fbpx Skip to content

Az Apple az elmúlt években folyamatosan növelte a telefonok szoftveres támogatási idejét. Jelenleg simán tudsz használni egy 2013-as iPhone 5s-t vagy első generációs iPad Airt a legújabb iOS verzióval, ami jelenleg a 12.2.

Ha lehet hinni a francia iPhonesoft.fr találgatásának, az Apple idén elkezdi az iPhone 5s nyugdíjazását azzal, hogy az iOS 13 már nem fogja támogatni. Ezzel még semmi baj nem lenne, csakhogy szerintük az iPhone 5s mellett az iPhone 6 és 6 Plus, illetve az iPhone SE se kapja meg az új rendszert.

Az iPhone 5s még teljesen érthető, hiszen jelenleg az a legrégebbi, szoftveresen még támogatott iPhone, és ennek várható kiszórását már az iOS 12 megjelenésekor mi is megemlítettük, de az iPhone 6 és 6 Plus már furcsább, hiszen azok 2014-es modellek, az iPhone SE pedig egyenesen megdöbbentő, hiszen az egy 2016-ban bemutatott készülék. Ráadásul az iPhone SE processzora megegyezik az iPhone 6s-sel, ami úgy tűnik, hogy egyelőre támogatott marad.

Ami indokolhatná, hogy az iPhone SE is kiesik az iOS 13-at futtató telefonok közül, az a 4 colos kijelzője, hiszen ha az iPhone 5s-től megszabadul az Apple, akkor csak az iPhone SE miatt kellene támogatniuk a kisebb kijelzőt. (A kijelzőméret szempontjából viszont az iPhone 6 és 6 Plus kiszórása tűnne furcsának, hiszen a kijelzőméretük még a 8 és 8 Plus esetén is megvan.)

Az iPhonesoft.fr az iPadekről is nyilatkozott, ott arra voksolnak, hogy az iOS 13 nem támogatja majd a 2013-as iPad Air és az iPad mini 2 modelleket. Ez viszonylag logikus, hiszen ezekben ugyanaz az A7 chip található meg, mint az iPhone 5s-ben.

Milyen sokáig támogatja az Apple a régebbi iPhone modelleket?

Az elmúlt években az Apple arra törekedett, hogy az iOS minél több készüléken fusson. Ráadásul az iOS 9 és az iOS 12 is olyan kiadás volt, ami minden olyan készüléken futott, mint az ezeket megelőző verziók is. Ehhez képest óriási váltás lenne, ha az iOS 13 egy három éves telefont se támogatna már.

Mindenesetre az iOS 13 rendszerkövetelményein nem érdemes túlságosan felhúzni magunkat, hiszen ez csak egy találgatás és június 3-án, a WWDC nyitó keynote-ján úgyis biztos információkat fogunk kapni egyenesen az Apple-től.

Te mit szólnál, ha az Apple úgy döntene, hogy az iOS 13 nem fut az iPhone 5s-en, 6-on és SE-n se?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Tiszta zöldséget írnak, főleg az SE.nél nem hiszem, hogy meg meri lépni az apple, mivel az utód nélkül maradt és sokan nem akarnak nagyobbra váltani okostelefonban, arra pedig teljesen jó a mai napig, max akinek kell más is, az hord egy ipad mini-t mellé ami nem nagy és lehet rajta teljesen jól netezni szinte bármit, v használ egy droidos tabot pluszban. Az 5s az igen, eléggé lejárt már, a 6-ot nem tudom hogyan dolgozik az IOS12 alatt, de az SE az teljesen jó lett tőle, persze nem lehet az újabb gyorsabb vasakkal összevetni, nem is cél gondolom, csak mint okosteló jól használható még mindig.

  2. Avatar for vjan vjan says:

    Amikor az új SE-ről szóló cikkel kapcsolatban én is azt írtam, hogy az SE nem lesz támogatott, tulajdonképpen le lettem hülyézve. Most meg leközlitek ezt a cikket.
    Ha valami külföldi lap írja, akkor nem hülyeség?

  3. Sajnos sok az olyan cikk, aminek az ígéretes címe után a nesze semmi csak rabolták az időmet érzés fog el, ezért kezdek immunis lenni a hírekre :frowning:

  4. Amúgy meg pont nem érdekel, bár két 6-os és egy SE van konkrétan haszálatban kis családomban. Tervezem a cserét a 6-osok esetében, de az előző 4S-eket is bőven időn túl használtuk, az SE-re meg tényleg nem maradna alternatíva, ami gáz lenne.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha megnézed, pont azt írjuk most is, hogy eléggé hülyeség betippelni az SE kiszórását. az 5s még oké, de a többi, így még az iPhone 6 sem indokolt.

  6. Avatar for gusty gusty says:

    Szerintem ezzel melléfogtak. Mivel a 6S és az 5SE is a mai napig forgalmazott készülék, így elég fura lenne, ha máris megvonnák tőlük a támogatást.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Ha meg mégis akkor az apple fog mellé nagyon!

  8. Avatar for Put2 Put2 says:

    Az SE kiszorása egy jó lépés lenne, mivel az Apple úgy gondolja, h emiatt sokan váltanának újabb készülékekre… 6-ost is emiatt kukázná! Ha azt a nézőpontot vesszük, hogy valemelyik ellemző az Applenél drog vagy egyébb bódító szer hatása alatt azt állapította meg, hogy azért nem fogyott az új készülék mert az akumlátor csere program befolyásolta… De az eszébe sem jutott, hogy az innováció teljes hiánya a túlárazott árcédula miatt esett vissza a forgalom… :slight_smile:

  9. Avatar for kchris kchris says:

    ne legyetek idegesek, a cikkben leirt telefonokban 1GB ram van, kiveve SE, de ott meg a kepernyomeretet akarjak elhagyni - ha jon uj dizajn ertheto. az 1gb support elhagyasa meg szinten ertheto. ha az oprendszer elvisz 5-800MBot mi marad a programoknak?

  10. Avatar for kchris kchris says:

    1GB ma mar nem sok… sokan a 3-ra is azt mondjak hogy keves.

  11. jaja én tuti váltanék új telóra ha kiszórnák az alig több mint 2 éve használt SEmet a támogatásból. Egy új androidra

  12. Nagyon bánnám ha az SE nem kapna többet frissítéseket…

  13. Pl. iPad-knél ahol 4GB Ram van még az is kevés, ha már 2 programnál is újratölt az OP. :smiley:
    A rendszerrel van baj nem a RAM mérettel…

  14. Sajnalnam ha ki esne az iphone se, de attol fuggetlenul meg 2-3 evig biztos hasznalni fogom SE128Gb-st ha netan tonkrem megy akkor meg van meg egy vadi uj bontatlnanom SE128 astro szurke fiokba mivel nekem nincs szuksegem nagyobb telefonra! De ha lesz SE meretu utod ,akkor arra valtanak !

  15. Valahogy novelni kell az eladasokat :laughing:

    6s plus is egyre szarabb egy hete uj aksival mondom ezt (mindenki azt mondta aksi cserevel jobb lesz, gyorsabb lesz 79%os volt mikor kicsereltem, aksi ido +1ora de sebessege szar meg igy is… hol vagy ios10? Hianyzol!)

    2GB van ebben de keves!!! Lassan megyek vissza ujra androidra… ez van… mar nincs meg azaz iphone varazs :cry:

  16. Én egy hete váltottam le az 5s-emet. iOS 12 óta belassult, szaggatott. Kevés volt már neki a tárhely meg gondolom a memória is. 3,5 évet kihúzott.

  17. Avatar for kchris kchris says:

    de, indokolt. gondoljatok bele droidnal hany gb ramok vannak mostansag, es itt egy vadiuj oprendszernel is valamilyen szintu hasznalhatosagot kene biztositani 1GB ramon, sokkal lassabb hattertarral (azt a 6snel ujitottak be) ugy hogy ios11 utan az ios12 lett jobb sebessegben - es massal nem is nagyon foglalkoztak a fejlesztok. ha most jon uj grafika meg modulok amik faljak a memoriat, meg most erre is optimalizalni… anno a 4-es szerianal is az 512 MB ram illetve a 64bit volt a tamogatas elvagasa… abszolut nem az eladasokra megy a dolog.
    illetve egy masik: nem CSAK az oprendszer zabalja a ramot hanem az appok is… szerintem egy 6-ba ha egy Facse betoltodik kapasbol kilo az oprendszer minden mas futo dolgot hogy legyen neki hely…

  18. Avatar for kchris kchris says:

    mert aztan mintha egy lassan 4eves androidos telefonnak olyan fasza tamogatasa lenne android update tekinteteben…
    sajnos az van hogy a 6s - 7 - 8/x /- Xs/Xr vonalon olyan brutalis teljesitmenynovekedes ment vegbe ami sajnos kihatassal van az azon futo dolgokra.
    persze hogy lassu mert az ujabb appok tervezesekor mar baromira nem egy 6/6s- el szamolnak… mindenki az oprendszert szidja pedig igazabol a tobb ramra es nagyobb procira nem is annak van szuksege.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    na jó, de ez nem az iOS és a készülék hibája, hanem a facebooké. a facebook appal egyébként is csak a gond van, mert folyton trükköznek mindenfélével. amióta nincs fent a készülékemen, semmi olyan problémát nem tapasztaltam, amit folyton emlegetnek minden újabb iOS-frissítés után. meg nehogy már egy alkalmazás miatt kelljen készüléket cserélni, az olyan, mint amikor a lekvár teszi el a nagymamát. szerintem.

    az előző évek alapján az Apple egy adott generációjú processzorral szerelt készülék(ek)et szór ki az adott évben. az 5s-sel egyik másik, felsorolt iPhone sincs azonos generációban. én nem hinném, hogy az SE bekerülne ebbe a szórásba. meg akkor mehetne vele a 6s is.

  20. Avatar for paul78 paul78 says:

    “…meg akkor mehetne vele a 6s is.”

    És az 5. generációs iPad (2017) is, ami mint tudjuk, szintén A9 + 2 GB RAM kombóval van szerelve…

  21. Avatar for Czo Czo says:

    Ha eldobja az A9-et, akkor repulnie kell az A8-t tartalmazo 4. generacios, Apple TV-nek is. Ezt pedig jelenleg is arulja.

  22. Ennek szerintem semmi köze egymáshoz. De itt egyetértek az előttem szólókkal, hogy valszeg csak azért dobja el az Apple, hogy megvegyék az újabb készüléket, a gyatra eladások miatt.

  23. Franciák, dől belőlük az idiótaság.

    Az autolayout óta nem olyan nagy dolog az eltérő kijelzőméretek támogatása. Megoldja a rendszer magától.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for eclips21 Avatar for WPeti15 Avatar for Szifon Avatar for Kambalaba Avatar for gusty Avatar for paul78 Avatar for M.Sanya Avatar for kchris Avatar for iRon242 Avatar for Put2 Avatar for proger82 Avatar for mtomi95 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Tiszta zöldséget írnak, főleg az SE.nél nem hiszem, hogy meg meri lépni az apple, mivel az utód nélkül maradt és sokan nem akarnak nagyobbra váltani okostelefonban, arra pedig teljesen jó a mai napig, max akinek kell más is, az hord egy ipad mini-t mellé ami nem nagy és lehet rajta teljesen jól netezni szinte bármit, v használ egy droidos tabot pluszban. Az 5s az igen, eléggé lejárt már, a 6-ot nem tudom hogyan dolgozik az IOS12 alatt, de az SE az teljesen jó lett tőle, persze nem lehet az újabb gyorsabb vasakkal összevetni, nem is cél gondolom, csak mint okosteló jól használható még mindig.

  2. Avatar for vjan vjan says:

    Amikor az új SE-ről szóló cikkel kapcsolatban én is azt írtam, hogy az SE nem lesz támogatott, tulajdonképpen le lettem hülyézve. Most meg leközlitek ezt a cikket.
    Ha valami külföldi lap írja, akkor nem hülyeség?

  3. Sajnos sok az olyan cikk, aminek az ígéretes címe után a nesze semmi csak rabolták az időmet érzés fog el, ezért kezdek immunis lenni a hírekre :frowning:

  4. Amúgy meg pont nem érdekel, bár két 6-os és egy SE van konkrétan haszálatban kis családomban. Tervezem a cserét a 6-osok esetében, de az előző 4S-eket is bőven időn túl használtuk, az SE-re meg tényleg nem maradna alternatíva, ami gáz lenne.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha megnézed, pont azt írjuk most is, hogy eléggé hülyeség betippelni az SE kiszórását. az 5s még oké, de a többi, így még az iPhone 6 sem indokolt.

  6. Avatar for gusty gusty says:

    Szerintem ezzel melléfogtak. Mivel a 6S és az 5SE is a mai napig forgalmazott készülék, így elég fura lenne, ha máris megvonnák tőlük a támogatást.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Ha meg mégis akkor az apple fog mellé nagyon!

  8. Avatar for Put2 Put2 says:

    Az SE kiszorása egy jó lépés lenne, mivel az Apple úgy gondolja, h emiatt sokan váltanának újabb készülékekre… 6-ost is emiatt kukázná! Ha azt a nézőpontot vesszük, hogy valemelyik ellemző az Applenél drog vagy egyébb bódító szer hatása alatt azt állapította meg, hogy azért nem fogyott az új készülék mert az akumlátor csere program befolyásolta… De az eszébe sem jutott, hogy az innováció teljes hiánya a túlárazott árcédula miatt esett vissza a forgalom… :slight_smile:

  9. Avatar for kchris kchris says:

    ne legyetek idegesek, a cikkben leirt telefonokban 1GB ram van, kiveve SE, de ott meg a kepernyomeretet akarjak elhagyni - ha jon uj dizajn ertheto. az 1gb support elhagyasa meg szinten ertheto. ha az oprendszer elvisz 5-800MBot mi marad a programoknak?

  10. Avatar for kchris kchris says:

    1GB ma mar nem sok… sokan a 3-ra is azt mondjak hogy keves.

  11. jaja én tuti váltanék új telóra ha kiszórnák az alig több mint 2 éve használt SEmet a támogatásból. Egy új androidra

  12. Nagyon bánnám ha az SE nem kapna többet frissítéseket…

  13. Pl. iPad-knél ahol 4GB Ram van még az is kevés, ha már 2 programnál is újratölt az OP. :smiley:
    A rendszerrel van baj nem a RAM mérettel…

  14. Sajnalnam ha ki esne az iphone se, de attol fuggetlenul meg 2-3 evig biztos hasznalni fogom SE128Gb-st ha netan tonkrem megy akkor meg van meg egy vadi uj bontatlnanom SE128 astro szurke fiokba mivel nekem nincs szuksegem nagyobb telefonra! De ha lesz SE meretu utod ,akkor arra valtanak !

  15. Valahogy novelni kell az eladasokat :laughing:

    6s plus is egyre szarabb egy hete uj aksival mondom ezt (mindenki azt mondta aksi cserevel jobb lesz, gyorsabb lesz 79%os volt mikor kicsereltem, aksi ido +1ora de sebessege szar meg igy is… hol vagy ios10? Hianyzol!)

    2GB van ebben de keves!!! Lassan megyek vissza ujra androidra… ez van… mar nincs meg azaz iphone varazs :cry:

  16. Én egy hete váltottam le az 5s-emet. iOS 12 óta belassult, szaggatott. Kevés volt már neki a tárhely meg gondolom a memória is. 3,5 évet kihúzott.

  17. Avatar for kchris kchris says:

    de, indokolt. gondoljatok bele droidnal hany gb ramok vannak mostansag, es itt egy vadiuj oprendszernel is valamilyen szintu hasznalhatosagot kene biztositani 1GB ramon, sokkal lassabb hattertarral (azt a 6snel ujitottak be) ugy hogy ios11 utan az ios12 lett jobb sebessegben - es massal nem is nagyon foglalkoztak a fejlesztok. ha most jon uj grafika meg modulok amik faljak a memoriat, meg most erre is optimalizalni… anno a 4-es szerianal is az 512 MB ram illetve a 64bit volt a tamogatas elvagasa… abszolut nem az eladasokra megy a dolog.
    illetve egy masik: nem CSAK az oprendszer zabalja a ramot hanem az appok is… szerintem egy 6-ba ha egy Facse betoltodik kapasbol kilo az oprendszer minden mas futo dolgot hogy legyen neki hely…

  18. Avatar for kchris kchris says:

    mert aztan mintha egy lassan 4eves androidos telefonnak olyan fasza tamogatasa lenne android update tekinteteben…
    sajnos az van hogy a 6s - 7 - 8/x /- Xs/Xr vonalon olyan brutalis teljesitmenynovekedes ment vegbe ami sajnos kihatassal van az azon futo dolgokra.
    persze hogy lassu mert az ujabb appok tervezesekor mar baromira nem egy 6/6s- el szamolnak… mindenki az oprendszert szidja pedig igazabol a tobb ramra es nagyobb procira nem is annak van szuksege.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    na jó, de ez nem az iOS és a készülék hibája, hanem a facebooké. a facebook appal egyébként is csak a gond van, mert folyton trükköznek mindenfélével. amióta nincs fent a készülékemen, semmi olyan problémát nem tapasztaltam, amit folyton emlegetnek minden újabb iOS-frissítés után. meg nehogy már egy alkalmazás miatt kelljen készüléket cserélni, az olyan, mint amikor a lekvár teszi el a nagymamát. szerintem.

    az előző évek alapján az Apple egy adott generációjú processzorral szerelt készülék(ek)et szór ki az adott évben. az 5s-sel egyik másik, felsorolt iPhone sincs azonos generációban. én nem hinném, hogy az SE bekerülne ebbe a szórásba. meg akkor mehetne vele a 6s is.

  20. Avatar for paul78 paul78 says:

    “…meg akkor mehetne vele a 6s is.”

    És az 5. generációs iPad (2017) is, ami mint tudjuk, szintén A9 + 2 GB RAM kombóval van szerelve…

  21. Avatar for Czo Czo says:

    Ha eldobja az A9-et, akkor repulnie kell az A8-t tartalmazo 4. generacios, Apple TV-nek is. Ezt pedig jelenleg is arulja.

  22. Ennek szerintem semmi köze egymáshoz. De itt egyetértek az előttem szólókkal, hogy valszeg csak azért dobja el az Apple, hogy megvegyék az újabb készüléket, a gyatra eladások miatt.

  23. Franciák, dől belőlük az idiótaság.

    Az autolayout óta nem olyan nagy dolog az eltérő kijelzőméretek támogatása. Megoldja a rendszer magától.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for eclips21 Avatar for WPeti15 Avatar for Szifon Avatar for Kambalaba Avatar for gusty Avatar for paul78 Avatar for M.Sanya Avatar for kchris Avatar for iRon242 Avatar for Put2 Avatar for proger82 Avatar for mtomi95 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar