl androidot használok mert szabadon variálhatom rajta az iGO-t amit az NNG miatt csak törve használom, de van (sajnos) fizetett Sygic-om is, pont nem ér egy ruppót sem, meg waze, stb.
    Azért nem vettem erre ipad-et mert nem jó nekem erre, de nem is fikázom hogy bezzeg azért meg ezért, csak nem és kész. Viszont elfogadtam milyen egy iphone és azt használom okostelónak mert az nekem teljesen bevált erre a célra évek óta még a friss beta szoftokkal is.
    Nem is csinált olyant még sosem, hogy beszélgetés közben rebootolt, mint a haverom hasonló árú droidosa, nem sziamiau, márkásabb, de mindegy.

  8. Avatar for pAnk pAnk says:

    Off : Na, ez az cikk aztán hatalmas innováció. Androidon már évekkel ezelőtt volt ilyen. :slight_smile:

  9. Én is a tipikus negatív hozzászólók közé tartozom. Gondolkodtam a cikk kapcsán miért lehet ez és a következőkre jutottam.

    Ha vissza gondolok a 3Gs-től kezdve az iPhone 6 és az iOS-8-ig voltam maximálisan elégedett a telefonommal és az oprendszerrel. iOS 7-ből még a bétát is nagyon szerettem és nem frusztrált annyira a hibái ellenére, mint a későbbi végleges verziók. Valahol az iOS 8 és 10 körül kezdődtek el gyűlni a kis apróságok, amik fölött az ember szemet huny, mert hibák bárhol előfordulnak, majd javítják, egyik oprendszer sem tökéletes stb. Aztán a bugok egyre nagyobbak lettek és a javítások ellenére egyre csak gyűltek. Gondolom az oprendszer összetettsége miatt. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a készülékek ára egyre csak nő, akkor ezek a hibák egyre jobban idegesítettek és jól esett kiírni magamból. Én power usernek mondanám magam, tehát nem nagyon van/volt az iOS-ben olyan funkció amit soha nem használtam. Sokaknak gyanítom azért nincs semmi bajuk az iPhone-al, mert ha néha írsz egy iMessaget, egy két appot használsz, telefonálsz, akkor tökéletes, gyors, hibátlan.

    A negatív hozzászólásaim másik forrása az, amikor megjelenik egy cikk valami bugról és el van bagatelizálva. Néha majdnem úgy állítja be a cikk írója, mintha külön hálásnak kéne lennünk érte. Szerencsére ez a szifonon nem jellemző, de egy másik magyar Applel foglalkozó oldalon igen. Én is nehezen mondok rosszat azokról a dolgokról amit szeretek, de az kifejezetten zavar, amikor valaki annyira elvakult, hogy gyakorlatilag bármi történjen Apple szinten nem, hogy rosszat nem mondunk róla, hanem még dícsérjük is.
    Például az Apple bejelentette, hogy mostantól 150 MB-nál nagyobb appot is le tudsz tölteni mobilneten az App Store-ból. Ez egy nagyon hasznos szerethető újítás, de valahogy nem ez jut először eszembe, hanem hogy ennek mi akadálya volt mondjuk 3 éve? Egy pop-up ablakról beszélünk.

    A cikk nagyon jó lett. Örülök, hogy megint tudtam negatívan hozzá szólni :smiley:

  10. 280K egy állvány? Na ilyenekkel inkább van gond. Ezzel simán poénkodhat bárki…

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez a monitor nem az egyszeri, otthoni felhasználóknak van. egy pro termékről van szó, tehát sok esetben felesleges hozzá az a talp, mert mondjuk több kell belőlük, VESA mount van rajtuk, és fel vannak rakva egy tartó állványzatra. jusson eszedbe az, amikor meg az volt a problémája sokaknak, hogy az általuk sosem használt kiegészítőket miért kell megvenniük egy új termék vásárlásakor, lásd mondjuk az EarPods, mert nem használják, vagy a hálózati töltő, amiből már szintén van mondjuk öt darab, mert minden, korábbi készülékhez is adták. na most a legtöbb esetben a célközönséges, professzionális környezetű felhasználásnál felesleges talp nincs benne a csomagban, akinek meg mégis kell, az megveszi külön.

  12. Azért jó hogy nem tapsolunk nekik, hogy 1000 dollárért adnak egy vasdarabot. És hamár pro akkor miért probléma beletenii az 500 ezer foritos telefonba 2 kábelt mondjuk egy usb-c lighing meg egy sima usb lighting-ot még egy szaros samsung ssd mellé is tesznek 2 ilyen kábelt ami usb-c usb-c és usb-usb-c. pénzéhesek lettek és ezt el kell ismerni aki azt mondja hogy nem az is hazudik magának meg mindenkinek. Az első iphone óta használom a telefont szinte az összes moodell megvolt és napi szinten 15 éve a Mac-et. De azért menjenek a … Miért nem kaphatja meg végre az iphone is az usb-c faznak kell különcködni hamár végre az ipad megkapta azért mert 1mm-el vastagabb lenne? legalább mehetne bele nagyobb aksi abból úgy sem elég soha.

  13. :joy::joy::joy::joy:

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem mondtam, hogy tapsolni kellene, de a folyamatosan, bármit fikázni sem vezet sehova.

  15. nem mondtam hogy mondtad, de a tököm tele van e best ever make bulshit-től ami már másoknál rég működik és úgy akarja beállítani mintha valami hatalmas újdonság lenne pl a pro xdr kijelző what? Nem sima hdr hanem van új szabvány vazzeg pro xdr. Nem azt mondom, hogy nem csinálnak meg dolgokat jobban mint mások de hogy hülyének néznek minket mintha birkák lennénk.

  16. Nézz utána annak a monitornak… össze lehet hasonlítani a referencia monitorokkal (többszörös áron), a “HDR” monitorokkal viszont összehasonlíthatatlan.

  17. Avatar for Czo Czo says:

    Ha egyszer a HDR szabvanyba nem fer bele a 10 bites panel, akkor nem hivhatja HDR-nek. Uj solgot kell kitalalni.

  18. micsoda oknyomozó cikk :DD az Apple kullog a konkurencia után és a nevéből él. Semmi extrát nem nyújt már, sőt. Innováció nulla, az “egy darabkát tartok a jövőből a kezemben” érzés pedig már rég elveszett. Rettentően túlárazott átlagos termékké vált, ami a múltból él. Egy “sehonnai” kínai telefon több innovációt és elegánsabb, szebb és sokszor meglepően jó megoldásokat tartalmaz. Az iPhone meg semmit. Ez van. Ettől még nekem is iPhone-om van és nem feltétlenül fogok váltani, de az azért nevetséges, hogy 4-500.000 Ft-ért mit kap az ember.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez egy vélemény cikk, ahogyan a címe is írja. semmiféle oknyomozás nincs benne.

  20. Ja, ok. Annál kicsit több az okfejtés benne, hogy egy szimpla velemény legyen, de rendben. Az én hozzászólásom egy vélemény, igaz, rövidebb is.

  21. Avatar for Kukori Kukori says:

    Ismét itt. Hát lehet, hogy megint ki leszek paterolva, mert nem egyezik a véleményem a moderátorokkal. Vagy “túl negatív” vagyok. Vagy valami egyéb selejtes szöveg fog következni, esetleg meg se jelenik a hozzászólásom. Kiderül.

    Tehát… Szerintem az elvakult Apple fanoktól megszokott sarkítás ez az egész cikk… És talán kicsit egy indokolatlan sértődöttség is.

    Először is, ha a cikkíró venné a fáradtságot és beletekintene egy bármilyen Androidos fórumba, akkor láthatná, hogy ott ugyanez megy, csak talán még meghatszorozva, hiszen - ahogyan azt előttem is leírta már egy hozzászóló -, az androidosok egymást is alaposan szapulják. Samsungosok a Huaweit, Huaweiesek a Samsungot, stb… Tehát a dolog egyáltalán nem kizárólag az Apple termékeinél, illetve tevékenységével kapcsolatban fordul elő.

    Másodszor, ha valakinek az a véleménye, hogy a viták “nem járulnak hozzá pozitívan” semmihez, akkor az értékítéleteivel némi problémák lehetnek. Az emberiséget ugyanis mindig is az elégedetlenség és az ehhez szorosan kapcsolódó viták vitték előrébb. Amiatt fejlődött és amiatt fejlesztett is. Ha mindenki mindennel meg lenne elégedve és csak áradoznának mindenről, az hogyan vihetne előrébb? Tisztára, mint a szocializmusban. Sehogyan. Tehát a vita, az egy kifejezetten jó dolog. Na persze nem az élet dolgaiban amúgy járatlan “viráglelkű bölcsészeknek”, akik szerint ha valamiről negatívan nyilatkozunk, az nem vihet később pozitív utakra. Ha lesz időm majd elmagyarázom nekik, hogy mennyire de.

    Harmadszor, botor dolog mindenért azonnal a felhasználókat hibáztatni. Ami mondjuk szintén nem áll távol az Almától, ugye a cikk is említ egy ilyen esetet az i5-ről, amikor a térerő problémákra azt tudta mondani Jobs, hogy a felhasználók rosszul tartják a telefont. Még egy klasz kis videot is összerittyentettek erre valakik. Nem tudtam, hogy sírjak-e, vagy röhögjek. A problémák egyébként kb. ott és akkoriban kezdődtek igazán. Tehát, ha egy cikk címe az, hogy “Bármit is tesz az Apple, mostanában már soha semmi nem jó…”, az is inkább visszatetsző dolog, felhasználóidegen. Mert hát az embernek rögtön beugrik ez a bizonyos rosszul tartják a felhasználók dolog is és arra gondol - szerintem joggal -, hogy inkább magukba kellene nézni, hátha mostanában elég sok dolgot - fogalmazzunk a moderátorok kedvéért enyhén -, nem túl jól csinálnak.

    És végül… Az Apple jelenleg már szinte csak a fanokból él. Ők tartják fenn. És valóban, az USA-ban még sok van belőlük. A még-en van a hangsúly. Európában, ha most körbenéz valaki, akkor viszont azt tapasztalja, hogy 100 okostelefon felhasználóból mindössze csak 10-15 aki iPhone-t használ. És ők is néha olyanok, akik használnak mellette valami más gyártmányt is, mint pl. én, mert a hiányosságokat valahogyan kompenzálni szeretnék. Pedig valamikor ennek az ellenkezője volt az igaz. Sőt! Akinek nem volt iPhone-ja, az is olyant akart. Sorba kellett állni érte, mert egyszerűen nem volt elég belőle. Stb…stb… És valóban, akkoriban az iPhone-ok olyasmiket tudtak, amiket más gyártmányok és típusok nem. Ráadásul mindazt úgy, hogy jóval gyorsabbak és jóval biztonságosabbak voltak bármi másnál. Emlékszem, mikor a régi Nokia N79-emet kicseréltem egy iPhone 3G-re. Hát ég és föld volt a különbség. És nem csak tudásban, de pl. abban is, hogy az iPhone nem fagyott le és ha szervizbe ment vele az ember valami miatt, akkor se vádolgatták olyanokkal, hogy biztosan ő csinált vele valamit. És bár az iSyle-okban még ma is nagyon készségesek az ott dolgozók, sajnos azt kell mondjam, szinte minden másban a cég már csak árnyéka a volt önmagának. Amikor pedig ezt egyesek kifejezésre juttatják, akkor még nekik áll feljebb és olyanokat mondogatnak, mint ami pl. a cikk címben is szerepel, hogy ugye a felhasználóknak semmi se jó, bármit is csinálnak. Esetleg magukba is nézhetnének, hátha tényleg nem elég jó, amiket csinálnak.

    És tényleg, dark mód az Androidban már igen régóta van. Mondjuk nem tartozik a legkedveltebb dolgok közé, szóval ha az Alma pont erre azt mondja, hogy mekkora innováció hát hmm… izé… na… Miért nem foglalkoznak olyasmikkel, melyek kifejezetten hátráltatják a saját felhasználóikat? Pl. hogy nem lehet mp3-t csengőhangnak beállítani (persze akkor nyilván a konvertálgatók eladásaiból élő cégeknek annyi lenne), vagy hogy nem lehet a beszélgetéseket rögzíteni (nyilván akkor meg a VOIP hulladékokat piacra dobálóknak lenne annyi), vagy hogy miért nem térnek át a type C-re (nyilván, akkor meg a kábelekből élőknek lenne annyi), stb… Szóval ezeken a területeken úgy tűnik mindenki más hasznára gondolnak, csak épp a saját felhasználóikra nem. A naptáron sem ártana reszelgetni. Pl., hogy havi nézetben nem látni az eseményeket egyszerre, csak pöttyöket, hogy némelyik napon van ott valami, vagy pl. egész napos események esetében csak négyféle jelzést lehet beállítani. Ha nekem pont egyik se jó, akkor cseszhetem, hát szokjak hozzá, hogy Almáéknál ez van. Androidos készülékek többségén akár egyénileg is beállíthatom, hogy mikor jelezzen, sőt, van hogy még azt is, hogy hogyan jelezzen. De ez csak egy példa, lehetne milliót említeni.

    Azután ott van az az eset, ami nemrégiben történt, hogy egy frissítés után a Spendee egyszerűen megfagyott az iPhone X-emen és nem működött többet. Pedig állítólag rettentő nagy gondot fordítanak arra, az App Store-ban, hogy ilyen ne történhessen. Hát pedig történik. Érdekes, az Androidos készülékemen remekül futott a Spendee frissítések után is. Azután feldobtak egy korrekciós frissítést és lám, azzal is ugyanúgy fagyott. Majd még egyet, majd még egyet, azután eluntam és leszedtem a Spendee-t az iPhone X-ről, majd teljesen elölről újra telepítettem és úgy meg már működött. Na ez egy abszolúte nem természetes jelenség például.

    De említhetném még azt is, hogy Almáéknak, a több mint 400 ezer Ft-os készülékeik esetében nem fér bele az árba, hogy mellékeljenek egy filléres szilikon hátlapot és egy bármilyen kijelzővédő fóliát. A töltőkábelt meg nagyon környezetbarát lebomló anyagból készítik. Jah, le is bomlik, csak sajnos legtöbbször használat közben, jóval idő előtt.

    Itt van épp előttem egy iPhone X és egy Samsung S10. Az S10 ránézésre is szebb. A kijelzője is. Nagyobb a felbontása is (jóval), gyorsabb is, sokkal. Az S10 nagyobb méretre is, mégis az a vékonyabb és az a könnyebb. Az S10-be két SIM tehető, vagy 1 SIM egy memóriakártya, az iPhobe-ba csak egy SIM és ennyi. És még lehetne sorolni. Tulajdonképpen az iPhone csak két dologban jobb; Az egyik, hogy még mindig jobbak a fényképei (bár már nem sok a különbség és a felbontásuk kisebb), a másik pedig, hogy az aksija jobban bírja. (Ez mondjuk betudható a kisebb és kevesebb felbontású kijelzőnek és persze a kisebb procinak.) Szinte minden másban csak hátrányai vannak.

    Összegezve; Az Apple kitalált valamit, ami nagyon jó lett és elterjedt a világon. Ez az iPhone. Viszont beletett néhány hülyeséget, amelyekkel azóta sem törődik. Mások lekoppintották és mára már sokkal jobban csinálják, ráadásul a hülyeségek nélkül. Erre mi az Alma válasza? Bármennyire is furcsa, nem az, hogy őrületes fejlesztésekbe kezd, hogy visszanyerje hajdan volt fényét, hogy gyárakat vásárol, meg laborokat, szuper mérnököket csábít át a konkurenciáktól. Dehogy. Hanem hogy felépíttet egy szuper drága, ámde a melldöngetésen kívül semmire se jó Campus 2-t és teletömi egy rakás léhűtővel, marketingesekkel, meg reklám szakemberekkel, majd amikor a felhasználók felhördülnek, miért nem rájuk gondol és a fejlesztésekre költ, akkor azt mondja, hogy a felhasználóknak semmi sem jó. Mi felhasználók pedig ujjongjunk és tapsikoljunk ehhez. Hurrá.

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple szempontjából totálisan irreleváns, hogy az androidos felhasználók hogyan szapulják egymást. a mindig mindent lefikázás az nem vita.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve, hogy az említett antenna probléma amit Steve elbagatelizált, az i4-nél volt, az i5-ről kopott a festék állítólag. Az meg hogy egy appot aki csinálja nem tudja optimalizálni az újabb IOS-re, lehet nem az apple hibája. Érdekes módon mikor nem megy valami az újabb IOS-en akkor az appkészítők legtöbbje azért meg tudja oldani a működést egy frissítéssel és ennek, hogy IOS verzója sokáig rossz volt az androidos meg simán vette az akadályt az újabb OS-ek esetében is, hát megint csak nem az apple hibája. Aki fejleszt annak kellene ezt megoldani, főleg amikor fizetős appról van szó netán. A legtöbb esetben is ez meg szokott történni elég hamar, de van hogy nem eléggé.
    Az árakról már csak annyit, hogy a droidos csúcs vasak is csak kicsivek olcsóbbak mint az iphone-ok, viszont legalább az olcsóság mellé külön öröm nekik ha megkapják a következő verziójú OS-t egy év múlva, ha meg véletlenül még a két éveset is lehet aktuális OS-re frissíteni, azt a szintén nem olcsó telók tulajdonosai pirosbetűs ünnepként szokták kezelni. Ellenben a drága de cserébe "kevesebbet adó iphone-ok min 3 évig jól használhatóak maradnak sebességben is és jellemzően 4-5 évig lehet frissíteni őket újabb IOS-ekre, arról nem is beszélve, hogy az értéküket lényegesen jobban tartják mint a droidos társaik (csak a csúcs kütyükre gondolok itt, a többi szót sem igazán erdemel, mert másik ligában játszanak)

  24. Avatar for Czo Czo says:

    A fejlesztok pont ezert kapjak meg hetekkel korabban a beta verzios operacios rendszereket, hogy legyen idejuk kijavitani a kompatibilitasi problemakat esetlegesen legyen lehetoseguk beepiteni az uj featureoket. Ez igaz az osszes operacios rendszerukre, nem csak az iOS-re.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom nem is azoknak szólt akik normálisan végzik a dolgukat és odafigyelnek, hanem akik eladják és utána nemes 1xűséggel elengedik a gyermekük kezét mert pl már mást csinálnak amivel megint csak tudnak pénzt keresni és nem fejlesztik tovább, max pár frissítést adnak ki hozzá, stb. Sajnos volt ilyen is és olyan is ahol hibásan működött de semmi reakció nem lett a panaszokra, remélem ezt az apple bünteti, de sajnos annak akik pl megvették nem nyújtott vigaszt. (vi samu tv-t irányító appra emléxem, amit megvettem és soha nem is működött normálisan, de cserébe nem is jött rá fejlesztés, maradt ahogy volt olcsó volt de bosszantó)

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ami kimaradt, hogy nem adnak ennyi pénzért még egy szilikon tokot sem, hát minek mikor az meg lenne akinek tetszik hogy van, többeknek meg nem és kérdeznék minek, ha úgysem használná sosem.
    Tudod mint ahogy neked az S10 jobban tetszik mint az X, sokaknak meg fordítva, mert nem vagyunk egyformák szerencsére és ezért lehet ennyi féle telót eladni, a többi kütyüről nem is beszélve, meg hát bármiről is beszélve amiből nem csak egyféle létezik.

  27. Avatar for Kukori Kukori says:

    Mindig minden vita, vita. Teljesen mindegy min megy és hogyan, a végkifejlet csak előrébb vihet. Vissza biztosan nem.

    Én nem az Apple szempontjait vizsgálom. Csak reagálok arra a furcsa és érthetetlen sértettségre, mikor a felhasználók a termékeikkel kapcsolatban kritikát fejeznek ki és ezt nem értik. Pedig ez a világ legtermészetesebb dolga, erre hívtam fel a figyelmet.

    Egyébként érdekesnek tartom, hogy az Androidos gyártók ezen nem sértődnek be, épp ellenkezőleg, próbálnak a reakciókból tanulni, mit kellene másképp, vagy jobban csinálniuk.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez nincs így. egy vitában ugyanis érvek és ellenérvek hangoznak el. az nem érv, hogy ez sem jó, az sem jó, a mindig mindent lefikázni sem érv. ha erről te mást gondolsz, akkor inkább ne folytassuk, mert ez például egy meddő vita.

  29. Avatar for Kukori Kukori says:

    Lehet, hogy az i4-nél, franc emlékszik már.

    Az viszont biztos, hogy ha egy app gyártója nem tud optimalizálni és ennek ellenére mégis engedik a Store-ba való feltöltését, az az Apple hibája. Hiszen ők mindig szajkózzák, hogy oda gagyi meg rossz dolgok nem kerülhetnek és ezt folyamatosan ellenőrzik is. (Ami mellesleg alapból látszik, hogy full ostobaság, mivel különböző neveken, különböző gyártók feltüntetésével lényegében ugyanazok az appok jelennek meg, különböző árakon, de még olyan is volt, amelyik ingyenes volt egyik verzióban, ám pénzért árulták másik verzióban. Tök ugyanazt tudta.) Ja! És egyébként akkor még nem volt új IOS!

    Khm… izé… Tájékozódni kéne, mielőtt leírsz valamit. A Samsung Galaxy S10 128 MB-osan és dual SIM-esen már kapható 268400-ért. Az iPhone XS 64 GB-osan viszont 380380-ért kapható. Ajánlom a Telekom weboldalát. Ugye nem azt akarod mondani, hogy több mint 100 ezer Ft-os különbség az “kicsivel olcsóbb”??? Arról nem beszélve, hogy vannak Droidos csúcs készülékek, melyekhez jár ilyesmi, sokkal olcsóbban.
    Tévedésben leledzel. Az Android ugyanúgy frissül, vagy tán még jobban és többször, mint az IOS. És igen, mindig megkapják a legújabb verziókat a felhasználók. A kérdés csak az, hogy futtatható-e a legújabb Android a régebbi csúcskészüléken, de egyébként rendszerint igen. Az egy-két generációval lejjebb lévő készülékeken is mennek az újabb verziók, hasonlóan az IOS-hez. Nincs ilyenkor semmiféle piros betűs (merthogy külön írják) ünnep. Az ilyesmi urban legend az Apple fanok körében, akik még sosem használtak egy hétnél tovább Androidos készüléket.

    Figyelj, hogy egy őskori iPhone esetleg drágább, mint mondjuk egy S8, szerintem nem pozitívum. Inkább negatívum. :wink: Nem tudom milyen “ligára” gondolsz, de a legtöbb “csúcskütyü” (merthogy ezt meg egybe írják) semmivel sem marad el az Alma csúcskütyüitől, sőt… Nekem elhiheted, én mindkettőt használom, elég régóta. Veled ellentétben tudok különbséget tenni, ráadásul elfogulatlanul.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez nem így működik. az app már fent van az App Store-ban, hibátlanul megy, de közben meg az Apple frissíti az iOS verzióját, a fejlesztő meg nem lép időben, és nem frissíti hozzá az alkalmazását, ha az szükséges lenne.

    az Apple jóváhagyási folyamata pedig messze nem arról szól, hogy a fejlesztő megfelelően optimalizálta-e az alkalmazását vagy sem, de erről @Czo bővebben is be tud számolni, ha érdekel.

  31. Avatar for Kukori Kukori says:

    Nézőpont kérdése mit tartasz “fikázásnak”. Ahogyan nézőpont kérdése az is, hogy mi jó, meg mi nem jó és ki szerint. Érted-e??? Tehát DE, minden vita vita. Ha ezen akadékoskodsz, akkor csak még jobban bebizonyítod, hogy egy “viráglelkű bölcsész” vagy, aki azt hiszi az ő véleménye a mindenen felül. Pedig nem. :wink:

  32. Avatar for Kukori Kukori says:

    El kéne olvasni az egész hozzászólásomat. Nem, akkor nem frissítette az Apple az IOS verzióját, csak a Spendee frissült. Semmi más. Nem tudom miről szól az Apple jóváhagyási folyamata, de a fejlesztő ismerőseim kacifántos dolgokba való belekötésekkel találkoztak. Ugyanakkor azt amit tényleg nézni kéne, úgy tűnik nem nézik.

  33. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tehát sikerült személyeskedésbe fulladnod. értem. akkor fejezzük ezt itt be.

  34. Avatar for gunar gunar says:

    "Khm… izé… Tájékozódni kéne, mielőtt leírsz valamit. A Samsung Galaxy S10 128 MB-osan és dual SIM-esen már kapható 268400-ért. Az iPhone XS 64 GB-osan viszont 380380-ért kapható. Ajánlom a Telekom weboldalát. Ugye nem azt akarod mondani, hogy több mint 100 ezer Ft-os különbség az “kicsivel olcsóbb”??? "

    Aki okos az biztosan nem ott veszi meg a droidot, mert rendszerint jóval később kapja meg a friss OS-t, de ez lényegtelen, mert én vettem 280e-ért az Xs karácsony előtt, ami szintén tudja a dual SIM-et igaz kicsit másképp. Amugy nem tudom melyik is az a pl samu S… amelyiket 3 évvel későbbi OS-el támogat a gyártó? Az az amikor kiadták pl volt rajta 7.0 és most simán megkapta a 9.0-t ??? De a többiről is hasonlóak a hírek és azért olvasom itt-ott, hogy várják és találgatnak a használóik, hogy lesz-e rá vagy sem még akár a második frissítés is.
    Amúgy meg nyelvészkém akkor is pirosbetűs (csak azért is :smiley: írtam már 3db k-val is hsz-t csak később vettem észre de mindegy ) ünnep lenne androidos berkekben ha amit feljebb írtam még úgy lenne, az S8 is megkapta még 9.xx-et és tovább nem igen hiszem hogy lesz rá hivatalos. Persze az XDA-ról lehet főzött ROM-ot tenni rá és a régebbiekre is, csak kérdés fog-e hibátlanul futni, csak hogy láthasd nem a levegőből veszem az androidos infókat, mert volt olyan vas nálam amit már 2 év után nem támogatott a gyártó és egy napon 10-15 főzöttet is kipróbálzunk rajta, majd visszkerült az utolső gyári, mert vmi mindig köhögött. Ezt csak arra, hogy én nem használok droidot velem ellentétben, csak azok többnyire tabletek (szintén nem az alsó kategóriából) és nem okostelók, mert az marad egyelőre az iphone.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Adamfajder Avatar for Szifon Avatar for gusty Avatar for Kukori Avatar for onderon Avatar for talamasca Avatar for Szanya Avatar for pAnk Avatar for yudansha Avatar for MySeeGee Avatar for Tamaci Avatar for B.Bendeguz Avatar for mtomi95 Avatar for szorian Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Válasz vélemény:

    Nem csak Apple fronton van így. Kritizálni (negatívan) sokkal könnyebb, főleg az interneten. Nem is feltétlenül kell névtelennek lennie az illetőnek, mert saját magát felvállalva is sokkal nagyobb az önbizalma, igazságérzete, haragja, stb. a monitor/kijelző mögött. Az Apple-t leginkább az androidot használó ekézi, viszont androidon belül elszabadul a pokol: A Huawei használó szidja a Samsungot, a Samsungos a Xiaomit, azok vissza a Huaweit, és így tovább. Mintha valami boldogsághormon szabadulna fel azáltal, hogy szidhatunk valamit, vagy extrém esetben valakit! A felhasználót! OMG.

    Örüljünk annak, hogy mindenki fejleszt mint a güzü, mert ezzel csak mi felhasználók járunk jól. Azon lehet vitatkozni, hogy egy minden platformon elérhető funkció hol működik a legjobban, de ez is szubjektív. Én imádom pl. a képernyő görgetésnél a kis rugózó effektet iPhone-on, valakinek meg egyáltalán nem számít.

    A fejekben kellene rendet tenni, illetve egy kis intelligenciát magába szívnia mindenkinek, mert azzal biztosan nem árt magának. Köszönöm, hogy kiírhattam magamból :blush:

  2. Avatar for gusty gusty says:

    Én is azt tapasztalom, hogy több a negatív hozzászólás, de ez valahol természetes. Főleg egy prémium árazású termék esetében elvárás, hogy minden flottul működjön.
    Másrészt viszont a felhasználóknak is be kéne látni, hogy nem lehet évente valami korszak alkotó újdonsággal előállni. Ráadásul mi néha le is maradunk. Nálunk csak most indult az apple pay, én erről például tudnék áradozni, mert nagyon élvezem az órával való fizetést, de az nem lenne menő. :slight_smile:

  3. Avatar for Tamaci Tamaci says:

    Élesen emlékszem arra, amikor Jobs bemutatta az iPad-et, micsoda szitoközön zúdult rá és a termékre, itthon és a világban. (nem tudok megnevezni konkrét fórum-helyeket, sajnos) Természetesen neki lett igaza, ez az iPadOS megjelenésével még inkább nyilvánvaló lesz. A szörnyűséges stílus, melyben az elmarasztaló vélemények íródnak, viszont megengedhetetlen – volna!

  4. Én 200mb korlát eltörlésének örvendek. A többi nekem baromság.

  5. Teljesen egyetértek. Negatívan értékelni könnyű, de szinte soha nincs mellette logikai, vagy egyéb érv, pláne nem jobb ötlet. Tény, hogy engem is irritál néhány hülyesége az Apple-nek, néha tényleg nem értem, hova teszik a józan eszüket, pl névadasok. De ami jó, azt is el kellene ismerni. Ahogy Tim Cook mondta: a legjobb motiváció az elismerés.

  6. Sokan, sokáig okkal marasztalták el az Apple-t a dolgaik miatt.
    Viszont az is igaz, hogy a mostani Keynote élvezetes és pörgős volt, arról nem beszélve, hogy végre jött sok hasznos újítás is! (Nem, nem az amojikra gondolok)
    :crazy_face:

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Na végre vkik nem a negatív oldalát nézik a dolgoknak! Amikor sok esetben kritizálják az apple cuccait mert hogy mennyi az ára és sorolják miket nem tud amiket az olcsóbb konkurencia már régen, hát csak azt szoktam kérdezni minek veszi ha ennyi nyűgje van vele, vagy miért is nem adja el a francba és vesz mást!? Nem fikázni kell ha nem jó neki, hanem túladni rajta és azt elég jó áron meg is teheti, mivel az apple cuccai eléggé jól tartják az áraikat. Aki meg kifizeti tudhatja mit vesz, csak nem azért kellene megvegye az xy, mert apple, hanem mert utána néz néz-olvas és eldönti neki ez jó lesz-e vagy sem.
    Navigálni én pl androidot használok mert szabadon variálhatom rajta az iGO-t amit az NNG miatt csak törve használom, de van (sajnos) fizetett Sygic-om is, pont nem ér egy ruppót sem, meg waze, stb.
    Azért nem vettem erre ipad-et mert nem jó nekem erre, de nem is fikázom hogy bezzeg azért meg ezért, csak nem és kész. Viszont elfogadtam milyen egy iphone és azt használom okostelónak mert az nekem teljesen bevált erre a célra évek óta még a friss beta szoftokkal is.
    Nem is csinált olyant még sosem, hogy beszélgetés közben rebootolt, mint a haverom hasonló árú droidosa, nem sziamiau, márkásabb, de mindegy.

  8. Avatar for pAnk pAnk says:

    Off : Na, ez az cikk aztán hatalmas innováció. Androidon már évekkel ezelőtt volt ilyen. :slight_smile:

  9. Én is a tipikus negatív hozzászólók közé tartozom. Gondolkodtam a cikk kapcsán miért lehet ez és a következőkre jutottam.

    Ha vissza gondolok a 3Gs-től kezdve az iPhone 6 és az iOS-8-ig voltam maximálisan elégedett a telefonommal és az oprendszerrel. iOS 7-ből még a bétát is nagyon szerettem és nem frusztrált annyira a hibái ellenére, mint a későbbi végleges verziók. Valahol az iOS 8 és 10 körül kezdődtek el gyűlni a kis apróságok, amik fölött az ember szemet huny, mert hibák bárhol előfordulnak, majd javítják, egyik oprendszer sem tökéletes stb. Aztán a bugok egyre nagyobbak lettek és a javítások ellenére egyre csak gyűltek. Gondolom az oprendszer összetettsége miatt. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a készülékek ára egyre csak nő, akkor ezek a hibák egyre jobban idegesítettek és jól esett kiírni magamból. Én power usernek mondanám magam, tehát nem nagyon van/volt az iOS-ben olyan funkció amit soha nem használtam. Sokaknak gyanítom azért nincs semmi bajuk az iPhone-al, mert ha néha írsz egy iMessaget, egy két appot használsz, telefonálsz, akkor tökéletes, gyors, hibátlan.

    A negatív hozzászólásaim másik forrása az, amikor megjelenik egy cikk valami bugról és el van bagatelizálva. Néha majdnem úgy állítja be a cikk írója, mintha külön hálásnak kéne lennünk érte. Szerencsére ez a szifonon nem jellemző, de egy másik magyar Applel foglalkozó oldalon igen. Én is nehezen mondok rosszat azokról a dolgokról amit szeretek, de az kifejezetten zavar, amikor valaki annyira elvakult, hogy gyakorlatilag bármi történjen Apple szinten nem, hogy rosszat nem mondunk róla, hanem még dícsérjük is.
    Például az Apple bejelentette, hogy mostantól 150 MB-nál nagyobb appot is le tudsz tölteni mobilneten az App Store-ból. Ez egy nagyon hasznos szerethető újítás, de valahogy nem ez jut először eszembe, hanem hogy ennek mi akadálya volt mondjuk 3 éve? Egy pop-up ablakról beszélünk.

    A cikk nagyon jó lett. Örülök, hogy megint tudtam negatívan hozzá szólni :smiley:

  10. 280K egy állvány? Na ilyenekkel inkább van gond. Ezzel simán poénkodhat bárki…

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez a monitor nem az egyszeri, otthoni felhasználóknak van. egy pro termékről van szó, tehát sok esetben felesleges hozzá az a talp, mert mondjuk több kell belőlük, VESA mount van rajtuk, és fel vannak rakva egy tartó állványzatra. jusson eszedbe az, amikor meg az volt a problémája sokaknak, hogy az általuk sosem használt kiegészítőket miért kell megvenniük egy új termék vásárlásakor, lásd mondjuk az EarPods, mert nem használják, vagy a hálózati töltő, amiből már szintén van mondjuk öt darab, mert minden, korábbi készülékhez is adták. na most a legtöbb esetben a célközönséges, professzionális környezetű felhasználásnál felesleges talp nincs benne a csomagban, akinek meg mégis kell, az megveszi külön.

  12. Azért jó hogy nem tapsolunk nekik, hogy 1000 dollárért adnak egy vasdarabot. És hamár pro akkor miért probléma beletenii az 500 ezer foritos telefonba 2 kábelt mondjuk egy usb-c lighing meg egy sima usb lighting-ot még egy szaros samsung ssd mellé is tesznek 2 ilyen kábelt ami usb-c usb-c és usb-usb-c. pénzéhesek lettek és ezt el kell ismerni aki azt mondja hogy nem az is hazudik magának meg mindenkinek. Az első iphone óta használom a telefont szinte az összes moodell megvolt és napi szinten 15 éve a Mac-et. De azért menjenek a … Miért nem kaphatja meg végre az iphone is az usb-c faznak kell különcködni hamár végre az ipad megkapta azért mert 1mm-el vastagabb lenne? legalább mehetne bele nagyobb aksi abból úgy sem elég soha.

  13. :joy::joy::joy::joy:

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem mondtam, hogy tapsolni kellene, de a folyamatosan, bármit fikázni sem vezet sehova.

  15. nem mondtam hogy mondtad, de a tököm tele van e best ever make bulshit-től ami már másoknál rég működik és úgy akarja beállítani mintha valami hatalmas újdonság lenne pl a pro xdr kijelző what? Nem sima hdr hanem van új szabvány vazzeg pro xdr. Nem azt mondom, hogy nem csinálnak meg dolgokat jobban mint mások de hogy hülyének néznek minket mintha birkák lennénk.

  16. Nézz utána annak a monitornak… össze lehet hasonlítani a referencia monitorokkal (többszörös áron), a “HDR” monitorokkal viszont összehasonlíthatatlan.

  17. Avatar for Czo Czo says:

    Ha egyszer a HDR szabvanyba nem fer bele a 10 bites panel, akkor nem hivhatja HDR-nek. Uj solgot kell kitalalni.

  18. micsoda oknyomozó cikk :DD az Apple kullog a konkurencia után és a nevéből él. Semmi extrát nem nyújt már, sőt. Innováció nulla, az “egy darabkát tartok a jövőből a kezemben” érzés pedig már rég elveszett. Rettentően túlárazott átlagos termékké vált, ami a múltból él. Egy “sehonnai” kínai telefon több innovációt és elegánsabb, szebb és sokszor meglepően jó megoldásokat tartalmaz. Az iPhone meg semmit. Ez van. Ettől még nekem is iPhone-om van és nem feltétlenül fogok váltani, de az azért nevetséges, hogy 4-500.000 Ft-ért mit kap az ember.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez egy vélemény cikk, ahogyan a címe is írja. semmiféle oknyomozás nincs benne.

  20. Ja, ok. Annál kicsit több az okfejtés benne, hogy egy szimpla velemény legyen, de rendben. Az én hozzászólásom egy vélemény, igaz, rövidebb is.

  21. Avatar for Kukori Kukori says:

    Ismét itt. Hát lehet, hogy megint ki leszek paterolva, mert nem egyezik a véleményem a moderátorokkal. Vagy “túl negatív” vagyok. Vagy valami egyéb selejtes szöveg fog következni, esetleg meg se jelenik a hozzászólásom. Kiderül.

    Tehát… Szerintem az elvakult Apple fanoktól megszokott sarkítás ez az egész cikk… És talán kicsit egy indokolatlan sértődöttség is.

    Először is, ha a cikkíró venné a fáradtságot és beletekintene egy bármilyen Androidos fórumba, akkor láthatná, hogy ott ugyanez megy, csak talán még meghatszorozva, hiszen - ahogyan azt előttem is leírta már egy hozzászóló -, az androidosok egymást is alaposan szapulják. Samsungosok a Huaweit, Huaweiesek a Samsungot, stb… Tehát a dolog egyáltalán nem kizárólag az Apple termékeinél, illetve tevékenységével kapcsolatban fordul elő.

    Másodszor, ha valakinek az a véleménye, hogy a viták “nem járulnak hozzá pozitívan” semmihez, akkor az értékítéleteivel némi problémák lehetnek. Az emberiséget ugyanis mindig is az elégedetlenség és az ehhez szorosan kapcsolódó viták vitték előrébb. Amiatt fejlődött és amiatt fejlesztett is. Ha mindenki mindennel meg lenne elégedve és csak áradoznának mindenről, az hogyan vihetne előrébb? Tisztára, mint a szocializmusban. Sehogyan. Tehát a vita, az egy kifejezetten jó dolog. Na persze nem az élet dolgaiban amúgy járatlan “viráglelkű bölcsészeknek”, akik szerint ha valamiről negatívan nyilatkozunk, az nem vihet később pozitív utakra. Ha lesz időm majd elmagyarázom nekik, hogy mennyire de.

    Harmadszor, botor dolog mindenért azonnal a felhasználókat hibáztatni. Ami mondjuk szintén nem áll távol az Almától, ugye a cikk is említ egy ilyen esetet az i5-ről, amikor a térerő problémákra azt tudta mondani Jobs, hogy a felhasználók rosszul tartják a telefont. Még egy klasz kis videot is összerittyentettek erre valakik. Nem tudtam, hogy sírjak-e, vagy röhögjek. A problémák egyébként kb. ott és akkoriban kezdődtek igazán. Tehát, ha egy cikk címe az, hogy “Bármit is tesz az Apple, mostanában már soha semmi nem jó…”, az is inkább visszatetsző dolog, felhasználóidegen. Mert hát az embernek rögtön beugrik ez a bizonyos rosszul tartják a felhasználók dolog is és arra gondol - szerintem joggal -, hogy inkább magukba kellene nézni, hátha mostanában elég sok dolgot - fogalmazzunk a moderátorok kedvéért enyhén -, nem túl jól csinálnak.

    És végül… Az Apple jelenleg már szinte csak a fanokból él. Ők tartják fenn. És valóban, az USA-ban még sok van belőlük. A még-en van a hangsúly. Európában, ha most körbenéz valaki, akkor viszont azt tapasztalja, hogy 100 okostelefon felhasználóból mindössze csak 10-15 aki iPhone-t használ. És ők is néha olyanok, akik használnak mellette valami más gyártmányt is, mint pl. én, mert a hiányosságokat valahogyan kompenzálni szeretnék. Pedig valamikor ennek az ellenkezője volt az igaz. Sőt! Akinek nem volt iPhone-ja, az is olyant akart. Sorba kellett állni érte, mert egyszerűen nem volt elég belőle. Stb…stb… És valóban, akkoriban az iPhone-ok olyasmiket tudtak, amiket más gyártmányok és típusok nem. Ráadásul mindazt úgy, hogy jóval gyorsabbak és jóval biztonságosabbak voltak bármi másnál. Emlékszem, mikor a régi Nokia N79-emet kicseréltem egy iPhone 3G-re. Hát ég és föld volt a különbség. És nem csak tudásban, de pl. abban is, hogy az iPhone nem fagyott le és ha szervizbe ment vele az ember valami miatt, akkor se vádolgatták olyanokkal, hogy biztosan ő csinált vele valamit. És bár az iSyle-okban még ma is nagyon készségesek az ott dolgozók, sajnos azt kell mondjam, szinte minden másban a cég már csak árnyéka a volt önmagának. Amikor pedig ezt egyesek kifejezésre juttatják, akkor még nekik áll feljebb és olyanokat mondogatnak, mint ami pl. a cikk címben is szerepel, hogy ugye a felhasználóknak semmi se jó, bármit is csinálnak. Esetleg magukba is nézhetnének, hátha tényleg nem elég jó, amiket csinálnak.

    És tényleg, dark mód az Androidban már igen régóta van. Mondjuk nem tartozik a legkedveltebb dolgok közé, szóval ha az Alma pont erre azt mondja, hogy mekkora innováció hát hmm… izé… na… Miért nem foglalkoznak olyasmikkel, melyek kifejezetten hátráltatják a saját felhasználóikat? Pl. hogy nem lehet mp3-t csengőhangnak beállítani (persze akkor nyilván a konvertálgatók eladásaiból élő cégeknek annyi lenne), vagy hogy nem lehet a beszélgetéseket rögzíteni (nyilván akkor meg a VOIP hulladékokat piacra dobálóknak lenne annyi), vagy hogy miért nem térnek át a type C-re (nyilván, akkor meg a kábelekből élőknek lenne annyi), stb… Szóval ezeken a területeken úgy tűnik mindenki más hasznára gondolnak, csak épp a saját felhasználóikra nem. A naptáron sem ártana reszelgetni. Pl., hogy havi nézetben nem látni az eseményeket egyszerre, csak pöttyöket, hogy némelyik napon van ott valami, vagy pl. egész napos események esetében csak négyféle jelzést lehet beállítani. Ha nekem pont egyik se jó, akkor cseszhetem, hát szokjak hozzá, hogy Almáéknál ez van. Androidos készülékek többségén akár egyénileg is beállíthatom, hogy mikor jelezzen, sőt, van hogy még azt is, hogy hogyan jelezzen. De ez csak egy példa, lehetne milliót említeni.

    Azután ott van az az eset, ami nemrégiben történt, hogy egy frissítés után a Spendee egyszerűen megfagyott az iPhone X-emen és nem működött többet. Pedig állítólag rettentő nagy gondot fordítanak arra, az App Store-ban, hogy ilyen ne történhessen. Hát pedig történik. Érdekes, az Androidos készülékemen remekül futott a Spendee frissítések után is. Azután feldobtak egy korrekciós frissítést és lám, azzal is ugyanúgy fagyott. Majd még egyet, majd még egyet, azután eluntam és leszedtem a Spendee-t az iPhone X-ről, majd teljesen elölről újra telepítettem és úgy meg már működött. Na ez egy abszolúte nem természetes jelenség például.

    De említhetném még azt is, hogy Almáéknak, a több mint 400 ezer Ft-os készülékeik esetében nem fér bele az árba, hogy mellékeljenek egy filléres szilikon hátlapot és egy bármilyen kijelzővédő fóliát. A töltőkábelt meg nagyon környezetbarát lebomló anyagból készítik. Jah, le is bomlik, csak sajnos legtöbbször használat közben, jóval idő előtt.

    Itt van épp előttem egy iPhone X és egy Samsung S10. Az S10 ránézésre is szebb. A kijelzője is. Nagyobb a felbontása is (jóval), gyorsabb is, sokkal. Az S10 nagyobb méretre is, mégis az a vékonyabb és az a könnyebb. Az S10-be két SIM tehető, vagy 1 SIM egy memóriakártya, az iPhobe-ba csak egy SIM és ennyi. És még lehetne sorolni. Tulajdonképpen az iPhone csak két dologban jobb; Az egyik, hogy még mindig jobbak a fényképei (bár már nem sok a különbség és a felbontásuk kisebb), a másik pedig, hogy az aksija jobban bírja. (Ez mondjuk betudható a kisebb és kevesebb felbontású kijelzőnek és persze a kisebb procinak.) Szinte minden másban csak hátrányai vannak.

    Összegezve; Az Apple kitalált valamit, ami nagyon jó lett és elterjedt a világon. Ez az iPhone. Viszont beletett néhány hülyeséget, amelyekkel azóta sem törődik. Mások lekoppintották és mára már sokkal jobban csinálják, ráadásul a hülyeségek nélkül. Erre mi az Alma válasza? Bármennyire is furcsa, nem az, hogy őrületes fejlesztésekbe kezd, hogy visszanyerje hajdan volt fényét, hogy gyárakat vásárol, meg laborokat, szuper mérnököket csábít át a konkurenciáktól. Dehogy. Hanem hogy felépíttet egy szuper drága, ámde a melldöngetésen kívül semmire se jó Campus 2-t és teletömi egy rakás léhűtővel, marketingesekkel, meg reklám szakemberekkel, majd amikor a felhasználók felhördülnek, miért nem rájuk gondol és a fejlesztésekre költ, akkor azt mondja, hogy a felhasználóknak semmi sem jó. Mi felhasználók pedig ujjongjunk és tapsikoljunk ehhez. Hurrá.

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple szempontjából totálisan irreleváns, hogy az androidos felhasználók hogyan szapulják egymást. a mindig mindent lefikázás az nem vita.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve, hogy az említett antenna probléma amit Steve elbagatelizált, az i4-nél volt, az i5-ről kopott a festék állítólag. Az meg hogy egy appot aki csinálja nem tudja optimalizálni az újabb IOS-re, lehet nem az apple hibája. Érdekes módon mikor nem megy valami az újabb IOS-en akkor az appkészítők legtöbbje azért meg tudja oldani a működést egy frissítéssel és ennek, hogy IOS verzója sokáig rossz volt az androidos meg simán vette az akadályt az újabb OS-ek esetében is, hát megint csak nem az apple hibája. Aki fejleszt annak kellene ezt megoldani, főleg amikor fizetős appról van szó netán. A legtöbb esetben is ez meg szokott történni elég hamar, de van hogy nem eléggé.
    Az árakról már csak annyit, hogy a droidos csúcs vasak is csak kicsivek olcsóbbak mint az iphone-ok, viszont legalább az olcsóság mellé külön öröm nekik ha megkapják a következő verziójú OS-t egy év múlva, ha meg véletlenül még a két éveset is lehet aktuális OS-re frissíteni, azt a szintén nem olcsó telók tulajdonosai pirosbetűs ünnepként szokták kezelni. Ellenben a drága de cserébe "kevesebbet adó iphone-ok min 3 évig jól használhatóak maradnak sebességben is és jellemzően 4-5 évig lehet frissíteni őket újabb IOS-ekre, arról nem is beszélve, hogy az értéküket lényegesen jobban tartják mint a droidos társaik (csak a csúcs kütyükre gondolok itt, a többi szót sem igazán erdemel, mert másik ligában játszanak)

  24. Avatar for Czo Czo says:

    A fejlesztok pont ezert kapjak meg hetekkel korabban a beta verzios operacios rendszereket, hogy legyen idejuk kijavitani a kompatibilitasi problemakat esetlegesen legyen lehetoseguk beepiteni az uj featureoket. Ez igaz az osszes operacios rendszerukre, nem csak az iOS-re.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom nem is azoknak szólt akik normálisan végzik a dolgukat és odafigyelnek, hanem akik eladják és utána nemes 1xűséggel elengedik a gyermekük kezét mert pl már mást csinálnak amivel megint csak tudnak pénzt keresni és nem fejlesztik tovább, max pár frissítést adnak ki hozzá, stb. Sajnos volt ilyen is és olyan is ahol hibásan működött de semmi reakció nem lett a panaszokra, remélem ezt az apple bünteti, de sajnos annak akik pl megvették nem nyújtott vigaszt. (vi samu tv-t irányító appra emléxem, amit megvettem és soha nem is működött normálisan, de cserébe nem is jött rá fejlesztés, maradt ahogy volt olcsó volt de bosszantó)

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ami kimaradt, hogy nem adnak ennyi pénzért még egy szilikon tokot sem, hát minek mikor az meg lenne akinek tetszik hogy van, többeknek meg nem és kérdeznék minek, ha úgysem használná sosem.
    Tudod mint ahogy neked az S10 jobban tetszik mint az X, sokaknak meg fordítva, mert nem vagyunk egyformák szerencsére és ezért lehet ennyi féle telót eladni, a többi kütyüről nem is beszélve, meg hát bármiről is beszélve amiből nem csak egyféle létezik.

  27. Avatar for Kukori Kukori says:

    Mindig minden vita, vita. Teljesen mindegy min megy és hogyan, a végkifejlet csak előrébb vihet. Vissza biztosan nem.

    Én nem az Apple szempontjait vizsgálom. Csak reagálok arra a furcsa és érthetetlen sértettségre, mikor a felhasználók a termékeikkel kapcsolatban kritikát fejeznek ki és ezt nem értik. Pedig ez a világ legtermészetesebb dolga, erre hívtam fel a figyelmet.

    Egyébként érdekesnek tartom, hogy az Androidos gyártók ezen nem sértődnek be, épp ellenkezőleg, próbálnak a reakciókból tanulni, mit kellene másképp, vagy jobban csinálniuk.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez nincs így. egy vitában ugyanis érvek és ellenérvek hangoznak el. az nem érv, hogy ez sem jó, az sem jó, a mindig mindent lefikázni sem érv. ha erről te mást gondolsz, akkor inkább ne folytassuk, mert ez például egy meddő vita.

  29. Avatar for Kukori Kukori says:

    Lehet, hogy az i4-nél, franc emlékszik már.

    Az viszont biztos, hogy ha egy app gyártója nem tud optimalizálni és ennek ellenére mégis engedik a Store-ba való feltöltését, az az Apple hibája. Hiszen ők mindig szajkózzák, hogy oda gagyi meg rossz dolgok nem kerülhetnek és ezt folyamatosan ellenőrzik is. (Ami mellesleg alapból látszik, hogy full ostobaság, mivel különböző neveken, különböző gyártók feltüntetésével lényegében ugyanazok az appok jelennek meg, különböző árakon, de még olyan is volt, amelyik ingyenes volt egyik verzióban, ám pénzért árulták másik verzióban. Tök ugyanazt tudta.) Ja! És egyébként akkor még nem volt új IOS!

    Khm… izé… Tájékozódni kéne, mielőtt leírsz valamit. A Samsung Galaxy S10 128 MB-osan és dual SIM-esen már kapható 268400-ért. Az iPhone XS 64 GB-osan viszont 380380-ért kapható. Ajánlom a Telekom weboldalát. Ugye nem azt akarod mondani, hogy több mint 100 ezer Ft-os különbség az “kicsivel olcsóbb”??? Arról nem beszélve, hogy vannak Droidos csúcs készülékek, melyekhez jár ilyesmi, sokkal olcsóbban.
    Tévedésben leledzel. Az Android ugyanúgy frissül, vagy tán még jobban és többször, mint az IOS. És igen, mindig megkapják a legújabb verziókat a felhasználók. A kérdés csak az, hogy futtatható-e a legújabb Android a régebbi csúcskészüléken, de egyébként rendszerint igen. Az egy-két generációval lejjebb lévő készülékeken is mennek az újabb verziók, hasonlóan az IOS-hez. Nincs ilyenkor semmiféle piros betűs (merthogy külön írják) ünnep. Az ilyesmi urban legend az Apple fanok körében, akik még sosem használtak egy hétnél tovább Androidos készüléket.

    Figyelj, hogy egy őskori iPhone esetleg drágább, mint mondjuk egy S8, szerintem nem pozitívum. Inkább negatívum. :wink: Nem tudom milyen “ligára” gondolsz, de a legtöbb “csúcskütyü” (merthogy ezt meg egybe írják) semmivel sem marad el az Alma csúcskütyüitől, sőt… Nekem elhiheted, én mindkettőt használom, elég régóta. Veled ellentétben tudok különbséget tenni, ráadásul elfogulatlanul.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez nem így működik. az app már fent van az App Store-ban, hibátlanul megy, de közben meg az Apple frissíti az iOS verzióját, a fejlesztő meg nem lép időben, és nem frissíti hozzá az alkalmazását, ha az szükséges lenne.

    az Apple jóváhagyási folyamata pedig messze nem arról szól, hogy a fejlesztő megfelelően optimalizálta-e az alkalmazását vagy sem, de erről @Czo bővebben is be tud számolni, ha érdekel.

  31. Avatar for Kukori Kukori says:

    Nézőpont kérdése mit tartasz “fikázásnak”. Ahogyan nézőpont kérdése az is, hogy mi jó, meg mi nem jó és ki szerint. Érted-e??? Tehát DE, minden vita vita. Ha ezen akadékoskodsz, akkor csak még jobban bebizonyítod, hogy egy “viráglelkű bölcsész” vagy, aki azt hiszi az ő véleménye a mindenen felül. Pedig nem. :wink:

  32. Avatar for Kukori Kukori says:

    El kéne olvasni az egész hozzászólásomat. Nem, akkor nem frissítette az Apple az IOS verzióját, csak a Spendee frissült. Semmi más. Nem tudom miről szól az Apple jóváhagyási folyamata, de a fejlesztő ismerőseim kacifántos dolgokba való belekötésekkel találkoztak. Ugyanakkor azt amit tényleg nézni kéne, úgy tűnik nem nézik.

  33. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tehát sikerült személyeskedésbe fulladnod. értem. akkor fejezzük ezt itt be.

  34. Avatar for gunar gunar says:

    "Khm… izé… Tájékozódni kéne, mielőtt leírsz valamit. A Samsung Galaxy S10 128 MB-osan és dual SIM-esen már kapható 268400-ért. Az iPhone XS 64 GB-osan viszont 380380-ért kapható. Ajánlom a Telekom weboldalát. Ugye nem azt akarod mondani, hogy több mint 100 ezer Ft-os különbség az “kicsivel olcsóbb”??? "

    Aki okos az biztosan nem ott veszi meg a droidot, mert rendszerint jóval később kapja meg a friss OS-t, de ez lényegtelen, mert én vettem 280e-ért az Xs karácsony előtt, ami szintén tudja a dual SIM-et igaz kicsit másképp. Amugy nem tudom melyik is az a pl samu S… amelyiket 3 évvel későbbi OS-el támogat a gyártó? Az az amikor kiadták pl volt rajta 7.0 és most simán megkapta a 9.0-t ??? De a többiről is hasonlóak a hírek és azért olvasom itt-ott, hogy várják és találgatnak a használóik, hogy lesz-e rá vagy sem még akár a második frissítés is.
    Amúgy meg nyelvészkém akkor is pirosbetűs (csak azért is :smiley: írtam már 3db k-val is hsz-t csak később vettem észre de mindegy ) ünnep lenne androidos berkekben ha amit feljebb írtam még úgy lenne, az S8 is megkapta még 9.xx-et és tovább nem igen hiszem hogy lesz rá hivatalos. Persze az XDA-ról lehet főzött ROM-ot tenni rá és a régebbiekre is, csak kérdés fog-e hibátlanul futni, csak hogy láthasd nem a levegőből veszem az androidos infókat, mert volt olyan vas nálam amit már 2 év után nem támogatott a gyártó és egy napon 10-15 főzöttet is kipróbálzunk rajta, majd visszkerült az utolső gyári, mert vmi mindig köhögött. Ezt csak arra, hogy én nem használok droidot velem ellentétben, csak azok többnyire tabletek (szintén nem az alsó kategóriából) és nem okostelók, mert az marad egyelőre az iphone.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Adamfajder Avatar for Szifon Avatar for gusty Avatar for Kukori Avatar for onderon Avatar for talamasca Avatar for Szanya Avatar for pAnk Avatar for yudansha Avatar for MySeeGee Avatar for Tamaci Avatar for B.Bendeguz Avatar for mtomi95 Avatar for szorian Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for ef-dani