fbpx Skip to content

A legtöbb mai, modern operációs rendszer alapja egy kernel, de ahhoz éppen semmi köze a Kernel nevű alkalmazásnak.

Ez a Kernel ugyanis alacsony szintű műveletek helyett filmek követését teszi lehetővé egy egyszerű és átlátható felületen, és a neve igazából a pattogatott kukorica szemeire utal.

Korábban nem foglalkoztam túl sokat azzal, hogy hogyan követem nyomon a hamarosan moziba kerülő filmeket. Az iPhone-omon fent van ugyan a Mozi24 alkalmazás, de mivel az még az iPhone 6 felbontására se lett optimalizálva, nemhogy az iPhone X-re (vagy újabb modellekre), ezért csak végszükség esetén nyúltam hozzá:

Éppen ezért szkeptikusan álltam a Kernelhez is, hiszen úgy gondoltam, hogy ha eddig megvoltam egy filmkövető alkalmazás nélkül, akkor azután is megleszek. Aztán elindítottam a Kernelt és fél másodpercen belül meg voltam győzve.

Az alkalmazás ugyanis egy kipattogó popcorn animációval nyílik meg, ami csak egy fél pillanatig tart, de közben megremegteti az iPhone-ban található Taptic Engine-t is. Ez egyáltalán nem zavaró, nem tart sokáig és sokadik megnyitásra sem veszít szórakoztató jellegéből.

Az alkalmazás indulása után látszik, hogy a fejlesztők törődtek a felhasználói felülettel. Alul három fül található: a “Watchlist”-en láthatod a megfigyelt filmjeidet, a középső “Blog” fülön egy alkalmazáson belüli előfizetés után olvashatsz cikkeket, a “Coming Soon” fülön pedig az eljövendő filmeket nézheted meg (időrendben vagy népszerűség szerint rendezve) és adhatod hozzá a megfigyelt filmjeidhez.

Ez egy igényes és egyszerű felület, melyen látszik a belefektetett energia. Valószínűleg az iPhone alkalmazás fejlesztése felemésztette a fejlesztők erőforrásait, mert a honlapjukra fel se tették a Kernelt, csak a korábbi, súlyrögzítő alkalmazásuk látszik rajta.

Ezt a figyelemhiányt talán az Apple Watch alkalmazás járta meg legjobban. Az alapötlet itt is szuper: a számlapon lévő komplikációval egy pillantással megnézheted, hogy mennyit kell még várnod a kiszemelt filmre, az alkalmazásban pedig megnézheted a “Watchlist” tartalmát és ha ráböksz egyre, még a film leírását is elolvashatod.

Sajnos azonban a gyakorlatban az alkalmazás gyakran csak harmadik elindításra hajlandó betölteni és ha el is indul, a filmek listája kezdéskor fél-egy percig csak vadul ugrál. Miután az ugrálással végzett a lista, kicsúszott a képből a lista teteje és görgetés közben kellett képernyőfotót készítenem, hogy látszódjon a Pokémon film is, ne csak az új X-Men alsó fele. Egy film kiválasztása után is különböző grafikai hibák jelennek meg, amiket most próbáltam reprodukálni, de közben összeomlott.

Na de tekintsünk el az Apple Watch alkalmazás hiányosságaitól és reménykedjünk, hogy idővel javítani fogják a hibákat, mert van még mit tudni a Kernelről. Az alkalmazás ugyanis nem csak arról tud szólni, hogy mikor kerül a mozikba egy film, hanem arról is értesíthet, amikor az felkerül kedvenc filmáruházadba vagy hogy mikor vásárolhatod meg fizikai adathordozón.

Ezt egy szép sárga gombbal jelzi a Kernel, ha olyan filmet nyitsz meg, ami már a mozikba került.

Természetesen az alkalmazás rendelkezik beállításokkal is, ahol módosíthatod a megfigyelt mozik régióját és a filmleírások nyelvét is külön. Itt érdemes megjegyeznem, hogy egyelőre Magyarország nem szerepel a régiók közt, így a pontos megjelenések követésére nem alkalmas, hiszen néhány nap eltérés szokott lenni az amerikai bemutató és a hazai között.

Összességében én már a popcorn pattogtató animáció és rezgés kombináció miatt fent is hagynám a telefonom a Kernelt, de emellett még némi hasznos funkcionalitást is tud biztosítani.

Ahhoz persze, hogy igazán ajánlani merjem az alkalmazást itthon, kéne, hogy Magyarország is választható legyen régióként, és az sem ártana, ha az Apple Watch alkalmazás megbízhatóan működne.

[appstore id=”1452608085″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok