fbpx Skip to content

Elon Musk pár éve egy interjúban úgy általánosságban elmondta, hogy szerinte az internet nagy dolgai elkészültek, nagyobb probléma már nincs. Úgy látszik, ez érvényes a mobilalkalmazásokra is, elvesztettük “étvágyunkat” az új alkalmazások iránt.

App Store

Sokan Elon Muskot a mai világ Steve Jobs-szerű látnokának tartják. Kétségkívül vannak jó meglátásai, elmondható róla, hogy előre vitte a világot. Most az ő felvetését vette alapul Eric Feng, amikor az App Annie-vel az iOS alkalmazásokat vizsgálta meg.

Azt hiszem az interneten a legfontosabb dolgok már kiépültek. Az innováció biztosan folytatódik tovább, de az internet nagy problémái lényegében megoldódtak.

Eric Feng, a Hulu egyik alapítója az App Annie elemző cég segítségével górcső alá vette az iOS alkalmazásokat és a következő megállapítást tette:

Az Instagram a gagyi képeket klasszá, WhatsApp az üzeneteket ingyenessé teszi, a Waze időt spórol nekünk, a Spotify bárhol elérhetővé teszi a zenét elfogadható áron, a Netflix és a Hulu ugyanezt tette a filmekkel és a tévével, stb. Más szavakkal leírva Elon Musk mondanivalóját, a mobilpiac legnagyobb felhasználói problémái az alkalmazásokkal lényegében megoldódtak.

Bizonyítékképpen két statisztikát hozott. Az egyik a heti letöltések száma: a Top 30-ba való bekerülés tulajdonképpen nem változott az elmúlt öt évben – mindegy, hogy 2014 vagy 2019, kb. 230 ezer heti letöltésre van szükség bekerülni a legjobb harminc app közé.

A második szám a Top 30-ban lévő appok átlagos korát mutatja. 2014-ben egy átlagos Top 30 alkalmazás 625 napos volt, azaz kevesebb, mint kétéves. Már egy átlagos Top 30 alkalmazás kora 1853 nap, azaz több mint 5 év!

A felhasználók tulajdonképpen ugyanannyi Top 30 alkalmazást töltenek le, mint 5 évvel ezelőtt, de ez már bejáratott, érett alkalmazásokra vonatkozik, nem a frissen megjelentekre (2 évnél fiatalabbakra). Régi alkalmazások a népszerűek, nem az újak, és ez nem túl bíztató a startupok számára. Egyébként ugyanez a trend érvényes az androidos alkalmazásokra is, ahol a 2014-es, átlagos 18 hónapos kor mára elérte a csaknem 4 évet.

A tendencia nem vonatkozik a játékokra, ahol a top 30 játék átlagos életkora kevesebb, mint 2 év, mivel a játékok csak egy rövid ideig elégítik ki az igényeket, majd a felhasználók letöltenek egy újabbat.

A fejlesztőknek persze nem kell kardjukba dőlniük a fenti eredmények láttán. Feng négy tanácsot ad nekik:

  • Elfogadás. Anélkül is lehet pénzt keresni, hogy az app nincs benne a Top 30-ban.
  • Elkerülés. Ha a mobilalkalmazás túlságosan is nagy versenynek van kitéve, akkor más platformok felé kell kacsintgatni, mint például a böngésző kiegészítések vagy az Alexa “felokosítása”.
  • Harcolj! Ez egy komolyabb kihívás, de a vállalkozók szeretik ezt a feladatot.
  • Fókuszálj azokra az alkalmazásokra, amelyeknél a felhasználók hajlandóak többet fizetni, még ha ez kevesebb letöltést is eredményez. Az alkalmazások letötlésszáma most csökkent először 2015 óta, az átlagos költés viszont 21%-kal nőtt egy év alatt.

Konklúzióként elmondható, hogy az alkalmazásoknak még messze nem áldozott le, csak a fogyasztói szokások változtak meg, amit a fejlesztőknek is le kell követniük. Mihamarabb, mert itt is farkastörvények uralkodnak és nehéz kitűnni a tömegből.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok