fbpx Skip to content

Már lassan megszokhatjuk, hogy szinte minden háztartási eszköznek megjelenik az úgymond “okos” verziója, de ebben a cikkben nem egy szokásos okos lámpát vagy okos konnektort mutatnánk be, hanem egy okos aroma diffúzort, ami azért egy specifikusabb termék.

A VOCOlinc FlowerBud alapvetően egy Sirivel, Alexával és Google Assistant segítségével is irányítható okos, aromaterápiás, hideg légnedvesítő hangulatvilágítással együtt.

Külső, kinézet

Véleményem szerint elég jól sikerült eltalálni a tervezőknek ezt a csepp (vagyis a tervezők szerint virágbimbó) alakú kialakítást, ami jelen esetben elég fontos szempont, hiszen valószínűleg a nappaliban vagy a hálószobában központi helyen lesz napi szinten használva a FlowerBud, így fontos, hogy jól illeszkedjen a környezetébe.

A csomagolást tekintve mindent a megszokott módon kapunk. Alapvetően összesen 4 alkatrész található a dobozban: a víztartály, ami a készülék alját jelenti és ebbe vannak beépítve a színes LED lámpák is, a búra, ami a készülék teteje, a tápegység, illetve egy víztöltő tartály, hogy könnyebben tudjuk újratölteni a 300ml-es alsó víztartályt.

Fontos, hogy illóolajat nem kapunk a dobozban, így arról magunknak kell gondoskodni ízlésünknek megfelelően.

A búra levétele minden csavar vagy rögzítő megoldás nélkül megoldható, így maga az újratöltés is nagyon egyszerű.

Alkalmazás és Siri

Maga a beállítás meglehetősen könnyű. Egyedül a FlowerBud saját alkalmazására van szükségünk és pár percen belül már HomeKit, Alexa és Google Assistant kompatibilisek is vagyunk.

Az app is elég letisztult és könnyen használható, külön tudjuk szabályozni benne, hogy milyen színű hangulatvilágítást szeretnénk, de ezen túl természetesen a fényerőt, az illat erősségét is szabályozhatjuk, valamint időzítőt is beállíthatunk.

Amennyiben Sirivel szeretnénk irányítani, ott fontos megemlítenünk, hogy a HomeKit két külön eszközként észleli a FlowerBudot, így külön tudjuk irányítani a világítás színét és fényerejét (ezt “Mood Light” néven fogjuk alapértelmezetten megtalálni), illetve külön az illat erősségét.

Természetesen amennyiben nem szeretnénk más eszközökkel vagy éppen hanggal irányítani, úgy lehetőségünk van fizikai gombokkal is vezérelni és használni a diffúzort. A két gomb segítségével ugyanúgy el tudjuk érni az alapfunkciókat, de nyilván ez inkább csak egy tartalék funkció, hiszen aki okos eszközt vesz, az alapvetően nem így szeretné majd használni.

Légnedvesítő és illatok

Ha belegondolunk, gyakran könnyű az otthonunk illatát alapértelmezettnek venni és igazából nem is gondolni rá, hogy miért olyan illatú a nappalink vagy a hálószobánk, amilyen. Az esetek többségében általában a mosószer vagy az öblítő illata szokta meghatározni az otthonunkét, de érdemes esetleg ezt tudatosan is befolyásolni és alakítani, akárcsak ahogy a világítást, a háttérzenét vagy a szoba hőmérsékletét változtatjuk a nap folyamán.

A VOCOlinc honlapja szerint a FlowerBud körülbelül 40 négyzetméter alatti terek levegőjét tudja nedvesíteni és befolyásolni, így szinte bármilyen normál szoba esetén kényelmesen tudjuk használni.

Fontos kiemelni, hogy egy hideg légnedvesítőről van szó, tehát maga a “gőz” vagy “füst”, ami láthatóan kijön a készülékből, az teljesen hideg és nem a hagyományos vízforraláson alapuló párologtatás, hanem egy porlasztáson alapuló folyamat eredménye. Működés közben pedig szinte teljesen hangtalan a készülék, néha halk, zümmögő hangot ad ki, de ezt is csak akkor lehet hallani, ha közelről és teljes csendben hallgatjuk. Vacsora, beszélgetés, filmezés közben teljesen észrevétlen.

Az illatok és olajok tekintetében alapvetően bármilyen vízben oldható illóolajat használhatunk (például amit szaunázás esetén is használni szoktak), de nyilván a végeredményt nagyban befolyásolja, hogy egy olcsó, egyszerű illóolajat használunk, vagy pedig egy meglehetősen magas minőségű, például YoungLiving illóolajat.

Az illatokat tehát lehet egyszerű hangulatteremtés céljából is használni, de ugyanúgy lehet terápiás célból is, hiszen meglehetősen sok minden befolyásolható a segítségükkel. A megfelelő illóolajok használatával befolyásolható például az éhség, a koncentrációs képesség, az alvás minősége vagy a stressz szintje is.

Ugyanígy lehetőség van arra is – már amennyiben minőségi illóolajat használunk –, hogy valamilyen szinten tisztítsák és fertőtlenítsék a levegőt az otthonunkban.

A borsmenta illóolaj például kiváló a koncentráció növelésére, valamint csökkenti az éhségérzetet is. A levendula illata leggyakrabban a nyugtató alvást szokta elősegíteni, a narancs és a citrom pedig egy kellemes, friss, vidám légkört idéz elő. Gyakorlatilag mindenre meg lehet találni a megfelelő illatot és illóolajat attól függően, hogy milyen légkört és környezetet szeretnénk kialakítani magunknak.

Aki esetleg még nem kísérletezett illóolajokkal az otthonában vagy szobájában, azoknak mindenképp a fenti 3-4 illóolajat ajánlom kipróbálásra, mert ezek viszonylag egyszerű, sokak által kedvelt illatok. Nyilván rengeteg komplexebb és egyedibb illóolaj létezik, de ott már nagyon ízlés függő, hogy kinek mi válik be. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy ha lehet, akkor ne néhány száz forintos, szintetikus illóolajat vegyünk, aminek a minősége erősen megkérdőjelezhető, mert nyilván azoknak az illata sokkal hamarabb el fog tűnni és a hatásuk is messze elmarad a minőségi, terápiás minőségű olajokétól.

Összegzés

Összességében csak ajánlani tudom a VOCOlinc FlowerBudot azoknak, akik kényelmes és látványos módon szeretnék befolyásolni az otthonuk vagy a hálószobájuk illatát és páratartalmát. Az okos funkciók miatt nagyon egyszerű és kényelmes a használata, a személyre szabható hangulatvilágítás pedig szintén kellemes este akár filmnézés közben is.

A VOCOlinc FlowerBud ide kattintva megvásárolható a Stylebolt.hu-n!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok