Az App Annie elemzése szerint már nem érdekelnek minket annyira az új alkalmazások

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elon Musk pár éve egy interjúban úgy általánosságban elmondta, hogy szerinte az internet nagy dolgai elkészültek, nagyobb probléma már nincs. Úgy látszik, ez érvényes a mobilalkalmazásokra is, elvesztettük “étvágyunkat” az új alkalmazások iránt.

App Store

Sokan Elon Muskot a mai világ Steve Jobs-szerű látnokának tartják. Kétségkívül vannak jó meglátásai, elmondható róla, hogy előre vitte a világot. Most az ő felvetését vette alapul Eric Feng, amikor az App Annie-vel az iOS alkalmazásokat vizsgálta meg.

Azt hiszem az interneten a legfontosabb dolgok már kiépültek. Az innováció biztosan folytatódik tovább, de az internet nagy problémái lényegében megoldódtak.

Eric Feng, a Hulu egyik alapítója az App Annie elemző cég segítségével górcső alá vette az iOS alkalmazásokat és a következő megállapítást tette:

Az Instagram a gagyi képeket klasszá, WhatsApp az üzeneteket ingyenessé teszi, a Waze időt spórol nekünk, a Spotify bárhol elérhetővé teszi a zenét elfogadható áron, a Netflix és a Hulu ugyanezt tette a filmekkel és a tévével, stb. Más szavakkal leírva Elon Musk mondanivalóját, a mobilpiac legnagyobb felhasználói problémái az alkalmazásokkal lényegében megoldódtak.

Bizonyítékképpen két statisztikát hozott. Az egyik a heti letöltések száma: a Top 30-ba való bekerülés tulajdonképpen nem változott az elmúlt öt évben – mindegy, hogy 2014 vagy 2019, kb. 230 ezer heti letöltésre van szükség bekerülni a legjobb harminc app közé.

A második szám a Top 30-ban lévő appok átlagos korát mutatja. 2014-ben egy átlagos Top 30 alkalmazás 625 napos volt, azaz kevesebb, mint kétéves. Már egy átlagos Top 30 alkalmazás kora 1853 nap, azaz több mint 5 év!

A felhasználók tulajdonképpen ugyanannyi Top 30 alkalmazást töltenek le, mint 5 évvel ezelőtt, de ez már bejáratott, érett alkalmazásokra vonatkozik, nem a frissen megjelentekre (2 évnél fiatalabbakra). Régi alkalmazások a népszerűek, nem az újak, és ez nem túl bíztató a startupok számára. Egyébként ugyanez a trend érvényes az androidos alkalmazásokra is, ahol a 2014-es, átlagos 18 hónapos kor mára elérte a csaknem 4 évet.

A tendencia nem vonatkozik a játékokra, ahol a top 30 játék átlagos életkora kevesebb, mint 2 év, mivel a játékok csak egy rövid ideig elégítik ki az igényeket, majd a felhasználók letöltenek egy újabbat.

A fejlesztőknek persze nem kell kardjukba dőlniük a fenti eredmények láttán. Feng négy tanácsot ad nekik:

  • Elfogadás. Anélkül is lehet pénzt keresni, hogy az app nincs benne a Top 30-ban.
  • Elkerülés. Ha a mobilalkalmazás túlságosan is nagy versenynek van kitéve, akkor más platformok felé kell kacsintgatni, mint például a böngésző kiegészítések vagy az Alexa “felokosítása”.
  • Harcolj! Ez egy komolyabb kihívás, de a vállalkozók szeretik ezt a feladatot.
  • Fókuszálj azokra az alkalmazásokra, amelyeknél a felhasználók hajlandóak többet fizetni, még ha ez kevesebb letöltést is eredményez. Az alkalmazások letötlésszáma most csökkent először 2015 óta, az átlagos költés viszont 21%-kal nőtt egy év alatt.

Konklúzióként elmondható, hogy az alkalmazásoknak még messze nem áldozott le, csak a fogyasztói szokások változtak meg, amit a fejlesztőknek is le kell követniük. Mihamarabb, mert itt is farkastörvények uralkodnak és nehéz kitűnni a tömegből.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!